Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2  
Autor Wiadomość
sionia
 Tytuł: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 1 sie 2010, o 07:11 
Offline
50p
50p
Postów: 95
Skąd: Radom
Witam,
kłopoty z pasteryzacją słoików. Wyczytałam w necie, że można pasteryzować w piekarniku. Chciałabym spróbować tej metody. Czy możecie mi podać czas i temperaturę dla słoików o pojemności 0,5l; 0,33l; 0,25l. Chciałabym pasteryzować ogórki konserwowe i papryke w occie, sałatki z octem, czy wszelkie marynaty.Marzy mi się, aby przetwory były chrupiące a nie takie rozgotowane kapcie. Czy możecie mi podać w punktach jak to zrobić z uwzględnieniem temperatury i czasów dla poszczególnych wielkości słoików. Czy słoiki mają być dokecone czy nie, jak wysoko napełnione.... interesuje mnie wszystko, ale bardzo KONKRETNIE dla laika.

Ja próbowałam już pasteryzować w wodzie i niestety nie potrafię uchwycić tego momentu zagotowania. Wyciągnęlam nawet termometr, by zmierzyć temperaturę. woda zaczęla bąbelkować w temteraturze 83 stopnie. Czy to ten moment zagotowania?
Podzielcie się też jak pasteryzujecie w wodzie.
Z góry dziękuję!!!!!


Góra   
  Zobacz profil      
 
sionia
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 11 sie 2010, o 17:35 
Offline
50p
50p
Postów: 95
Skąd: Radom
Nie pasteryzujecie w piekarniku?


Góra   
  Zobacz profil      
 
Dzialeczka
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 11 sie 2010, o 20:34 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 648
Skąd: Toronto

 ---
Sioniu, ja pasteryzuję wszystkie dżemy w piekarniku. Są super i nie psują się. Słoiczki mam 250 ml i 500 ml. Nakładam do nich gorący dżem, zakręcam nakrętki, ustawiam na blasze takiej do ciasta, po czym wkładam na 8-10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Potem wyjmuję i ustawiam zwyczajnie na drewnianej deseczce, żeby ostygły.

Nie mam osobistych doświadczeń z innymi przetworami (kiszonych ogórków nie liczę, bo nie wędrują do piekarnika :;230 ), ale moja mama z powodzeniem robi tak również z kompotami i sałatkami warzywnymi typu sałatka szwedzka z ogórków.

Pozdrawiam ;:167

_________________
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
sionia
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 12 sie 2010, o 10:43 
Offline
50p
50p
Postów: 95
Skąd: Radom
Dziękuję za odpowiedz. Czy mogłabyś spytać się swojej mamy jak długo pasteryzowałaby tę sałatke szwedzka w piekarniku w słoikach 0,5l; 0,33l. Z góry dziękuję


Góra   
  Zobacz profil      
 
Arribeth
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 17 wrz 2010, o 21:58 
Offline
50p
50p
Postów: 57
Skąd: Olsztyn

 ---
W tym roku wszystkie przetwory pasteryzowałam w piekarniku. Instrukcję znalazłam gdzieś w internecie. Należy piekarnik rozgrzać do 130 stopni, słoiki ustawić na blasze i wstawić do piekarnika. Trzymam je tam godzinę, piekarnik wyłączam i zostawiam na noc. Do kompotów ta metoda jest idealna. Robiłam też w ten sposób ogórki konserwowe w litrowych słojach, z tym że siedziały one w piekarniku pół godziny po czym zostały wyjęte. To niestety za długo, ogórki wyszły miękkie.W przyszłym roku eksperymentów z ogórkami ciąg dalszy, potrzymam je pewnie z kwadrans, może 10 minut. Słoiki powinny być napełnione do 1-2 cm poniżej krawędzi, pokrywki dokręcone. Spróbuj pasteryzować je 5-10 minut a po ostygnięciu sprawdzić czy wieczko jest zassane. Jeżeli nie to trzeba będzie dopasteryzować.

_________________
-Jola-


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Aisyrk
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 18 wrz 2010, o 17:06 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1323
Skąd: Mazowsze

 1 szt.
Ja też pasteryzuję w piekarniku - to naprawdę bardzo ułatwia robienie przetworów. Wstawiam do zimnego piekarnika nastawionego na 180 st. Kiedy piekarnik osiągnie tę temperaturę [zgaśnie lampka] liczę czas - 10 min dla słoików 0,30 l i 15 min dla pojemności 0,5 - 0,6 l. Większych nie używam, to są jednorazowe porcje. Po upływie wyznaczonego czasu otwieram piekarnik i gdy słoiki nieco przestygną, wystawiam.

_________________
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."


Góra   
  Zobacz profil      
 
rosea
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 19 wrz 2010, o 21:30 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 223
Skąd: Mazowsze
A ja kilka razy spotkałam się z opinią, że twistów nie można pasteryzowac w piekarniku- bodajże ze względu na konstrukcję nakrętek.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Aisyrk
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 20 wrz 2010, o 22:48 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1323
Skąd: Mazowsze

 1 szt.
Nie zauważyłam, żeby coś się działo z nakrętkami, nawet farba nie łuszczy się.

_________________
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."


Góra   
  Zobacz profil      
 
tkordus
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 1 lip 2013, o 06:00 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 220
Skąd: Poznań

 1 szt.
Ja wsadzam słoiki do zimnego piekarnika, termoobieg 130stC 90 minut :)
Tylko nie można ruszać gorących słoików - trzeba im dać czas na wystygnięcie bo potrafi wykipieć zawartość po ruszeniu :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
magda2013
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 13 lip 2013, o 18:15 
Offline
50p
50p
Postów: 69

 ---
A ja raz próbowałam pasteryzować w piekarniku...Nakrętki wybuchły na ściany ,sufit..i niestety na mnie :( Więcej nie spróbuje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
tkordus
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 14 lip 2013, o 15:34 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 220
Skąd: Poznań

 1 szt.
W jakiej temepraturze? Ja w tym roku już ze 40 słoików zrobiłem i żaden nie wybuchł :) Może temperatura ustawiana u Ciebie jest niższa od rzeczywistej ? Np. ustawiasz 120stC a w rzeczywistości masz 150 ....


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 14 lip 2013, o 19:36 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 4747
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Ja również pasteryzuję w piekarniku, ale nie na sucho. Na blachę do pieczenia wlewam wodę (tak z 4cm), wstawiam słoiki i pasteryzuje w 120* około 1godz. Wstawiam oczywiście do zimnego piekarnika.

_________________
Cebulowy zawrót głowy Spis moich wątków
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Dorcinda
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 13 sie 2013, o 10:13 
Offline
200p
200p
Postów: 468
Skąd: Stargard Szczeciński
Mnie tylko naszła wątpliwość czy aby to, jeszcze pasteryzacja. Klasyczna pasteryzacja powinna przebiegać w temperaturze 70-100 st., i taka pewnie jest gdy pasteryzujemy w ledwie wrzącej wodzie - wierzchy słoików są ponad wodą i w środku pewnie nie ma 100 st. Natomiast w piekarniku nagrzanym do 130 stopni po godzinie temperatura wewnątrz słoików z pewności a przekracza 100 stopni. Nie mówię, że taki sposób konserwowania jest zły, ale nazywanie go pasteryzacją to chyba nadużycie.

_________________
Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
tkordus
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 13 sie 2013, o 10:46 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 220
Skąd: Poznań

 1 szt.
Może to apertyzacja albo sterylizacja :)
Moje słoiki "pieczone" 90 minut w 130stC są tak zassane że mam problemy by je odkręcić :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 21 ]  Idź do strony nr...     1, 2  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
Opryskiwacze    E-sklep Marolex  
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *