Kuchenne improwizacje Moni
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Babka Nowaka
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
1 margaryna Palma
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek (jak są duże to 4)
3 ? 4 łyżki śmietany 18%
bakalie (jeśli ktoś lubi)
Margarynę z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć. Dodawać po jednym jajku, a następnie resztę składników. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 170 stopni.
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
1 margaryna Palma
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek (jak są duże to 4)
3 ? 4 łyżki śmietany 18%
bakalie (jeśli ktoś lubi)
Margarynę z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć. Dodawać po jednym jajku, a następnie resztę składników. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 170 stopni.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Składniki:
30 dag makaronu,
4 jajka,
50 dag pieczarek,
30 dag żółtego sera,
1 łyżka masła,
sól, pieprz, tymianek,
ewentualnie: mozzarella, czarne oliwki, kukurydza...
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć. Przełożyć do większego naczynia żaroodpornego. Jajka rozmącić w garnuszku, dodać połowę startego żółtego sera, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać. Wlać od naczynia z makaronem i dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle do momentu odparowania wody. Wymieszany makaron z jajkami i serem przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć podsmażone pieczarki. Posypać resztą żółtego sera. Jeśli ktoś chce może jeszcze posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą i czarnymi oliwkami. Zapiekać około 20 minut w temp 180C.
Składniki:
30 dag makaronu,
4 jajka,
50 dag pieczarek,
30 dag żółtego sera,
1 łyżka masła,
sól, pieprz, tymianek,
ewentualnie: mozzarella, czarne oliwki, kukurydza...
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć. Przełożyć do większego naczynia żaroodpornego. Jajka rozmącić w garnuszku, dodać połowę startego żółtego sera, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać. Wlać od naczynia z makaronem i dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle do momentu odparowania wody. Wymieszany makaron z jajkami i serem przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć podsmażone pieczarki. Posypać resztą żółtego sera. Jeśli ktoś chce może jeszcze posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą i czarnymi oliwkami. Zapiekać około 20 minut w temp 180C.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
tarta cytrynowa
Składniki :
- ciasto kruche
- 170 g cukru
- 100 g zmielonych migdałów
- 150 g masła
- 3 jajka
- 2 cytryny
Składniki na bezę :
- 2 białka
- 70 g drobnego cukru
- szczypta soli
Sposób przygotowania :
- nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni
- wyłożyć formę ciastem
- przygotować KREM : rozstąpić masło; zetrzeć skórkę z dwóch cytryn, a następnie wycisnąć z nich sok; zmiksować jajka z cukrem i skórką; dorzucić sok, roztopione masło i zmielone migdały; ponownie zmiksować,
- przełożyć krem do formy i piec przez około 25 minut aż się lekko zarumieni (jeśli użyjemy pâte brisée to ciasto pozostanie blade, taki jego urok)
- przygotować BEZĘ : ubić dwa białka ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier, nałożyć ubitą pianę na tartę (rozsmarować delikatnie) i ponownie włożyć do piekarnika (grzanie z góry), aby beza się lekko zarumieniła (dzieje się to bardzo szybko, więc nie spuszczajcie tarty z oka, żeby nie spalić bezy).
Składniki :
- ciasto kruche
- 170 g cukru
- 100 g zmielonych migdałów
- 150 g masła
- 3 jajka
- 2 cytryny
Składniki na bezę :
- 2 białka
- 70 g drobnego cukru
- szczypta soli
Sposób przygotowania :
- nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni
- wyłożyć formę ciastem
- przygotować KREM : rozstąpić masło; zetrzeć skórkę z dwóch cytryn, a następnie wycisnąć z nich sok; zmiksować jajka z cukrem i skórką; dorzucić sok, roztopione masło i zmielone migdały; ponownie zmiksować,
- przełożyć krem do formy i piec przez około 25 minut aż się lekko zarumieni (jeśli użyjemy pâte brisée to ciasto pozostanie blade, taki jego urok)
- przygotować BEZĘ : ubić dwa białka ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier, nałożyć ubitą pianę na tartę (rozsmarować delikatnie) i ponownie włożyć do piekarnika (grzanie z góry), aby beza się lekko zarumieniła (dzieje się to bardzo szybko, więc nie spuszczajcie tarty z oka, żeby nie spalić bezy).
