Domowy chleb
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Domowy chleb
Aż ślinka leci na takie chlebki.
Ja poszukuję chleba bezglutenowego firmy C..... .
To mieszanka mąk do wypieku.W mojej okolicy tego nie ma.
W necie sprawdzałam to w tej mieszance jest mąka ziemniaczana i ryżowa.
Czy ma ktoś może przepis na taki chleb żeby zrobić samemu?
Bo nie wiem jakie zrobić proporcje mąk żeby mi się udał.
Ja poszukuję chleba bezglutenowego firmy C..... .
To mieszanka mąk do wypieku.W mojej okolicy tego nie ma.
W necie sprawdzałam to w tej mieszance jest mąka ziemniaczana i ryżowa.
Czy ma ktoś może przepis na taki chleb żeby zrobić samemu?
Bo nie wiem jakie zrobić proporcje mąk żeby mi się udał.
Re: Domowy chleb
Moniko, dużo jest przepisów na chleby bezglutenowe, poszukaj. Nie są trudne, można je piec na drożdżach, można nawet zrobić zakwas bezglutenowy.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6700
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Domowy chleb
Kwarantanna wymusza działania, dzisiaj dzień chleba.
Pszenno-razowy na zakwasie żytnim.
Wykonanie:
wieczorem dnia poprzedniego przygotowuje zaczyn
- 100g wody o tem. pokojowej
- 50g mąki pszennej ( może być chlebowa albo 500, 550)
- 50g maki pszennej razowej
- 1/2 łyżki zakwasu ( u mnie żytni) Zakwas był od rana dokarmiany 3 x co 8 godz.
Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 10 godz, w ciepłym miejscu ( u mnie kuchnia).
Składniki na chleb:
- 450g maki chlebowej ( u mnie 650)
- 50g maki pszennej razowej
- 350g wody
- 8g sól
Dokładnie wymieszać, nakryć np. reklamówką i na 10 godz. do lodówki.
Rano do ciasta chlebowego dodaje 100g zaczynu ( kolejne 100 g wyrośnięte zostawiam w lodówce do kolejnego chleba), wyrabiam, ciasto jest lekko klejące. Zostawiam na ok. 30-40 min. Znowu wyrabiam i powtarzam to 3-4 x co 40 min. Następnie posypuje blat lekko mąką, ciasto delikatnie składam w koperte i wkładam do koszyka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką ryżową ( ziemniaczaną), z braku koszyka może być druszlak, przykrywam reklamówką i zostawiam do wyrośnięcia ( ok. 2-3 godz). Wkładam do lodówki na kilka godzin lub tylko 2 godz. Rozgrzewam piekarnik z naczyniem żaroodpornym lub żeliwnym do 240*C. Jak piec osiągnie temp. to wyjmuje ciasto z lodówki i przekładam do rozgrzanego naczynia. Pieke pod przykryciem 20 min. po czym zdejmuje wierzch naczynia i obniżam temp. do 200*C i jeszcze 30 min. pieke. Potem przekładam na kratke do wystudzenia.
Pszenno-razowy na zakwasie żytnim.
Wykonanie:
wieczorem dnia poprzedniego przygotowuje zaczyn
- 100g wody o tem. pokojowej
- 50g mąki pszennej ( może być chlebowa albo 500, 550)
- 50g maki pszennej razowej
- 1/2 łyżki zakwasu ( u mnie żytni) Zakwas był od rana dokarmiany 3 x co 8 godz.
Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 10 godz, w ciepłym miejscu ( u mnie kuchnia).
Składniki na chleb:
- 450g maki chlebowej ( u mnie 650)
- 50g maki pszennej razowej
- 350g wody
- 8g sól
Dokładnie wymieszać, nakryć np. reklamówką i na 10 godz. do lodówki.
Rano do ciasta chlebowego dodaje 100g zaczynu ( kolejne 100 g wyrośnięte zostawiam w lodówce do kolejnego chleba), wyrabiam, ciasto jest lekko klejące. Zostawiam na ok. 30-40 min. Znowu wyrabiam i powtarzam to 3-4 x co 40 min. Następnie posypuje blat lekko mąką, ciasto delikatnie składam w koperte i wkładam do koszyka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką ryżową ( ziemniaczaną), z braku koszyka może być druszlak, przykrywam reklamówką i zostawiam do wyrośnięcia ( ok. 2-3 godz). Wkładam do lodówki na kilka godzin lub tylko 2 godz. Rozgrzewam piekarnik z naczyniem żaroodpornym lub żeliwnym do 240*C. Jak piec osiągnie temp. to wyjmuje ciasto z lodówki i przekładam do rozgrzanego naczynia. Pieke pod przykryciem 20 min. po czym zdejmuje wierzch naczynia i obniżam temp. do 200*C i jeszcze 30 min. pieke. Potem przekładam na kratke do wystudzenia.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Domowy chleb
Nowy chleb ze starego
1/2 kg starego chleba namoczyć w wodzie i odcisnąć
Dodać:
1/2 kg mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki mleka
7 g suszonych drożdży
Ciasto wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 1 godz. w temp. 180'C.
Można dodać ziarna lub otręby.
https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5EA3848B
Za wielkie zdjęcie(regulamin), zamieniłam na link. Iwona
1/2 kg starego chleba namoczyć w wodzie i odcisnąć
Dodać:
1/2 kg mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki mleka
7 g suszonych drożdży
Ciasto wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 1 godz. w temp. 180'C.
Można dodać ziarna lub otręby.
https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5EA3848B
Za wielkie zdjęcie(regulamin), zamieniłam na link. Iwona
Beata
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3069
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie
Re: Domowy chleb
Grażynko, super przepis na chlebek. Już upiekłam , udał się, wyszedł puszysty, smaczny. To najlepszy chleb na zakwasie jaki dotychczas upiekłam. Smakował rodzince Dziękuję za przepis. Czy próbowałaś dodawać inne rodzaje mąki? Skąd czerpiesz inspiracje? A może polecisz jakąś stronkę o chlebkach.Chętnie poczytam.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6700
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Domowy chleb
Rosea przepraszam, że dopiero teraz odpowiem.
Mąki możesz stosować jakie masz, u mnie podstawą jest pszenna a reszta orkisz lub żyto. Można sypnąć ziarnami dowolnymi, ważne by przestrzegać czasów wyrabiania. Ale najważniejszy jest zakwas - musi być mocny i ochoczo pracować. Przepis na chleb to : Tartine Country Bread. Usunęłam przekierowanie na inne forum. szarotka66
Mąki możesz stosować jakie masz, u mnie podstawą jest pszenna a reszta orkisz lub żyto. Można sypnąć ziarnami dowolnymi, ważne by przestrzegać czasów wyrabiania. Ale najważniejszy jest zakwas - musi być mocny i ochoczo pracować. Przepis na chleb to : Tartine Country Bread. Usunęłam przekierowanie na inne forum. szarotka66
Re: Domowy chleb
O,fajnie, poczytam. Właśnie....ten zakwas. Mój mógłby być mocniejszy, dlatego to kilkukrotne dokarmianie tuż przed pieczeniem dobrze go uaktywnia. Jeszcze muszę popracować nad tym, żeby był miększy z cieńszą skórką - taki woli rodzinka
Re: Domowy chleb
Smakowicie wygląda pizza-chleb. ja nastawiłem swój pierwszy zakwas 2 dni temu.
Miło w piątek, miło w świątek. (Timon)
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Domowy chleb
Witajfranus pisze:Ja wolę chleb pszenny i dlatego daję samą pszenną, jeszcze miał być olej.
Po dłuższym śnie obudziłam zakwas i ... już ładnie pracuje.
Mam ochotę upiec chleb z Twojego przepisu.
Możesz podać ile tego oleju dodajesz i w jakiej fazie wyrabiania?
A przy okazji z tej ilości mąki jaka wielkość blaszki do pieczenia ?
Pozdrawiam
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Domowy chleb
Witaj.
Olej daję rano jak mieszam ciasto w misce i zostawiam do wyrośnięcia ok. 2 godzin.
Jak podwoi objętość wykładam na stolnicę i zagniatam ok 5 minut, formuję i wkładam do formy.
Ja mam keksówkę która jest rozpinana jak tortownica 35cm na 15cm.
Oleju daję ok 2 łyżek tak na oko.
Piekę 1 godzinę w temp. 200* bez termoobiegu przez godzinę.
Olej daję rano jak mieszam ciasto w misce i zostawiam do wyrośnięcia ok. 2 godzin.
Jak podwoi objętość wykładam na stolnicę i zagniatam ok 5 minut, formuję i wkładam do formy.
Ja mam keksówkę która jest rozpinana jak tortownica 35cm na 15cm.
Oleju daję ok 2 łyżek tak na oko.
Piekę 1 godzinę w temp. 200* bez termoobiegu przez godzinę.
Pozdrawiam Longina.
-
- 500p
- Posty: 799
- Od: 14 paź 2008, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pomorskie
Re: Domowy chleb
Franus -twój przepis jest bardzo dobry.Piekłam wg.niego i wyszedł super chlebek,jednak ja daję mniej soli,no i przyśpieszyłam produkcję trzymając w piekarniku w 35 stopniach najpierw zaczyn ok 2 godzin i po wyrobieniu 1 godz do wyrośnięcia.Dodałam jeszcze parowanie (pryskanie wodą ) przez pierwsze 15 min. pieczenia chlebka.Polecam szklane keksówki do wypieku.U mnie bardzo duża różnica chrupkości chleba.
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36