Przepisy Monisi
Przepisy Monisi
Kotlety drobiowe z pieczarkami
składniki:
1kg piersi kurczaka
ok. 500 g pieczarek
sól
świeżo zmielony pieprz
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
tarta bułka
tłuszcz do smażenia
Pierś z kurczaka umyć i pokroić na małe kawałki.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystko razem wymieszać, wbić jajka, dodać mąkę doprawić solą i pieprzem.
Formować małe kotleciki i obtaczać je w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Kotleciki można podawać z sosem pieczarkowym
-- 28 maja 2012, o 14:01 --
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Składniki:
1 op. makaronu cannelloni
FARSZ
ok.1 kg mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej)
przyprawa do mięsa mielonego
czosnek - 3 ząbki
sół
pieprz
bazylia
ser żółty do posypania na wierzch
SOS POMIDOROWY
ok.1/2 L wody
kostka rosołowa drobiowa
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
kilka łyżek przecieru pomidorowego
bazylia
sół
pieprz
Przygotowanie:
Mięso zmielić.Podsmażyć na patelni,dodać przyprawę do mięsa mielonego,czosnek,sól,pieprz,bazylię.Gotowym farszem nafaszerować makaron i układać w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować sos: zagotować wodę z kostką rosołową drobiową,dodać koncentrat,przecier pomidorowy,bazylię.Doprawić solą i pieprzem.Sos można zagęścić mąką,jeżeli chcemy uzyskać bardziej gęsty.
Zalać sosem makaron.Na wierzch posypać starty ser.Piec w piekarniku,w przykrytym naczyniu 30-40 min. w temp.150 st.
składniki:
1kg piersi kurczaka
ok. 500 g pieczarek
sól
świeżo zmielony pieprz
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
tarta bułka
tłuszcz do smażenia
Pierś z kurczaka umyć i pokroić na małe kawałki.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystko razem wymieszać, wbić jajka, dodać mąkę doprawić solą i pieprzem.
Formować małe kotleciki i obtaczać je w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Kotleciki można podawać z sosem pieczarkowym
-- 28 maja 2012, o 14:01 --
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Składniki:
1 op. makaronu cannelloni
FARSZ
ok.1 kg mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej)
przyprawa do mięsa mielonego
czosnek - 3 ząbki
sół
pieprz
bazylia
ser żółty do posypania na wierzch
SOS POMIDOROWY
ok.1/2 L wody
kostka rosołowa drobiowa
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
kilka łyżek przecieru pomidorowego
bazylia
sół
pieprz
Przygotowanie:
Mięso zmielić.Podsmażyć na patelni,dodać przyprawę do mięsa mielonego,czosnek,sól,pieprz,bazylię.Gotowym farszem nafaszerować makaron i układać w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować sos: zagotować wodę z kostką rosołową drobiową,dodać koncentrat,przecier pomidorowy,bazylię.Doprawić solą i pieprzem.Sos można zagęścić mąką,jeżeli chcemy uzyskać bardziej gęsty.
Zalać sosem makaron.Na wierzch posypać starty ser.Piec w piekarniku,w przykrytym naczyniu 30-40 min. w temp.150 st.
Pozdrawiam
Re: przepisy Monisi
Tiramisu
Składniki
25 dkg serka marscapone
30 dkg biszkoptów
3 żółtka
3 łyżki cukru kryształ
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
Utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę, gdy będą ubite dodawać stopniowo serek i ubijać na gładka masę. Kawę rozpuścić. W naczyniu układać warstwami nasączone w kawie biszkopty ,na biszkopty krem (na przemian) ostatnią warstwą musi być krem. Posypać na wierzch kakao.Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Składniki
25 dkg serka marscapone
30 dkg biszkoptów
3 żółtka
3 łyżki cukru kryształ
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
Utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę, gdy będą ubite dodawać stopniowo serek i ubijać na gładka masę. Kawę rozpuścić. W naczyniu układać warstwami nasączone w kawie biszkopty ,na biszkopty krem (na przemian) ostatnią warstwą musi być krem. Posypać na wierzch kakao.Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Pozdrawiam
Re: przepisy Monisi
Melduję się Uwielbiam wątki kulinarne, zwłaszcza jak wyglądają tak apetycznie
pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy ;)
pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy ;)
Re: przepisy Monisi
cieszę się,że się wątek podoba i dziękuję za miłe słowa
-- 31 maja 2012, o 09:38 --
Sernik
Składniki
CIASTO KRUCHE:
250g mąki
100g cukru
125g masła
1 jajko
MASA SEROWA:
2 kg sera
2 budynie waniliowe
2 szklanki cukru
5 żółtek (białka odłożyć na pianę)
olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto kruche połączyć razem i zagnieść.ciasto wyjdzie sypkie.blachę smarujemy masłem,posypujemy bułką tartą.połowę ciasta sypiemy na blachę - ugniatamy ,resztę zostawiamy na wierzch.
Składniki na masę serową połączyć i zmiksować.Gotową masę wylać na spód,pozostałe białka ubić na sztywno z 1/2 szklanki cukru i wylać na masę.Na wierzch wyłożyć kruche ciasto.Piec około 45 minut w temperaturze 180?C.
Pozdrawiam
Re: przepisy Monisi
Krówka
Składniki
Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
2 puszki masy krówkowej
1 masło roślinne 250 gram
1 łyżka cukru pudru
Polewa
masa krówkowa
płatki migdałów do dekoracji
WYKONANIE:
Białka ubić na sztywno z cukrem,dodać żółtka.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. ciasto wylać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy piec w 180?C około 40 -50 min.
Krem:
Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem,dodawać po łyżce masy.
Biszkopt przekroić na 3 części,przełożyć kremem krówkowym,polać wierzch masą krówkową i posypać płatkami migdałów.
-- 31 maja 2012, o 09:45 --
Jabłecznik Monisi
CIASTO KRUCHE:
250g mąki
100g cukru
125g masła
1 jajko
JABŁKA:
2kg jabłek
3 łyżki cukru
bułka tarta
Wszystkie składniki połączyć razem i zagnieść.ciasto wyjdzie sypkie.blachę smarujemy masłem,posypujemy bułką tartą.połowę ciasta sypiemy na blachę,resztę zostawiamy na wierzch.jabłka obieramy,oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.dodajemy cukier oraz 3 łyżki bułki tartej - dokładnie mieszamy.jabłka wykładamy na ciasto i posypujemy je pozostałym ciastem.
Ciasto piec ok.godziny w 180*c
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Składniki
Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
2 puszki masy krówkowej
1 masło roślinne 250 gram
1 łyżka cukru pudru
Polewa
masa krówkowa
płatki migdałów do dekoracji
WYKONANIE:
Białka ubić na sztywno z cukrem,dodać żółtka.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. ciasto wylać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy piec w 180?C około 40 -50 min.
Krem:
Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem,dodawać po łyżce masy.
Biszkopt przekroić na 3 części,przełożyć kremem krówkowym,polać wierzch masą krówkową i posypać płatkami migdałów.
-- 31 maja 2012, o 09:45 --
Jabłecznik Monisi
CIASTO KRUCHE:
250g mąki
100g cukru
125g masła
1 jajko
JABŁKA:
2kg jabłek
3 łyżki cukru
bułka tarta
Wszystkie składniki połączyć razem i zagnieść.ciasto wyjdzie sypkie.blachę smarujemy masłem,posypujemy bułką tartą.połowę ciasta sypiemy na blachę,resztę zostawiamy na wierzch.jabłka obieramy,oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.dodajemy cukier oraz 3 łyżki bułki tartej - dokładnie mieszamy.jabłka wykładamy na ciasto i posypujemy je pozostałym ciastem.
Ciasto piec ok.godziny w 180*c
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Pozdrawiam
Re: przepisy Monisi
Fajne przepisy,mnie najbardziej "kręci" ta krówka.
Coś mi się zdaje,że zaraz pójdę do sklepu po masę krówkową .
Coś mi się zdaje,że zaraz pójdę do sklepu po masę krówkową .
Martika
Re: Przepisy Monisi
A ja piszę się na cannelloni z mięskiem ...lubię zapiekanki
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 662
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Przepisy Monisi
Ja idę po serek mascarpone i robię tiramisu. Prosty przepis, nie trzeba piec więc nie zrobi mi się zakalec.
Re: Przepisy Monisi
Pizza margherita
Składniki
CIASTO:
50 dag mąki
torebka drożdzy instant
3 łyżki oliwy extra vergine
łyżeczka soli
ciepła woda - ok.1 szklanki
łyżeczka cukru
FARSZ:
50 dag dojrzałych pomidorów
ser mazzarella
liście bazylii
sól
pieprz
3-4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Do miski przesiać mąkę,dodać drożdze oraz sól i wymieszać.w środku zrobić zagłębienie i wlać ciepłą wodę.wymieszać i zagnieść ciasto.Kiedy będzie wyrobione dodać oliwę i znowu wyrabiać aż ją wchłonie.Przełóżyć ciasto do miski ,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
Pomidory sparzyć ,obrać,pokroić w kostkę.Mozzarellę i czosnek pokroić w plastry.
Kiedy ciasto podrośnie uformować 2 cienkie okrągłe placki.Położyć je na blasze,wysmarować oliwą.Na każdym placku położyć pomidora,czosnek,przyprawić solą i pieprzem.Na wierzchu ułożyć mozzarellę,skropić trochę oliwą,udekorować listkami bazylii.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec kilka minut.
Składniki
CIASTO:
50 dag mąki
torebka drożdzy instant
3 łyżki oliwy extra vergine
łyżeczka soli
ciepła woda - ok.1 szklanki
łyżeczka cukru
FARSZ:
50 dag dojrzałych pomidorów
ser mazzarella
liście bazylii
sól
pieprz
3-4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Do miski przesiać mąkę,dodać drożdze oraz sól i wymieszać.w środku zrobić zagłębienie i wlać ciepłą wodę.wymieszać i zagnieść ciasto.Kiedy będzie wyrobione dodać oliwę i znowu wyrabiać aż ją wchłonie.Przełóżyć ciasto do miski ,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
Pomidory sparzyć ,obrać,pokroić w kostkę.Mozzarellę i czosnek pokroić w plastry.
Kiedy ciasto podrośnie uformować 2 cienkie okrągłe placki.Położyć je na blasze,wysmarować oliwą.Na każdym placku położyć pomidora,czosnek,przyprawić solą i pieprzem.Na wierzchu ułożyć mozzarellę,skropić trochę oliwą,udekorować listkami bazylii.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec kilka minut.
Pozdrawiam
Re: Przepisy Monisi
Pączki hiszpańskie
200ml wody
100g mąki, przesianej
50g masła
2 jajka
1 żółtko
olej do głębokiego smażenia
na lukier:
100g cukru pudru,3 łyżki gorącej wody
W rondlu zagotować wodę z masłem i solą, a następnie dodać przesianą mąkę i gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa będzie jednolita i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Masę dobrze ostudzić, dodawać kolejno jajka oraz żółtko, mieszając na lekkich obrotach. Wymieszać na jednolitą masę.
Papier do pieczenia pociąć na 10cm kwadraty i wysmarować tłuszczem. W szerokim garnku rozgrzać olej do około 170 stopni. Na każdy kwadrat wyciskać masę w kształcie koła.
Kłaść krążki papierem do góry na rozgrzany olej i odczekać, aż papier się odklei.
Odsączyć na papierowym ręczniku lub ścierce. Polukrować.
200ml wody
100g mąki, przesianej
50g masła
2 jajka
1 żółtko
olej do głębokiego smażenia
na lukier:
100g cukru pudru,3 łyżki gorącej wody
W rondlu zagotować wodę z masłem i solą, a następnie dodać przesianą mąkę i gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa będzie jednolita i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Masę dobrze ostudzić, dodawać kolejno jajka oraz żółtko, mieszając na lekkich obrotach. Wymieszać na jednolitą masę.
Papier do pieczenia pociąć na 10cm kwadraty i wysmarować tłuszczem. W szerokim garnku rozgrzać olej do około 170 stopni. Na każdy kwadrat wyciskać masę w kształcie koła.
Kłaść krążki papierem do góry na rozgrzany olej i odczekać, aż papier się odklei.
Odsączyć na papierowym ręczniku lub ścierce. Polukrować.
Pozdrawiam
Re: Przepisy Monisi
Ciekawy przepis
Ciasto jak na ptysie,tylko się go nie piecze ale smaży.Warto wypróbować.
Zastanawiam się tylko jak ja zmierzę temp. oleju
Ciasto jak na ptysie,tylko się go nie piecze ale smaży.Warto wypróbować.
Zastanawiam się tylko jak ja zmierzę temp. oleju
Martika
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1350
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Przepisy Monisi
To samo sobie pomyślałam jak zmierzyć temperature ale myslę że podobnie się smazy jak pączki czy oponkiMartika68 pisze:Ciekawy przepis
Ciasto jak na ptysie,tylko się go nie piecze ale smaży.Warto wypróbować.
Zastanawiam się tylko jak ja zmierzę temp. oleju