Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Amanita
---
Posty: 2043
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Tak, potrzeba tylko czegoś, aby całość napęczniała i się skleiła :) Czyli woda, miód, trochę jakiegoś tłuszczu. Ale przepisy są najróżniejsze, różne kombinacje.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Posty: 2477
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Domowy chleb

Post »

Dzięki. To ciekawe.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 6700
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Domowy chleb

Post »

Dominiko dzięki serdeczne. ;:196
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 6700
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Domowy chleb

Post »

Dzisiaj udało mi się kupić oryginalny, który pokazywała Dominika.
Wyrobiony, odstawionyn na 2 godziny i przed wieczorkiem upieczony.
A zaraz o poranku konsumpcja. :heja
smolka
1000p
1000p
Posty: 1902
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Domowy chleb

Post »

Chleb domowej produkcji smakuje najlepiej. Nie pleśnieje i długo zachowuje dobry smak!
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7325
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Domowy chleb

Post »

Trochę odświeżę wątek.

Znalazłam sklep gdzie jest sporo różnych opcji odnośnie mąki orkiszowej.
Tania nie jest, ale zapewniają, że prawdziwa.
Czy ktoś piekł cokolwiek z samej mąki orkiszowej?
Jeśli tak, jakiej używał? Mam na myśli tę numeracją, którą podają.
Chciałabym, żeby była to mąka na chleb czy też bułeczki.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
franus
50p
50p
Posty: 99
Od: 16 wrz 2011, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Domowy chleb

Post »

Witam ja piekę chleb na żytnim zakwasie i daję mąkę orkiszową typ 700.
Chleb wychodzi jak dla mnie bardzo smaczny.
Pozdrawiam Longina.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7325
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Domowy chleb

Post »

Fajnie, że sie odezwałaś. :D

Czy możesz napisać jak to robisz?

Ja piekłam swego czasu chleb na zakwasie. Udało mi się zrobić b.dobry zakwas, ale jakoś zaprzestałam.
Ja mąkę żytnią poddawałam działaniu zakwasu na noc.
Na drugi dzień dodawałam mąkę pszenną i drożdże.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
franus
50p
50p
Posty: 99
Od: 16 wrz 2011, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Domowy chleb

Post »

Chętnie podzielę się przepisem na chleb ale wieczorem bo teraz nie za bardzo mam czas.
Pozdrawiam Longina.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3962
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Domowy chleb

Post »

Nastawiłam zakwas na chleb - już 4 dzień dokarmiam, a pieczenie planuję na poniedziałek ;)
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
franus
50p
50p
Posty: 99
Od: 16 wrz 2011, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Domowy chleb

Post »

Jola

Ja podam swój przepis który też jest z drożdżami.
Zakwas mam dość stary bo kilkuletni :D
Mąka do zakwasu żytnia razowa typ 2000.
Rano wyciągam zakwas z lodówki dokarmiam i zostawiam do wieczora w kuchni.
Wieczorem biorę 40 gram zakwasu i ok. 7 gram drożdży świeżych, daję 300gram maki pszennej i ok. 400ml. wody
mieszam i zostawiam do rana.
Rano dodaję 400gram mąki, 16 gram soli i dowolne ziarna ja daję słonecznik i dynię,
wyrabiam i odstawiam do wyrośnięcia. Koło południa jak wyrośnie wykładam na stolnicę chwilę zagniatam i wkładam do formy wysmarowanej masłem, jak dostatecznie wyrosnie wkładam do nagrzanego piekarnika do 200* i piekę godzinkę.
Jeżeli chodzi o mąkę orkiszową to tak jak pisałam w tej chwili mam 700 ale tylko dlatego że taka była w sklepie :D
Wcześniej piekłam na pszennej typ 750.
Pozdrawiam Longina.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7325
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Domowy chleb

Post »

dziękuję.
Jednak z Twojego przepisu wynika, że mąki żytniej niewiele jest w tym chlebie?
Bo tak go rozumiem, że w sumie to tylko co w zakwasie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
franus
50p
50p
Posty: 99
Od: 16 wrz 2011, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Domowy chleb

Post »

Ja wolę chleb pszenny i dlatego daję samą pszenną, jeszcze miał być olej.
Pozdrawiam Longina.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”