Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 468 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 34  
Autor Wiadomość
janhel41
 Tytuł: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 5 wrz 2008, o 13:01 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 373
Skąd: Skierniewice
Szukam ciekawych przepisów na potrawy z dyni. ;:8


Racuszki z dyni
Pasta z dyni
Dynia w słoikach
Zupka z dyni nasza ulubiona
Placki z dyni
Zupka kremowa z dyni
Dietetyczna grochówka z dyni
Dynia z imbirem, Konserwowana jarzynka z dyni
Rozgrzewająca zupa krem z dyni
Zupa dyniowa
Placuszki z dyni
Dynia marynowana
Dynia w occie
Lekki dżemik z dyni
Racuszki z dyni
Pikantny przepis na dynię
Dyniowe kwadraty z białą czekoladą i orzechami
Zupa z dyni
Kompot z dyni
Dynia pieczona
Dynia z piersią z kurczaka i mleczkiem kokosowym i nie tylko
Zupa z dyni
Kładzione kluski z dyni
Ciasto z dyni
Przepis na wino z dyni
Gnocchi z dyni, Nadzienie do ravioli, Risotto z dynią
Nadziewane patisony
Drożdżaka z dyni
cztery sposoby na dynię makaronową
Zupa mleczna z dyni na słodko
Gulasz z dyni
Ciasto dyniowo-marchwiowe
Nalewka z dyni
Pierogi z farszem z dyni
Dynia z rozmarynem
Kremówka z dyni
Keks dyniowy
Racuchy, Dynia w sosie jogurtowym
Ciasto bez mąki
Ciasto amerykańskie z dynią
Pasztet z pestek dyni
CHUTNEY DYNIOWO-POMIDOROWY, Mięsna zupa z dynią
Placuszki
Dynia w occie
Przepis na dynię-bardzo ostra
Dżem z dyni
Dżem z dyni
Dżem dyniowo-pomarańczowy
Zupa dyniowa krem z dyni Uchiki Kuri (Hokkaido)
Bułeczki/rogaliki śniadaniowe z dynią
Risotto z dynią, brokułami i papryką
Zupa z dyni i porów
Zupa dyniową z imbirem
Bułeczki z dżemem żurawinowym
Suflet z dyni
Ketchup z dyni
Zupa krem z dyni z wanilią
Zupa krem z dyni i pomidorów
Dynia z imbirem i chili
Dżem z dyni
Zupa krem z dyni
Nutella z dyni
Faszerowana dynia z imbirowym sosem pomidorowym
Keczup (chutney) z dyni
Dżem dyniowo-jabłkowo-śliwkowy.
Kotlety z dyni z curry
Dynia w occie
Pieczona makaronowa
Dynia jak brzoskwinia


Góra   
  Zobacz profil      
 
Liriope
 Tytuł: Racuchy z dyni
PostNapisane: 3 paź 2008, o 00:35 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 216
Skąd: podkarpackie

 ---
Racuszki z dyni

800 g dyni
2 łyżki masła lub margaryny
4 łyżki cukru pudru
100 g tłuszczu
1 szkl mąki
2-3 łyżki śmietany
3 jajka
sól


Dynię umyć, obrać , usunąć pestki. Miąższ zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć ze śmietaną, dynią i ubitą pianą z białek przesypując przesianą mąką, posolić. Tłuszcz rozgrzać, nakładać łyżką niewielkie racuszki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Osobno podać śmietanę i cukier.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Liriope
 Tytuł: Zupa z dyni
PostNapisane: 3 paź 2008, o 00:35 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 216
Skąd: podkarpackie

 ---
Pasta z dyni
Na oleju z masłem przesmażyc jedna cebule.
Dodać startą dynie i marchewke. Krótko przesmażyc, podlac wodą, dać kostke rosołową i gotować.
Przyprawic do smaku gałką muszkatołową. Dodaje troche wegety i smietane.
Pyszna z chlebem.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Liriope
 Tytuł:
PostNapisane: 3 paź 2008, o 00:39 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 216
Skąd: podkarpackie

 ---
dobre jest też ciasto z dyni. Mam jeszcze jeden przepis na placki, prostszy.
Można robic w occie ale ja nie próbowałam.
Dobra jest też surówka, dynia plus jabłko oczywiscie starte na tarce do tego smietana i cukier z kwaskiem do smaku.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaja
 Tytuł:
PostNapisane: 27 paź 2008, o 20:16 
Offline
500p
500p
Postów: 865
Skąd: Gdańsk
Dzielę się przepisem,który dzisiaj dostałam.Jeszcze nie robiłam,a więc nie mogę napisać że dobry,ale wygląda zachęcająco. Ja jutro idę do sklepu po dynię i za kilka dni napiszę co wyszło.

