Przepis na dżem agrestowy
- Ohajo
- 500p
- Posty: 659
- Od: 19 paź 2009, o 00:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kielce
Przepis na dżem agrestowy
Witajcie,
Czy ktoś z Was może mi zaproponować jakiś dobry przepis na dżem z agrestu? Może być z użyciem "żelfixów", czy jak też to cuś się nazywa
Będę zobowiązany i w razie możliwości - poczęstuję
Paweł
Czy ktoś z Was może mi zaproponować jakiś dobry przepis na dżem z agrestu? Może być z użyciem "żelfixów", czy jak też to cuś się nazywa
Będę zobowiązany i w razie możliwości - poczęstuję
Paweł
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
- boja53
- 100p
- Posty: 142
- Od: 28 maja 2012, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Legnicy
Re: Przepis na dżem agrestowy
wystarczy kupić właśnie 'jakiś' żelfix, czy dżemix,a na odwrocie masz gotowy przepis,życzę smacznego!
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
Paulo Coelho
- nirali
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 930
- Od: 16 lis 2011, o 12:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: z forum ogrodniczego.info
Re: Przepis na dżem agrestowy
Pawle jak ja kiedyś robiłam to całkiem jak z porzeczki...ale jak dla dzieci to warto przetrzeć przez sito by pozbyć się skórek (oczywiście gdy podczas smażenia utworzy się już jednolita masa).
Zamiast wszelkiego rodzaju żelfixów dodaję galaretki...odpowiednio do agrestowego dżemu-agrestową,do wiśniowego-wiśniową.
Wychodzą pyszne No i kolor ładny.
Zamiast wszelkiego rodzaju żelfixów dodaję galaretki...odpowiednio do agrestowego dżemu-agrestową,do wiśniowego-wiśniową.
Wychodzą pyszne No i kolor ładny.
- nirali
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 930
- Od: 16 lis 2011, o 12:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: z forum ogrodniczego.info
Re: Przepis na dżem agrestowy
Trzeba tylko pamiętać by galaretki dodawać już na sam koniec smażenia
Re: Przepis na dżem agrestowy
Ohajo jak chcesz zdobyć punkty u lubej zrób tą konfiturę
Konfitura agrestowa z imbirem
To jest przepis z netu, ale mocno przeze mnie zmodyfikowany
Najpierw imbir:
0,5 kg świeżego imbiru
0,8 kg cukru
1 litr wody
kilka kawałków suchego cynamonu, w ostateczności szczypta mielonego
kilka goździków
szczypta soli
Wykonanie
Imbir obrać ze skórki i pokroić na bardzo cienkie plasterki (do 2 mm). Wrzucić do garnka, zalać zimną wodą, żeby imbir był przykryty. Zagotować i gotować na ?małym ogniu? przez 10 min. Odcedzić, ponownie zalać wodą i gotować jak wyżej, odcedzić.
Do garnka wlać zimną wodę, dodać cukier, cynamon, goździki i sól oraz odcedzony imbir i gotować tak długo i baaardzo wolno, aż syrop będzie mieć konsystencję lejącego się miodu.
W syropie zostawić tak na oko garść imbiru, resztę płatków wyjąć, wyjąć też goździki i cynamon.
Z pozostałego ja robię imbir kandyzowany (odcedzam płatki imbiru z syropu, przekładam na papier do pieczenia wysypany lekko cukrem, lekko przysypuję cukrem i pozostawiam do wyschnięcia. Przechowuję w zamkniętym pojemniku w zasięgu ręki
No to teraz konfitura agrestowa
Składniki:
1kg agrestu
Wykonanie:
Agrest umyć i poobcinać ogonki i resztki po kwiatostanie. Wsypać do garnka z gorącym syropem imbirowym i płatkami imbiru, delikatnie wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu ok. 1 godziny od czasu do czasu mieszając garnkiem, nie żadną łyżką itp.. Zostawić w garnku do następnego dnia i powtórzyć gotowanie prze ok. 1 godzinę. Gorącą konfiturę nałożyć do słoiczków, zakręcić, postawić "do góry nogami".
Koniec
Ja właśnie w tej chwili jestem w trakcie robienia..to imbir
to już dodany agrest czerwony
a to imbir kandyzowany się suszy
Konfitura agrestowa z imbirem
To jest przepis z netu, ale mocno przeze mnie zmodyfikowany
Najpierw imbir:
0,5 kg świeżego imbiru
0,8 kg cukru
1 litr wody
kilka kawałków suchego cynamonu, w ostateczności szczypta mielonego
kilka goździków
szczypta soli
Wykonanie
Imbir obrać ze skórki i pokroić na bardzo cienkie plasterki (do 2 mm). Wrzucić do garnka, zalać zimną wodą, żeby imbir był przykryty. Zagotować i gotować na ?małym ogniu? przez 10 min. Odcedzić, ponownie zalać wodą i gotować jak wyżej, odcedzić.
Do garnka wlać zimną wodę, dodać cukier, cynamon, goździki i sól oraz odcedzony imbir i gotować tak długo i baaardzo wolno, aż syrop będzie mieć konsystencję lejącego się miodu.
W syropie zostawić tak na oko garść imbiru, resztę płatków wyjąć, wyjąć też goździki i cynamon.
Z pozostałego ja robię imbir kandyzowany (odcedzam płatki imbiru z syropu, przekładam na papier do pieczenia wysypany lekko cukrem, lekko przysypuję cukrem i pozostawiam do wyschnięcia. Przechowuję w zamkniętym pojemniku w zasięgu ręki
No to teraz konfitura agrestowa
Składniki:
1kg agrestu
Wykonanie:
Agrest umyć i poobcinać ogonki i resztki po kwiatostanie. Wsypać do garnka z gorącym syropem imbirowym i płatkami imbiru, delikatnie wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu ok. 1 godziny od czasu do czasu mieszając garnkiem, nie żadną łyżką itp.. Zostawić w garnku do następnego dnia i powtórzyć gotowanie prze ok. 1 godzinę. Gorącą konfiturę nałożyć do słoiczków, zakręcić, postawić "do góry nogami".
Koniec
Ja właśnie w tej chwili jestem w trakcie robienia..to imbir
to już dodany agrest czerwony
a to imbir kandyzowany się suszy
Re: Przepis na dżem agrestowy
Witam wszystkich "Przetworowiczów"
Zabrałem się za zaprawienie dżemu z agrestu białego. Postanowiłem, że będzie to naturalny dżem tylko z owocem i cukrem bez jakichkolwiek żel-fixów. Miałem tego sporą ilość, więc aby zgęstniał musiałem gotować przez trzy dni po dwie godziny. Efekt osiągnięty jet przyzwoity ale dżem bardzo ściemniał. Zrobił się prawie czarny i bardziej w smaku przypomina powidła agrestowe niż dżem agrestowy. Czy ciemnienie dżemów jest spowodowane właśnie tym, że odparowywanie rozłożyłem na kilka dni
Zabrałem się za zaprawienie dżemu z agrestu białego. Postanowiłem, że będzie to naturalny dżem tylko z owocem i cukrem bez jakichkolwiek żel-fixów. Miałem tego sporą ilość, więc aby zgęstniał musiałem gotować przez trzy dni po dwie godziny. Efekt osiągnięty jet przyzwoity ale dżem bardzo ściemniał. Zrobił się prawie czarny i bardziej w smaku przypomina powidła agrestowe niż dżem agrestowy. Czy ciemnienie dżemów jest spowodowane właśnie tym, że odparowywanie rozłożyłem na kilka dni
Pozdrawiam Janek
Re: Przepis na dżem agrestowy
też mnie interesuje jakiś fajny przepis na dżem agrestowy. Moje dzieci uwielbiają agrest i chcę sprawić im taką właśnie przyjemność
Re: Przepis na dżem agrestowy
Szkoda, że nie pomyślałam o tym wcześniej. A agreścik się już u mnie skończył .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8665
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Przepis na dżem agrestowy
Nie rozumiem niechęci do żel-fixów , przecież to pektyna , która ma zdrowotne
właściwości . Długo gotowany dżem traci właściwości odżywcze i nie przypomina
produktu wyjściowego .Można zamiast tego kupić czystą pektynę .
właściwości . Długo gotowany dżem traci właściwości odżywcze i nie przypomina
produktu wyjściowego .Można zamiast tego kupić czystą pektynę .