Małe co nieco od Ave ...
- zanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1852
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Małe co nieco od Ave ...
Wątek świetny, tym bardziej, że właśnie kończę jeść pączki drobiowe na obiadek, a ciasto mandarynkowe czeka. Ciasto jest super! Myślałam, że goryczka ze skórki mandarynkowej będzie bardziej wyczuwalna i będzie przeszkadzać, ale NIC nie przeszkadza w konsumpcji tego deseru
Kursik dostałam. Dziękuję ślicznie. Przeczytałam i na razie jest dla mnie czarną magią. Muszę wziąć skrzydełko i obrobić "własnymi ręcami" Wtedy wszystko wskoczy na swoje miejsca.
Kursik dostałam. Dziękuję ślicznie. Przeczytałam i na razie jest dla mnie czarną magią. Muszę wziąć skrzydełko i obrobić "własnymi ręcami" Wtedy wszystko wskoczy na swoje miejsca.
- Atka-a1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1357
- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Raszyn
Re: Małe co nieco od Ave ...
Narobiłaś smaku na ciasto mandarynkowe. Koniecznie muszę wypróbować.
Wysłałam prośbę o przepis na filetowanie skrzydełek.
Wysłałam prośbę o przepis na filetowanie skrzydełek.
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 12951
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Koszalin
Re: Małe co nieco od Ave ...
ja poproszę o przepis na skrzydełka dostałam ale nie chciał mi się otworzyć, pewnie wie ze je połamię
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Tara - kursik wysłałam Ci jeszczeraz - w pdf-ie, może ten da sie obejrzeć (do otworzenia w Acrobat Reader)
Atko - nic na poczte nie przyszło, spróbuj jeszcze raz wysłać maila
No i przypominam tym, którzy skuszą się na piernik 4 tygodniowy, że ok 15 listopada trzeba go "nastawić"
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=18640
Atko - nic na poczte nie przyszło, spróbuj jeszcze raz wysłać maila
No i przypominam tym, którzy skuszą się na piernik 4 tygodniowy, że ok 15 listopada trzeba go "nastawić"
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=18640
- zanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1852
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Małe co nieco od Ave ...
Ewo, masz może jakiś przepis wypróbowany na tartę ze szpinakiem? Ewentualnie "coś" ze świeżym szpinakiem?
Poczytałam sobie netowe przepisy i nie bardzo do mnie przemawiają.
Ciasto mandarynkowe jest bardzo podstępne , ponieważ nie ma mąki i tłuszczu, więc nie jest ciężkie i wydaje się, że można sobie dokładać bez końca... no i wczoraj sobie tak dokładałam... a dzisiaj zieloną herbatkę popijam
Poczytałam sobie netowe przepisy i nie bardzo do mnie przemawiają.
Ciasto mandarynkowe jest bardzo podstępne , ponieważ nie ma mąki i tłuszczu, więc nie jest ciężkie i wydaje się, że można sobie dokładać bez końca... no i wczoraj sobie tak dokładałam... a dzisiaj zieloną herbatkę popijam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1597
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Małe co nieco od Ave ...
A ja dziś od rana samiutkiego rogaliki zawijałam
Ale takie z powidłami, nie z masą orzechowo -makowa, bo u mnie w domu nie przepadają za taką
Pozdrawiam
Aga
Ale takie z powidłami, nie z masą orzechowo -makowa, bo u mnie w domu nie przepadają za taką
Pozdrawiam
Aga
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Posty: 7484
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: Małe co nieco od Ave ...
Ewa , powiem tylko , że Ty się minęłaś z powołaniem . Powinnaś sprokurować książkę kucharską ( wraz ze zdjęciami ).Wiem ,że jest takich pozycji na rynku od groma , ale Twoje przepisy mają kilka walorów:
- smakowicie się je czyta ( ergo - zachęcają do wykorzystania)
- są podane " łopatologicznie", nawet ja zrozumiałam
- są często oryginalne, co sama bardzo cenię.
Gratuluję tego daru, jaki niestety nie wszystkie panie domu posiadają.
Tymczasem mam świetny przepis na pasztet ( sprawdzony, wielokrotnie robiłam) i ... nie wiem , gdzie go mogę wkleić?
- smakowicie się je czyta ( ergo - zachęcają do wykorzystania)
- są podane " łopatologicznie", nawet ja zrozumiałam
- są często oryginalne, co sama bardzo cenię.
Gratuluję tego daru, jaki niestety nie wszystkie panie domu posiadają.
Tymczasem mam świetny przepis na pasztet ( sprawdzony, wielokrotnie robiłam) i ... nie wiem , gdzie go mogę wkleić?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6531
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Małe co nieco od Ave ...
W odpowiednim wątku, oczywiście
- Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
- Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Albo tutaj , u mnie Ewelinko - będę zaszczycona
Kilka osób podawało tu swoje przepisy
Kilka osób podawało tu swoje przepisy
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Posty: 7484
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: Małe co nieco od Ave ...
No to podaję:
***PASZTET zwany ZNAKOMITYM ***
Biorę otóż mieszaninę mięs:
Około
- 1kg kurczaka ( piersi , bo nie chce mi się obierać kości)
- 0,5 kg wątróbki gęsiej
- 0,5 kg boczku świeżego
- 0,5 kg boczku wędzonego
- 0,5 kg indyka ( udziec)
Ponadto :
-1 kg pieczarek
-20-30 dag suszonych grzybów leśnych
-4 jaja
-3 bułki
(-cienki pasek wędzonej słoninki do wyłożenia formy , ale to niekoniecznie)
- włoszczyzna ok. 1 kg
- przyprawy ( sporo majeranku i czosnku)
Wszystko to gotuję do miękkości w wielkim garze razem z liściem laurowym , włoszczyzną i duuużą ilością grzybów . Grzyby są bardzo ważne ! Biorę ok. 1 kg pieczarek i ze 20-30dag suszonych podgrzybków ( najczęściej własnego zbioru).
Po ugotowaniu ww. składniki + rozmoczone i odciśnięte bułki + surowe , całe jaja mielę przez maszynkę ? średnio drobno. Dodaję wszystkie przyprawy( to już wg. indywidualnego smaku).
Teraz istotna jest foremka. Nie powinna być to foremka - korytko z giętej blachy , lecz odlewana w całości , teflonowa lub coś takiego. Tę foremkę smaruję grubo smalcem (koniecznie!), dno można wyłożyć paseczkami wędzonej słoninki i na to wykładam masę mięsną. Zapiekam w piekarniku ok.50=60 min. (termoobieg , 180st.C)
Z tej porcji wychodzi 4-5 pasztetów w foremce dł. 40cmx15cm. Ale...masę zmieloną i doprawioną ja sobie zamrażam i daję słowo , że z takiej w dowolnym momencie rozmrożonej i upieczonej wychodzi równie smaczny pasztet .
Aaa... wywar mięsno- warzywno - grzybowy jest idealny na poświąteczny krupniczek.
To tyle . Pewnie wygląda strasznie , ale poza tym ,ze czasochłonne ( ale można zrobić nawet 2-3 dni przed świętami), nie ma tu żadnej filozofii. Moi domownicy bardzo ten pasztet lubią
***PASZTET zwany ZNAKOMITYM ***
Biorę otóż mieszaninę mięs:
Około
- 1kg kurczaka ( piersi , bo nie chce mi się obierać kości)
- 0,5 kg wątróbki gęsiej
- 0,5 kg boczku świeżego
- 0,5 kg boczku wędzonego
- 0,5 kg indyka ( udziec)
Ponadto :
-1 kg pieczarek
-20-30 dag suszonych grzybów leśnych
-4 jaja
-3 bułki
(-cienki pasek wędzonej słoninki do wyłożenia formy , ale to niekoniecznie)
- włoszczyzna ok. 1 kg
- przyprawy ( sporo majeranku i czosnku)
Wszystko to gotuję do miękkości w wielkim garze razem z liściem laurowym , włoszczyzną i duuużą ilością grzybów . Grzyby są bardzo ważne ! Biorę ok. 1 kg pieczarek i ze 20-30dag suszonych podgrzybków ( najczęściej własnego zbioru).
Po ugotowaniu ww. składniki + rozmoczone i odciśnięte bułki + surowe , całe jaja mielę przez maszynkę ? średnio drobno. Dodaję wszystkie przyprawy( to już wg. indywidualnego smaku).
Teraz istotna jest foremka. Nie powinna być to foremka - korytko z giętej blachy , lecz odlewana w całości , teflonowa lub coś takiego. Tę foremkę smaruję grubo smalcem (koniecznie!), dno można wyłożyć paseczkami wędzonej słoninki i na to wykładam masę mięsną. Zapiekam w piekarniku ok.50=60 min. (termoobieg , 180st.C)
Z tej porcji wychodzi 4-5 pasztetów w foremce dł. 40cmx15cm. Ale...masę zmieloną i doprawioną ja sobie zamrażam i daję słowo , że z takiej w dowolnym momencie rozmrożonej i upieczonej wychodzi równie smaczny pasztet .
Aaa... wywar mięsno- warzywno - grzybowy jest idealny na poświąteczny krupniczek.
To tyle . Pewnie wygląda strasznie , ale poza tym ,ze czasochłonne ( ale można zrobić nawet 2-3 dni przed świętami), nie ma tu żadnej filozofii. Moi domownicy bardzo ten pasztet lubią
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3611
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Małe co nieco od Ave ...
EWUNIU święta za miesiąc , a tu nic nowego się nie pojawia . I jak tu się przygotowywać - co kupować i co robić
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Ewciu, bo święta są dla mnie "powtarzalne" i tradycyjne, ale jak coś Cię szczególnie intryguje... to podrzuć pomysł, a ja postaram się poszukać odpowiedzi...