Kuchenne improwizacje Moni
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7672
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
ALANIA ale te podudzia indyka pieczesz w całości czy porcjujesz przed pieczeniem
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
W całości. Są pyszne!leszczyna pisze:ALANIA ale te podudzia indyka pieczesz w całości czy porcjujesz przed pieczeniem
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Właśnie odkryłam, że masz też wątek kuchenny. Przejrzałam go i w środę mam zamiar zrobić rogaliki z piwa z moją córeczką- lubię przepisy z ciasta bez jajek, bo wtedy może do woli kleić ciastka i nie boję się o salmonellę. Jest w wieku w którym trudno wymusić mycie rąk.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Rogaliki Ani P.
5 dag drożdży
1 margaryna
0,5 kg mąki
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 jajka
2 łyżki śmietany
Drożdże z cukrem, śmietaną wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 0,5 godz. Pozostałe składniki dodać do zaczynu, wyrobić i odłożyć do lodówki na 2 godz. lub dłużej (wychodzi ok. 40 rogalików).
5 dag drożdży
1 margaryna
0,5 kg mąki
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 jajka
2 łyżki śmietany
Drożdże z cukrem, śmietaną wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 0,5 godz. Pozostałe składniki dodać do zaczynu, wyrobić i odłożyć do lodówki na 2 godz. lub dłużej (wychodzi ok. 40 rogalików).
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Babka z nutellą i orzechami laskowymi
Ciasto:
120 g masła
150 g nutelli
5 jajek
190 g drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
1 łyżka kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka (60 ml)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę (mikserem lub ręcznie). Stopniowo dodawać nutellę, dalej ucierając. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy i nadal ucierać. Dodać przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, mleko. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy szpatułką.
Masę przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką pszenną formy z kominkiem o średnicy 24 cm.
Piec w temperaturze 160?C przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170?C i piec kolejne 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, polać polewa czekoladową.
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
50 g masła
Masło roztopić w garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty po czym wymieszać do jej roztopienia.
Pychota
Ciasto:
120 g masła
150 g nutelli
5 jajek
190 g drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
1 łyżka kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka (60 ml)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę (mikserem lub ręcznie). Stopniowo dodawać nutellę, dalej ucierając. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy i nadal ucierać. Dodać przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, mleko. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy szpatułką.
Masę przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką pszenną formy z kominkiem o średnicy 24 cm.
Piec w temperaturze 160?C przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170?C i piec kolejne 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, polać polewa czekoladową.
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
50 g masła
Masło roztopić w garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty po czym wymieszać do jej roztopienia.
Pychota
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Babka jogurtowa
Składniki:
225 g jogurtu naturalnego
200 g drobnego cukru do wypieków
150 ml oleju
450 g mąki pszennej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół opakowania cukru waniliowego (8 g)*
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
Jajka (w całości) i cukier ubić mikserem do lekkości i puszystości, przez kilka minut. Stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Dodawać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z jogurtem, w trzech turach, wymieszać szpatułką.
Piec przez 50 - 60 minut w temperaturze 160?C do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Udekorować lukrem cytrynowym: 3/4 szklanki cukru pudru roztarte grzbietem łyżki z 2 łyżkami soku z cytryny.
Składniki:
225 g jogurtu naturalnego
200 g drobnego cukru do wypieków
150 ml oleju
450 g mąki pszennej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół opakowania cukru waniliowego (8 g)*
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
Jajka (w całości) i cukier ubić mikserem do lekkości i puszystości, przez kilka minut. Stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Dodawać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z jogurtem, w trzech turach, wymieszać szpatułką.
Piec przez 50 - 60 minut w temperaturze 160?C do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Udekorować lukrem cytrynowym: 3/4 szklanki cukru pudru roztarte grzbietem łyżki z 2 łyżkami soku z cytryny.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Babka jogurtowo - cytrynowa
Składniki:
250 g masła
skórka otarta z 2 cytryn
200 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
45 g wiórków kokosowych
30 g zmielonych migdałów
2 łyżki soku z cytryny
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
200 g jogurtu naturalnego (lub jogurtu greckiego)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - wymieszać i przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Po kolei wbijać jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu (na tym etapie ciasto najprawdopodobniej lekko się zwarzy, nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy).
Masę przełożyć do większej miski. Dodać wiórki, migdały, sok z cytryny, później mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wszystko wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę do babki* wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości foremki. Wyrównać.
Piec w temperaturze 180?C przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka (pierwsze 15 minut warto piec w niższej temperaturze - 160?C).
Lekko przestudzić najpierw w formie, potem wyjąć na kratkę.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki soku z cytryny
Cukier puder wsypać do miseczki, zalać sokiem z cytryny i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Polać po lekko ciepłej bądź przestudzonej babce.
* najlepiej użyć formy z kominkiem - lepiej się wypieka (może być też podłużna o wymiarach 10cmx25cm)
Składniki:
250 g masła
skórka otarta z 2 cytryn
200 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
45 g wiórków kokosowych
30 g zmielonych migdałów
2 łyżki soku z cytryny
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
200 g jogurtu naturalnego (lub jogurtu greckiego)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - wymieszać i przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Po kolei wbijać jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu (na tym etapie ciasto najprawdopodobniej lekko się zwarzy, nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy).
Masę przełożyć do większej miski. Dodać wiórki, migdały, sok z cytryny, później mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wszystko wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę do babki* wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości foremki. Wyrównać.
Piec w temperaturze 180?C przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka (pierwsze 15 minut warto piec w niższej temperaturze - 160?C).
Lekko przestudzić najpierw w formie, potem wyjąć na kratkę.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki soku z cytryny
Cukier puder wsypać do miseczki, zalać sokiem z cytryny i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Polać po lekko ciepłej bądź przestudzonej babce.
* najlepiej użyć formy z kominkiem - lepiej się wypieka (może być też podłużna o wymiarach 10cmx25cm)
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Pyszna, lekka Babka na skrobi ziemniaczanej
Składniki:
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 i 3/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej) (nie mylić ze zwykłą mąką ziemniaczaną, bo wyjdzie niesmaczne)
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml)
otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę o pojemności 2,6 litra wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną (osoby na diecie bezglutenowej mogą oprószyć formę np. zmielonymi migdałami bez skórki lub mąką bezglutenową).
Jajka (w całości, nie oddzielamy białek od żółtek) umieścić w misie miksera. Ubić na jasną, bardzo puszystą masę (końcówką do ubijania białek), przez kilka minut. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać. Masa powinna być naprawdę bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość, co zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać.
Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.
Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie).
Piec w temperaturze 170?C przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160?C), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem oprószyć pudrem.
Składniki:
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 i 3/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej) (nie mylić ze zwykłą mąką ziemniaczaną, bo wyjdzie niesmaczne)
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml)
otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę o pojemności 2,6 litra wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną (osoby na diecie bezglutenowej mogą oprószyć formę np. zmielonymi migdałami bez skórki lub mąką bezglutenową).
Jajka (w całości, nie oddzielamy białek od żółtek) umieścić w misie miksera. Ubić na jasną, bardzo puszystą masę (końcówką do ubijania białek), przez kilka minut. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać. Masa powinna być naprawdę bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość, co zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać.
Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.
Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie).
Piec w temperaturze 170?C przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160?C), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem oprószyć pudrem.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Biała nutella:
Składniki na 250ml:
?150g białej czekolady
?80g masła
?1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
Do gorącej, roztopionej czekolady dodaj masło i wymieszaj aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Następnie wlej mleko skondensowane i jeszcze raz wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy krem przelej do słoiczka, zakręć wieczko i postaw na nim słoiczek. Po ok dwóch godzinach odwróć słoiczek i naciśnij na wieczko, w celu wessania powietrza.
Przepis II - Biała nutella z nerkowców:
1 szklanka nerkowców
1 łyżka miodu o delikatnym smaku/ksylitolu/syropu z agawy
3-4 łyżki mleka w proszku
1 łyżka oleju słonecznikowego (opcjonalnie)
50-80 ml mleka laskowego (lub wody)
1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
1. Orzechy nerkowca umieszczamy w blenderze i miksujemy na masło. Jeśli na początku blender będzie miał problem z okiełznaniem orzechów dodajemy łyżkę oleju. Kiedy orzechy zmienią się w masło dodajemy do nich wanilię oraz miód/ksylitol i dalej miksujemy.
2.Następnie dosypujemy mleko w proszku i dolewamy mleko laskowe lub wodę, miksujemy aż do uzyskania gładkiego kremu. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka laskowego (lub wody).
3.Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 7 dni, choć myślę że do tego czasu nie doczeka
Składniki na 250ml:
?150g białej czekolady
?80g masła
?1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
Do gorącej, roztopionej czekolady dodaj masło i wymieszaj aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Następnie wlej mleko skondensowane i jeszcze raz wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy krem przelej do słoiczka, zakręć wieczko i postaw na nim słoiczek. Po ok dwóch godzinach odwróć słoiczek i naciśnij na wieczko, w celu wessania powietrza.
Przepis II - Biała nutella z nerkowców:
1 szklanka nerkowców
1 łyżka miodu o delikatnym smaku/ksylitolu/syropu z agawy
3-4 łyżki mleka w proszku
1 łyżka oleju słonecznikowego (opcjonalnie)
50-80 ml mleka laskowego (lub wody)
1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
1. Orzechy nerkowca umieszczamy w blenderze i miksujemy na masło. Jeśli na początku blender będzie miał problem z okiełznaniem orzechów dodajemy łyżkę oleju. Kiedy orzechy zmienią się w masło dodajemy do nich wanilię oraz miód/ksylitol i dalej miksujemy.
2.Następnie dosypujemy mleko w proszku i dolewamy mleko laskowe lub wodę, miksujemy aż do uzyskania gładkiego kremu. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka laskowego (lub wody).
3.Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 7 dni, choć myślę że do tego czasu nie doczeka
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Biała nutella przepis III
Składniki:
tabliczka białej czekolady
80 g masła
3 łyżki mleka w proszku
Składniki:
tabliczka białej czekolady
80 g masła
3 łyżki mleka w proszku
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Czasami trzeba sobie pozwolić na odrobinę słodkiego szaleństwa
Ja ostatnio piekłam babkę z nutella (dałam włoskie orzechy zamiast laskowych) - pychotka, niebo w gębie
Jutro zamierzam zrobić białą wg tego przepisu, dlatego wrzucam przepisy na białą nutellę
Ja ostatnio piekłam babkę z nutella (dałam włoskie orzechy zamiast laskowych) - pychotka, niebo w gębie
Jutro zamierzam zrobić białą wg tego przepisu, dlatego wrzucam przepisy na białą nutellę
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Polecam - są pyszne
-- Śr 24 lut 2016 20:42 --
Ciasto ze skórką pomarańczową, orzechami i powidłami
2 szkl.mąki
1 szkl.mąki krupczatki
1/2 szkl. cukru
10 dag masła
10 dag margaryny
4 dag smalcu
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
połowa cukru waniliowego
Upiec placek. Po upieczeniu przestudzić, następnie przeciąć i przekładać powidłami, orzechami włoskimi i skórka pomarańczową z dodatkiem skórki cytrynowej.
Pychotka.
-- Śr 24 lut 2016 20:42 --
Ciasto ze skórką pomarańczową, orzechami i powidłami
2 szkl.mąki
1 szkl.mąki krupczatki
1/2 szkl. cukru
10 dag masła
10 dag margaryny
4 dag smalcu
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
połowa cukru waniliowego
Upiec placek. Po upieczeniu przestudzić, następnie przeciąć i przekładać powidłami, orzechami włoskimi i skórka pomarańczową z dodatkiem skórki cytrynowej.
Pychotka.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
pierogi:
mąka 0,5kg (3szkl.)
gorąca woda 150-200 ml (ale nie wrzątek)
łyżka oleju lub roztopionego masła (nie musisz dawać, można pominąć)
sól 0,5 łyżeczki
Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde. Na końcu dodać olej. Składniki można wyrobić w misie robota (przystawką z hakiem, na najwolniejszych obrotach).
Ciasto przykryć ściereczką, żeby nie obsychało. Wałkować porcjami. Gotowac na wolnym ogniu do czasu wypłynięcia pierogów na wierzch.
mąka 0,5kg (3szkl.)
gorąca woda 150-200 ml (ale nie wrzątek)
łyżka oleju lub roztopionego masła (nie musisz dawać, można pominąć)
sól 0,5 łyżeczki
Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde. Na końcu dodać olej. Składniki można wyrobić w misie robota (przystawką z hakiem, na najwolniejszych obrotach).
Ciasto przykryć ściereczką, żeby nie obsychało. Wałkować porcjami. Gotowac na wolnym ogniu do czasu wypłynięcia pierogów na wierzch.