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Świetne, proste przepisy. Warte wypróbowania.
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ciasteczka lawendowe zrobiłam...ale bez lawendy ,za to z migdałami w płatkach,rodzynkami.Pyycha.Dzieciak siedzi i zajada:).
Bułeczki maślane natomiast rosną w misce i czekają na swoją kolej:).Będą zajadane z domowym dzemem
Fajne przepisy.
Bułeczki maślane natomiast rosną w misce i czekają na swoją kolej:).Będą zajadane z domowym dzemem
Fajne przepisy.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Domowe Ogórki kiszone małosolne
1 kg małych ogórków gruntowych
4 ząbki czosnku (ok.1/2 główki czosnku)
1 pęczek koperku lub 4 całe gałązki kopru z "baldachimami"
2 litry wody
2 łyżki soli
liść winogron
liść chrzanu
kawałek chrzanu
można dodać 1/2 łyżeczki gorczycy
Ogórki umyć i obciąć końcówki, koper opłukać pod bieżącą wodą.
Wodę zagotować i przelać do słoja, dodać sól, wymieszać ? sól ma się rozpuścić. Odstawić do przestygnięcia ? woda powinna mieć ok. 40'C. Gdy woda przestygnie do słoja wkładać na przemian ogórki, koper i ząbki czosnku. Przycisnąć całość małym talerzykiem ? aby ogórki były całkowicie pod wodą. Można przykryć całość nakrętką od słoja, ale nie zakręcać.
Odstawić na minimum 2 dni.
Ogórki kiszone
Różnice w składnikach między małosolnymi a kiszonymi na zimę są nieznaczne. Zamiast zwykłego koperku należy użyć kwiatów kopru.
Ponadto należy dodać korzeń i liść chrzanu. Końcówek ogórków nie obcina się, a słoiki należy mocno zakręcić, by ogórki nie spleśniały.
Ogórki kiszone można robić w zwykłych słoikach lub tzw. weckach z gumkami. Słoiki należy dobrze wyparzyć i osuszyć, a gumki można dodatkowo wygotować. Co ważne, słoików z ogórkami nie pasteryzuje się.
Dobrze też dać kilka listków dębowych lub czarnej porzeczki - wtedy ogóreczki są twardsze
O czym pamiętać przy kiszeniu ogórków?
- wybierz smaczne ogórki, bez gorzkich końców
- wodę przegotuj
- na 1 litr wody daj 1 łyżkę soli kuchennej
- wyparz słoiki, gumki i zakrętki
- dobrze zakręć ogórki
- aby ogórki były trwałe w zimie, trzeba je kisić przed końcem sezonu ogórkowego, kiedy jeszcze nie posiadają plam i zniekształceń
Przepis na domowe ogórki kiszone - ilość na 8 słoików po 300 ml
- 1 kg małych ogórków z chropowatą skórką
- kawałek chrzanu
- czosnek
- koper
- 1 liść chrzanu
- kilka liści wiśni
- 2 litry gorącej wody
- 2 łyżki soli kuchennej
Sól rozpuścić w gorącej wodzie. Ogórki należy zamoczyć naokoło godzinę w zimnej wodzie. Następnie dokładnie umyć, a słoiki i zakrętki wyparzyć i wysuszyć.
Na dnie słoika ułożyć czosnek (1 ząbek na słoik), kawałek chrzanu (nieduży), liść winogrona lub chrzanu, 1/2 liścia wiśni i 1 gałązkę kopru.
Ogórki układać dość ściśle. (można dodać kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego.)
Całość zalać gorącą solanką tak, aby przykrywała dokładnie ogórki.
Na koniec dobrze zakręcić i odstawić do kiszenia na 2-3 tygodnie - początkowo w ciepłym miejscu, a po 4 dniach przenieść do zimnego miejsca.
1 kg małych ogórków gruntowych
4 ząbki czosnku (ok.1/2 główki czosnku)
1 pęczek koperku lub 4 całe gałązki kopru z "baldachimami"
2 litry wody
2 łyżki soli
liść winogron
liść chrzanu
kawałek chrzanu
można dodać 1/2 łyżeczki gorczycy
Ogórki umyć i obciąć końcówki, koper opłukać pod bieżącą wodą.
Wodę zagotować i przelać do słoja, dodać sól, wymieszać ? sól ma się rozpuścić. Odstawić do przestygnięcia ? woda powinna mieć ok. 40'C. Gdy woda przestygnie do słoja wkładać na przemian ogórki, koper i ząbki czosnku. Przycisnąć całość małym talerzykiem ? aby ogórki były całkowicie pod wodą. Można przykryć całość nakrętką od słoja, ale nie zakręcać.
Odstawić na minimum 2 dni.
Ogórki kiszone
Różnice w składnikach między małosolnymi a kiszonymi na zimę są nieznaczne. Zamiast zwykłego koperku należy użyć kwiatów kopru.
Ponadto należy dodać korzeń i liść chrzanu. Końcówek ogórków nie obcina się, a słoiki należy mocno zakręcić, by ogórki nie spleśniały.
Ogórki kiszone można robić w zwykłych słoikach lub tzw. weckach z gumkami. Słoiki należy dobrze wyparzyć i osuszyć, a gumki można dodatkowo wygotować. Co ważne, słoików z ogórkami nie pasteryzuje się.
Dobrze też dać kilka listków dębowych lub czarnej porzeczki - wtedy ogóreczki są twardsze
O czym pamiętać przy kiszeniu ogórków?
- wybierz smaczne ogórki, bez gorzkich końców
- wodę przegotuj
- na 1 litr wody daj 1 łyżkę soli kuchennej
- wyparz słoiki, gumki i zakrętki
- dobrze zakręć ogórki
- aby ogórki były trwałe w zimie, trzeba je kisić przed końcem sezonu ogórkowego, kiedy jeszcze nie posiadają plam i zniekształceń
Przepis na domowe ogórki kiszone - ilość na 8 słoików po 300 ml
- 1 kg małych ogórków z chropowatą skórką
- kawałek chrzanu
- czosnek
- koper
- 1 liść chrzanu
- kilka liści wiśni
- 2 litry gorącej wody
- 2 łyżki soli kuchennej
Sól rozpuścić w gorącej wodzie. Ogórki należy zamoczyć naokoło godzinę w zimnej wodzie. Następnie dokładnie umyć, a słoiki i zakrętki wyparzyć i wysuszyć.
Na dnie słoika ułożyć czosnek (1 ząbek na słoik), kawałek chrzanu (nieduży), liść winogrona lub chrzanu, 1/2 liścia wiśni i 1 gałązkę kopru.
Ogórki układać dość ściśle. (można dodać kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego.)
Całość zalać gorącą solanką tak, aby przykrywała dokładnie ogórki.
Na koniec dobrze zakręcić i odstawić do kiszenia na 2-3 tygodnie - początkowo w ciepłym miejscu, a po 4 dniach przenieść do zimnego miejsca.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Sałatka szwedzka
składniki:
4 , 5 kg ogórków gruntowych
4 litry wody, przegotowanej zimnej
ok. 1 szkl. soli kamiennej
zalewa
4 szkl. cukru zwykłego
4 szkl. octu spirytusowego 10 %
6 szkl. wody
dodatkowo
2 duże marchwie
do każdego słoika - po 2 albo 3 ziarenka ziela angielskiego (na 0,33 l i 0,5 litra słoiki)
po 2 - 3 ziarenka czarnego pieprzu
po ok. 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy białej
sposób przygotowania:
ogórki - gruntowe, dość duże, ale nie przerośnięte, więc bez dużych pestek - dokładnie umyć i osączyć. Poszatkować je cienko, razem ze skórką. Wodę wymieszać z solą, żeby ta się rozpuściła i zalać pokrojone ogórki - przemieszać dokładnie i zostawić na godzinę.
Po tym czasie odcedzić je na sicie. Ogórki pokrojone nieco grubiej można zostawić w słonej wodzie na ok. 2 - 3 godziny.
Marchewki oskrobać i także poszatkować na mandolinie lub nożem, odłożyć.
Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Do każdego słoika nałożyć przyprawy, dodać także po trochu marchewki rozdzielając sprawiedliwie.
Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odcedzone dobrze z solanki ogórki nałożyć do słoików, mniej więcej do 3/4 ich wysokości. Wlać zalewę, delikatnie przemieszać trzonkiem łyżki, żeby uwolnić pęcherzyki powietrza spomiędzy plasterków, dolać zalewy prawie do pełna i zakręcić słoiki. Pasteryzować, wstawiając słoje do garnka z wodą, wyłożonego na dnie ściereczką, przez 15 minut.
Temperatura zalewy, jaką zalewam ogórki nie ma większego znaczenia - może być zimna albo gorąca. Trzeba jednak pamiętać później o tym, że jeśli zawartość słoika zalejemy zimną zalewą, to pasteryzujemy wstawiając je do zimnej wody. Jeśli zalewa jest gorąca, to słoiki wstawiamy do gorącej wody. W drugim przypadku skróci się też czas potrzebny na zapasteryzowanie. Wystarczą jakieś 3 minuty od zagotowania wody w garnku ze słoikami.
składniki:
4 , 5 kg ogórków gruntowych
4 litry wody, przegotowanej zimnej
ok. 1 szkl. soli kamiennej
zalewa
4 szkl. cukru zwykłego
4 szkl. octu spirytusowego 10 %
6 szkl. wody
dodatkowo
2 duże marchwie
do każdego słoika - po 2 albo 3 ziarenka ziela angielskiego (na 0,33 l i 0,5 litra słoiki)
po 2 - 3 ziarenka czarnego pieprzu
po ok. 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy białej
sposób przygotowania:
ogórki - gruntowe, dość duże, ale nie przerośnięte, więc bez dużych pestek - dokładnie umyć i osączyć. Poszatkować je cienko, razem ze skórką. Wodę wymieszać z solą, żeby ta się rozpuściła i zalać pokrojone ogórki - przemieszać dokładnie i zostawić na godzinę.
Po tym czasie odcedzić je na sicie. Ogórki pokrojone nieco grubiej można zostawić w słonej wodzie na ok. 2 - 3 godziny.
Marchewki oskrobać i także poszatkować na mandolinie lub nożem, odłożyć.
Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Do każdego słoika nałożyć przyprawy, dodać także po trochu marchewki rozdzielając sprawiedliwie.
Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odcedzone dobrze z solanki ogórki nałożyć do słoików, mniej więcej do 3/4 ich wysokości. Wlać zalewę, delikatnie przemieszać trzonkiem łyżki, żeby uwolnić pęcherzyki powietrza spomiędzy plasterków, dolać zalewy prawie do pełna i zakręcić słoiki. Pasteryzować, wstawiając słoje do garnka z wodą, wyłożonego na dnie ściereczką, przez 15 minut.
Temperatura zalewy, jaką zalewam ogórki nie ma większego znaczenia - może być zimna albo gorąca. Trzeba jednak pamiętać później o tym, że jeśli zawartość słoika zalejemy zimną zalewą, to pasteryzujemy wstawiając je do zimnej wody. Jeśli zalewa jest gorąca, to słoiki wstawiamy do gorącej wody. W drugim przypadku skróci się też czas potrzebny na zapasteryzowanie. Wystarczą jakieś 3 minuty od zagotowania wody w garnku ze słoikami.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Sałatka szwedzka
(mniejsza ilość składników na ok.12 słoiczków)
Składniki:
2 -2,5 kg ogórków gruntowych
9 szklanek zimnej wody
? szklanki soli (używam kamiennej niejodowanej)
zalewa:
3 szklanki wody
2 szklanki cukru (zależy od upodobań ? u nas w ostatniej wersji 2 szklanki)
2 szklanki octu 10%
do każdego słoika:
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu
? łyżeczki gorczycy
3 plasterki surowej marchewki (można dać więcej)
sposób przygotowania:
ogórki - gruntowe, dość duże, ale nie przerośnięte, więc bez dużych pestek - dokładnie umyć i osączyć. Poszatkować je cienko, razem ze skórką - nożykiem lub robotem (na tarce wychodzą trochę za cienkie).
Z 9 szklanek wody i ? szklanki soli zrobić roztwór. Zalać pokrojone ogórki, tak aby były przykryte i odstawić na 3 godziny. Co jakiś czas zamieszać. Odcedzić na durszlaku.
Słoiczki wyparzyć, do każdego ze słoiczków wrzucić przyprawy i marchewkę. Włożyć odcedzone ogórki (niezbyt ciasno, aby mogły przejść smakiem zalewy).
Składniki zalewy zagotować, następnie zalać nią ogórki (zalewy nie studzić). Zakręcić. Wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać gorącą wodę do wysokości 2/3 słoiczków, przykryć pokrywką. Od momentu zagotowania pasteryzować 8 - 10 minut, w zależności od wielkości słoików (ja swoje pasteryzuję 8 minut).
Wyciągnąć słoiki z garnka, ustawić na ściereczce, przykryć ręcznikiem i zostawić do wystygnięcia (ja nie obracam słoików do góry dnem, nie widzę takiej potrzeby, a sałatka ładnie się trzyma).
Temperatura zalewy, jaką zalewam ogórki nie ma większego znaczenia - może być zimna albo gorąca. Trzeba jednak pamiętać później o tym, że jeśli zawartość słoika zalejemy zimną zalewą, to pasteryzujemy wstawiając je do zimnej wody. Jeśli zalewa jest gorąca, to słoiki wstawiamy do gorącej wody. W drugim przypadku skróci się też czas potrzebny na zapasteryzowanie. Wystarczą jakieś 3 minuty od zagotowania wody w garnku ze słoikami.
(mniejsza ilość składników na ok.12 słoiczków)
Składniki:
2 -2,5 kg ogórków gruntowych
9 szklanek zimnej wody
? szklanki soli (używam kamiennej niejodowanej)
zalewa:
3 szklanki wody
2 szklanki cukru (zależy od upodobań ? u nas w ostatniej wersji 2 szklanki)
2 szklanki octu 10%
do każdego słoika:
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu
? łyżeczki gorczycy
3 plasterki surowej marchewki (można dać więcej)
sposób przygotowania:
ogórki - gruntowe, dość duże, ale nie przerośnięte, więc bez dużych pestek - dokładnie umyć i osączyć. Poszatkować je cienko, razem ze skórką - nożykiem lub robotem (na tarce wychodzą trochę za cienkie).
Z 9 szklanek wody i ? szklanki soli zrobić roztwór. Zalać pokrojone ogórki, tak aby były przykryte i odstawić na 3 godziny. Co jakiś czas zamieszać. Odcedzić na durszlaku.
Słoiczki wyparzyć, do każdego ze słoiczków wrzucić przyprawy i marchewkę. Włożyć odcedzone ogórki (niezbyt ciasno, aby mogły przejść smakiem zalewy).
Składniki zalewy zagotować, następnie zalać nią ogórki (zalewy nie studzić). Zakręcić. Wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać gorącą wodę do wysokości 2/3 słoiczków, przykryć pokrywką. Od momentu zagotowania pasteryzować 8 - 10 minut, w zależności od wielkości słoików (ja swoje pasteryzuję 8 minut).
Wyciągnąć słoiki z garnka, ustawić na ściereczce, przykryć ręcznikiem i zostawić do wystygnięcia (ja nie obracam słoików do góry dnem, nie widzę takiej potrzeby, a sałatka ładnie się trzyma).
Temperatura zalewy, jaką zalewam ogórki nie ma większego znaczenia - może być zimna albo gorąca. Trzeba jednak pamiętać później o tym, że jeśli zawartość słoika zalejemy zimną zalewą, to pasteryzujemy wstawiając je do zimnej wody. Jeśli zalewa jest gorąca, to słoiki wstawiamy do gorącej wody. W drugim przypadku skróci się też czas potrzebny na zapasteryzowanie. Wystarczą jakieś 3 minuty od zagotowania wody w garnku ze słoikami.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Bardzo polecam do zaprawy dodać również troszkę cukru, są dużo lepszeAlania pisze:Domowe Ogórki kiszone
....
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Sałatka z ogórków i papryki na zimę
Pyszna, chrupiąca sałatka.
Składniki:
ogórki ( 2 kg )
marchew ( 3 średnie sztuki)
czerwona papryka (4 sztuki)
cebula ( 6 sztuk)
czosnek ( 5 ząbków)
Zalewa :
1 szklanka octu
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1,5 łyżki soli
5 ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania
1.Ogórki pokroić w plasterki. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę lub paski. Cebulę pokroić w pół plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.Wszystko dokładnie wymieszać.
2.Składniki na zalewę zagotować chwilkę. Zalać zalewą warzywa. Odstwić na niecałe 2 godziny.
3.Przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 min. Na dno garnka wkładamy ścierkę aby słoiki nie popękały. Układamy słoiki i zalewamy wodą aby przykryła ok. 3/4 słoika. Stawiamy do wystygnięcia do góry dnem. Zimą cieszymy się wspaniałym smakiem !!
Pyszna, chrupiąca sałatka.
Składniki:
ogórki ( 2 kg )
marchew ( 3 średnie sztuki)
czerwona papryka (4 sztuki)
cebula ( 6 sztuk)
czosnek ( 5 ząbków)
Zalewa :
1 szklanka octu
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1,5 łyżki soli
5 ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania
1.Ogórki pokroić w plasterki. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę lub paski. Cebulę pokroić w pół plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.Wszystko dokładnie wymieszać.
2.Składniki na zalewę zagotować chwilkę. Zalać zalewą warzywa. Odstwić na niecałe 2 godziny.
3.Przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 min. Na dno garnka wkładamy ścierkę aby słoiki nie popękały. Układamy słoiki i zalewamy wodą aby przykryła ok. 3/4 słoika. Stawiamy do wystygnięcia do góry dnem. Zimą cieszymy się wspaniałym smakiem !!
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ciasto ucierane od Ani P.
1,5 szkl. cukru
5 jajek
cukier waniliowy
4 łyżki wody
Utrzeć.
Do tego dodać:
niecałe 3 szkl. mąki
0,5 szkl.mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1margaryna roztopiona
Wyłożyć na blachę, nałożyć na to owoce (najlepiej śliwki).
1,5 szkl. cukru
5 jajek
cukier waniliowy
4 łyżki wody
Utrzeć.
Do tego dodać:
niecałe 3 szkl. mąki
0,5 szkl.mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1margaryna roztopiona
Wyłożyć na blachę, nałożyć na to owoce (najlepiej śliwki).
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Jagodzianki
Składniki:
550 g mąki pszennej typ 550
25 g drożdży świeżych
1 Jajko
50 g masła
270 ml mleka
50 dag cukru
Szczypta soli
Nadzienie:
200 g owoców (jagody)
3 łyżki cukru
Wierzch:
białko
Kruszonka:
4 łyżki mąki
20g zimnego masła
2 - 3 łyżki cukru
Wykonanie:
1.Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, drożdże, sól i jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem (spiralkami) przez 5 minut.
2.Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto jeszcze 3 minuty.
3.Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
4.Owoce łączymy z cukrem.
5.Następnie dzielimy na 10-12 części, z każdej z nich spłaszczamy na okrągły placuszek, na środku kładziemy łyżkę owoców posypanych cukrem, boki ciasta zwijamy ku środkowi i formujemy bułeczki.
6.Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem na 40 minut, aby wyrosły.
7.Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
8.Bułeczki pieczemy 15 minut w 180 stopniach, studzimy na kuchennej kratce.
Składniki:
550 g mąki pszennej typ 550
25 g drożdży świeżych
1 Jajko
50 g masła
270 ml mleka
50 dag cukru
Szczypta soli
Nadzienie:
200 g owoców (jagody)
3 łyżki cukru
Wierzch:
białko
Kruszonka:
4 łyżki mąki
20g zimnego masła
2 - 3 łyżki cukru
Wykonanie:
1.Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, drożdże, sól i jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem (spiralkami) przez 5 minut.
2.Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto jeszcze 3 minuty.
3.Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
4.Owoce łączymy z cukrem.
5.Następnie dzielimy na 10-12 części, z każdej z nich spłaszczamy na okrągły placuszek, na środku kładziemy łyżkę owoców posypanych cukrem, boki ciasta zwijamy ku środkowi i formujemy bułeczki.
6.Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem na 40 minut, aby wyrosły.
7.Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
8.Bułeczki pieczemy 15 minut w 180 stopniach, studzimy na kuchennej kratce.