Małe co nieco od Ave ...
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Babeczki mufinki
Składniki: naokoło 20 babeczek
240 ml mleka
? opakowania cukru waniliowego
240 g masła
140 g białej czekolady
240g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
? łyżeczki sody
240g cukru
1/4 łyżeczki soli (może być nawet ciut mniej)
2 jajka
foremki do babeczek
trochę tłuszczu do ich wysmarowania
trochę kaszy manny do obsypania foremek
do dekoracji ? co tylko się chce i lubi, tutaj: maliny + polewa galaretowa (200 ml soku malinowego + 1,5 łyżki żelatyny, ogrzane do rozpuszczenia żelatyny i ostudzone)
krem: może być taki jaki lubicie, albo ?
z bitej śmietany ? śmietanę kremówkę 30% (300-400g) ubić z 1 opakowaniem SmietanFix (DrOtkera)
karpatkowo-budyniowy
np. z tego przepisu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=280
z serka mascarpone (z tego robiłam w tym roku ? pyszny) ? ale tą masą tylko się babeczki smaruje? - 200g serka mascaropne (ja kupuję z Piątnicy, bo nie rujnuje kieszeni ;)) + 40g cukru pudru + 3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
1.Foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną (jest lepsza od bułki tartej, bo się nie przypala)
2.Piekarnik nagrzewamy do 160stC
3.Do niedużego garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy, masło, połamaną czekoladę. Ogrzewamy na wolnym ogniu, aż składniki się połączą.
4.Całość studzimy.
5.Mąkę z proszkiem do pieczenia i soda przesiewamy i mieszamy z cukrem i solą.
6.Mieszamy składniki sypkie z wystudzoną płynną masą.
7.Dodajemy roztrzepane jajka.
8.Masą napełniamy foremki zostawiając około 0,5 cm wolnego miejsca (od góry), bo ciasto rośnie w trakcie pieczenia.
9.Pieczemy ok. 15 minut, aż babeczki urosną i zrumienią się (warto sprawdzić patyczkiem czy taki czas wystarcza. Ja piekłam tyle na termoobiegu)
10.Wyciągamy babeczki z foremek jak trochę przestygną (ciepłe się łamią) podważając np. za pomocą patyczka.
takie reniferki były na Wigilii 2009
Reniferki powstały z babeczek posmarowanych cienko masą z serka mascarpone (przepis na te masę powyżej), oczka dostały z takich kuleczek cukierkowych, a noski z MM-sów, rogi z ciasteczek kakaowych (listków) przekrojonych na połowę, ale można zrobić jeszcze fajniejsze rogi z przekrojonych na pół precelków...
Robi się je szybciorem (więcej czasu zajęło mi pisanie o tym, niż zrobienie babeczek) , są pyszne, nawet po paru dniach.
Mozna do wypiekania babeczek wykorzystać również formy do mufinek.
Składniki: naokoło 20 babeczek
240 ml mleka
? opakowania cukru waniliowego
240 g masła
140 g białej czekolady
240g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
? łyżeczki sody
240g cukru
1/4 łyżeczki soli (może być nawet ciut mniej)
2 jajka
foremki do babeczek
trochę tłuszczu do ich wysmarowania
trochę kaszy manny do obsypania foremek
do dekoracji ? co tylko się chce i lubi, tutaj: maliny + polewa galaretowa (200 ml soku malinowego + 1,5 łyżki żelatyny, ogrzane do rozpuszczenia żelatyny i ostudzone)
krem: może być taki jaki lubicie, albo ?
z bitej śmietany ? śmietanę kremówkę 30% (300-400g) ubić z 1 opakowaniem SmietanFix (DrOtkera)
karpatkowo-budyniowy
np. z tego przepisu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=280
z serka mascarpone (z tego robiłam w tym roku ? pyszny) ? ale tą masą tylko się babeczki smaruje? - 200g serka mascaropne (ja kupuję z Piątnicy, bo nie rujnuje kieszeni ;)) + 40g cukru pudru + 3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
1.Foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną (jest lepsza od bułki tartej, bo się nie przypala)
2.Piekarnik nagrzewamy do 160stC
3.Do niedużego garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy, masło, połamaną czekoladę. Ogrzewamy na wolnym ogniu, aż składniki się połączą.
4.Całość studzimy.
5.Mąkę z proszkiem do pieczenia i soda przesiewamy i mieszamy z cukrem i solą.
6.Mieszamy składniki sypkie z wystudzoną płynną masą.
7.Dodajemy roztrzepane jajka.
8.Masą napełniamy foremki zostawiając około 0,5 cm wolnego miejsca (od góry), bo ciasto rośnie w trakcie pieczenia.
9.Pieczemy ok. 15 minut, aż babeczki urosną i zrumienią się (warto sprawdzić patyczkiem czy taki czas wystarcza. Ja piekłam tyle na termoobiegu)
10.Wyciągamy babeczki z foremek jak trochę przestygną (ciepłe się łamią) podważając np. za pomocą patyczka.
takie reniferki były na Wigilii 2009
Reniferki powstały z babeczek posmarowanych cienko masą z serka mascarpone (przepis na te masę powyżej), oczka dostały z takich kuleczek cukierkowych, a noski z MM-sów, rogi z ciasteczek kakaowych (listków) przekrojonych na połowę, ale można zrobić jeszcze fajniejsze rogi z przekrojonych na pół precelków...
Robi się je szybciorem (więcej czasu zajęło mi pisanie o tym, niż zrobienie babeczek) , są pyszne, nawet po paru dniach.
Mozna do wypiekania babeczek wykorzystać również formy do mufinek.
-
- 500p
- Posty: 961
- Od: 20 paź 2009, o 23:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki-Budy Barcząckie
Re: Małe co nieco od Ave ...
No niam niam na sylwestra muszę wypróbować Śledzie z serkiem były rewelacyjne !!!
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Posty: 7484
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: Małe co nieco od Ave ...
Ewa - gratuluję udanego pasztetowego debiutu Jeśli był tak smaczny, jak apetycznie wygląda na zdj. to punkt dla Ciebie. Moje pasztety trafiły do 5-u domów! Domownicy zajadali się z błogimi minami
Natomiast dziś chciałam polecić śledzika na Sylwestra lub Nowy Rok - łatwy , szybki w przyrządzaniu , smaczny ( jeśli lubicie śledzie:))
" ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ "
Składniki:
majonez - 3 łyżki
jogurt naturalny-3 łyżki
mleko 1szklanka
por(białe części) 2-3 szt.
kapary 2-3 łyżki
filety śledziowe(solone) - 6 szt.
koperek
cukier i cytryna
Filety opłukać , zalać na miseczce mlekiem , zostawić na 2 godziny.
Por pokroić w cienkie plasterki, posypać lekko cukrem.
Majonez połączyć z jogurtem,dodać kapary.
Dno salaterki posypać porem , na to położyć odsączonego, pokrojonego na kawałeczki śledzia, skropić cytryną. Na tym rozsmarować cienką warstwę sosu majonezowo-jogurtowego. Dalej kłaść znowu warstwę pora, śledzia, sosu...
Na wierzchu posypać posiekanym drobno koperkiem.
Dobrze , jeśli przed podaniem postoi 2-3 godziny w lodówce .Świetny do bagietki z masełkiem
Natomiast dziś chciałam polecić śledzika na Sylwestra lub Nowy Rok - łatwy , szybki w przyrządzaniu , smaczny ( jeśli lubicie śledzie:))
" ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ "
Składniki:
majonez - 3 łyżki
jogurt naturalny-3 łyżki
mleko 1szklanka
por(białe części) 2-3 szt.
kapary 2-3 łyżki
filety śledziowe(solone) - 6 szt.
koperek
cukier i cytryna
Filety opłukać , zalać na miseczce mlekiem , zostawić na 2 godziny.
Por pokroić w cienkie plasterki, posypać lekko cukrem.
Majonez połączyć z jogurtem,dodać kapary.
Dno salaterki posypać porem , na to położyć odsączonego, pokrojonego na kawałeczki śledzia, skropić cytryną. Na tym rozsmarować cienką warstwę sosu majonezowo-jogurtowego. Dalej kłaść znowu warstwę pora, śledzia, sosu...
Na wierzchu posypać posiekanym drobno koperkiem.
Dobrze , jeśli przed podaniem postoi 2-3 godziny w lodówce .Świetny do bagietki z masełkiem
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Chyba wszyscy w domu słyszą jak ślinę przełykam...
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Ewuniu, czy w koreczkowej górze różyczki kalafiora i brokuła należy sparzyć?
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Brokuł sparzałam, kalafior nie ale ponieważ teraz te warzywa są z chłodni to jednak obydwa bym zagotowała tak "aldente"
Re: Małe co nieco od Ave ...
a ja właśnie skończyłam rożki obfitości robić
Ewuś ...
rewelacja!
Na jutro inne rzeczy zaplanowałam, stąd rożki i terrina z mojego przepisu dziś... bo w sylwestra pracuję... sama
Ewuś ...
rewelacja!
Na jutro inne rzeczy zaplanowałam, stąd rożki i terrina z mojego przepisu dziś... bo w sylwestra pracuję... sama
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Izulku, a gdzie przepisik na te (tą ?) terrina ?
Re: Małe co nieco od Ave ...
Ave pisze:Izulku, a gdzie przepisik na te (tą ?) terrina ?
w głowie
łosoś wędzony tak na oko
serek twardy (może być philadelpfia)
ogórek świeży
dużo pieprzu
na przeźroczystej folii rozkładam łososia (prostokąt)
w środku nakładam warstwę sera, posypuję pieprzem
kawałki łososia (to co się źle oderwało)
na to plastry ogórka (baaaaardzo cieniutkie)
ser, łosoś, ogórek, ser, łosoś, ogórek
na koniec tą folię podnoszę i zawijam tego łososia dookoła ... (prostopadłościan)
a potem układam to jakoś żeby miało wygląd rolady i przyciskam z każdej strony i z góry też i do lodówki (bo keksówki mam za duże..)
p.s robiłam też na słodko i z mięsa i z galaretą.. co mi tam do głowy przychodzi..
ot taka fajna przekąska sylwestrowa
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Re: Małe co nieco od Ave ...
zrobię zdjęcie mojemu to wstawię dobrze? ale to po sylwestrze
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Re: Małe co nieco od Ave ...
Ewuniu padam...
Robiłam potrawy na nasz sylwester ...
a przed chwilą się dowiedziałam, że oboje dzieci jednak u nas robią Sylwka (córka miała iść do znajomych ale mama jednej koleżanki nie wyraziła zgody ... zgodziła się żeby do nas przyszła... no to jest u nas ) i mam problem bo zrobiłam sałatkę gyros (Ty chyba też podawałaś przepis) i żurek z kiełbasą i masę mięs i wędlin (bo syn mięsożerny zaprosił mięsożernych znajomych i pod nich robiłam... ) a moja córka wegetarianka i nie będzie miała co jeść
Jedynie kapuśniaczki z grzybami w drożdżowym cieście (narobiłam tyle, że jeszcze sąsiadce dałam) i barszcz czerwony zje ...
a jutro pracuję i już nic nie zrobię... bo po pracy będę miała mało czasu żeby zrobić się na bóstwo
Ewuś a Ty co przygotowałaś? Czemu się nie chwalisz?
Bo mi koncepcja się skończyła...
Mówiłam Ci, ze w zeszłym roku koreczkowa góra była hitem? (w tym nie mogę zrobić, bo Pani domu robi na na ananasie... i to ona ma błyszczeć...
To sobie pogadałam... sory ledwo żyję mam 2 nieprzespane noce
Robiłam potrawy na nasz sylwester ...
a przed chwilą się dowiedziałam, że oboje dzieci jednak u nas robią Sylwka (córka miała iść do znajomych ale mama jednej koleżanki nie wyraziła zgody ... zgodziła się żeby do nas przyszła... no to jest u nas ) i mam problem bo zrobiłam sałatkę gyros (Ty chyba też podawałaś przepis) i żurek z kiełbasą i masę mięs i wędlin (bo syn mięsożerny zaprosił mięsożernych znajomych i pod nich robiłam... ) a moja córka wegetarianka i nie będzie miała co jeść
Jedynie kapuśniaczki z grzybami w drożdżowym cieście (narobiłam tyle, że jeszcze sąsiadce dałam) i barszcz czerwony zje ...
a jutro pracuję i już nic nie zrobię... bo po pracy będę miała mało czasu żeby zrobić się na bóstwo
Ewuś a Ty co przygotowałaś? Czemu się nie chwalisz?
Bo mi koncepcja się skończyła...
Mówiłam Ci, ze w zeszłym roku koreczkowa góra była hitem? (w tym nie mogę zrobić, bo Pani domu robi na na ananasie... i to ona ma błyszczeć...
To sobie pogadałam... sory ledwo żyję mam 2 nieprzespane noce
z uśmiechami Iza
u liski
u liski