Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
franus
50p
50p
Posty: 99
Od: 16 wrz 2011, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Domowy chleb

Post »

Julian chlebki piękne.
Pozdrawiam Longina.
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Domowy chleb

Post »

Aż ślinka leci na takie chlebki.
Ja poszukuję chleba bezglutenowego firmy C..... .
To mieszanka mąk do wypieku.W mojej okolicy tego nie ma.
W necie sprawdzałam to w tej mieszance jest mąka ziemniaczana i ryżowa.

Czy ma ktoś może przepis na taki chleb żeby zrobić samemu?
Bo nie wiem jakie zrobić proporcje mąk żeby mi się udał.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Ania D.
500p
500p
Posty: 604
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Moniko, dużo jest przepisów na chleby bezglutenowe, poszukaj. Nie są trudne, można je piec na drożdżach, można nawet zrobić zakwas bezglutenowy.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 6700
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Domowy chleb

Post »

Kwarantanna wymusza działania, dzisiaj dzień chleba.
Pszenno-razowy na zakwasie żytnim.

Obrazek

Wykonanie:
wieczorem dnia poprzedniego przygotowuje zaczyn
- 100g wody o tem. pokojowej
- 50g mąki pszennej ( może być chlebowa albo 500, 550)
- 50g maki pszennej razowej
- 1/2 łyżki zakwasu ( u mnie żytni) Zakwas był od rana dokarmiany 3 x co 8 godz.
Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 10 godz, w ciepłym miejscu ( u mnie kuchnia).

Składniki na chleb:
- 450g maki chlebowej ( u mnie 650)
- 50g maki pszennej razowej
- 350g wody
- 8g sól
Dokładnie wymieszać, nakryć np. reklamówką i na 10 godz. do lodówki.
Rano do ciasta chlebowego dodaje 100g zaczynu ( kolejne 100 g wyrośnięte zostawiam w lodówce do kolejnego chleba), wyrabiam, ciasto jest lekko klejące. Zostawiam na ok. 30-40 min. Znowu wyrabiam i powtarzam to 3-4 x co 40 min. Następnie posypuje blat lekko mąką, ciasto delikatnie składam w koperte i wkładam do koszyka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką ryżową ( ziemniaczaną), z braku koszyka może być druszlak, przykrywam reklamówką i zostawiam do wyrośnięcia ( ok. 2-3 godz). Wkładam do lodówki na kilka godzin lub tylko 2 godz. Rozgrzewam piekarnik z naczyniem żaroodpornym lub żeliwnym do 240*C. Jak piec osiągnie temp. to wyjmuje ciasto z lodówki i przekładam do rozgrzanego naczynia. Pieke pod przykryciem 20 min. po czym zdejmuje wierzch naczynia i obniżam temp. do 200*C i jeszcze 30 min. pieke. Potem przekładam na kratke do wystudzenia.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Domowy chleb

Post »

Nowy chleb ze starego
1/2 kg starego chleba namoczyć w wodzie i odcisnąć
Dodać:
1/2 kg mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki mleka
7 g suszonych drożdży
Ciasto wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 1 godz. w temp. 180'C.
Można dodać ziarna lub otręby.

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5EA3848B

Za wielkie zdjęcie(regulamin), zamieniłam na link. Iwona
Beata
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3069
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie

Re: Domowy chleb

Post »

Wczoraj piekłem chleb. Tym razem z serem i przyprawą do pizzy. Bardzo smaczny!
Obrazek

Obrazek[/quote]
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Posty: 322
Od: 27 lut 2008, o 20:52
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Domowy chleb

Post »

Grażynko, super przepis na chlebek. Już upiekłam , udał się, wyszedł puszysty, smaczny. To najlepszy chleb na zakwasie jaki dotychczas upiekłam. :heja Smakował rodzince ;:138 Dziękuję za przepis. Czy próbowałaś dodawać inne rodzaje mąki? Skąd czerpiesz inspiracje? A może polecisz jakąś stronkę o chlebkach.Chętnie poczytam.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 6700
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Domowy chleb

Post »

Rosea przepraszam, że dopiero teraz odpowiem. :oops:
Mąki możesz stosować jakie masz, u mnie podstawą jest pszenna a reszta orkisz lub żyto. Można sypnąć ziarnami dowolnymi, ważne by przestrzegać czasów wyrabiania. Ale najważniejszy jest zakwas - musi być mocny i ochoczo pracować. Przepis na chleb to : Tartine Country Bread. Usunęłam przekierowanie na inne forum. szarotka66
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Posty: 322
Od: 27 lut 2008, o 20:52
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Domowy chleb

Post »

O,fajnie, poczytam. Właśnie....ten zakwas. Mój mógłby być mocniejszy, dlatego to kilkukrotne dokarmianie tuż przed pieczeniem dobrze go uaktywnia. Jeszcze muszę popracować nad tym, żeby był miększy z cieńszą skórką - taki woli rodzinka :)
poncki
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 24
Od: 5 sie 2019, o 08:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Smakowicie wygląda pizza-chleb. :) ja nastawiłem swój pierwszy zakwas 2 dni temu.
Miło w piątek, miło w świątek. (Timon)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8379
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ostróda

Re: Domowy chleb

Post »

franus pisze:Ja wolę chleb pszenny i dlatego daję samą pszenną, jeszcze miał być olej.
Witaj
Po dłuższym śnie obudziłam zakwas i ... już ładnie pracuje.
Mam ochotę upiec chleb z Twojego przepisu.
Możesz podać ile tego oleju dodajesz i w jakiej fazie wyrabiania?
A przy okazji z tej ilości mąki jaka wielkość blaszki do pieczenia ?
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
franus
50p
50p
Posty: 99
Od: 16 wrz 2011, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Domowy chleb

Post »

Witaj.

Olej daję rano jak mieszam ciasto w misce i zostawiam do wyrośnięcia ok. 2 godzin.
Jak podwoi objętość wykładam na stolnicę i zagniatam ok 5 minut, formuję i wkładam do formy.
Ja mam keksówkę która jest rozpinana jak tortownica 35cm na 15cm.
Oleju daję ok 2 łyżek tak na oko.
Piekę 1 godzinę w temp. 200* bez termoobiegu przez godzinę.
Pozdrawiam Longina.
sterlizja36
500p
500p
Posty: 799
Od: 14 paź 2008, o 18:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pomorskie

Re: Domowy chleb

Post »

Franus -twój przepis jest bardzo dobry.Piekłam wg.niego i wyszedł super chlebek,jednak ja daję mniej soli,no i przyśpieszyłam produkcję trzymając w piekarniku w 35 stopniach najpierw zaczyn ok 2 godzin i po wyrobieniu 1 godz do wyrośnięcia.Dodałam jeszcze parowanie (pryskanie wodą ) przez pierwsze 15 min. pieczenia chlebka.Polecam szklane keksówki do wypieku.U mnie bardzo duża różnica chrupkości chleba.
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”