Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5, 6  
Autor Wiadomość
akilegna
 Tytuł: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)
PostNapisane: 23 kwi 2009, o 16:30 
Offline
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Avatar użytkownika
Postów: 242
Skąd: okolice Zielonej Góry

 więcej niż 1
Witajcie,

Nie znalazłam nigdzie przepisów z wysianych nasion specjalnie na kiełki :(

Powiedzcie czy lubicie jeść kiełki, do jakich sałatek je wykorzystujecie itp.

Ja parę dni temu wysiałam i w najbliższym czasie chcę je wykorzystać :)

Wiem,że śmiało do smażonych warzyw na patelni. Podane z ryżem.
Do kanapki podobnie jak rzeżuchę.
Jak jeszcze?
Pewnie jest milion sposobów...


------------------
Angelika


Góra   
  Zobacz profil      
 
babeczka03
 Tytuł:
PostNapisane: 23 kwi 2009, o 21:16 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 209
Skąd: Pomorskie
Zaczęłam od niedawna jeść kiełki i wsypuje je gdzie się da: do twarożku, do buraczków, na chleb z masłem,zamiast szczypiorku albo ze szczypiorkiem. Albo same kiełki z jakimś sosem sałatkowym. Są bardzo smaczne.


Góra   
  Zobacz profil      
 
akilegna
 Tytuł:
PostNapisane: 23 kwi 2009, o 21:24 
Offline
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Avatar użytkownika
Postów: 242
Skąd: okolice Zielonej Góry

 więcej niż 1
Czyli mogę spokojnie do wszystkiego mogę dodawac. Super :P

Dobrze,że mój chłopak lubi eksperymenty...

Mam taki wynalazek jak kiełkownica. Chcę z niego dużo korzystać.

Dzięki za wszelkie pomysły i spostrzeżenia.





----------------
Angelika


Góra   
  Zobacz profil      
 
Bogumilka
 Tytuł:
PostNapisane: 26 kwi 2009, o 18:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3650

 1 szt.
Oto moja kiełkownica. Obrazek Obrazek i nasionka do kiełkowania. Razem z córcią zjadamy te kiełki, bo są na prawdę pyszne, ale M jeszcze nie spróbował, tylko krąży obok. Może po takim oswajaniu da się przekonać, że to bomba witaminowa. Daję je do każdej potrawy.Smacznego Ci życzę. :D :D :D

_________________
Uszytki Bogumiłki


Góra   
  Zobacz profil      
 
akilegna
 Tytuł:
PostNapisane: 28 kwi 2009, o 18:18 
Offline
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Avatar użytkownika
Postów: 242
Skąd: okolice Zielonej Góry

 więcej niż 1
Bogusiu ale się cieszę, że napisałaś
;:87
A co tam za przepis masz? Ten ciekawy na drugiej paczuszce... :roll:

Chciałam Ci powiedzieć,że mam taką samą kiełkownice 8)

Mój chłopak się już przekonał, hura :) Na razie niepewnie je trochę dodaję ale powoli powoli coraz częściej.
Są smaczne i zdrowe.

Jak do tej pory to nie smakują mi kiełki soi. Nie wiem jak Tobie. Mieszanki są smaczne i rzodkiewka na kiełki.
To mam sprawdzone.

Jak będziesz miała jakiś specjalny przepis to proszę podziel się informacją :wink:

-----------------------------
Pozdrawiam cieplutko
Angelika


Góra   
  Zobacz profil      
 
Bogumilka
 Tytuł:
PostNapisane: 28 kwi 2009, o 20:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3650

 1 szt.
Ale ja jestem roztrzepana, bo to Ty zauważyłaś,że w środku jest przepis ;:223 oto on:

1
filet drobiowy
1 większa cebula
4 duże świeże pomidory(mogą być z puszki)
2 papryki(żółta i czerwona)
1/2opakowania makaronu Pasta
30g świeżego zielonego groszku
50g kiełków Mieszanka pikantna
kilka listków świeżej bazylii
oliwa z oliwek
pieprz i sól i papryka ostra

Filet drobiowy pokroić w paski Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić pocięty filet, lekko posolić i nieco oprószyć ostrą papryką. Smażyć ok.2 min. Potem dodać rozdrobnioną cebulę. Doprowadzić do zrumienia się składników na patelni. Dodać pociętą w cienkie paski paprykę i obrane ze skórki pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Dusić wszystko ok.10 min.. Ugotować makaron. Do przygotowanego sosu dodać listki bazylii, świeży groszek i wcześniej opłukane i odsączone kiełki,Mieszanka pikantna, wymieszać i przez ok.2 min.sos pozostawić na małym ogniu. Serwować jako danie główne na ciepło (ok.2 porcji)

To wyczytałam, to co Ty wcześniej zauważyłaś, a więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie:www.toraf.pl Smacznego dla Ciebie i chłopaka.
Ja muszę kupić kiełki słonecznika, bo słyszałam, że są pyszna. :wink: :wink:

_________________
Uszytki Bogumiłki


Góra   
  Zobacz profil      
 
akilegna
 Tytuł:
PostNapisane: 28 kwi 2009, o 21:49 
Offline
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Avatar użytkownika
Postów: 242
Skąd: okolice Zielonej Góry

 więcej niż 1
Też słyszłam,że są pyszne.

Dzięki wielkie za przepis.
Daj proszę znać jak "zdobędziesz" jakiś przepis :D

Jak tylko dowiem się czegoś ciekawego to też się podzielę.
Może inni forumowicze też się dołączą? :P

Pozdrawiam


Góra   
  Zobacz profil      
 
Joane
 Tytuł: Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)
PostNapisane: 15 sty 2010, o 22:28 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2301
Skąd: Niemcy

 więcej niż 1
Witaj, właśnie odkryłam twój wątek. Minęło sporo czasu od ostatniego napisanego postu więc nie wiem czy nadal interesują ciebie taki przepisy. jestem wegetarianką i od lat jem kiełki dlatego posiadam też wiele przepisów. Mogę ci podać jeśli nadal uprawiasz kiełki.

_________________
Pozdrawiam, Joane
=> Storczyki cz.2 <=
=> Robótki <=


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
akilegna
 Tytuł: Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)
PostNapisane: 22 sty 2010, o 21:16 
Offline
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Avatar użytkownika
Postów: 242
Skąd: okolice Zielonej Góry

 więcej niż 1
Witaj Joane,

Tak, tak. ;:138 ;:138 Podaj przepisy!
Może nie tylko ja skorzystam :)

Pozdrawiam i dziękuję


Angelika

_________________
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie :) Zapraszam na hoderart.com


Góra   
  Zobacz profil      
 
kubus2015
 Tytuł: Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)
PostNapisane: 13 lut 2010, o 18:47 
Offline
200p
200p
Postów: 264
Skąd: Zachodnie Mazowsze

 ---
Ooo, ja na tym forum również jestem przedstawicielem wegetariańskiej mniejszości, jakoś się nie ujawniają :roll: również chętnie bym poznał kilka fajnych przepisów, szczególnie z wykorzystaniem kiełków lucerny :)


Góra   
  Zobacz profil      
 
szymka
 Tytuł: Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)
PostNapisane: 31 mar 2010, o 21:11 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 602
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Odświeżamy temat i dzielimy się doświadczeniami forumowicze drodzy :D Wiosna za oknem, czas na zdrowiutkie kiełki :D Ja dziś rozpoczynam przygodę z hodowlą. Nie mam kiełkownika, chociaż rozważam zakup. Na razie próbuję z hodowlą słoikową. Kiełkują się mieszanka, soja i soczewica. No i ciekawe jak mi się to uda... :lol: Pokazujcie fotki z waszych hodowli.

_________________
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Wymienię / sprzedam / kupię


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
aconitum
 Tytuł: Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)
PostNapisane: 3 kwi 2010, o 19:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1340
Skąd: Kraków

 1 szt.
kiełkownica jest super!
ja robię kiełki w odstępach czasowych i dodaje do kanapek
a kiełki fasoli mung dodaje do chińszczyzny
lub równocześnie na wszystkich trzech poziomach i robię sałatkę kiełkową
i nie tylko na wiosnę

baardzo smakują mojej rodzince kiełki rzodkiewki i brokułów
poza tym słonecznika i wspominanej już fasoli
mieszanki kliełków raczej omijam
bo zawsze któraś z roślin kiełkuje wcześniej, i te późniejsze są po prostu mniejsze, mniej liczne niż gdy są same na kiełkownicy
ps. nie wiem co do kiełków ma wegetarianizm
jestem z zamiłowania i natury ludzkiej - "wszystkojadem" :)

_________________
Anka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Justka
 Tytuł: Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)
PostNapisane: 31 sty 2011, o 12:50 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 847
Skąd: Swiętokrzyskie

 1 szt.
Odświeżam wątek bo ciekawa jestem waszych doświadczeń kiełkowych. Co najlepiej wychdzi. Które kiełki odradzacie? Ja zaczęłam i pewnie poróbuję wszystkiego, jednak licze na podpowiedzi. Teraz "kiełkuje" rzeżucha, rzdkiewka i czerwona kapusta. Moja uprawa jest słoikową oprócz rzeżuchy która tradycyjnie na watce :heja

_________________
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosea
 Tytuł: Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)
PostNapisane: 1 lut 2011, o 23:49 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 272
Skąd: Mazowsze
Kupiłam właśnie kiełki słonecznika. Ze zdumieniem zobaczyłam, że są to nasiona nie łuskane. Podpowiedzcie, luskac przed kielkowaniem, czy po .


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 84 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5, 6  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: dzastin, LaViol i 20 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *