Ważne, żeby w czasie diety przyjmować 3 razy dziennie probiotyki, naturalne, potrzebne nam w przewodzie pokarmowym bakterie. Ja kupiłam Lacidofil (łykam rano i wieczorem) oraz Probacti4 (w południe). Pierwszy uwalnia bakterie w żołądku, drugi w jelitach.
Do zmiany nawyków żywieniowych trzeba się należycie przygotować. Jeśli trochę na ten temat poczytamy, to odrzucenie pewnych produktów stanie się świadomym wyborem, a nie chwilową fanaberią spowodowaną wizją zrzucenia kilku kilogramów. Te zrzucone wrócą wcześniej czy później.
W powyższych postach pojawiło się kilka nieścisłości na temat tego co można jeść w czasie odchudzania. Myślę, że podstawą jest przynajmniej pobieżne poznanie Indeksu Glikemicznego, czyli spisu produktów, po których do krwi dostaje się najwięcej glukozy.
A co się dzieje w naszym organizmie po zjedzeniu czegoś o wysokim IG? Dlaczego możemy pochłonąć kilogramy jedzenia i po chwili znów czujemy się głodni?
Cytat pochodzi z tej strony.Zjedzenie węglowodanu o wysokim IG doprowadza do gwałtownego skoku poziomu cukru wywołującego w odpowiedzi duży wyrzut insuliny. Poziom cukru szybko ulega obniżeniu i podobnie do wahadła, które znacznie wychyliło się w jedną stronę i musi to podobnie uczynić w przeciwną - poziom cukru nie spada do wartości wyjściowej lecz znacznie niższej, źle już tolerowanej przez organizm a nazywanej hipoglikemią. Poza różnymi niemiłymi doznaniami - objawem hipoglikemii jest głód. Chęć jego zaspokojenia jest powodem niekontrolowanego pojadania. Produkty o wysokim IG sprzyjają tyciu w dwojaki sposób: wywołują głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu i działają anabolicznie dzięki powodowaniu dużych skoków poziomu insuliny. Insulina reguluje poziom cukru ale też powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie. Insulina aktywuje procesy neolipogenezy - tworzenia tłuszczy - głównie z dostarczanych węglowodanów. W tej też formie następuje składowanie.
http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm
Tam też jest lista produktów spożywczych. Znajdziecie w niej odpowiedzi na kilka pytań z Waszych postów, np. czy orzechy są tuczące. NIE To czyste białko
Ziemniaki gotowane? Unikać, b. wysoki IG, a w połączeniu z mięsem na talerzu źródło trucizny.
Cytat z http://pl.wikipedia.org/wiki/SolaninaPrzypuszcza się, że część tzw. osłabień wiosennych jest spowodowana spożywaniem starych, kiełkujących ziemniaków o dużej zawartości solaniny
To też jest ciekawa strona: http://www.grzybica.net.pl/diety/dieta- ... grzybicza/
Tu na dole wypisane są różne objawy, np. zmęczenie, zgaga, itp: http://www.grzybica-zwalczanie.pl/skad- ... ksyny.html