Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 347 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 21, 22, 23, 24, 25
Autor Wiadomość
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 6 lut 2017, o 21:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10434
Skąd: małopolska

 1 szt.
Pierniczki

250 g drobnego cukru
250 g płynnego miodu (ja używam lipowego)
100 ml mocnej kawy (u mnie espresso)
300 g masła
800 g mąki pszennej
1 łyżka sody oczyszczonej
skórka drobno starta z pomarańczy (must have!)
opakowanie przyprawy korzennej (można skomponować własną))

Wykonanie
Cukier, miód, kawę i masło topimy w garnku na małym ogniu (cukier musi się dokładnie stopić), studzimy nieco (przed dodaniem reszty składników, masa powinna być lekko ciepła); dodajemy przesianą mąkę (partiami, na zmianę z korzeniami i pomarańczą, w międzyczasie dodajemy sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody) na początku ucierając np. berłem, a potem ugniatając łapką;
Dość luźne ciasto wrzucam do ceramicznej makutry, przykrywam ściereczką i odstawiam (minimum na 1 dzień);
Cieniutko rozwałkowane piekę na papierze lub macie silikonowej od 6 do 8 minut w temperaturze 180-200 stopni C. Dłużej i w niższej temperaturze piekę pierniki witrażowe – te z cukierkowym okienkiem; krócej w wyższej temperaturze piekę zwykłe pierniki.

Lukier królewski (do misternych esów floresów) – bardzo wytrzymały, szybko wysycha, idealny do barwienia
2 białka z dużych jaj miksujemy z 3 szklankami cukru pudru (kilka minut, mikserem na średnich obrotach), na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i miksujmy aż całość będzie biała i aksamitna. Ja dodaję jeszcze aromat pomarańczowy lub migdałowy.
Lukier zwykły (do pokrywania całej powierzchni pierniczków): do filiżanki cukru pudru wlewam po łyżeczce mleka skondensowanego niesłodzonego (najpierw jedna łyżeczka, mieszamy dokładnie i w zależności od wymaganej konsystencji – dodajemy więcej mleka). Dlaczego mleko, nie woda? Zauważyłam, że lukier jest bardziej błyszczący i mniej przezroczysty.

przepis pochodzi stąd

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 15 lut 2017, o 18:19 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1037

 1 szt.
Monika, przyrządziłam karczek z ananasem i kiszoną kapustą. Przyznam, że jest smaczny i bardzo oryginalny smak. Dziękuję za ten przepis.

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 22 lut 2017, o 14:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10434
Skąd: małopolska

 1 szt.
Pashmina napisał(a):
Monika, przyrządziłam karczek z ananasem i kiszoną kapustą. Przyznam, że jest smaczny i bardzo oryginalny smak. Dziękuję za ten przepis.

;:196 cieszę się, że smakowało ;:215

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 22 lut 2017, o 22:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10434
Skąd: małopolska

 1 szt.
Chleb - przepis Eli (pela11)
Potrzebne jest , najlepiej okrągłe , szklane , żaroodporne naczynie z przykrywką .

40dkg mąki pszennej zwykłej
30 dkg mąki żytniej
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
2-3 dkg świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
około 2 szklanek ciepłej wody

Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłej wody z cukrem ,łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia .
Do sporej miski wsypać obie mąki , sól ,dodać oliwę , resztę wody i zaczyn drożdżowy . Wyrobić ręką lub robotem ,ma być dosyć zwarte . Miskę owinąć folią spożywczą i do lodówki najlepiej na noc .Ciasto pięknie wyrośnie .
Rano , obsypać blat mąką , na nią wyłożyć ciasto z miski . Ja zdejmuję folię i przekręcam miskę do góry dnem i ciasto praktycznie samo pomału wypada na blat z mąką . Ręką delikatnie rozpłaszczam ciasto i brzegi zawijam do góry w kopertę ,dłońmi formuję w kulę a następnie przekładam na duży płaski talerz odwracając złączeniem do spodu . Piekarnik nagrzewam do 160 stopni razem ze szklanym garnkiem i przykrywką a po 10, 15 minutach wyjmuję nagrzany garnek , zsuwam okrągły chlebek z talerza . przykrywam pokrywką i piekę w 180 - 200 stopniach
góra ,dół przez 35 minut jak się lekko zarumieni , po czym zdjąć przykrywkę i piec jeszcze około 30 minut a nawet dłużej jak ładnie zarumieni się spód chleba . Po zdjęciu przykrywki można ze 2 razy zwilżyć chlebek zimną wodą .Po upieczeniu wysunąć bochenek na kratkę do ostygnięcia . Oczywiście można jeszcze dołożyć różne ziarna według upodobania ale wtedy dać odrobinę mniej mąki . Chlebek zawsze się udaje , wychodzi spory bochenek .Naczynia szklanego nie trzeba niczym smarować . Przepis wydaje się długi i skomplikowany ale to pozór bo naprawdę robi się go dosyć szybko . Ja robię go wieczorem i rano piekę .

