Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Zupa nagietkowa
1 1/2 wody
warzywna kostka rosołowa
2 - 3 garści czystych płatków nagietków
kilka czystych liści babki (rosnącej daleko od drogi)
1 łodyga selera naciowego
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
Wodę zagotować z kostkami rosołowymi i zdjąć z ognia. Płatki nagietka dokładnie przebrać, liście babki, seler, czosnek i natkę pietruszki drobniutko posiekać. Dodać wszystko do rosołu, dobrze wymieszać i zostawić na 10 - 15 minut. Podawać z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek.
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Zupka estragonowa
1 1/2 wody
2 - 3 kostki rosołowe warzywne
4 łyżki świeżego estragonu (lub 4 łyżeczki suszonego)
4 duże pomidory
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Estragon oczyścić i posiekać. Wodę zagotować z kostkami rosołowymi, dodać pomidory i estragon. Zagotować i zdjąć z ognia, zostawić na 15 minut. Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub diablotkami.
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Zupa z cukinii
Na czasie, bo sezon w pełni.
3 średnie cukinie
1 marchewka
Majeranek
1/2 papryczki chili
ok. 1 szklanki wody
Vegeta, sól, pieprz
Kwaśna śmietana
Udusić wszystko, zmiksować, doprawić Vegetą, solą, podawać z dużym kleksem kwaśnej śmietany.
Można zrobić grzanki i z nimi podać.
Czasami dodaję do gotowania czosnek i cebulkę.
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Zupa z soczewicy

400 g soczewicy czerwonej
2 cebule
2 - 3 ząbki czosnku
2 pomidory lub 1/2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki imbiru
chili
liść laurowy
2 1/2 - 3 l wywaru warzywnego
sól, pieprz
oliwa lub masło
Soczewicę dokładnie opłukać, zalać wrzątkiem i zagotować. Czosnek i cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać do tego przyprawy, podsmażyć. Podlać 1/2 szklanki wywaru i dusić ok. 10 min. Dodać do soczewicy razem z pokrojonymi pomidorami i gotować ok 40 min. (do miękkości soczewicy). Ew. dosolić.

-- Pt, 30 grudnia 2016, 13:15 --

Zupa porowo - ziemniaczana czyli Vichyssoise
Wymyślił ją francuski szef kuchni w amerykańskim hotelu. W oryginale podawana na zimno, ale pyszna również na ciepło.
4 duże pory (tylko białe części i lekko zielone) umyte i pokrojone w plasterki
5 - 6 ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę
1 cebula posiekana
1 łyżka masła
1 - 2 łyżki oliwy
1 duży serek topiony (to już mój dodatek)
sól, pieprz
bulion (lub woda z kostką warzywną)
Poddusić jarzyny na maśle z oliwą. Zalać bulionem i ugotować do miękkości. Dodać serek topiony. Zmiksować, doprawić i podawać.

-- Pt, 30 grudnia 2016, 13:16 --

Harira - zupa na Ramadan
Nazwa tej marokańskiej zupy pochodzi od słowa "gorący". Jej przyprawy rozgrzewają, a składniki mają moc przywracania sił. Stawia na nogi muzułmanów po całodziennym poście w czasie Ramadanu. Tradycyjnie jada się ją po zachodzie słońca w okresie Ramadanu, pogryzając suszonymi figami i daktylami.
1/2 kg wołowiny na gulasz, ew. kurczaka, indyka a najlepiej baraniny
2 - 3 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 szklanka soczewicy
1 szklanka suchej ciecierzycy (użyłam gotowej z puszki)
2 marchewki
Puszka pomidorów
1 papryka
1/2 szklanki zielonego groszku (najlepiej mrożony)
2 łyżki oleju
Przyprawy: kumin, imbir - proszek, cynamon - w lasce, szafran (lub kurkuma), sól, pieprz, harissa
Odrobina soku z cytryny (limonki)
Kolendra do posypania
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy do niego resztę składników. Przyprawy podgrzałam wcześniej na suchej patelni.
Można dodać ryż lub drobny makaron, ale dla mnie byłaby za gęsta, szczególnie na drugi dzień, bo ta zupa jest jak nasz podłoże; zyskuje na odgrzewaniu. Odmian ma tak wiele, jak wielu szykuje ją kucharzy.
Czosnek raczej używać z umiarem - jako, że to potrawa na ramadan nie należy pachnieć nim w czasie modlitwy.
Podawać z chlebem np. pita, daktylami i figami.

-- Pt, 30 grudnia 2016, 13:18 --

Ukropek
Ukropek - zupa na smażonej słoninie i kiełbasie z grzankami, o 100-letniej tradycji wytwarzania - Sędziszowa, Brzana, Jankowa, Siedliska, Bobowa.
Zagotować 2 litry wody, wrzucić 3 ząbki czosnku ? zagotować, zagęścić mąką i śmietaną, posolić do smaku, usmażyć kawałek słoniny, kiełbasy i omaścić ukropek. Podawać z grzankami lub pieczywem.

-- Pt, 30 grudnia 2016, 13:19 --

Zupa z bagien Shreka - brokułowa
Brokuły jak wiadomo są bardzo zdrowe i mają dużo witaminy C, ale dzieci nie zawsze je lubią jeść.
1 brokuł
3 - 4 ziemniaki
1 marchewka (ja nie miałam, więc dodałam włoszczyznę suszoną, ok. 2 łyżek)
1 cebula
2 ząbki czosnku
rosół lub kostka rosołowa
sól, pieprz
Wszystko pokroić (zostawić ok. 3 łyżek różyczek brokuła), gotować do miękkości. Odlać trochę wywaru i ugotować osobno pozostawione różyczki brokuła. Zupę zmiksować, dodać wywar z ugotowanymi osobno różyczkami.
Można dodać serek topiony lub trochę śmietany (ładnie wygląda kleks śmietany na wierzchu zupy), często trzeba dolać trochę wody, bo po zmiksowaniu zupa jest bardzo gęsta. Ciekawa w smaku jest z serem typu rokpol.
Podaję ją z grzankami z bułki, dobra też z groszkiem ptysiowym a nawet sama.
Kolor bagienny, głęboko zielony! I nawet dzieci pod tą nazwą chętnie ją zjadają.
Beata
Zosia 2405
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 39
Od: 29 sty 2013, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Krem z dyni
gotujemy dynię, dodajemy serek topiony, sos sojowy, ząbek czosnku, blendujemy, podajemy z grzankami z patelni.
Sprawdza się zawsze kiedy kompletnie nie mam czasu na gotowanie :D
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Zupa ogórkowa
Wywar jarzynowy lub mięsny (u mnie przeważnie ogórkowa jest w poniedziałek na zmianę z pomidorową, jak zostanie niedzielny rosołek)
1 marchewka
4 ogórki kiszone + zalewa z nich (ok. 1 szklanki)
ok. 1/2 szklanki ryżu
1 łyżka masła
zielony koperek
Ogórki ucieramy na grubej tarce i podduszamy na maśle dodając pod koniec zalewę.
Na wywarze gotujemy utartą marchew i ryż. Jak miękkie dodajemy ogórki i chwilę gotujemy.
Posypujemy sporą ilością kopru. U mnie dodatkowo kwiaty szczypiorku.

-- So, 31 grudnia 2016, 09:31 --

Zupa kalafiorowo - brokułowa

1/2 kalafiora
1/2 brokuła
3 ziemniaki
1 pietruszka
1 marchew
kawałek pora
1 cebula
1 - 11/2 l rosołu
ew. sól, pieprz
ew. śmietana
drobny makaron
Warzywa pokroić i ugotować - kalafior i brokuł dodać na końcu. Makaron można ugotować w zupie (ja gotuję osobno, bo nie lubię rozmiękłego).

-- So, 31 grudnia 2016, 09:32 --

Zupa krem z dyni
1/2 kg surowej dyni
2 ziemniaki
1 cebula pokrojona w kostkę
posiekany ząbek czosnku
1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
łyżeczka imbiru (dodałam jeszcze świeży imbir, starty, ok. 2 cm)
1/2 puszki mleka kokosowego
sól, pieprz
3 - 4 łyżki oliwy
pestki z dyni uprażone
Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać dynię, imbir i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażyć. Dodać imbir (proszek), wymieszać. Po kilku minutach wlać wywar i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Dodać mleko kokosowe i chwilę pogotować. Całość zmiksować i przyprawić do smaku.
Podawać posypane pestkami z dyni. Ew. polać oliwą. Raz podałam do zupy grzanki z serem i posypane papryką - pyszne!

-- So, 31 grudnia 2016, 09:34 --

Pastina
1 l rosołu
120 g drobnego makaronu
serek topiony
parmezan do posypania
Makaron ugotować w rosole, podać zupę posypane parmezanem. Jeśli dodajemy serek topiony to rozdrobnić go i wrzucić do rosołu 1 min przed końcem gotowania.
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Krem ziemniaczano - porowy z chrzanem
6 ziemniaków
1 por
1 pietruszka
1 marchew
1 słoik chrzanu
kawałek podgardla
2 kostki rosołowe
ziele angielskie, pieprz, sól
gałka muszkatołowa, liście laurowe
grzanki lub groszek ptysiowy
Wszystkie warzywa i podgardle pokroić w kostkę (może być duża), ugotować w rosołku- przyprawy dodać zawinięte w gazę lub w zaparzaczu do herbaty - łatwiej je usunąć.
Zimną zupę zmiksować i dodać słoiczek chrzanu, zagotować.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym (ja podałam z ostrymi palmirami - uszami słonia).

-- So, 31 grudnia 2016, 09:51 --

Barszcz biały na soku z kiszonych ogórków
2 skrzydełka z kurczaka i kostka rosołowa (a jeszcze lepiej wywar z gotowania szynki czy boczku)
1 szklanka soku z kiszonych ogórków
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
liść laurowy
majeranek
4 łyżki mąki
sól, pieprz, Vegeta
Warzywa obrać, umyć, włożyć do garnka razem z wywarem mięsnym (lub skrzydełka i kostka rosół owa), liściem laurowym, obraną cebulą i czosnkiem, zalać dwoma litrami wody,posolić, popieprzyć, wsypać trochę Vegety. Gotować na średnim ogniu ok. 30 - 40 minut, dolewając wodę, aby płynu było ciągle tyle samo. Warzywa i mięso wyjąć z garnka. Do wywaru dolać sok z ogórków, zagotować. Barszcz zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, ponownie zagotować. Doprawić majerankiem i ewentualnie przyprawami do smaku.Do barszczu można dodać pokrojoną marchewkę i mięso z wywaru. Jak to zwykle biały barszcz, podawać z jajkiem i kiełbasą, ew. z ziemniakami ugotowanymi osobno.
Można robić na wodzie po gotowaniu boczku czy szynki, można dodać śmietany czy jogurtu.

-- So, 31 grudnia 2016, 09:53 --

Zupa z kaszki manny (grysikowa)
Kasza manna (grysik) - drobnoziarnista kasza otrzymywana z pszenicy.
1 1/2 l rosołu z kurczaka
1/2 szklanki grysiku
gałka muszkatołowa
ew. sól i pieprz
koperek lub natka pietruszki
Grysik wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Wlać na wrzący rosół, ugotować mieszając ok. 5 min.
Można dodać marchewkę z rosołu, a nawet rozdrobnione mięso, ja jednak najbardziej lubię tylko z marchewką.

-- So, 31 grudnia 2016, 09:54 --

Zupa czosnkowa dla chorych na grypę
1/2 l wody
10 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki mąki
2 żółtka
4 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Czosnek obrać, drobno pokroić, lekko podsmażyć na oliwie, dodać mąkę, przyprawy, wymieszać i wlać wodę. Gotować 10 minut.
Odstawić z ognia i wolno wlewać żółtka roztarte z sokiem cytryny.
Gotować jeszcze 5 minut.
Podawać z chlebem.
Przepis z "Zupy Siostry Leonilli" z 2002.
Ja dodatkowo przecieram zupę przez sitko i podaję z grzankami. Jest pyszna i naprawdę pomaga!
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Stracciatella
Nazwa myląca, bo jest to zarówno zupa - w oryginale rosół z parmigiano i jajkami, jak i nazwa lodów z kawałeczkami czekolady czy sera.
Jednak na okres zimy - za oknem mam minus 13 stopni - pasuje szybka zupa, dostosowana do naszych smaków.
1 1/2 litra rosołu (najlepiej z drobiu, ewentualnie z kostki)
3 jaja
3 łyżki grysiku
6 łyżek sera tartego
zielona pietruszka
W rosole zagotować grysik (ok. 3-4 min.). Żółtka ukręcić z połową sera i wlać po zdjęciu z ognia do gorącego rosołu. Dokładnie wymieszać, posypać pietruszką. Podawać w filiżankach z grzankami lub słonymi krakersami.
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Nie ma zupek?
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Rosół z piekarnika
6 skrzydełek (ew. porcja rosołowa)
kawałek szpondra
włoszczyzna
ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, goździki
czosnek
grzybek suszony
sól (ew. vegeta)
Wszystko wkładamy do dużego garnka, zalewamy wrzątkiem i pieczemy ok 2 - 3 godz. w temp. ok. 180 - 100*C.
Podałam z makaronem ugotowanym w mikrofalówce.
Smak super, pewnie dlatego, że był bez przykrycia i część warzyw i mięska trochę przyrumieniła się.
Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”