Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
dynia w occie
zalewa:
2,5l wody
0,5 l octu 10%
łyżka stołowa soli
0,5-0,6 kg cukru
cynamon, goździki
Dynię obieram, wykrawam miękkie części i nasiona, kroję w kostkę. Wrzucam do zagotowanej zalewy pokrojoną dynię. Po uznaniu, że dynia się nadaje (widelec wchodzi lekko w kawałki dyni, czas zależy od dyni) nalewam do słoików, zakręcam i odwracam dnem do góry do wystygnięcia.
zalewa:
2,5l wody
0,5 l octu 10%
łyżka stołowa soli
0,5-0,6 kg cukru
cynamon, goździki
Dynię obieram, wykrawam miękkie części i nasiona, kroję w kostkę. Wrzucam do zagotowanej zalewy pokrojoną dynię. Po uznaniu, że dynia się nadaje (widelec wchodzi lekko w kawałki dyni, czas zależy od dyni) nalewam do słoików, zakręcam i odwracam dnem do góry do wystygnięcia.
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Najemnik, robię taką marynatę dyniową wg bardzo podobnego przepisu:
- na 4 szkl. wody daję 1/4 szkl. octu i 1,5 szkl. cukru plus kilka goździków i kawałek kory cynamonu (daję korę a nie cynamon sypki dlatego, żeby nie pływały mi drobinki cynamonu w słoiku). Gotuję zalewę 10 min., a potem wyławiam korę. Do słoików wkładam zblanszowane wcześniej kostki dyni, zalewam zalewą i pasteryzuję 10 min. Ponieważ pasteryzuję, to używam dyni, która się nie rozgotowuje w trakcie gotowania, np. gomez.
Wychodzi bardzo łagodna kwaśno-słodka marynata. Zupełnie nie przypomina dyni w occie, którą zapamiętałam z dzieciństwa (była tak "octowa", że "wykręcało dziób").
- na 4 szkl. wody daję 1/4 szkl. octu i 1,5 szkl. cukru plus kilka goździków i kawałek kory cynamonu (daję korę a nie cynamon sypki dlatego, żeby nie pływały mi drobinki cynamonu w słoiku). Gotuję zalewę 10 min., a potem wyławiam korę. Do słoików wkładam zblanszowane wcześniej kostki dyni, zalewam zalewą i pasteryzuję 10 min. Ponieważ pasteryzuję, to używam dyni, która się nie rozgotowuje w trakcie gotowania, np. gomez.
Wychodzi bardzo łagodna kwaśno-słodka marynata. Zupełnie nie przypomina dyni w occie, którą zapamiętałam z dzieciństwa (była tak "octowa", że "wykręcało dziób").
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Ja robię dynię z cytryną zamiast octu. Cukier i skórkę z cytryny daję na początku gotowania, potem wrzucam dynię i na końcu sok z cytryny . Gotuję w ten sposób dynię w garnku, małe porcje na bieżące spożycie, nie próbowałam wekować. Proporcje daję ''na oko'' ,nigdy nie odmierzałam jakoś precyzyjnie. Trzeba uważać żeby dynia nie rozpadła się podczas gotowania.
Moja mama też taką octową dynię robiła ,a mi ''dziób wykręca'' na samo wspomnienie .
orlik755 pisze: Zupełnie nie przypomina dyni w occie, którą zapamiętałam z dzieciństwa (była tak "octowa", że "wykręcało dziób").
Moja mama też taką octową dynię robiła ,a mi ''dziób wykręca'' na samo wspomnienie .
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Pieczona makaronowa
Po przecięciu na pół zostaje wydrążona i pieczona pół godz. w 180 st. na blasze wyłożonej papierem, skórką do góry. Potem posypana solą i ziołami prowansalskimi, dalej nakładam farsz: mielone indycze (przygotowane jak na kotlety mielone) a dla wege - kasza gryczana plus suszona żurawina plus posiekana papryka plus natka plus przyprawy. 40 min. pieczenia, pod koniec posypujemy tartym serem (wegetarianki nie chciały). Jemy w "skorupce" dyniowej, wyskrobując widelcem miąższ czyli "makarony", zostaje pusta "skorupka". Farsze się zmieniają. Dziś były takie jak na foto.
