Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Nie zawsze trzeba przecierać, pyszna jest zupa dyniowa z ziemniakami, porem i cebulą. Ja dodaję do niej trochę kurkumy.
Beata
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Nie znam smaku melonowej żółtej, ale najlepsze dynie na zupę, to te z posmakiem kasztanowym np. Hokkaido. Dla dyni bez tego smaku wybrałabym jakąś wersję zupy z curry.marcin10312 pisze:Czy melonowa żółta będzie się nadawać na zupę?
U mnie dziś tradycyjnie w naszej rodzinie w Swięto Niepodległości: zupa dyniowa, konfitowana gęś z buraczkami i pieczone ziemniaki. Na deser ciasto dyniowe.
Pozdrawiam
Bea
Bea
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Zastanawiałam się gdzie ten przepis wstawić czy tutaj, czy w http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=69009 .
W końcu piszę tu, bo mimo że chodzi o konfiturę w słoiku to ja ją traktuję jako deser lub półfabrykat do zrobienia deseru.
Konfitura nibyananasowa z Dyni Figolistnej:
Dynie rozkroić na kawałki jak arbuz, wybrać nasiona i watowaty miąższ je okalający, kawałki obrać ze skóry ( jest dość twarda ), biały miąższ poszatkować w dowolny sposób.
Do miąższu dodać od 1,5 - 2 szklanek dowolnego cukru oraz całą laske wanilii i zostawić by dynia puściła sok.
Dodać sok wyciśnięty z 2 cytryn, 2 pomarańczy.
Wyjąć laskę wanilii, całą resztę przełożyć do rondla i gotować aż sok się zredukuje i otrzymamy zadowalającą konsystencję konfitury.
Z laski waniliowej wyjąć zawartość, wymieszać z konfiturą, nałożyć do słoików.
Na dłuższe przechowanie trzeba pasteryzować.
Robiłam też dzisiaj puree dyniowe do słoików, które służy mi przez cały tydzień do dodawania do dań przeróżnych: zup, sosów ( świetnie je zagęszcza), klusek w tym makaronów, ciast i deserów i szejków owocowych. Może komuś się przyda:
Dynie (dzisiaj to były piżmowe Trąby z Albengi) pokroić wybrać nasiona i upiec w piekarniku do miękkości. Z reguły wystarcza 30 minut ale Trąby są dość twarde więc piekły się 1 godzinę. Obrać ze skóry, zmiksować, przetrzeć przez sito, nałożyć do słoików i zapasteryzować ( koniecznie bo takie puree szybko potrafi zfermentować ).
W końcu piszę tu, bo mimo że chodzi o konfiturę w słoiku to ja ją traktuję jako deser lub półfabrykat do zrobienia deseru.
Konfitura nibyananasowa z Dyni Figolistnej:
Dynie rozkroić na kawałki jak arbuz, wybrać nasiona i watowaty miąższ je okalający, kawałki obrać ze skóry ( jest dość twarda ), biały miąższ poszatkować w dowolny sposób.
Do miąższu dodać od 1,5 - 2 szklanek dowolnego cukru oraz całą laske wanilii i zostawić by dynia puściła sok.
Dodać sok wyciśnięty z 2 cytryn, 2 pomarańczy.
Wyjąć laskę wanilii, całą resztę przełożyć do rondla i gotować aż sok się zredukuje i otrzymamy zadowalającą konsystencję konfitury.
Z laski waniliowej wyjąć zawartość, wymieszać z konfiturą, nałożyć do słoików.
Na dłuższe przechowanie trzeba pasteryzować.
Robiłam też dzisiaj puree dyniowe do słoików, które służy mi przez cały tydzień do dodawania do dań przeróżnych: zup, sosów ( świetnie je zagęszcza), klusek w tym makaronów, ciast i deserów i szejków owocowych. Może komuś się przyda:
Dynie (dzisiaj to były piżmowe Trąby z Albengi) pokroić wybrać nasiona i upiec w piekarniku do miękkości. Z reguły wystarcza 30 minut ale Trąby są dość twarde więc piekły się 1 godzinę. Obrać ze skóry, zmiksować, przetrzeć przez sito, nałożyć do słoików i zapasteryzować ( koniecznie bo takie puree szybko potrafi zfermentować ).
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4513
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Wypróbowane przeze mnie wersje dżemów z dynią w roli głównej:
Dżem dyniowy z pomarańczą:
1 kg dyni (obranej, bez pestek)*
2 duże pomarańcze
1 cytryna
1 saszetka żelfiksu
330 g cukru
Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości przez ok. 20 min.
Następnie zmiksować, dodać sok z pomarańczy, cytryny oraz żelfiks. Całość zagotować, dodać cukier i gotować przez 3 min. Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i zakręcać.
W przepisie nie ma mowy o pasteryzacji, ale ja wolałam nie ryzykować i zapasteryzowałam.
* Dżem robiłam dwa razy, w pierwszym przypadku użyłam odmiany Australian Butter (łagodny smak, jasnożółty miąższ). Kolor dżemu trochę przypomina miód... Za drugim rzem użyłam różnych odmian o ciemnożółtym miąższu i bardziej wyrazistym smaku. Tu kolor i smak dżemu był bardziej wyrazisty. Obie wersje wyszły przepyszne.
Dżem z dyni i jabłek:
1 kg dyni
50 dag kwaśnych jabłek
70 dag cukru
kilka goździków
szczypta mielonego cynamonu
Obrać dynię i jabłka, pokroić je na kawałki. Włożyć do rondla i rozprażyć pod przykryciem, a później dusić w odkrytym rondlu ok. 20 min. Przetrzeć przez sito, dodać cukier i przyprawy, podgrzewać aż dżem nieco zgęstnieje.
Przełożyć dżem do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do wystudzenia (ten również zapasteryzowałam).
Dżem dyniowy z pomarańczą:
1 kg dyni (obranej, bez pestek)*
2 duże pomarańcze
1 cytryna
1 saszetka żelfiksu
330 g cukru
Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości przez ok. 20 min.
Następnie zmiksować, dodać sok z pomarańczy, cytryny oraz żelfiks. Całość zagotować, dodać cukier i gotować przez 3 min. Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i zakręcać.
W przepisie nie ma mowy o pasteryzacji, ale ja wolałam nie ryzykować i zapasteryzowałam.
* Dżem robiłam dwa razy, w pierwszym przypadku użyłam odmiany Australian Butter (łagodny smak, jasnożółty miąższ). Kolor dżemu trochę przypomina miód... Za drugim rzem użyłam różnych odmian o ciemnożółtym miąższu i bardziej wyrazistym smaku. Tu kolor i smak dżemu był bardziej wyrazisty. Obie wersje wyszły przepyszne.
Dżem z dyni i jabłek:
1 kg dyni
50 dag kwaśnych jabłek
70 dag cukru
kilka goździków
szczypta mielonego cynamonu
Obrać dynię i jabłka, pokroić je na kawałki. Włożyć do rondla i rozprażyć pod przykryciem, a później dusić w odkrytym rondlu ok. 20 min. Przetrzeć przez sito, dodać cukier i przyprawy, podgrzewać aż dżem nieco zgęstnieje.
Przełożyć dżem do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do wystudzenia (ten również zapasteryzowałam).
- SandraABC
- 1000p
- Posty: 1242
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Mroziliście surową dynię ? Zostały mi 2 duże - około 6-7kg, na balkonie zaraz przymarzną i zgniją, w domu znowu nie mam gdzie ich trzymać.
W planie mam obranie, pokrojenie w kostkę i zamrożenie - nie wiem tylko jak to będzie smakowało po pobycie w zamrażarce...
W planie mam obranie, pokrojenie w kostkę i zamrożenie - nie wiem tylko jak to będzie smakowało po pobycie w zamrażarce...
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Sąsiadce zza miedzy zostało dużo przemrożonych dyń olbrzymich i dyń zwyczajnych na grządkach. Żeby się nie zmarnowały dała mi je.
Trzymałem je w stanie zamrożonym na działce i brałem do domu tyle ile wrzucałem od razu do garnka. Na zupy i lecza nadawały się idealnie. W surówce czuło się już, że były przemrożone. Ostatnie dotrwały do przedwiosennego ocieplenia.
Trzymałem je w stanie zamrożonym na działce i brałem do domu tyle ile wrzucałem od razu do garnka. Na zupy i lecza nadawały się idealnie. W surówce czuło się już, że były przemrożone. Ostatnie dotrwały do przedwiosennego ocieplenia.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Ja tak robię, część dyń zamrażam w kostkach i służą mi jako dodatek do gulaszów i zup, mięsnych lub wegetariańskich. Wszędzie tam gdzie potrzebne są ich kawałki a nie pulpa.SandraABC pisze:Mroziliście surową dynię ? Zostały mi 2 duże - około 6-7kg, na balkonie zaraz przymarzną i zgniją, w domu znowu nie mam gdzie ich trzymać.
W planie mam obranie, pokrojenie w kostkę i zamrożenie - nie wiem tylko jak to będzie smakowało po pobycie w zamrażarce...
Nie polecam jedynie mrożenia na frytki ( bo to też zrobiłam któregoś roku). Nie są smaczne i po rozmrożeniu robią się niefajne.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Pasztet z dyni, ciecierzycy i jabłek
Przepis z netu, z przepisów wegetariańskich, trochę zmieniłam.
0,5 kg Hokkaido, 0,5 kg ciecierzycy
3 jabłka, 2 cebule, 5 łyżek otrębów owsianych
łyżeczka ziół prowansalskich, łyżka zmielonego pieprzu, łyżeczka soli
garść posiekanej natki pietruszki
1 ząbek zmiażdżonego czosnku
Cieciorkę wieczorem przepłukać i namoczyć na noc w wodzie z łyżeczką sody. Rano osączyć, przepłukać, zalać wodą i pogotować 10 min. Odsączyć, przepłukać, zalać wodą i gotować 1 godz. Pozbawioną nasion dynię owinąć folią aluminiową i piec 1 godz. w temp. 180 st. Cebulę posiekać i smażyć na min. ilości oleju, żeby zmiękła. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki. Cieciorkę i dynię po wystudzeniu przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z jabłkami. Dodać cebulę, czosnek, otręby, przyprawy, wymieszać i ugnieść w foremce do pieczenia. Ja piekłam ok. godziny, w temp. 180 st., góra-dół, w szklanej keksówce, leciutko posmarowanej olejem i podsypanej otrębami, na wierzch też dałam posypkę z otrębów. Pasztet jest smaczny ale dość luźny, następnym razem spróbuję dodać jajko, żeby był bardziej zwięzły.
Przepis z netu, z przepisów wegetariańskich, trochę zmieniłam.
0,5 kg Hokkaido, 0,5 kg ciecierzycy
3 jabłka, 2 cebule, 5 łyżek otrębów owsianych
łyżeczka ziół prowansalskich, łyżka zmielonego pieprzu, łyżeczka soli
garść posiekanej natki pietruszki
1 ząbek zmiażdżonego czosnku
Cieciorkę wieczorem przepłukać i namoczyć na noc w wodzie z łyżeczką sody. Rano osączyć, przepłukać, zalać wodą i pogotować 10 min. Odsączyć, przepłukać, zalać wodą i gotować 1 godz. Pozbawioną nasion dynię owinąć folią aluminiową i piec 1 godz. w temp. 180 st. Cebulę posiekać i smażyć na min. ilości oleju, żeby zmiękła. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki. Cieciorkę i dynię po wystudzeniu przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z jabłkami. Dodać cebulę, czosnek, otręby, przyprawy, wymieszać i ugnieść w foremce do pieczenia. Ja piekłam ok. godziny, w temp. 180 st., góra-dół, w szklanej keksówce, leciutko posmarowanej olejem i podsypanej otrębami, na wierzch też dałam posypkę z otrębów. Pasztet jest smaczny ale dość luźny, następnym razem spróbuję dodać jajko, żeby był bardziej zwięzły.
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
A jak smakuje taki pasztet, nie jest za słodki?
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Dla mnie smakuje OK, nie jest za słodki.
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Sałatka z dyni, jabłek i papryki
1 kg dyni pokroić w kostkę
2 czerwone papryki i 1 żółtą pokroić w kostkę
1 czerwoną cebulę pokroić w kostkę
1 duże jabłko pokroić w kostkę
Wymieszać z sokiem z 1 cytryny, łyżeczką papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki soli i łyżką oleju. Piec w naczyniu żaroodpornym w temp. ok. 200 st. W międzyczasie przemieszać. Po upieczeniu można posypać uprażonymi ziarnami dyni.
Sałatka z dyni, pęczaku i jarmużu
1,5 szklanki ugotowanego pęczaku
0,5 kg dyni utartej na grubych oczkach
3 posiekane ząbki czosnku
garść suszonej żurawiny
1 łyżeczka mielonej kolendry
kilka liści jarmużu
Poodrywać listki jarmużu od grubego nerwu, posiekać i poddusić z czosnkiem na łyżeczce masła, dodać kolendrę. Wymieszać z pęczakiem, żurawiną i dynią oraz 1/3 szklanki oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem, piec ok. 1 godz. w 200 st. Pieczemy w zakrytym naczyniu, żeby nam nie podsuszył się i nie stwardniał pęczak.
1 kg dyni pokroić w kostkę
2 czerwone papryki i 1 żółtą pokroić w kostkę
1 czerwoną cebulę pokroić w kostkę
1 duże jabłko pokroić w kostkę
Wymieszać z sokiem z 1 cytryny, łyżeczką papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki soli i łyżką oleju. Piec w naczyniu żaroodpornym w temp. ok. 200 st. W międzyczasie przemieszać. Po upieczeniu można posypać uprażonymi ziarnami dyni.
Sałatka z dyni, pęczaku i jarmużu
1,5 szklanki ugotowanego pęczaku
0,5 kg dyni utartej na grubych oczkach
3 posiekane ząbki czosnku
garść suszonej żurawiny
1 łyżeczka mielonej kolendry
kilka liści jarmużu
Poodrywać listki jarmużu od grubego nerwu, posiekać i poddusić z czosnkiem na łyżeczce masła, dodać kolendrę. Wymieszać z pęczakiem, żurawiną i dynią oraz 1/3 szklanki oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem, piec ok. 1 godz. w 200 st. Pieczemy w zakrytym naczyniu, żeby nam nie podsuszył się i nie stwardniał pęczak.
- borowa
- 200p
- Posty: 339
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Orlik 755, czyli to są takie bardziej zapiekanki. Ta z pęczakiem jest ciekawa. na pewno je wypróbuję. Mogłabyś powiedzieć jaka dynia będzie do niech odpowiednia? Jak wiemy dynie tak bardzo mogą się różnić od siebie i nie każda nadaje się do każdej potrawy.
Ja kilka dni temu robiłam zapiekankę z Blue Kuri +por +ziemniaki + ser żółty - pierwsza jaką kiedykolwiek zrobiłam - i na zachętę wyszła bardzo dobra . Jak zrobię ją kolejny raz to wrzucę przepis razem ze zdjęciami. Mnie samą bardziej przekonują przepisy ze zdjęciami, a na pewno Was chciałabym zachęcić do takiego dania.
Ja kilka dni temu robiłam zapiekankę z Blue Kuri +por +ziemniaki + ser żółty - pierwsza jaką kiedykolwiek zrobiłam - i na zachętę wyszła bardzo dobra . Jak zrobię ją kolejny raz to wrzucę przepis razem ze zdjęciami. Mnie samą bardziej przekonują przepisy ze zdjęciami, a na pewno Was chciałabym zachęcić do takiego dania.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Te sałatki traktuję jako dodatek do drugiego dania, mogą być również samodzielnym daniem, są dobre również na zimno.
Myślę, że do nich każda dynia się nada, oprócz tych miękkich, soczystych, które się rozpadają przy pieczeniu i puszczają za dużo soku. Ja robiłam z Hokkaido, Gomeza, Lungi, Acorna. Te miękkie jak Rouge czy Muscat ścieram na tarce na grube wiórki i dodaję do surówek, czasem do innych sałatek.
Myślę, że do nich każda dynia się nada, oprócz tych miękkich, soczystych, które się rozpadają przy pieczeniu i puszczają za dużo soku. Ja robiłam z Hokkaido, Gomeza, Lungi, Acorna. Te miękkie jak Rouge czy Muscat ścieram na tarce na grube wiórki i dodaję do surówek, czasem do innych sałatek.