Kuchenne improwizacje Moni
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Oczywiście, ma Pani wspaniałe przepisy, z których zamierzam regularnie korzystać.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Bardzo się cieszęEwcik000 pisze:oczywiście, ma Pani wspaniałe przepisy z których zamierzam regularnie korzystać
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Golonka indycze
3-4 podudzia indycze
1 kostka masła (mięso ma dosłownie "pływać" w maśle)
sól
pieprz
3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
papryka słodka
rozmaryn
Mięso otoczyć w przyprawach z oliwą, włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień indyk jest gotowy do pieczenia.
Przez pierwszą godzinę pieczemy w 220 stopniach, potem zmniejszamy do 90 i pieczemy przez następne trzy godziny.
W trakcie pieczenia podlewać mięso sokami, które się z niego wytopiły lub wodą.
3-4 podudzia indycze
1 kostka masła (mięso ma dosłownie "pływać" w maśle)
sól
pieprz
3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
papryka słodka
rozmaryn
Mięso otoczyć w przyprawach z oliwą, włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień indyk jest gotowy do pieczenia.
Przez pierwszą godzinę pieczemy w 220 stopniach, potem zmniejszamy do 90 i pieczemy przez następne trzy godziny.
W trakcie pieczenia podlewać mięso sokami, które się z niego wytopiły lub wodą.
- stefcia
- 500p
- Posty: 672
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Sudeckie
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Dziękuję Moniczko za przepis - pycha...... mniamAlania pisze:Golonka indycze
3-4 podudzia indycze
1 kostka masła (mięso ma dosłownie "pływać" w maśle)
sól
pieprz
3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
papryka słodka
rozmaryn
Mięso otoczyć w przyprawach z oliwą, włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień indyk jest gotowy do pieczenia.
Przez pierwszą godzinę pieczemy w 220 stopniach, potem zmniejszamy do 90 i pieczemy przez następne trzy godziny.
W trakcie pieczenia podlewać mięso sokami, które się z niego wytopiły lub wodą.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Gołąbki z kaszy pęczak
składniki:
2 garście suszonych grzybów
2 szklanki pęczaku
1 głowa kapusty
2 cebule
20 dag słoniny pokrojonej w drobną kostkę
2 jajka
sól
pieprz
1. Grzyby mocz przez noc, a rano gotuj do miękkości (w lekko osolonych 2 litrach wody).
2. Odcedź, wywar zachowaj.
3. Pęczak zalej 5 szklankami wywaru z grzybów i gotuj do miękkości na malutkim ogniu.
4. W tym czasie usuń głąb z kapusty i włóż ją do wielkiego gara pełnego wrzącej osolonej wody.
5. Gotuj przez około 10 minut.
6. Oddziel od siebie liście kapusty.
7. Posiekaj cebulę i zeszklij na słoninie.
8. Grzyby posiekaj.
9. Do przestudzonego pęczaku dodaj cebulę, posiekane grzyby i jajka.
10. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
11. Napełnij liście farszem i ciasno zwijaj.
12. Na dno szerokiego rondla lub naczynia do zapiekania włóż zewnętrzne, zniszczone liście kapusty, ułóż na nich ciasno gołąbki.
13. Zalej resztą wywaru z grzybów. Powinny być w trzech czwartych przykryte.
14. Jeśli trzeba, dolej wody, pilnując, by wywar był słony.
15. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, duś gołąbki przez godzinę.
składniki:
2 garście suszonych grzybów
2 szklanki pęczaku
1 głowa kapusty
2 cebule
20 dag słoniny pokrojonej w drobną kostkę
2 jajka
sól
pieprz
1. Grzyby mocz przez noc, a rano gotuj do miękkości (w lekko osolonych 2 litrach wody).
2. Odcedź, wywar zachowaj.
3. Pęczak zalej 5 szklankami wywaru z grzybów i gotuj do miękkości na malutkim ogniu.
4. W tym czasie usuń głąb z kapusty i włóż ją do wielkiego gara pełnego wrzącej osolonej wody.
5. Gotuj przez około 10 minut.
6. Oddziel od siebie liście kapusty.
7. Posiekaj cebulę i zeszklij na słoninie.
8. Grzyby posiekaj.
9. Do przestudzonego pęczaku dodaj cebulę, posiekane grzyby i jajka.
10. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
11. Napełnij liście farszem i ciasno zwijaj.
12. Na dno szerokiego rondla lub naczynia do zapiekania włóż zewnętrzne, zniszczone liście kapusty, ułóż na nich ciasno gołąbki.