Osoba,która podzieliła się ze mną przepisem robi to na "oko",a więc wszystko jest podane w przybliżeniu.

Dynia w słoikach
1 kg dyni pokroić na kawałki grubości i długości wskazującego palca.Obtoczyć je w mieszance mielonego imbiru i białego pieprzu (po 1 torebce -są chyba po 20g). Zostawić na dobę.
Ugotować syrop z cukru i wody. Na tą ilość dyni wystarczy ok.0,5 kg cukru i tyle wody aby się rozpuścił. Gorącym zalać dynię i zostawić na dobę lub dłużej. Po tym czasie zlać syrop odcedzając przyprawy,zagotować i znów zalać dynię. Zostawić na dzień lub więcej i tak postępować (wystarczy podobno 2-3 razy) aż dynia będzie szklista. Wtedy do gotującego się syropu wsypać dynię i zagotować, a następnie przełożyć do słoików zalewajac syropem i po zakręceniu pokrywek postawić do góry dnem.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Haniafrania
 Tytuł:
PostNapisane: 5 lis 2008, o 10:35 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 61
Skąd: trojmiasto
Ja robię zupkę z dyni nasza ulubiona
1 dynia mnie sie zdazaja takie kolo 3kg wiec robie cala bo zupka pyszna i szybko znika
2 kostki bulion z oliwa z oliwek
3/4 l wody
3 glowki cebuli (pokrojone w drobna kostke i usmazone na oliwie)
pieprz i odrobine soli imbiru szczypte kurkumy
Do duzego gara wlewam dwie szklanki wody. Gdy woda sie gotuje wzucam pokrojona w kostki dynie i dusze pod przykryciem od czasu do czasu mieszajac Po 5 min dolewam rozpuszczone kostki w pozostalej ilosci wody i dalej dusze na wolnym ogniu. Na koniec dozucam cebulke i przyprawiam do smaku :)
Do zupki podaje pulpeciki mielone gotowane z koperkiem, grzanki z roznych rodzajow pieczywa (pokrojone w kostke ) Czasami tez uzywam zupki jako sosu do schabu duszonego :)


Góra   
  Zobacz profil      
 
kra52
 Tytuł:
PostNapisane: 8 lis 2008, o 18:00 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Avatar użytkownika
Postów: 9
Skąd: Gliwice

 1 szt.
Witam,na tym forum znajdziesz znakomity przepis na potrawę z dyni.

Link zmoderowany § 2 pkt d Regulaminu Forum. Xipe

_________________
Pozdrawiam


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaja
 Tytuł:
PostNapisane: 9 lis 2008, o 18:05 
Offline
500p
500p
Postów: 865
Skąd: Gdańsk
Zrobiłam tą dynię z białym pieprzem i imbirem.Na przyszłośc dam raczej po pół porcji tych przypraw.Gdy się weźmie kawałecze do ust to wydaje się,że jest bardzo słodkie,ale jak przechodzi przez przełyk to pali ogniem.


Góra   
  Zobacz profil      
 
karmad
 Tytuł:
PostNapisane: 29 lis 2008, o 15:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 272
Skąd: Warszawa / Grodzisk Mazowiecki
Haniafrania napisał(a):
Ja robie zupke z dyni nasza ulubiona
Tniemy zbędne cytaty!!! Nalewka

Potwierdzam iż ta zupka jest bardzo ale to bardzo dobra..... :D mniaaaam :D ja nie dodaje do niej pulpecików tylko pozostaje przy samych grzankach a już na talerzu ( czy miseczce zależy od chwili ) porcję zupki dekoruję łyżką śmietany - najlepiej kwaśnej ale może też być zwykla słodka i listkiem bazylii. Wtedy mamy istna paletę smaków.
Polecam jest naprawdę super.