Po przecięciu na pół zostaje wydrążona i pieczona pół godz. w 180 st. na blasze wyłożonej papierem, skórką do góry. Potem posypana solą i ziołami prowansalskimi, dalej nakładam farsz: mielone indycze (przygotowane jak na kotlety mielone) a dla wege - kasza gryczana plus suszona żurawina plus posiekana papryka plus natka plus przyprawy. 40 min. pieczenia, pod koniec posypujemy tartym serem (wegetarianki nie chciały). Jemy w "skorupce" dyniowej, wyskrobując widelcem miąższ czyli "makarony", zostaje pusta "skorupka". Farsze się zmieniają. Dziś były takie jak na foto.
- SandraABC
- 1000p
- Posty: 1242
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Nie wiem czy już ktoś próbował, ale sok z dyni jest rewelacyjny !
Hokkaido można wyciskać razem ze skórką, niestety inne odmiany z twardą skórą lepiej obrać,żeby nie zajechać sokowirówki.
Robiłam już zestawy :
dynia + jabłko
dynia + ananas + imbir
dynia + jabłko + marchewka
dynia + jabłko + burak
lepiej najpierw spróbować bo smak dość specyficzny, ale można dać więcej innych owoców
Hokkaido można wyciskać razem ze skórką, niestety inne odmiany z twardą skórą lepiej obrać,żeby nie zajechać sokowirówki.
Robiłam już zestawy :
dynia + jabłko
dynia + ananas + imbir
dynia + jabłko + marchewka
dynia + jabłko + burak
lepiej najpierw spróbować bo smak dość specyficzny, ale można dać więcej innych owoców
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2431
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Czy jakoś konserwujesz te soki by mogły postać dłużej czy trzeba spożywać je na bieżąco ?SandraABC pisze:ie wiem czy już ktoś próbował, ale sok z dyni jest rewelacyjny !
Hokkaido można wyciskać razem ze skórką, niestety inne odmiany z twardą skórą lepiej obrać,żeby nie zajechać sokowirówki.
- SandraABC
- 1000p
- Posty: 1242
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Ogólnie na bieżące spożycie, przelewam je do szklanych butelek po soczkach typu kubuś, ale wczoraj robiłam na cały tydzień i po prostu je zawekowałam gotując w wodzie,tak jak słoiki na zimę.
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2872
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
- Kontakt:
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Beatko, kilka dni temu czytałam ten przepis na stronie Olgi i zastanawiałam się czy go użyć, ale się nie zdecydowałam, super że go wypróbowałaś, teraz mogę zrobić te kotlety ze spokojem sumieniabeata_m pisze:Kotlety z dyni z curryPrzepis nie jest mojego autorstwa, ale Olgi Smile. Kotlety wyszły bardzo smaczne. U mnie wchodzą na stałe do menu.
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Cieszę się, że "pomogłam" w podjęciu decyzji. Ja jeszcze muszę przetestować ten przepis, ale z kaszą jaglaną. Rodzinie już się znudziła z gulaszem, trzeba bardziej pomysłowo im tę zdrową kaszę przemycać.
Co do soku z dyni, to w tym sezonie też dodaję dynię do codziennie wyciskanych soków. Najlepiej sprawdziły mi się te, które na surowo dobrze smakują Nelson i żabia (Dynamite F1). Zwłszcza żabia jest bardzo słodka i owocowa w smaku. A sok robię na winie, czyli ze wszystkiego co w ręce wpadnie z grządki i ryneczku. Do owoców dodaję niewielką ilość warzyw: buraki, pietruszkę, seler. Dodaję nawet nie dojrzałe do końca melony. Szkoda mi je wyrzucić, bo to z własnej uprawy (eko).
P.S. Ja użyłam do tych kotletów dyni Whangaparoa Crown. Przepyszna dynia. Do soków też się nadaje.
Co do soku z dyni, to w tym sezonie też dodaję dynię do codziennie wyciskanych soków. Najlepiej sprawdziły mi się te, które na surowo dobrze smakują Nelson i żabia (Dynamite F1). Zwłszcza żabia jest bardzo słodka i owocowa w smaku. A sok robię na winie, czyli ze wszystkiego co w ręce wpadnie z grządki i ryneczku. Do owoców dodaję niewielką ilość warzyw: buraki, pietruszkę, seler. Dodaję nawet nie dojrzałe do końca melony. Szkoda mi je wyrzucić, bo to z własnej uprawy (eko).