13. Zalej resztą wywaru z grzybów. Powinny być w trzech czwartych przykryte.
14. Jeśli trzeba, dolej wody, pilnując, by wywar był słony.
15. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, duś gołąbki przez godzinę.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Pierogi ruskie
Składniki:
? 0,5 kg mąki
? 2 żółtka
? 3 łyżki oleju
? szczypta soli
? 200 ml ciepłej wody
Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, następnie zawijamy w folię aluminiową i na kolejne 10 minut wkładamy do lodówki.
Po tym czasie ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka, wkładamy farsz i zlepiamy brzegi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Farsz:
? 1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
? ser biały
? smażona 1 cebulka
? sól, pieprz do smaku
Składniki łączymy. Wypełniamy nimi pierożki. Gotujemy. Układamy na talerzu i polewamy masełkiem lub smażoną cebulką.
Pierożki można przygotować na słodko nadziewając je owocami.
Składniki:
? 0,5 kg mąki
? 2 żółtka
? 3 łyżki oleju
? szczypta soli
? 200 ml ciepłej wody
Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, następnie zawijamy w folię aluminiową i na kolejne 10 minut wkładamy do lodówki.
Po tym czasie ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka, wkładamy farsz i zlepiamy brzegi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Farsz:
? 1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
? ser biały
? smażona 1 cebulka
? sól, pieprz do smaku
Składniki łączymy. Wypełniamy nimi pierożki. Gotujemy. Układamy na talerzu i polewamy masełkiem lub smażoną cebulką.
Pierożki można przygotować na słodko nadziewając je owocami.
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Przepis super takie gołąbki,tylko z kiszoną w całości kapustą robię na wigilie, palce lizać.
Pozdrawiam
Ula
Ula
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Pieczona gęś
Pieczona gęś najbardziej lubi towarzystwo czerwonej kapusty (obowiązkowo doprawionej goździkami i anyżem), kaszy gryczanej, jabłek oraz, oczywiście, aromatycznych przypraw.
składniki:
1 gęś (lub same nóżki)
3 łyżki majeranku
1 gwiazdka anyżu
4 goździki
pieprz, sól, cukier (łyżka)
oliwa z oliwek
2 cebule
2 marchwie
1,5 kg czerwonej kapusty
pół szklanki octu winnego
Gęś dobrze umyć i osuszyć. Natrzeć całą pieprzem, solą i majerankiem, również w środku. Obraną marchew pokroić w talarki, pokryć nimi dno brytfanki, którą wcześniej należy posmarować oliwą. Cebulę pokroić w pióra i wysypać na marchew. Warzywa podlać wodą (około 250 ml) i na tym ułożyć gęś do pieczenia. Tak przygotowaną gęś piec około 3-3.5 h w temp. 170 st. C. Od czasu do czasu podlewać wodą.
Kapustę poszatkować, drugą cebulę posiekać. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kapustę z cebulą. Następnie wlać ocet i szklankę wody. Przyprawić anyżem, goździkami, solą i cukrem oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem 60 min na wolnym ogniu. Pieczoną gęś przed końcem pieczenia posmarować roztworem wody z solą. Dopiekać w zwiększonej do 200 st. C temperaturze.
Pieczona gęś idealnie będzie smakowała również w towarzystwie pieczonych jabłek.
Pieczona gęś najbardziej lubi towarzystwo czerwonej kapusty (obowiązkowo doprawionej goździkami i anyżem), kaszy gryczanej, jabłek oraz, oczywiście, aromatycznych przypraw.
składniki:
1 gęś (lub same nóżki)
3 łyżki majeranku
1 gwiazdka anyżu
4 goździki
pieprz, sól, cukier (łyżka)
oliwa z oliwek
2 cebule
2 marchwie
1,5 kg czerwonej kapusty
pół szklanki octu winnego
Gęś dobrze umyć i osuszyć. Natrzeć całą pieprzem, solą i majerankiem, również w środku. Obraną marchew pokroić w talarki, pokryć nimi dno brytfanki, którą wcześniej należy posmarować oliwą. Cebulę pokroić w pióra i wysypać na marchew. Warzywa podlać wodą (około 250 ml) i na tym ułożyć gęś do pieczenia. Tak przygotowaną gęś piec około 3-3.5 h w temp. 170 st. C. Od czasu do czasu podlewać wodą.
Kapustę poszatkować, drugą cebulę posiekać. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kapustę z cebulą. Następnie wlać ocet i szklankę wody. Przyprawić anyżem, goździkami, solą i cukrem oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem 60 min na wolnym ogniu. Pieczoną gęś przed końcem pieczenia posmarować roztworem wody z solą. Dopiekać w zwiększonej do 200 st. C temperaturze.