_________________
Tatuś od 24-12-2008


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ave
 Tytuł:
PostNapisane: 4 gru 2008, o 16:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 8597
Skąd: Łódź/łódzkie

 więcej niż 1
Placki z dyni
viewtopic.php?p=572092#p572092

_________________
spis treści
ogród 2013-2014


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ada.kj
 Tytuł:
PostNapisane: 31 gru 2008, o 14:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5178
Skąd: Wrocław

 więcej niż 1
Jeszcze jeden przepis na zupkę kremową z dyni.2 kostki bulionowe /ja używam bulion warzywny/ rozpuszczam w 1 litrze wody do tego dodaję pokrojone w kostkę ok. 1 kg dyni i gotuję do miękkości. Następnie miksuję - powinna wyjść gęsta, kremowa zupka, dodaję soku z 1/2 cytryny i dużo siekane koperku.
Dopiero w zestawieniu dynia, która jest dosyć mdła w smaku z sokiem z cytryny i koperkiem zupka jest pyszna.

_________________
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kryska
 Tytuł:
PostNapisane: 2 sty 2009, o 15:08 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 2387
Skąd: Ziemia Lubuska

 1 szt.
A ja robię dietetyczną grochówkę z dyni. Ze względów zdrowotnych nie każdy może jeść groch. Ja po prostu za grochem nie przepadam więc robię grochówkę z dyni.

Zupa może być w dwóch wersjach:
1. dla wegetarian - kroje marchewek, pietruszkę i seler i ziemniaki - gotuję wywar. W innym garnku rozgotowuję
duużżżooo dyni, łączę z warzywami i doprawiam przyprawami jak grochówkę . Dodaję drobno pokrojoną i
podsmażoną na oliwie na złoto cebulkę.

2. druga wersja - gotuje się tak samo tylko na wywarze mięsnym lub z dodatkiem podsmażonej kiełbaski i boczku.

Nawet mój wybredny zięć nie zorientował się, że to nie zupa z grochu.


Przepis na marynaty dołączę później bo już głodni się odzywają.

_________________
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaja
 Tytuł:
PostNapisane: 14 sty 2009, o 20:13 
Offline
500p
500p
Postów: 865
Skąd: Gdańsk
Odkryłam forum,którego adres podaje poniżej.Jest zatytułowane:dyniowe szaleństwo .
I to jest prawda.
http://fotoforum.NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/72,2,777,515 ... wv.x=1&v=2


Góra   
  Zobacz profil      
 
kryska
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2009, o 21:29 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 2387
Skąd: Ziemia Lubuska

 1 szt.
Dynia z imbirem

2 kg dyni
1/2 szklanki octu jabłkowego 6 %
1/2 szklanki zaprawy cytrynowej
1/2 szklanki zaprawy pomarańczowej lub brzoskwiniowej / ja wole brzoskwiniową/
1 szklanka cukru / może być 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki miodu/
imbir - najlepiej w korzeniu świeży, ale może być też sproszkowany wg uznania / ja daje sporo bo bardzo lubię/
Dynie kroimy w grubsze plastry, średnią kostkę lub frytki - forma obojętna
Z pozostałych składników gotujemy zalewę i lejemy na pokrojona dynię. Zostawiamy na kilka godzin. Potem ładujemy to do słoików i zagotowujemy.
Do tego lepsza jest dynia jeszcze nie bardzo dojrzała, jest wtedy chrupiąca.
Inna wersja może być z cynamonem.
Używam tego do sałatek owocowych i jarzynowych też. Jak mam wielką ochotę na coś słodkiego to taki słoiczek po dżemie pochłaniam sama w kilka minut.

Konserwowana jarzynka z dyni.

Dynię w ilości 1 kg zetrzeć na drobne wiórki,
włożyć do słoików i zalać gorącą zalewą z 1/2 szklanki 6% octu winnego, 1/2 szklanki zaprawy cytrynowej, imbiru i szczypty soli. Gotować 5 minut.
Podaję to do kurczaka, wcześniej dodając troszkę oleju lub śmietanki.
Łącząc tę dynię, pół na pół, z konserwowym selerem mamy trochę inna sałatką, wg smaczniejszą.

_________________
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 468 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 34  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *