Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Przyszło mi powiadomienie, że ktoś się wpisał, a tu nie widzę nowego wpisu :shock: Może to znak, by dodać nowy przepis? :wink:
No to dodaję, bo właśnie trwa sezon dyniowy i w mojej kuchni króluje to warzywo.

DYNIA Z JABŁKIEM

składniki:
40dag dyni
1 jabłko
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól, koperek

wykonanie:
- obrać czosnek, drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną mieszankę tłuszczów
- dynię obrać i pokroić w kostkę
- wrzucić na podsmażony czosnek
- z jabłka usunąć gniazdo i pokroić w kostkę
- dodać do warzyw i posolić
- dusić krótko, by dynia się nie rozpadła
- posypać koperkiem

rada:
- czosnek musi być wyraźnie wyczuwalny, bo to on nada potrawie charakteru. Więc jak za mało - koniecznie dodać
- natomiast ostrożnie z solą, bo potrawa nie ma być słona. Tyle tylko, by nie była mdła

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Warzywa są w polskiej kuchni zazwyczaj dodatkiem do - wiadomo czego. U mnie są na pierwszym planie, dlatego potrawy z nich nie mogą być nudne! No właśnie - choćby seler. Wspaniałe warzywo o wielostronnym zastosowaniu a przy tym o wyrazistym, ostrym smaku. Co innego dynia - delikatna, słodkawa, potrzebująca podkręcenia czymś zdecydowanym. No niestety nie zrobiłem zdjęć kolejnym potrawom z dyni, choć prawie codziennie robię coś nowego. Mam natomiast pod ręką przepis na inne podejście do kapuśniaku. Tym razem w wersji rosyjskiej:
SZCZI

składniki:
50dag kiszonej kapusty
4łyżki masła
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 litra bulionu
sól, pieprz, liść laurowy
śmietana
natka

wykonanie:
- cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle
- dodać pokrojoną drobno marchewkę i pietruszkę
- dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i dusić do miękkości
- dodać liść laurowy i koncentrat
- podlewać bulionem, by się nie przypaliło
- wlać resztę bulionu i przyprawić
- na talerzu udekorować kleksem śmietany i zieleniną

Obrazek
fllorka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 45
Od: 14 cze 2014, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pomorskie

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dzisiaj odkryłam ten wątek. Przed chwilą zrobiłam potrawkę węgierską - bardzo pyszna! następna w kolejności : dynia z jabłkami.
Dziękuję za inspiracje ;:7
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Fllorko, cieszę się, że do mnie trafiłaś i korzystasz z przepisów ;:136
Kolejny przepis z dyni - koronnego warzywa jesieni ;:333

PIKANTNA ZUPA DYNIOWA

składniki:
2 marchewki
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 l rosołu
50 dag dyni
1 łyżeczka kolendry
sól, pieprz kajeński
ser żółty

wykonanie:
- obraną i posiekaną cebulę zeszklić na roztopionym maśle i oleju
- dodać pokrojone marchewki i kolendrę
- dodać pokrojoną dynię
- dusić do miękkości podlewając rosołem
- zmiksować ale zostawiając trochę kawałków
- wlać resztę rosołu, przyprawić
- na talerzu posypać startym serem

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1306
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

JACKU :wit Super przepis - jutro zrobię :D
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ewo, mam nadzieję, że danie udało się i smakowało? :) Dzięki za wizytę.

Ja z kolei bardzo lubię kolendrę i cieszę się z każdego przepisu, gdzie mogę ją wykorzystać.
Dyni makaronowej nie znam. Ona różni się w smaku? Myślę że zastosowanie we wszelkich przepisach z dynią jej nie zaszkodzi 8-)
Świetnie, że sięgasz do moich przepisów :tan A racuchy piwne - uwielbiam!
W dzieciństwie nie lubiłem kapuśniaku, bo na stołówkach było to ohydnie kwaśne danie. I kapusta nie pokrojona i byle jaka więc zawsze byłem brudny. Teraz robię szczi i jeszcze inne zupy z kapusty kiszonej i jest to zupełnie inna bajka.
Ale dziś drążę temat dyni, bo na czasie i podaję takie danie z kuchni indyjskiej:

BENGALI TARKARI (duszone warzywa po bengalsku)

składniki:
2-3 ziemniaki
1 bakłażan
50dag dyni
puszka groszku lub 2 garści fasolki szparagowej
3 łyżki oleju
1,5 łyżeczki czarnej gorczycy
1 papryczka chili
3 liście laurowe
1 łyżeczka mielonej kozieradki
1 łyżeczka anyżu
1 łyżeczka kminku indyjskiego (kumin rzymski)
1 łyżeczka cukru
sól, plasterki cytryny
natka

wykonanie:
- warzywa obrać i pokrajać w kostkę
- w woku rozgrzać olej i wrzucić gorczycę
- jak zacznie strzelać wrzucać kolejno kminek, anyż, liść laurowy, pokruszone chili
- na samym końcu kozieradkę (uważać, by przyprawy się nie przypaliły, a nawet zdjąć z ognia, jak za mocno skwierczą)
- przesmażyć na tym ziemniaki
- następnie dodać bakłażan i fasolkę szparagową (jeśli groszek to na końcu)
- na samym końcu dodać dynię, by się nie rozpadła
- lekko dusić do miękkości
- dodać sól, cukier
- przed podaniem posypać zieleniną i położyć kawałek cytryny

Obrazek
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1641
Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wschodnie Mazowsze

