Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 728 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52  
Autor Wiadomość
Anpio7
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 11 paź 2015, o 13:10 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 738
Skąd: 3city / Pomorze
Wow Kasiu jakie u Ciebie smakołyki od % po pieczywko, aż ślinka mi lecie, ;:138
a Ja się tak obijałam nie bywając tutaj, aż wstyd. :heja

Ciekawi mnie ten chlebek, masz przepis?

Pozdrawiam serdecznie :wit

_________________
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7


Góra   
  Zobacz profil      
 
krysad71
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 11 paź 2015, o 13:21 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1979
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1
Ja w tym roku zrobiłam sok z pigwy, taki zasypywany cukrem w słoiku. Jakież było dzisiaj moje zdziwienie, kiedy w tym soku zobaczyłam bardzo dużo malutkich, białych robaczków. Co było źle zrobione, czy wy zwracacie na to uwagę.
Mam niechęć do wszystkich soków i nalewek pewnie już na zawsze.


Góra   
  Zobacz profil      
 
ewa2204
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 11 paź 2015, o 20:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1517
Skąd: Łódź

 ---
:wit ;:196 :wit

Od dobrych kilku lat robię syrop z pigwowca, a w tym roku zrobiłam z pigwy (moje pierwsze owoce ;:173 )
Dwa lata temu nie przegotowałam syropu i mi po prostu skisł i był do wyrzucenia. Od tej pory zawsze zagotowuję i na gorąco wlewam do małych butelek po sokach. Na zimę jak znalazł.
A teraz do rzeczy:
W tym roku było bardzo dużo robaczywych owoców pigwowca ;:oj - do tej pory się z tym nie spotkałam ;:oj
Może dlatego, że było bardzo suche lato??? Bardzo podobnie to wyglądało jak w jabłkach.
A może te robale w Twoim soku właśnie stąd? Jakoś się przemyciły przy krojeniu????

_________________
Ewa
Coś Wam opowiem


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krysad71
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 12 paź 2015, o 12:20 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1979
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1
Dziękuję Ewuniu, ja nie przypuszczałam, że mogą być robaczywe pigwy, czy pigwowce. A do tego tak jak piszesz mnie też skisł więc i tak bym go wyrzuciła, fermentował jak ocet.


Góra   
  Zobacz profil      
 
pelikano11
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 12 paź 2015, o 13:23 
Offline
1000p
1000p
Postów: 2898

 ---
Żebyś wiedziała ile tych lokatorów jest też w głogu, róży, jarzębinie... :D zawsze były z wkładką..i będą, a komu by tam zaszkodziła odrobina protein..


Góra   
  Zobacz profil      
 
krysad71
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 13 paź 2015, o 10:58 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1979
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1
Hmm, nie wiedziałam, że tak macie. Ja nie robiłam nigdy jeszcze takich specjałów.


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 14 lis 2015, o 20:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3606
Skąd: wielkopolska

 ---
Kiedyś robiłam nalewkę z pigwowca-z miodem,skórką pomarańczową wyszła niepijalna,próbowałam ją uratować,ale nie dało się.
Dziś w B widziałam owoce pigwowca,może warto spróbować :?:
Naszło mnie na schab dojrzewający,leży sobie w lodówce w soli z czosnkiem i kolendrze,mam nadzieję ,że wyjdzie jak należy.
Aniu przepis na ten chlebek jest w tym wątku na str.5. z połowy porcji wychodzą 2 małe keksówki,albo jedna mała tortownica.
Teraz to co robiłam pierwszy raz-zupka dyniowa-pycha i dyniowe muffinki


Obrazek

Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
W nie moim ogrodzie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lora
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 14 lis 2015, o 20:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10770
Skąd: lubelskie

 1 szt.
O! dyniowe mufinki na ząb mniam.

_________________
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 14 lis 2015, o 20:45 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
No , no wszystko ;:138
Do dyni daj na przyszłość strarty imbir, fajnie podbije smak i nieźle rozgrzeje.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 14 lis 2015, o 20:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3606
Skąd: wielkopolska

 ---
Misiu lepsze niż marcińskie rogale :lol:
Piotrek,dałam ,chociaż nie przepadam zanim,ale tu,-jak najbardziej wskazany ;:215

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
W nie moim ogrodzie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 14 lis 2015, o 21:09 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Kasiu, zrób sobie w chłodne dni imbirową herbatkę, też jest niezła. Imbir świeży nie jest zły, a nawet leczniczy, ale jak w życiu,co za dużo , to nie zdrowo.

;:136

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewa2204
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 14 lis 2015, o 22:17 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1517
Skąd: Łódź

 ---
:wit ;:196 :wit
Kasiu ja w zeszłym roku nacięłam się na pigwę z B.
Była mało soczysta i prawie bez smaku. To chyba była nie " nasza" polska, tylko z importu.

Nie kup za dużo, najpierw spróbuj.

A poza tym chciałam podkreślić, że smak pigwy jest inny niż owoców pigwowca. Mniej intensywny, mniej aromatyczny.
Ale nawet smak mojej osobistej pigwy był o niebo lepszy niż tej z B.

_________________
Ewa
Coś Wam opowiem


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Anpio7
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 8 gru 2015, o 16:17 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 738
Skąd: 3city / Pomorze
Hej Kasiu, jak tam przygotowania do świąt ?

Mam zapytanie, czy znasz jakiś ciekawy przepis na sałatkę śledziową?

Szykuje meni na wigilie i święta i tak szukam pomysłów :lol:

_________________
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 9 gru 2015, o 12:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3606
Skąd: wielkopolska

 ---
Ewko,no ja niestety nie mam osobistej pigwy,a tej z B jednak nie kupiłam.

Aniu przygotowania w polu,tylko część pierników upiekłam,dziś reszta,kiedy polukruję nie wiem,bo coś weny nie mam.
Przepis na sałatkę śledziową moją ulubioną,już wstawiałam,więc powielam

SAŁATKA ŚLEDZIOWA
składniki-ich ilość nie musi być jakaś konkretna :wink:
3,4 ziemniaki
4 jaka
4 śledzie z octowej zalewy
pół słoika ogórków konserwowych
słoik buraczków w occie,najlepiej w całości,ale mogą być wiórki
1,2 cebule
wszystko kroimy w nie za dużą kostkę,doprawiamy pieprzem i majonezem rozrobionym wodą z buraczków,jeśli trzeba solimy,ale trzeba najpierw spróbować,i pamiętać ,że jeszcze się przegryzie :wink:

A może po prostu do zwykłej jarzynowej sałatki dodasz pokrojone,wymoczone filety śledziowe :?:
Pozdrawiam cieplutko.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
W nie moim ogrodzie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 728 ]  Idź do strony nr...        1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Darko52, onectica i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *