Jeszcze za wcześnie na spuszczanie soku .
Zauważyłam ,że jak zaczynają kwitnąć forsycje przynajmniej u mnie w ogrodzie , to już czas na sok z brzozy.
Szukam sprawdzonego przepisu na nalewkę z brzozy , może ktoś ma ?
Okres kiedy można spuszczać sok i wspomóc organizm jest dość krótki i dlatego chcę zrobić nalewkę na cały rok
.
Najcenniejszy jest sok pozyskiwany z pnia brzozy (oskoła), który zawiera najwięcej witamin i soli mineralnych. Jednak właściwości lecznicze ma także sok wyciśnięty z liści czy dojrzewających pączków brzozy. Pozyskanie soku z liści brzozy nie jest łatwą sztuką, w związku tym najczęściej używa się ich jako okładów przy leczeniu reumatyzmu. Z kolei wyciąg uzyskiwany z dojrzewających pączków brzozy działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo.
A dla mnie ważne jest to ,że regularnie pity sok z brzozy wzmacnia układ odpornościowy, a tym samym zapobiega infekcjom wirusowym, tak częstym wczesną wiosną. Dlatego jest szczególnie polecany osobom, które są bardziej podatne na zakażenia wirusowe, czyli np. małym dzieciom i osobom starszym.