Pieczona gęś idealnie będzie smakowała również w towarzystwie pieczonych jabłek.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Fasolka po bretońsku
Składniki
- 2 cebule
- pomidory z puszki
- 500 g fasoli Jaś
- 2 pętka wędzonej kiełbasy
- 0,5kg szynki (lub innej wędliny) krojonej w kostkę
- 300 g wędzonego boczku
- 0,5kg mięsa wołowego
- 4 ząbki czosnku
- 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki cząbru
- 6 łyżeczek majeranku
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- sól do smaku
Fasolę moczyć przez noc w wodzie.
Następnego dnia odcedzamy fasolę, zalewamy nową wodą i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Do gotowania dodajemy 1 łyżeczkę cząbru, 1 łyżeczkę majeranku, drobno posiekane 4 ząbki czosnku.
Podsmażamy mięso wołowe pokrojone w kostkę, następnie dusimy pod przykryciem do miękkości.
Pod koniec gotowania fasoli podsmażamy boczek pokrojony w słupki, gdy już się dobrze wytopi dodajemy do niego pokrojoną w kostkę kiełbasę i wędliny, wszystko razem podsmażamy i dodajemy do miękkiej fasoli. Dodajemy również uduszoną, miękką wołowinę. Podsmażamy lekko cebulkę i również dodajemy do fasolki. Doprawiamy majerankiem, cząbrem, słodką papryką, dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce i wszystko razem chwilę gotujemy, by smaki dobrze się połączyły. Na koniec trochę soli do smaku i gotowe
Do zagęszczenia używamy samej ugotowanej fasoli z sosem - około pół szklanki fasoli zmiksować blenderem na gładką masę i dodać do sosu, wszystko wymieszać.
Składniki
- 2 cebule
- pomidory z puszki
- 500 g fasoli Jaś
- 2 pętka wędzonej kiełbasy
- 0,5kg szynki (lub innej wędliny) krojonej w kostkę
- 300 g wędzonego boczku
- 0,5kg mięsa wołowego
- 4 ząbki czosnku
- 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki cząbru
- 6 łyżeczek majeranku
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- sól do smaku
Fasolę moczyć przez noc w wodzie.
Następnego dnia odcedzamy fasolę, zalewamy nową wodą i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Do gotowania dodajemy 1 łyżeczkę cząbru, 1 łyżeczkę majeranku, drobno posiekane 4 ząbki czosnku.
Podsmażamy mięso wołowe pokrojone w kostkę, następnie dusimy pod przykryciem do miękkości.
Pod koniec gotowania fasoli podsmażamy boczek pokrojony w słupki, gdy już się dobrze wytopi dodajemy do niego pokrojoną w kostkę kiełbasę i wędliny, wszystko razem podsmażamy i dodajemy do miękkiej fasoli. Dodajemy również uduszoną, miękką wołowinę. Podsmażamy lekko cebulkę i również dodajemy do fasolki. Doprawiamy majerankiem, cząbrem, słodką papryką, dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce i wszystko razem chwilę gotujemy, by smaki dobrze się połączyły. Na koniec trochę soli do smaku i gotowe
Do zagęszczenia używamy samej ugotowanej fasoli z sosem - około pół szklanki fasoli zmiksować blenderem na gładką masę i dodać do sosu, wszystko wymieszać.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Zupa gulaszowa Magdy Gessler
Przepis na swoje popisowe danie M.G. podała w książce ?Kuchnia moja pasja? wydanej przez Edipresse Książki (2005 r.).
Muszę przyznać, że danie rewelacyjne
Składniki:
kilogram wołowego schabu karkowego,
3 łyżki smalcu,
6 ząbków czosnku,
6 łyżek słodkiej papryki w proszku,
3 łyżki ostrej papryki w proszku,
4 pomidory,
3 upieczone papryki,
4 ziemniaki
łyżeczkę kminku i soli
Do sporządzenia mięsnego wywaru potrzebujemy jeszcze giczy cielęcej i nóżki wieprzowej, a wywaru z warzyw: 1 cebuli, dwóch marchewek, pół selera i litra czystej wody. Do tego jajka i mąka na zacierki.
Sposób przygotowania:
Kilogram schabu karkowego kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku. Gulasz jest ciężki, a kminek jest naszym bezpiecznikiem. To jest nasze lekarstwo na gulasz. Zostawiamy mięso na całą noc. Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule. Dodajemy mięso, które leciutko obsmażamy. Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasypujemy je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki. Papryka w gulaszu jest wszechobecna. Wszystko razem gotujemy, uzupełniając kleistym rosołem i wywarem z warzyw. Dalej dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystko jest miękkie, dodajemy zacierki, które zagniatamy z całego jajka i mąki.
Przepis na swoje popisowe danie M.G. podała w książce ?Kuchnia moja pasja? wydanej przez Edipresse Książki (2005 r.).