P.S. Ja użyłam do tych kotletów dyni Whangaparoa Crown. Przepyszna dynia. Do soków też się nadaje.
Pozdrawiam
Bea
Bea
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Kotlety z dyni z curry - robiłam wczoraj, trochę zostało na dziś. Dziś odgrzewane jeszcze lepsze, plus surówka.
Potwierdzam, bardzo fajny przepis. Nie robiłam z Hokkaido (jak w oryginalnym przepisie Olgi Smile) , bo mi jej szkoda na kotlety (a i na zupę mi jej szkoda, trzymam na faszerowanie), Whangaparoa nie mam (ale muszę zdobyć na przyszły rok, skoro taka pyszna), Rouge uznałam, że za wilgotna. Zrobiłam z kundelka (miał być Pink Banana, ale nie jest), żółty w środku, smaczny, na surowo również, twardy zwięzły miąższ, dobry na kotlety.
Pomysł z kaszą jaglaną też wart jest rozważenia. Będzie trzeba również wypróbować.
Potwierdzam, bardzo fajny przepis. Nie robiłam z Hokkaido (jak w oryginalnym przepisie Olgi Smile) , bo mi jej szkoda na kotlety (a i na zupę mi jej szkoda, trzymam na faszerowanie), Whangaparoa nie mam (ale muszę zdobyć na przyszły rok, skoro taka pyszna), Rouge uznałam, że za wilgotna. Zrobiłam z kundelka (miał być Pink Banana, ale nie jest), żółty w środku, smaczny, na surowo również, twardy zwięzły miąższ, dobry na kotlety.
Pomysł z kaszą jaglaną też wart jest rozważenia. Będzie trzeba również wypróbować.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Ja za nauką Babci wycinam kulki, jest z tym trochę zabawy, ale wygląda potem super.orlik755 pisze:Najemnik, robię taką marynatę dyniową wg bardzo podobnego przepisu:
- na 4 szkl. wody daję 1/4 szkl. octu i 1,5 szkl. cukru plus kilka goździków i kawałek kory cynamonu (daję korę a nie cynamon sypki dlatego, żeby nie pływały mi drobinki cynamonu w słoiku). Gotuję zalewę 10 min., a potem wyławiam korę. Do słoików wkładam zblanszowane wcześniej kostki dyni, zalewam zalewą i pasteryzuję 10 min. Ponieważ pasteryzuję, to używam dyni, która się nie rozgotowuje w trakcie gotowania, np. gomez.
Wychodzi bardzo łagodna kwaśno-słodka marynata. Zupełnie nie przypomina dyni w occie, którą zapamiętałam z dzieciństwa (była tak "octowa", że "wykręcało dziób").
Beata
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Orlik świetny pomysł na dynię z mięsem. Nie trzeba brudzić talerzy na obiad
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 961
- Od: 20 wrz 2010, o 07:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
U mnie wszyscy zajadamy się dynią w kwasku cytrynowym i cukrem.Smak ma zbliżony do brzoskwini o nutce pomarańczy.
Dynia jak brzoskwinia
3 kg dyni pokrojonej w kostkę zasypać 1kg cukru(może być 0,80dkg).Wymieszać i odstawwić na 3 godziny.Następnie dodać 1 kwasek cytrynowy(20g)wymieszać i jeszcze troszkę odstawić.Dynia puści sporo soku który jest sam w sobie pyszny.Dynię przekładam do słoików zalewam powstałym sokiem.Na wierzch kładę plaster pomarańczy i ok 3-4 goździki.Gotuję słoiki ok 5 min.Mój 8-mio letni syn potrafi zjeść zawartość słoika(0,5l) za jednym posiedzeniem.
Dynia jak brzoskwinia
3 kg dyni pokrojonej w kostkę zasypać 1kg cukru(może być 0,80dkg).Wymieszać i odstawwić na 3 godziny.Następnie dodać 1 kwasek cytrynowy(20g)wymieszać i jeszcze troszkę odstawić.Dynia puści sporo soku który jest sam w sobie pyszny.Dynię przekładam do słoików zalewam powstałym sokiem.Na wierzch kładę plaster pomarańczy i ok 3-4 goździki.Gotuję słoiki ok 5 min.Mój 8-mio letni syn potrafi zjeść zawartość słoika(0,5l) za jednym posiedzeniem.