Dziękuję, Eluniu ;:180

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
juda
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 22 lut 2017, o 22:58 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1326
Skąd: Podkarpacie okolice Jasła

 1 szt.
:wit
Ten chleb musi byc pieczony w naczyniu żaroodpornym nie może być w brytfannie ?

_________________
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 22 lut 2017, o 23:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10434
Skąd: małopolska

 1 szt.
Tak mam zapisane, że najlepiej w naczyniu żaroodpornym ;:108
Mąka pszenna to taka zwykła 480, a żytnia to taka jak na żurek, a jak będzie trochę grubsza, to też nie przeszkadza :wit

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 25 lut 2017, o 11:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10434
Skąd: małopolska

 1 szt.
sos z musztardy francuskiej

Doskonały do polędwiczek wieprzowych, wołowych, kurczaka :D

3 łyżki masła
330 ml śmietanki kremówki 30 %
2,5-3 łyżki płynnego miodu
2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
1 płaska łyżeczka musztardy delikatesowej
sól, pieprz, tymianek

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić, oprószyć solą i pieprzem (polędwiczki wieprzowe można też doprawić lekko gałką muszkatołową), a następnie obsmażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec w 190 stopniach.
W międzyczasie na patelnię po smażeniu mięsa wlać śmietankę. Dodać miód, musztardy, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze chwilkę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem (sos ma być mocno słodkawy). Gdy minie czas pieczenia mięsa, do naczynia wlać cały sos z patelni. Lekko wymieszać i piec jeszcze kolejne 10 minut. Następnie wyjąć, odstawić na pięć minut, aby mięso odpoczęło. Następnie mięsko rozkładać na talerze i polewać kremowym sosem. Podawać w towarzystwie ryżu parabolicznego z ryżem dzikim.



Więcej: http://gingerbreath.blox.pl/2013/09/Del ... z4ZgcdTYXR

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ewcik000
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 1 mar 2017, o 15:37 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 32

 1 szt.
Witam :)
Wczoraj piekłam Twoją chałkę, przepyszna !


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
manenka71
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 5 mar 2017, o 20:16 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1933
Skąd: pod Toruniem

 ---
Swietne przepisy ,napewno skorzystam

_________________
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
haczer
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 7 mar 2017, o 16:56 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 31

 więcej niż 1
Alanio, jak długo piec polędwiczki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 7 mar 2017, o 19:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10434
Skąd: małopolska

 1 szt.
Haniu, masz na myśli te w sosie z musztardy, czy w sosie kurkowym?
W sosie kurkowym (lub borowikowym) robię plastry polędwiczek i lekko rozbijam drewnianą pałką i wówczas dusze do miękkości.
W sosie musztardowym robię inaczej - polędwiczkę kroję w grubsze plastry (ok.2-3cm) i nie rozbijam, a owijam dookoła każdy kawałek plastrami boczku (kupuje krojone cieniusieńko takie długie plastry pakowane z Morlin). Ciasno układam w naczyniu żaroodpornym, podlewam olejem i w tej postaci duszę pod przykryciem aż będą miękkie. Sos robię osobno i później dopiero przy podaniu na talerz polewam sosem.

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 347 ]  Idź do strony nr...        1 ... 21, 22, 23, 24, 25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *