Moja domowa piekarnia - AnaKa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Anaka pisze:
Makaron włoski ze szpinakiem i parmezanem


Obrazek
Witaj Aniu :D
Przechodziłam właśnie i wstapiłam.:wink:
Aniu proszę o szczegóły szpinaku. :D
A tak w ogóle to w maju robię osiemnastkę córce i sama nie wiem co i jak.
Na pewno podam na obiad tradycyjne śląskie rolady, kluski i jakiegoś kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami i cebulą białą i czerwoną ale jakie ciasto i co na zimną płytę czy kolację jeszcze nie wiem. Wiem tylko, że powinno być mało skomplikowane i szybkie....najlepiej przygotowane dzień wcześniej. :roll:
Trochę czasu jeszcze jest ale po cichu liczę na wsparcie. ;:196 Wiem, że razem z Andzią1 coś mi podpowiecie.
;:196
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Witaj Elżuniu ;:138
Przepis na ten makaron ze szpinakiem jest bardzo prosty:
- makaron włoski gotujesz al dente/dowolny rodzaj/.
- w tym czasie na patelni lejesz oliwę lub masło,podsmażasz cebulę /najlepiej sałatkową/ pokrojoną w kostkę lub jak tam lubisz, i dwa ząbki czosnku.Kiedy cebula się zeszkli, wrzucasz liście szpinaku /ja przeważnie kupuje świeży - duże liście lub baby/ i podgrzewasz wszystko razem aż szpinak będzie zwiędły.Doprawiasz solą ,pieprzem i ewentualnie gałką.Na tarce ścierasz parmezan lub inny ser podobnego typu.
- wykładasz makaron na szpinak,mieszasz,doprawiasz solą.Wykładasz na talerz,posypujesz parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Ja czasami do cebuli dodaje pokrojoną drobniutko papryczkę chilli.Pieprz wtedy jest zbędny.
I wcinasz ze smakiem ;:224

A na osiemnastkę Twojej Córki coś wymyślimy :uszy
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Aniu dzięki za szczegóły...no to mam danie na piątek. ;:196
Bardzo łatwy przepis i szybki w wykonaniu :D ...makaron już mam. :wink:

Jak byś miała coś nieskomplikowanego to bardzo Cię proszę.
Jak coś znajdę to też dam znać. :D
;:167
Awatar użytkownika
meg58
100p
100p
Posty: 153
Od: 7 mar 2010, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczytno

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Zajrzałam tylko na chwilę by się przywitać i zostawić
Życzenia Świateczne
http://www.gratka.pl/zyczenia/?token=78 ... df83704dcc
Pozdrwaiam Małgosia

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Elżbietko, u mnie już ruszyła produkcja pasztetów:
- z zielonym pieprzem
- z orzechami piniowymi
- z rozmarynem
- ze śliwką.

Przepis:
50 dkg karkówki z dzika
50 dkg cielęciny - łopatka
50 dkg udżca z indyka
1 kg chudego boczku
25 dkg wątroby cielęcej
4 cebule
2 kajzerki moczone w mleku
8 jaj
sól,pieprz czarny w ziarnkach,gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy
50g whisky

Pieprz zielony z zalewy wymoczony w wodzie
śliwy kalifornijskie
orzechy piniowe
świeży rozmaryn

Mięsa płuczę, obsmażam na oliwie i piekę w brytfannie żeliwnej do miękkości z cebulami z dodatkiem soli,pieprzu w ziarnkach,liści laurowych, ziela.W miarę potrzeby podlewam wodą.Studzę.
Odlewam trochę sosu z pieczenia i duszę w nim wątróbkę pokrojoną w plastry na półmiękko,żeby nie wypływał surowy sos.Studzę.
Wszystko mielę w maszynce /elektrycznej/ z bułką, dodaję żółtka,dosmaczam solą,pieprzem, gałką i wlewam alkohol.Mieszam długo.Z białek ubijam pianę i łączę z masą mięsną.Dzielę ją na kilka części- do jednej dodaję pieprz zielony - mieszam, do drugiej pinie, do kolejnej w środku układam śliwki, do kolejnej igiełki rozmarynu. Wkładam do foremek, wygładzam powierzchnie i dekoruję każdy tym,co jest w środku,żeby nie zapomnieć, który jest jaki :;230
Piekę w nagrzanym do 220 stopni piekarniku ok. godziny z naczyniem z wodą na dnie piekarnika :uszy


Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Smacznych i zdrowych Świąt :wit


Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Posty: 633
Od: 16 cze 2008, o 17:33
Lokalizacja: Warszawa

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Droga Bogini kuchennego zakątka :D

Życzymy Ci spokojnych, rodzinnych i ciepłych Świąt Wielkanocnych oraz mokrego i prześmiesznego dyngusa ;:196

Całujemy
Gosia i Kubuś :D
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Gosiu, dziękuję za życzenia. ;:196
Do spotkania po dwutygodniowej przerwie :wit
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2515
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Tczew

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Aniu, Twoje pasztety świetnie i apetycznie wyglądają, ja jestem przede wszystkim smakoszką pasztetu z dzika, mogłabym się nim zajadać bez końca ;:108
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Pancakes z wiśniami na powitanie :wit

Obrazek

1 szklanka mąki
1 jajko
1 szklanka mleka lub maślanki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki masła roztopionego
wiśnie z konfiturą

Miksuję razem mąkę,mleko, jajko, cukier puder,proszek do pieczenia i sól.Odstawiam na 10 minut i dodaję masło.Smażę bez tłuszczu ,pozwalając nieco podrosnąć placuszkom. Polewam wiśniową konfiturą.
;:137
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

No i mi się upiekło.Oto dwa pyszne chleby - z suszonymi pomidorami z lewej i z prawej Pain au Levain

Obrazek



Podam przepisy, jeżeli będzie ktoś zainteresowany ;:7



Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Lubię zatrzymywać smaki z podróży. Na pamiątkę ostatniej, do Izraela, przygotowałam hummmus i chlebki pitta :D


Obrazek


Hummus
pól kg ciecierzycy
10 dkg pasty sezamowej tahini
3 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
łyżka oleju sezamowego
oliwa z oliwek,sól,pieprz cayenne

Ciecierzycę moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w szybkowarze.W zwykłym garnku zajmuje to ok.1,5 godziny. Odcedzamy,ale wodę z gotowania zachowujemy.
Miksujemy blenderem na gładką masę.Dodajemy pozostałe składniki i trochę wody z gotowania,żeby pasta nie była za luźna ani za sucha.Odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Podajemy polaną oliwą z natką pietruszki.


Pitta

składniki na 4 chlebki

25 dkg pszennej mąki
7 g drożdży
15 ml wody
odrobina cukru
łyżka oliwy z oliwek,sól

W letniej wodzie rozpuścić cukier i wymieszać z drożdżami.Odstawić na 10 minut.
Do miski przesiać mąkę i wsypać sól.Dodać rozczyn,oliwę.Wymieszać składniki. Wyjąć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie,ale dość ścisłe.Rozpłaszczyć ciasto. Miskę wysmarować oliwą, włożyć ciasto i zostawić w cieple do wyrastania na ok. 2 godziny.
Wyjąć na stolnicę, podzielić na 4 części i uformować płaskie chlebki.Pozostawić w cieple na pół godziny
Posmarować woda i piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 6-10 minut.Wyjąć,kiedy są pulchne i lekko przyrumienione.
Pittę można nadziewać różnymi farszami i dodatkami, bo łatwo tworzy w środku kieszonkę.
Można ją przechowywać przez kilka dni i odgrzewać w piekarniku lub tosterze.


Obrazek

Smacznego ;:137
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Proszę przepis na Pan au Levain :D

Proporcje na dwa chleby.
Moje uwagi- piekłam z mąki pszennej 650 z Lidla z połowy porcji.Lepsze efekty daje wyrastanie wolne w lodówce.

Zaczyn pszenne:
80 g maki pszennej chlebowej
100g wody
1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego /bąblującego/

Zaczyn żytni:
80 g mąki żytniej razowej
66g wody
1 łyżeczka aktywnego zakwasu żytniego

W osobnych naczyniach wymieszać składniki obu zakwasów, posypać mąką żytnią,przykryć i odstawić na 12-16 godzin /do chwili aż zakwas się podniesie/

Ciasto właściwe:
760g maki pszennej chlebowej
80 g maki pszennej pełnoziarnistej
514 g wody
1 łyżka grubej soli morskiej
zaczyn pszenny minus 1 łyżka
zaczyn żytni minus 1 łyżeczka

Zaczyn żytni wymieszać dobrze z wodą, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto /krótko/.Przełożyć do miski,przykryć i zostawić na 2,5 godziny.Ciasto składać 2 x co 50 minut.
Potem wyjąć je na lekko omączony blat i podzielić na 2 części.Uformować bochenki i odstawić do wyrastania na 2,5 godziny w 25 stopniach lub na 12-18 godzin w lodówce przykryte folią.
Piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni z parą 35-45 minut.Jeżeli za bardzo się rumieni, zmniejszyć temperaturę do 210 stopni.
Postukać w dno,czy dobrze upieczony.
Smacznego :uszy
Zapraszam
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”