Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
esteban-heban, gratuluję wyniku, ale po co dałeś proszek do pieczenia i cukier ? Fakt, że ja już robię ciasto naleśnikowe na wyczucie, ale początkowy przepis z Kuchni Polskiej miałam mniej więcej taki:
- 30 dag mąki
- 3 jajka
- 0,5 l mleka
- szczypta soli
przy mieszaniu sprawdzam, jak za rzadkie dodaję mąki jak za gęste mleka
Patelni nie smaruję olejem, mam zamrożone kawałeczki słoniny takie słupki, mniej więcej 4 x 2 x 2 cm, wyjmuję wcześniej z zamrażarki a przy smażeniu nadziewam na widelec i mocno rozgrzaną patelnię przejeżdżam tylko taką skwarką ze słoniny
- 30 dag mąki
- 3 jajka
- 0,5 l mleka
- szczypta soli
przy mieszaniu sprawdzam, jak za rzadkie dodaję mąki jak za gęste mleka
Patelni nie smaruję olejem, mam zamrożone kawałeczki słoniny takie słupki, mniej więcej 4 x 2 x 2 cm, wyjmuję wcześniej z zamrażarki a przy smażeniu nadziewam na widelec i mocno rozgrzaną patelnię przejeżdżam tylko taką skwarką ze słoniny
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Polecam
Naleśniki
1/ 200 g mąki
2/ 2 szklanki mleka
3/ 2 łyżki przestudzonego stopionego masła
4/ 3 szt jaja
5/ szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do pojemnika, wymieszać mikserem i smażyć na suchej patelni (przed pierwszym przecieramy oliwą bądź olejem) .
Można jeść same bądź z ulubionym dodatkiem (np. Brzoskwinia z puszki, gałka lodów i bita śmietana) ? w tej wersji nadaje się nawet na spotkanie z przyjaciółmi.
Naleśniki
1/ 200 g mąki
2/ 2 szklanki mleka
3/ 2 łyżki przestudzonego stopionego masła
4/ 3 szt jaja
5/ szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do pojemnika, wymieszać mikserem i smażyć na suchej patelni (przed pierwszym przecieramy oliwą bądź olejem) .
Można jeść same bądź z ulubionym dodatkiem (np. Brzoskwinia z puszki, gałka lodów i bita śmietana) ? w tej wersji nadaje się nawet na spotkanie z przyjaciółmi.
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Kokolidek, ja nadal swoje po co to masło ????
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Beatko - nie po to, żeby się lepiej smażyło Jak spróbujesz to będziesz wiedziała - bardzo poprawia smak naleśników.
- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8013
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Alu ile naleśników wyjdzie z tego przepisu? Pytam czy starczy dla moich żarłoków, tzn. dla nich na pewno, bo oni zawsze pierwsi jedzą. Miało być czy dla mnie wystarczy jeszcze ciasta.
Kupiłam ostatnio fajną patelnię do naleśników to teraz mogę smażyć.
Aldonko ale smaka narobiłaś na te drożdżówy.
Kupiłam ostatnio fajną patelnię do naleśników to teraz mogę smażyć.
Aldonko ale smaka narobiłaś na te drożdżówy.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Arletko - nie liczyłam, ale ja robię zawsze z podwójnej porcji, bo robię ciut grubsze i lubię później na zimno (o ile syn nas nie odwiedzi i coś zostanie ). Dodaję jeszcze cukier waniliowy - tak poza przepisem.
Ten przepis mam od roku - i u mnie już innych naleśników nie chcą, te robię takie konkretne, niezbyt cienkie.
Ten przepis mam od roku - i u mnie już innych naleśników nie chcą, te robię takie konkretne, niezbyt cienkie.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Generalnie dodanie odrobiny masła poprawia smak wszystkiego- mięs, ryb, jarzyn.kokolidek pisze:Beatko - nie po to, żeby się lepiej smażyło Jak spróbujesz to będziesz wiedziała - bardzo poprawia smak naleśników.
Pozdrawiam - BabajAGA
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Masz rację. Ale w tych naleśnikach chyba dodaje im puszystości - takie przynajmniej mam wrażenie. Chętnie poczekam, aż ktoś to zweryfikuje, bo może to tylko moja subiektywna ocena.tralaluszy pisze:Generalnie dodanie odrobiny masła poprawia smak wszystkiego- mięs, ryb, jarzyn.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
cukier i masło to typowy dodatek do oryginalnych francuskich naleśników na słodko...
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Kokolidku, ja smażę cieniuteńkie naleśniki, grubych u mnie nikt nie chce jeść
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Beatko - nie próbowałam smażyć cienkich, bo one są tak fajnie "puszyste".
Aldonko - w przepisie nie ma cukru, chociaż przywieziony jest z francji.
Aldonko - w przepisie nie ma cukru, chociaż przywieziony jest z francji.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Mówicie, że z masłem naleśniki lepsze? muszę spróbować, całe życie smażyłam wg prostego przepisu - wszystkiego po 2 - 2 szklanki płynów (szklanka mleka, szklanka wody), 2 jajka, 2 szklanki mąki, szczypta soli i szczypta cukru - też razem dwie Jak dotąd było ok. No to dorzucę 2 łyżki stopionego masła.
A patelnię smaruję słoninką nadzianą na widelec
A patelnię smaruję słoninką nadzianą na widelec