Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Tralaluszy, trzeba było wykorzystać komosę w kuchni :lol: Ale jedna komosa to tak dla okrasy. Aby zrobić na ciepło, to trzeba jej mieć troszkę więcej 8-)
Cukinia jak najbardziej na surowo! Właśnie robiłem kolejną sałatkę z surowej cukinii. We Włoszech czy innych krajach jedzą wyłącznie małe cukinie i to jeszcze z kwiatem. To chyba nasza specjalność używać dużych, czasem przerośniętych (twardawa skórka i pestki) cukinii.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Miałam taką myśl na widok urody tej komosy, ale zostawiłąm ją na słońcu i pieliłam dalej, a jak sobie o niej przypomniałam, to była już zdechła.
Cukinia jest moim odkryciem,właśnie zajadam ją na chlebku z masełkiem, jak ogórek. Całkiem całkiem smakuje :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Tralaluszy super! Cukinia to moje warzywo nr 1 w sierpniu i wrześniu. Już mam plany na kolejne z niej dania - zupa przecierana, spaghetti z cukinią i papryką, musaka, gulasz egipski... Nie mam niestety takich małych, by sobie chrupać na surowo. Dostaję od znajomych duże sztuki.
Ale zdjęciowo nie jestem przygotowany na kolejne danie z cukinii więc dziś propozycja na zupę z groszku nieco inaczej:

ZUPA GROSZKOWA Z SAŁATĄ I MIĘTĄ

składniki:
30dag groszku
3 dymki
pół główki sałaty
5dag masła
500ml bulionu
4łyżki śmietany
2 gałązki mięty
curry, sól, pieprz

wykonanie:
- cebulę obrać i drobno posiekać
- rozpuścić masło i zeszklić cebulę
- sałatę porwać na mniejsze kawałki i dodać do cebuli
- wlać gorący bulion i dodać groszek
- przyprawić i podgotować 10minut
- zmiksować całość
- śmietanę dodać kleksem na talerzu i posypać posiekaną miętą

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Przyszło mi powiadomienie, że ktoś się wpisał, a tu nie widzę nowego wpisu :shock: Może to znak, by dodać nowy przepis? :wink:
No to dodaję, bo właśnie trwa sezon dyniowy i w mojej kuchni króluje to warzywo.

DYNIA Z JABŁKIEM

składniki:
40dag dyni
1 jabłko
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól, koperek

wykonanie:
- obrać czosnek, drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną mieszankę tłuszczów
- dynię obrać i pokroić w kostkę
- wrzucić na podsmażony czosnek
- z jabłka usunąć gniazdo i pokroić w kostkę
- dodać do warzyw i posolić
- dusić krótko, by dynia się nie rozpadła
- posypać koperkiem

rada:
- czosnek musi być wyraźnie wyczuwalny, bo to on nada potrawie charakteru. Więc jak za mało - koniecznie dodać
- natomiast ostrożnie z solą, bo potrawa nie ma być słona. Tyle tylko, by nie była mdła

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Warzywa są w polskiej kuchni zazwyczaj dodatkiem do - wiadomo czego. U mnie są na pierwszym planie, dlatego potrawy z nich nie mogą być nudne! No właśnie - choćby seler. Wspaniałe warzywo o wielostronnym zastosowaniu a przy tym o wyrazistym, ostrym smaku. Co innego dynia - delikatna, słodkawa, potrzebująca podkręcenia czymś zdecydowanym. No niestety nie zrobiłem zdjęć kolejnym potrawom z dyni, choć prawie codziennie robię coś nowego. Mam natomiast pod ręką przepis na inne podejście do kapuśniaku. Tym razem w wersji rosyjskiej:
SZCZI

składniki:
50dag kiszonej kapusty
4łyżki masła
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 litra bulionu
sól, pieprz, liść laurowy
śmietana
natka

wykonanie:
- cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle
- dodać pokrojoną drobno marchewkę i pietruszkę
- dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i dusić do miękkości
- dodać liść laurowy i koncentrat
- podlewać bulionem, by się nie przypaliło
- wlać resztę bulionu i przyprawić
- na talerzu udekorować kleksem śmietany i zieleniną

Obrazek
fllorka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 45
Od: 14 cze 2014, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pomorskie

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dzisiaj odkryłam ten wątek. Przed chwilą zrobiłam potrawkę węgierską - bardzo pyszna! następna w kolejności : dynia z jabłkami.
Dziękuję za inspiracje ;:7
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Fllorko, cieszę się, że do mnie trafiłaś i korzystasz z przepisów ;:136
Kolejny przepis z dyni - koronnego warzywa jesieni ;:333

PIKANTNA ZUPA DYNIOWA

składniki:
2 marchewki
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 l rosołu
50 dag dyni
1 łyżeczka kolendry
sól, pieprz kajeński
ser żółty

wykonanie:
- obraną i posiekaną cebulę zeszklić na roztopionym maśle i oleju
- dodać pokrojone marchewki i kolendrę
- dodać pokrojoną dynię
- dusić do miękkości podlewając rosołem
- zmiksować ale zostawiając trochę kawałków
- wlać resztę rosołu, przyprawić
- na talerzu posypać startym serem

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1306
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

JACKU :wit Super przepis - jutro zrobię :D
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ewo, mam nadzieję, że danie udało się i smakowało? :) Dzięki za wizytę.

Ja z kolei bardzo lubię kolendrę i cieszę się z każdego przepisu, gdzie mogę ją wykorzystać.
Dyni makaronowej nie znam. Ona różni się w smaku? Myślę że zastosowanie we wszelkich przepisach z dynią jej nie zaszkodzi 8-)
Świetnie, że sięgasz do moich przepisów :tan A racuchy piwne - uwielbiam!
W dzieciństwie nie lubiłem kapuśniaku, bo na stołówkach było to ohydnie kwaśne danie. I kapusta nie pokrojona i byle jaka więc zawsze byłem brudny. Teraz robię szczi i jeszcze inne zupy z kapusty kiszonej i jest to zupełnie inna bajka.
Ale dziś drążę temat dyni, bo na czasie i podaję takie danie z kuchni indyjskiej:

BENGALI TARKARI (duszone warzywa po bengalsku)

składniki:
2-3 ziemniaki
1 bakłażan
50dag dyni
puszka groszku lub 2 garści fasolki szparagowej
3 łyżki oleju
1,5 łyżeczki czarnej gorczycy
1 papryczka chili
3 liście laurowe
1 łyżeczka mielonej kozieradki
1 łyżeczka anyżu
1 łyżeczka kminku indyjskiego (kumin rzymski)
1 łyżeczka cukru
sól, plasterki cytryny
natka

wykonanie:
- warzywa obrać i pokrajać w kostkę
- w woku rozgrzać olej i wrzucić gorczycę
- jak zacznie strzelać wrzucać kolejno kminek, anyż, liść laurowy, pokruszone chili
- na samym końcu kozieradkę (uważać, by przyprawy się nie przypaliły, a nawet zdjąć z ognia, jak za mocno skwierczą)
- przesmażyć na tym ziemniaki
- następnie dodać bakłażan i fasolkę szparagową (jeśli groszek to na końcu)
- na samym końcu dodać dynię, by się nie rozpadła
- lekko dusić do miękkości
- dodać sól, cukier
- przed podaniem posypać zieleniną i położyć kawałek cytryny

Obrazek
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1641
Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wschodnie Mazowsze

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ja ze swojej strony polecę wędzoną słodką paprykę. Kupiłam przez pomyłkę zamiast zwykłej słodkiej i się uzależniłam. Znakomicie pasuje do dań warzywnych na ciepło oraz sałatek i surówek. Ma niezwykle intensywny, dymny, wędzarniczy aromat.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Corazonbianco, dzięki. Jestem zainteresowany taką papryką, bo nie znam :idea: Ona jest sproszkowana? Z takich rzeczy bardzo polubiłem sproszkowane suszone pomidory.
Chyba mnie tu myślami ściągnęliście, bo właśnie przygotowałem moją najnowszą zupę. Zwłaszcza jak ktoś ma własne orzechy włoskie, to powinien być zainteresowany. Ja miałem zamrożone jeszcze z sezonu 2014 i chętnie wykorzystałem je na zupę z kuchni bułgarskiej ;:333

ZUPA Z ORZECHAMI

składniki:
25dag orzechów włoskich
mała główka czosnku
3łyżki oliwy
natka pietruszki
sól, pieprz
2 jajka

wykonanie:
- czosnek obrać i drobno posiekać
- rozgrzać w rondlu oliwę i podsmażyć czosnek
- dodać posiekane drobno orzechy
- zalać wrzątkiem lub doprowadzić do zagotowania ale nie gotować
- zmiksować całość i doprawić
- jajka ugotować na twardo i posiekać
- podawać zupę na ciepło lub ostudzoną posypaną jajkami i natką

Obrazek
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3927
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk-Legnica

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Jacku,jestem zainteresowana ,mam sporo orzechów włoskich/darowanych :)/Wizualnie wygląda bardzo apetycznie.
W Nowym Roku,dobra wszelkiego ! ;:196
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2299
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

JacekP pisze:Aniu, Wiele przypraw nabywam z sklepie zielarskim, bo przyprawy to często zioła bądź mają właściwości lecznicze np. kurkuma czy pieprz kajeński.
Pieprz Cayenne, to po prostu sproszkowana ostra papryczka Cayenne, a nie pieprz.
corazonbianco pisze:Ja ze swojej strony polecę wędzoną słodką paprykę. Kupiłam przez pomyłkę zamiast zwykłej słodkiej i się uzależniłam. Znakomicie pasuje do dań warzywnych na ciepło oraz sałatek i surówek. Ma niezwykle intensywny, dymny, wędzarniczy aromat.
Taką paprykę robię sam, świetnie smakuje jako dodatek do jaj , groszku i listków jęczmienia. Pierwszy i ostatni składnik był krojony. Ciekawie również smakuje sproszkowana ostra papryka wędzona.
Moje wątki
Festina Lente
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”