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ja ze swojej strony polecę wędzoną słodką paprykę. Kupiłam przez pomyłkę zamiast zwykłej słodkiej i się uzależniłam. Znakomicie pasuje do dań warzywnych na ciepło oraz sałatek i surówek. Ma niezwykle intensywny, dymny, wędzarniczy aromat.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Corazonbianco, dzięki. Jestem zainteresowany taką papryką, bo nie znam :idea: Ona jest sproszkowana? Z takich rzeczy bardzo polubiłem sproszkowane suszone pomidory.
Chyba mnie tu myślami ściągnęliście, bo właśnie przygotowałem moją najnowszą zupę. Zwłaszcza jak ktoś ma własne orzechy włoskie, to powinien być zainteresowany. Ja miałem zamrożone jeszcze z sezonu 2014 i chętnie wykorzystałem je na zupę z kuchni bułgarskiej ;:333

ZUPA Z ORZECHAMI

składniki:
25dag orzechów włoskich
mała główka czosnku
3łyżki oliwy
natka pietruszki
sól, pieprz
2 jajka

wykonanie:
- czosnek obrać i drobno posiekać
- rozgrzać w rondlu oliwę i podsmażyć czosnek
- dodać posiekane drobno orzechy
- zalać wrzątkiem lub doprowadzić do zagotowania ale nie gotować
- zmiksować całość i doprawić
- jajka ugotować na twardo i posiekać
- podawać zupę na ciepło lub ostudzoną posypaną jajkami i natką

Obrazek
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3927
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk-Legnica

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Jacku,jestem zainteresowana ,mam sporo orzechów włoskich/darowanych :)/Wizualnie wygląda bardzo apetycznie.
W Nowym Roku,dobra wszelkiego ! ;:196
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2299
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

JacekP pisze:Aniu, Wiele przypraw nabywam z sklepie zielarskim, bo przyprawy to często zioła bądź mają właściwości lecznicze np. kurkuma czy pieprz kajeński.
Pieprz Cayenne, to po prostu sproszkowana ostra papryczka Cayenne, a nie pieprz.
corazonbianco pisze:Ja ze swojej strony polecę wędzoną słodką paprykę. Kupiłam przez pomyłkę zamiast zwykłej słodkiej i się uzależniłam. Znakomicie pasuje do dań warzywnych na ciepło oraz sałatek i surówek. Ma niezwykle intensywny, dymny, wędzarniczy aromat.
Taką paprykę robię sam, świetnie smakuje jako dodatek do jaj , groszku i listków jęczmienia. Pierwszy i ostatni składnik był krojony. Ciekawie również smakuje sproszkowana ostra papryka wędzona.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1641
Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wschodnie Mazowsze

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

JacekP pisze:Corazonbianco, dzięki. Jestem zainteresowany taką papryką, bo nie znam :idea: Ona jest sproszkowana? Z takich rzeczy bardzo polubiłem sproszkowane suszone pomidory.[/url]
Tak, jest sproszkowana. Ja kupuję u lokalnego producenta przypraw. Przypuszczam, że produkty różnych producentów mogą różnić się aromatem.Najbardziej szlachetna jest wędzona papryka z Hiszpanii - tam nosi nazwę pimentón dulce ahumado. Znajdziesz ją też w niektórych polskich sklepach z przyprawami.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1571
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Miałam te szlachetne, hiszpańskie, sproszkowane, wędzone papryki, słodką i ostrą i zostawiłam sobie puszki. Przez wiele lat testowałam paprykę wielu firm i najbardziej aromatyczna dla mnie jest kupowana na All?.
Kasia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Biotit, w handlu i ziołolecznictwie sproszkowana papryka Cayenne występuje pod nazwą pieprz kajeński i tego się trzymajmy. Pieprz ziołowy też przecież nie jest stricte pieprzem, a jednak nosi taką nazwę :idea:

Corazonbianco dziękuję, poszukam ;:204

Ganio4, grunt to mieć sprawdzone źródła i dostawców ;:333

Pora wrócić do przepisów. Dziś moja wersja chińszczyzny bez jakichś tam gotowych sosów czy mrożonek:
POTRAWKA CHIŃSKA

składniki:
5dag kostki proteiny sojowej
2 marchewki
25dag pieczarek
puszka groszku
puszka pędów bambusa
4-6 łyżek octu winnego
5łyżek keczupu
3łyżki konfitury morelowej (lub podobnej)
2łyżki mąki ziemniaczanej
2łyżki sherry (ewent. podobnego alkoholu)
1łyżka cukru
olej
szczypiorek
ostra papryka
sól
pieprz

wykonanie:
- proteiny zalać wodą do napęcznienia
- marchew i pieczarki pokroić na plasterki
- rozgrzać w woku olej i wrzucić warzywa
- po chwili dodać pędy bambusa, proteiny i na samym końcu odsączony groszek
- przygotować sos dokładnie mieszając keczup z octem, sherry, konfiturą, cukrem i resztą przypraw
- przełożyć do jarzynki i poddusić
- szczypiorek posiekać i posypać potrawę

rada:
- jest też wersja bardziej wykwintna; proteiny należy zanurzyć w cieście z mąki ziemniaczanej, wody, żółtka i łyżeczki proszku do pieczenia. Tak otoczone kawałki smażymy na oleju w woku przed warzywami, wyciągamy i dodajemy do potrawki na samym końcu, by zachować kruchość protein

Obrazek

Wątek zamknięty na życzenie autora./Iwona
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”