Muszę przyznać, że danie rewelacyjne
Składniki:
kilogram wołowego schabu karkowego,
3 łyżki smalcu,
6 ząbków czosnku,
6 łyżek słodkiej papryki w proszku,
3 łyżki ostrej papryki w proszku,
4 pomidory,
3 upieczone papryki,
4 ziemniaki
łyżeczkę kminku i soli
Do sporządzenia mięsnego wywaru potrzebujemy jeszcze giczy cielęcej i nóżki wieprzowej, a wywaru z warzyw: 1 cebuli, dwóch marchewek, pół selera i litra czystej wody. Do tego jajka i mąka na zacierki.
Sposób przygotowania:
Kilogram schabu karkowego kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku. Gulasz jest ciężki, a kminek jest naszym bezpiecznikiem. To jest nasze lekarstwo na gulasz. Zostawiamy mięso na całą noc. Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule. Dodajemy mięso, które leciutko obsmażamy. Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasypujemy je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki. Papryka w gulaszu jest wszechobecna. Wszystko razem gotujemy, uzupełniając kleistym rosołem i wywarem z warzyw. Dalej dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystko jest miękkie, dodajemy zacierki, które zagniatamy z całego jajka i mąki.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Pierogi z kapustą i grzybami
kapusta kiszona 1 kg
grzyby suszone 200 g
olej lniany 100 ml
mąka pszenna 1 kg
ciepła woda 0,5 litra
cebula 3 sztuki
masło 1/2 kostki
sól
Kapustę odsączyć, pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody. Uprzednio namoczone grzyby ugotować, drobno pokroić i wraz z wywarem dodać do gotującej się kapusty, chwilę razem gotować i odstawić do wystygnięcia. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na maśle i połączyć z kapustą i grzybami. Doprawić solą i pieprzem i olejem lnianym. Przesianą i posoloną mąkę połączyć z wodą i zagnieść ciasto. Na rozwałkowane ciasto układamy kulki farszu, szklanką wycinamy pierogi, sklejamy je i gotujemy we wrzątku. Ugotowane pierogi polewamy pokrojoną w kostkę i usmażoną na oleju cebulą.
kapusta kiszona 1 kg
grzyby suszone 200 g
olej lniany 100 ml
mąka pszenna 1 kg
ciepła woda 0,5 litra
cebula 3 sztuki
masło 1/2 kostki
sól
Kapustę odsączyć, pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody. Uprzednio namoczone grzyby ugotować, drobno pokroić i wraz z wywarem dodać do gotującej się kapusty, chwilę razem gotować i odstawić do wystygnięcia. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na maśle i połączyć z kapustą i grzybami. Doprawić solą i pieprzem i olejem lnianym. Przesianą i posoloną mąkę połączyć z wodą i zagnieść ciasto. Na rozwałkowane ciasto układamy kulki farszu, szklanką wycinamy pierogi, sklejamy je i gotujemy we wrzątku. Ugotowane pierogi polewamy pokrojoną w kostkę i usmażoną na oleju cebulą.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Pyszny piernik świąteczny
Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
1/2 kostki margaryny
6 jaj
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
przyprawa do piernika
1 szklanka śmietany
Polewa:
2 łyżki masła
3 (płaskie) łyżki kakao
4 łyżki cukru
5 łyżek śmietany 36 %
Przygotowanie:
Roztopić margarynę z cukrem, miodem i przyprawą do piernika.
Potem wlać śmietanę i zagotować.
Gdy masa się zagotuje zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na bok aby ostygła.
Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę, sodę i cynamon na końcu pianę z białek.
Piec w brytfannie keksowej lub w papilotkach do muffinek.
Piec około 1 godziny.
Polewa:
Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy kakao, cukier, śmietanę, dokładnie łączymy wszystko łyżką i jeszcze przez chwilę podgrzewamy polewę na wolnym ogniu.
Przed użyciem polewę trzeba troszkę ostudzić.
Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
1/2 kostki margaryny
6 jaj
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
przyprawa do piernika
1 szklanka śmietany
Polewa:
2 łyżki masła
3 (płaskie) łyżki kakao
4 łyżki cukru
5 łyżek śmietany 36 %
Przygotowanie:
Roztopić margarynę z cukrem, miodem i przyprawą do piernika.
Potem wlać śmietanę i zagotować.
Gdy masa się zagotuje zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na bok aby ostygła.
Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę, sodę i cynamon na końcu pianę z białek.
Piec w brytfannie keksowej lub w papilotkach do muffinek.
Piec około 1 godziny.
Polewa:
Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy kakao, cukier, śmietanę, dokładnie łączymy wszystko łyżką i jeszcze przez chwilę podgrzewamy polewę na wolnym ogniu.
Przed użyciem polewę trzeba troszkę ostudzić.