Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
..a dziś polecam GOFRY Z CUKREM PUDREM I OWOCAMI EGZOTYCZNYMI
Nareszcie wypracowałam sobie przepis na idealne ciasto.Po upieczeniu smakują jak z nadmorza.Z zewnątrz twarde,a w środku chrupkie ,rozpływajace się w ustach i nieprzemakające po nałożeniu bitej śmietany.Tym razem śmietany nie było ,bo gofry nieplanowane,a owoce ze spiżarnianych zapasów
2 szkl mąki(u mnie tortowa)
1 cukier waniliowy jak ktoś lubi
1 opakowanie budyniu
2 jajka
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
ok 6 łyżek oleju
1 szkl.mleka 3,2%
1 szkl wody mineralnej gazowanej(ja daję smakową np.cytrynową)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
żółtka oddzielamy od białek,dodajemy wszystkie składniki i miksujemy,białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta,delikatnie mieszamy.Gofrownicę zawsze smaruję pędzelkiem namoczonym w oleju,wtedy gofry nie przywierają.Zamiast budyniu można dodać mąkę ziemniaczaną,Wodę gazowaną smakową można zastąpić jakimś gazowanym białym napojem ,ale wtedy dajemy mniej cukru do ciasta.Robię z podwójnej porcji.
Nareszcie wypracowałam sobie przepis na idealne ciasto.Po upieczeniu smakują jak z nadmorza.Z zewnątrz twarde,a w środku chrupkie ,rozpływajace się w ustach i nieprzemakające po nałożeniu bitej śmietany.Tym razem śmietany nie było ,bo gofry nieplanowane,a owoce ze spiżarnianych zapasów
2 szkl mąki(u mnie tortowa)
1 cukier waniliowy jak ktoś lubi
1 opakowanie budyniu
2 jajka
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
ok 6 łyżek oleju
1 szkl.mleka 3,2%
1 szkl wody mineralnej gazowanej(ja daję smakową np.cytrynową)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
żółtka oddzielamy od białek,dodajemy wszystkie składniki i miksujemy,białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta,delikatnie mieszamy.Gofrownicę zawsze smaruję pędzelkiem namoczonym w oleju,wtedy gofry nie przywierają.Zamiast budyniu można dodać mąkę ziemniaczaną,Wodę gazowaną smakową można zastąpić jakimś gazowanym białym napojem ,ale wtedy dajemy mniej cukru do ciasta.Robię z podwójnej porcji.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
jak już sie tu zagnieżdziłam w cudzym wątku to wstawiam CYNAMONOWCA do dzisiejszej kawki.
szybkie ciacho muffinkowe
CYNAMONOWIEC
500g.mąki tortowej
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 szkl.śmietany gęstej 12 lub 18%albo jogurtu
3/4 szkl oleju
100g rodzynek(u mnie żurawina),garść orzechów lub bez
3 łyżeczki cynamonu+5 łyżeczek cukru razem wymieszanych w szklance
Wszystkie składniki suche mieszamy razem jak na muffiny;mąka,cukier.soda.sól,rodzynki lub inne owoce suszone
W drugiej misce mieszamy mokre;śmietanę,jajka,olej.
Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką drewnianą.Ciasto jęst gęste jak na chleb.Keksówki smarujemy masłem i bułka tartą i teraz nakładamy warstwę ciasta ,wygłądzamy i posypujemy cynamonem z cukrem,potem znów warstwa ciasta i cynamon.Tak zeby cynamon był na wierzchu ciasta wtedy robi się fajna kruszonka.Kiedy już jest ciasto w foremce przekrawamy surowe ciasto nożem .Ciasto podczas pieczenia się wymiesza.Pieczemy w 150st.60 minut z termoobiegiem.
U mnie wyszły 4 faremki takie srebrne jednorazowe.Metalowe wyjdą dwie.Ciasto im starsze tym lepsze.
szybkie ciacho muffinkowe
CYNAMONOWIEC
500g.mąki tortowej
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 szkl.śmietany gęstej 12 lub 18%albo jogurtu
3/4 szkl oleju
100g rodzynek(u mnie żurawina),garść orzechów lub bez
3 łyżeczki cynamonu+5 łyżeczek cukru razem wymieszanych w szklance
Wszystkie składniki suche mieszamy razem jak na muffiny;mąka,cukier.soda.sól,rodzynki lub inne owoce suszone
W drugiej misce mieszamy mokre;śmietanę,jajka,olej.
Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką drewnianą.Ciasto jęst gęste jak na chleb.Keksówki smarujemy masłem i bułka tartą i teraz nakładamy warstwę ciasta ,wygłądzamy i posypujemy cynamonem z cukrem,potem znów warstwa ciasta i cynamon.Tak zeby cynamon był na wierzchu ciasta wtedy robi się fajna kruszonka.Kiedy już jest ciasto w foremce przekrawamy surowe ciasto nożem .Ciasto podczas pieczenia się wymiesza.Pieczemy w 150st.60 minut z termoobiegiem.
U mnie wyszły 4 faremki takie srebrne jednorazowe.Metalowe wyjdą dwie.Ciasto im starsze tym lepsze.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
alternatywą szarlotki może być to
JABŁKA POD KRUSZONKĄ
1 kg jabłek(zalezy od wielkości formy do zapiekania)
garść rodzynek
sok z 1/2 cytryny+skórka tarta,cynamon,bułka tarta do obsypania formy
składniki na kruszonkę;
1 szkl mąki,1/2 szkl cukru,1/2 kostki masła,orzechy lub płatki migdałowe(u mnie włoskie)
Jabłka opruszamy cynamonem i odrobiną cukru,sokiem i startą skórką z cytryny na to kruszonka i do piekarnika aż kruszonka się lekko zezłoci,180stopni ok 40 minut.Można użyć inne sezonowe owoce np,śliwki.i zamiast rodzynek żurawina.
Może zdjęcia nie wygladają apetycznie ,bo robione póżno wieczorem ,ale zapewniam ,że jest to jeden z najwspanialszych,najprostszych,najtańszych i najszybszych deserów-ciast jakie znam.Kiedy jest gorące smakuje jak pieczone jabłka,a kiedy jest zimna;jak tradycyjna szarlotka.
Zadziałałam też ciastka francuskie,a raczej były jako pierwsze,a że za dużo jabłek pokroiłam więc była i kruszonka
JABŁKA POD KRUSZONKĄ
1 kg jabłek(zalezy od wielkości formy do zapiekania)
garść rodzynek
sok z 1/2 cytryny+skórka tarta,cynamon,bułka tarta do obsypania formy
składniki na kruszonkę;
1 szkl mąki,1/2 szkl cukru,1/2 kostki masła,orzechy lub płatki migdałowe(u mnie włoskie)
Jabłka opruszamy cynamonem i odrobiną cukru,sokiem i startą skórką z cytryny na to kruszonka i do piekarnika aż kruszonka się lekko zezłoci,180stopni ok 40 minut.Można użyć inne sezonowe owoce np,śliwki.i zamiast rodzynek żurawina.
Może zdjęcia nie wygladają apetycznie ,bo robione póżno wieczorem ,ale zapewniam ,że jest to jeden z najwspanialszych,najprostszych,najtańszych i najszybszych deserów-ciast jakie znam.Kiedy jest gorące smakuje jak pieczone jabłka,a kiedy jest zimna;jak tradycyjna szarlotka.
Zadziałałam też ciastka francuskie,a raczej były jako pierwsze,a że za dużo jabłek pokroiłam więc była i kruszonka
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
A ja pokażę swoje twarożkowe pączki - piłki
0,5 kg sera tłustego
2 szkl. mąki
4 jajka
6 łyżek cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka sody
1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Ser rozgniatamy rękami albo widelcem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy dobrze ciasto.
Formujemy pączki smarując ręce odrobiną oleju, bo ciasto się klei. Układamy na papierze.
Smażymy w rozgrzanym oleju, po wyjęciu można położyć na ręcznikach papierowych,żeby tłuszcz obciekł.
0,5 kg sera tłustego
2 szkl. mąki
4 jajka
6 łyżek cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka sody
1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Ser rozgniatamy rękami albo widelcem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy dobrze ciasto.
Formujemy pączki smarując ręce odrobiną oleju, bo ciasto się klei. Układamy na papierze.
Smażymy w rozgrzanym oleju, po wyjęciu można położyć na ręcznikach papierowych,żeby tłuszcz obciekł.
Pozdrawiam - BabajAGA
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Teraz sezon na jabłka i orzechy wiec może pyszne ciasto ,bez cieżkich kremów i mas....Jest pyszne kwaskowe,a smaku dodaje masa orzechowa.Jest po prostu pyszne.Najlepsze jest na drugi dzień.
CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE
Ciasto
1 margaryna
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
2 jajka
2 łyżeczki proszku
Ciasto zagnieść i podzielić na 3 częsci.Upiec 3 oddzielne placki.Ciasto bedzie cieniutkie.Piec 15-20 min
Masa jabłkowa
2 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
Jabłka zetrzeć.przesmażyć.A gdy wyparuje sok wsypać galaretki chwile pogotować
Masa orzechowa
3/4 szklanki cukru
200gram orzechów włoskich
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu sztucznego
150 g margaryny
Skladniki zagotować i pozostawić na małym ogniu przez 10 min czesto mieszając.
ukladanie
-ciasto
-masa
-ciasto
-masa
-ciasto
-letnią polewę rozłożyć na cieście
SMACZNEGO
Poszukuje przepisu na pulchnego murzynka,może ma ktoś taki przepis w Swoim kajecie
CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE
Ciasto
1 margaryna
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
2 jajka
2 łyżeczki proszku
Ciasto zagnieść i podzielić na 3 częsci.Upiec 3 oddzielne placki.Ciasto bedzie cieniutkie.Piec 15-20 min
Masa jabłkowa
2 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
Jabłka zetrzeć.przesmażyć.A gdy wyparuje sok wsypać galaretki chwile pogotować
Masa orzechowa
3/4 szklanki cukru
200gram orzechów włoskich
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu sztucznego
150 g margaryny
Skladniki zagotować i pozostawić na małym ogniu przez 10 min czesto mieszając.
ukladanie
-ciasto
-masa
-ciasto
-masa
-ciasto
-letnią polewę rozłożyć na cieście
SMACZNEGO
Poszukuje przepisu na pulchnego murzynka,może ma ktoś taki przepis w Swoim kajecie
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3962
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Mam taki przepis, dla mnie super, więcej u mnie.
59. MURZYNEK
50 ml wody - 4 łyżki
3 łyżki alkoholu
25 dkg margaryny
1 szkl. cukru (250ml)
6 czubatych łyżek ciemnego kakao (ok. pół szklanki)
aromat pomarańczowy
3 jaja - białka ubić
1.5 szkl. mąki
3.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do garnka wlać wodę, alkohol, margarynę, cukier, kakao. Całość rozpuścić na bardzo małym ogniu, do połączenia składników. Na końcu aromat. Odlać niecałe 200ml na polewę czekoladową.
Resztę przelać do miski. Dodać żółtka, miksować. Dodać mąkę z proszkiem. Kiedy ciasto jest już gładkie, delikatnie dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać.
Blaszkę - korytko wysmarować, albo wyłożyć papierem. Przelać ciasto i piec jakieś 40-45 minut, w temp. 180*C.
Zostawić do ostudzenia i polać pozostawioną polewą czekoladową.
59. MURZYNEK
50 ml wody - 4 łyżki
3 łyżki alkoholu
25 dkg margaryny
1 szkl. cukru (250ml)
6 czubatych łyżek ciemnego kakao (ok. pół szklanki)
aromat pomarańczowy
3 jaja - białka ubić
1.5 szkl. mąki
3.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do garnka wlać wodę, alkohol, margarynę, cukier, kakao. Całość rozpuścić na bardzo małym ogniu, do połączenia składników. Na końcu aromat. Odlać niecałe 200ml na polewę czekoladową.
Resztę przelać do miski. Dodać żółtka, miksować. Dodać mąkę z proszkiem. Kiedy ciasto jest już gładkie, delikatnie dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać.
Blaszkę - korytko wysmarować, albo wyłożyć papierem. Przelać ciasto i piec jakieś 40-45 minut, w temp. 180*C.
Zostawić do ostudzenia i polać pozostawioną polewą czekoladową.
Pozdrawiam - Justyna
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
smakowicie zapowiada się to ciasto orzechowo-jabłkowe.
Mam pytanko, a w której warstwie wykładamy jabłka?
U mnie w weekend króluje szarlotka, tylko zapomniałam dodać cynamon
a co Wy piekliście smacznego?
Może ktoś robił metrowca, bo szukam łatwego, udanego i smakowitego przepisu
Mam pytanko, a w której warstwie wykładamy jabłka?
U mnie w weekend króluje szarlotka, tylko zapomniałam dodać cynamon
a co Wy piekliście smacznego?
Może ktoś robił metrowca, bo szukam łatwego, udanego i smakowitego przepisu
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Oj,jakoś tak napisałam..... Jabłka sa miedzy ciastami.
-Ciasto
-masa jabłkowa
-Ciasto
-masa jabłkowa
-ciasto
-Polewa orzechowa
-Ciasto
-masa jabłkowa
-Ciasto
-masa jabłkowa
-ciasto
-Polewa orzechowa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
-
- 50p
- Posty: 98
- Od: 21 sty 2015, o 00:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PĄCZKI
Porcja 20 pączków
Składniki:
500 g mąki
40 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
50 g cukru
2 łyżki oleju
2 żółtka
szczypta soli
1 kieliszek rumu
tradycyjnie marmolada ok 100 g
1 l oleju do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W misce umieścić niewielką ilość przesianej mąki, drożdże, cukier, mleko, zamieszać i zostawić na 15 minut. Następnie dodać olej, żółtka, sól, rum, i pozostałą mąkę. Wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm, na połowę ciasta wyłożyć w odstępach ok 5 cm po łyżeczce marmolady i przykryć druga częścią ciasta. Na środku wypustki wyciąć okrąg (najlepiej szklanką) tak aby marmolada znajdowała się w środku. Wyciśnięte pączki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Olej podgrzewamy to temperatury ok 175 C, na gorący tłuszcz wkładamy pączki i smażyć z jednej strony pod przykryciem 3 minuty, odwracamy widelcem na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty lecz bez przykrycia. Odsączone pączki przyprószyć cukrem pudrem.
To jest przepis z jakiegoś blogu.Pączki wypróbowane zdjęcie moje. Pyszne i nie trzeba wyrabiać ciasta. Uratowałam tylko tyle do zdjęcia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2622
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Piekłam dzisiaj ciasto na konkurs?Kasia ? Ciasto znaczy razem!?
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
gorzka czekolada 60% - 200 gramów
czekolada mleczna - 130 gramów
jajka - 4 sztuki
cukier - 200 gramów
mąka - 150 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
śmietanka 30% - 50 mililitrów
mleko - 75 mililitrów
posiekane orzechy włoskie - 200 gramów
Sposób przygotowania:
1. W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady.
Zdejmij z kuchenki.
2. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj
mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do
formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175?C i piecz
przez 30 minut.
4. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę,
zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady.
Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
5. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do
zastygnięcia.
Szczęśliwie udało mi się wykonać 5 punkt ,bo już wszyscy stali nade mną jak sępy
A tyle zostało mi po kilku minutach od polania Dobrze ,że pozwolili mi wykonać zdjęcie
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
gorzka czekolada 60% - 200 gramów
czekolada mleczna - 130 gramów
jajka - 4 sztuki
cukier - 200 gramów
mąka - 150 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
śmietanka 30% - 50 mililitrów
mleko - 75 mililitrów
posiekane orzechy włoskie - 200 gramów
Sposób przygotowania:
1. W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady.
Zdejmij z kuchenki.
2. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj
mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do
formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175?C i piecz
przez 30 minut.
4. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę,
zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady.
Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
5. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do
zastygnięcia.
Szczęśliwie udało mi się wykonać 5 punkt ,bo już wszyscy stali nade mną jak sępy
A tyle zostało mi po kilku minutach od polania Dobrze ,że pozwolili mi wykonać zdjęcie
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków