ŻURAWINA - przepisy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
lila31
Moderator Forum.
Moderator Forum.
Posty: 2643
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Lubin

Post »

KaRo, mnie do tablicy możesz wywoływać ile chcesz, chętnie przyjdę, bo tu miłe towarzystwo.
Niestety, ja w szkole rzadko tak ryzykuję (bezpieczniejsza kartkówka) bo po co mi usłyszeć "nie chce mi się", lub "a dlaczego ja?"- tracę twarz i autorytet. ;:124
Jeśli chodzi o specyficzny humor, to jesteśmy wychowani na Elicie, Smoleniu itd. W domu, jeżeli sytuacja na to pozwala, to niekiedy rozmowy przerabiamy na kabaret, jest łatwiej rozmawiać nawet o trudnych sprawach, chociaż, jak mówią "Życie przerosło kabaret". ;:72
Tutaj, na Forum, są Osoby z poczuciem humoru, ale z niektórymi trzeba "śmiertelnie" poważnie no cóż...
Fajnie Jovanko, że też dołączyłaś do naszych pogaduszek. ;:102
O gotowaniu, można bez końca, ale tu masz rację najwięcej uczy potrzeba i życie. Wtedy szybko człowiek się uczy, chociaż są odporni na wiedzę.
Moi synowie, są mistrzami w przyrządzaniu niektórych potraw, pomimo, że ich żony nieźle gotują.
Przypominam sobie sytuację, gdy jeden z synów, uczył się robić jajecznicę. Rozbicie jajka i przeniesienie jego zawartości na patelnię, było dla niego ciężkim przeżyciem. Trzy jajka wylądowały na podłodze, czwarte na kuchence, a dopiero piąte na patelni, do tej pory to wspominamy :;230
Znowu się rozpisałam. Pa Lila.
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4299
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Żurawiny z gruszkami do mięsa

żurawiny - 2,5 l
gruszki - 1 kg
cukier - 1,5 kg
woda - 1/2 szkl.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, włożyć do wody z odrobiną octu - żeby nie ściemniały.
Z 1kg cukru i 1/2 szkl. wody na bardzo małym ogniu zrobić syrop, wrzucić jeszcze 1/2 kg cukru i gruszki. Smażyć na małym ogniu, doglądając cały czas, aż gruszki staną się lekko przeźroczyste.Dodać 1 l żyrawin i smażyć od zagotowania jeszcze 3-4 min.Odstawić do następnego dnia. Następnego dnia wstawić konfiturę na mały ognień, pozostałe
1,5 l żurawin zmiksować i wlać do konfitury. Zagotować, potrzymać 3-4 min. na ogniu,
odstawić do następnego dnia. Następnego dnia doprowadzić konfiturę do wrzenia,
gotować 3-4 min. i składać do wyparzonych, gorących słoików, od razu zakręcać.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1814
Od: 5 cze 2006, o 12:31
Lokalizacja: Kraków

Post »

Żurawina do mięs

1 kg żurawiny
50 dkg cukru
1 szklanka wody
kawałek cynamonu lub plaska łyżeczka cynamonu sproszkowanego

Oczyszczone i opłukane owoce wrzucić do syropu z cukru i wody. Dodać cynamon, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Smażenie powtórzyć na drugi dzień. Gorące zapakować do słoików. Do tego przepisu można dodawać jabłka np. szara reneta lub gruszki byle twarde.
U siebie podaję taką żurawinę do mięs a już do kaczki pieczonej jest jedyna :) Przekrawam jabłka lub gruszki na pół. Drążę je i obgotowuję w wodzie z cukrem ok. 1 minuty. Do tak przygotowanego "naczyńka" wkładam żurawinę. Bardzo efektowny sposób podania.

Sos żurawinowy z chrzanem

Jedna szklanka dżemu żurawinowego (powyższy przepis)
pół szklanki utartego chrzanu
a łyżka musztardy
sok z cytryny, sól i cukier do smaku

Musztardę utrzeć z żurawinami a później z chrzanem. Doprawić do smaku.
Można też dodać pół szklanki czerwone, wytrawnego wina oraz drobniutko posiekaną skórkę z pomarańczy.

Taki sos jest wyśmienity do zimnych mięs i wędlin ale i do parówek na gorąco czy smażonej kiełbasy.

Sos żurawinowy II

w szklanki żurawin (mogą być i przetworzone)
pół szklanki miodu
ćwierć łyżeczki mielonych goździków
ćwierć łyżeczki mielonych orzechów

Do miksera włożyć połowę żurawin i zmiksować. Przelać do salaterki. Powtórzyć to z pozostałymi żurawinami, dołączając wszystkie składniki. Dodać do salaterki i wymieszać.
Tego sosu wychodzi dość dużo więc można o połowę zmniejszyć składniki ale można z powodzeniem przechowywać w lodówce jakiś czas.

Podawać do wieprzowiny, hamburgerów czy mielonych kotletów itp.

Coś bardziej ekskluzywnego ;)

Sos Cumberland

4 łyżki galaretki z żurawin (można zastąpić galaretką z czerwonej porzeczki ale klasyczny sos robi się na żurawinie)
2 łyżki czerwonego, wytrawnego wina
2-3 łyżki oliwy z oliwek (ciekawy smak uzyskuje sie używając oleju sojowego)
1 łyżka ostrej musztardy
sok z cytryny, sól, cukier, nieco skórki otartej z pomarańczy

Wszystkie składniki wrzucić do miksera włączyć i... sos gotowy :) Jednak orginalny przepis należy ucierać tak jak majonez domowej roboty.

ten sos przeznaczony jest głównie do zimnej dziczyzny lecz równie wyśmienicie smakuje z każdym zimnym mięsem czy wędliną.

No i przepis na galaretkę

Galaretka z żurawin

1 kg żurawin
1 kg cukru

Umyte żurawiny przesypać w rondlu cukrem. Postawić na gazie, zagotować i odstawić. Powtórzyć czynność aż do momentu gdy kropla płynu spuszczona na talerz nie rozpływa się.

Rewelacyjnie smakuje nie tylko do mięs ale i na kanapkach :)

Smacznego :)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Dorota 11
50p
50p
Posty: 97
Od: 16 lut 2011, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przetwory z ŻURAWINY - pilnie poszukiwane

Post »

Witam.Podaje przepis na żurawinę na surową bez gotowania.Zurawinę mielę przez maszynkę.Mierzę zawartośc żurawiny ;
1litr zmielonej żurawiny
1/2 litra cukru.Dokładnie mieszam żeby sie cukier rozpuścił.Najlepiej zostawić to na noc.Umyć dokładnie słoiki , wyparzyć następnie wlewać żurawinę zakręcić wytartą pokrywką.Tak przygotowana żurawina może stać i 2 lata . Jest bardzo dobra ponieważ zachowane są witaminy.Taką żurawinę można używać do wszystkiego. Do herbatki,można wykonać kisiel ,do chrzanu dodac jest bardzo dobry oraz do deserów.W ten sposob przygotowuje żurawinę od lat i jest bardzo dobra.
Dorota 11
50p
50p
Posty: 97
Od: 16 lut 2011, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Żurawina do mięs - przepis

Post »

Memo stanowczo dajesz za dużo cukru.Ja daje miarkę zmielonych żurawin i pół miarki cukru. Dobrze to należy wymieszać żeby cukier się rozpuścił.Najlepiej niech to trochę postoi od czasu do czasu wymieszać. Następnie nalewać do wyparzonych słoików. Takie żurawiny mogą stać 2 lata i się nie zepsują. Od bardzo dawna zbieram i przetwarzam żurawinę. Nie należy smażyc poprzez smażenie niszczy się wszelkie witaminy.
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Posty: 1003
Od: 14 mar 2016, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Okolice Wrocławia

Re: ŻURAWINA - przepisy

Post »

Miałam olbrzymi plon żurawiny wielkoowocowej w ubiegłym roku i postanowiłam zrobić z nich ciasto. Padło na placek drożdżowy. Na wierzch dałam zgniecioną żurawinę z niewielką ilością cukru. Ciasto wyszło rewelacyjnie a żurawina miała lekko kwaskowaty posmak. Jako dodatek do ciast jak najbardziej się nadaje :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”