Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2  
Autor Wiadomość
babeczka03
 Tytuł: Jakiś przepis na dobrą kiszoną kapustę
PostNapisane: 22 paź 2008, o 20:35 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 223
Skąd: Pomorskie
Czy mogę prosić o jakiś przepis na kiszoną kapustę? I kiedy najlepiej się kisi kapustę i jak ją przechować przez zimę, etc :P :oops:


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaja
 Tytuł:
PostNapisane: 23 paź 2008, o 18:09 
Offline
500p
500p
Postów: 845
Skąd: Gdańsk
U mnie od lat kisi się wg przepisu:
10 kg szatkowanej kapusty
12,5 dag soli (niejodowanej)
1/2 paczki kminku ja daję więcej
liscie laurowe ja daję ok paczki .
0,5 kg marchwi
Wg mnie z jodowaną solą wychodzi taka sama jak z niejodowaną.
Do wyparzonego naczynia do kiszenia wkładać partiami kapustę i proporcjonalnie do ilości kapusty pozostałe składniki.Wymieszać wszystko rękoma i następnie ubić ręką złozona w pięść aż kapusta pokryje się sokiem.I tak postępować z każdą warstwą.Przykryć i postawić w dość ciepłym miejscu.Codziennie przekłuwać do dna,aby wypuścić tworzące się gazy.
Po kilku lub kilkunastu dniach przełozyć do wyparzonych słoików,ale nie nakładać do pełna bo się "podnosi" i będzie kipiała,a drogocenny sok się zmarnuje. Kapustę przy wkładaniu do słoików trochę ugnieść i musi być przykryta sokiem.Zakręcić podkładając pod pokrywki cienką folię,bo bez niej szybko zardzewieją.Wynieść do piwnicy i to wszystko.


Góra   
  Zobacz profil      
 
babeczka03
 Tytuł:
PostNapisane: 24 paź 2008, o 21:59 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 223
Skąd: Pomorskie
OOo bardzo dziękuję za tak szczegółowy opis :lol: Tylko nie wiem kiedy tę kapustę przełożyć do słoików. Kiedy będzie już kwaśna? I czy nie trzeba pasteryzować? A czym kierować się przy zakupie kapusty?Bo są różne gatunki, niektóre główki są zielone, inne białe , jedne są mocno zbite inne luzne.ma to jakieś znaczenie ?


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaja
 Tytuł:
PostNapisane: 25 paź 2008, o 20:49 
Offline
500p
500p
Postów: 845
Skąd: Gdańsk
Do słoików przekłada się jak przestanie mocno "gazować".To zależy jak ciepło jest w pomieszczeniu.Powinno być ok 20 stopni.Ja robię to po ok 10 dniach.Pasteryzować nie trzeba. Chyba,że chcesz przechować do póżnej wiosny.Ja nigdy tego nie robiłam,ale wiem że się pasteryzuje ,ale bardzo krótko. Właściwie to w przepisie mam zapisane 25-30 dag soli na 20 kg kapusty. Poszperałam trochę w internecie i w przepisach jest aż 20 dag soli na 10 kg kapusty. Może jak więcej da się soli to lepiej sie przetrzyma.Ja daję tą mniejszą ilość i jemy do wiosny.
Zawsze kupuję juz szatkowaną i białą. Najważniejsze żeby była odmiana zimowa i soczysta.
I jeszcze ważna sprawa,o której zapomniałam wcześniej napisać. Kapustę w naczyniu do kiszenia trzeba przykryć talerzem lub innym płaskim naczyniem i obiążyć,aby cały czas była przykryta sokiem,a naczynie przykrywam ścierką..Ja obciążam słojem z wodą .Może być też wyparzony kamień.Najważniejsze żeby była cały czas przykryta sokiem.Jeżeli soku jest mało to trzeba rozpuścić 1-2 dag soli w wodzie i zimną wlać do naczynia z kapustą.

Podam też ciekawy przepis na kiszoną kapustę,który krążył wśród emigrantów kiedy jeszcze nie było sklepów z polską żywnością. Robiłam i uważam,że przypomina trochę naszą kiszoną kapustę.
Na 1kg poszatkowanej kapusty dać 1 łyżkę soli i wymieszać.Ciasno ubić w słoiku i zalać gorącą wodą z gotowania ziemniaków,tak aby kapusta była przykryta.Po kilku dniach można jeść.


Góra   
  Zobacz profil      
 
babeczka03
 Tytuł:
PostNapisane: 27 paź 2008, o 15:25 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 223
Skąd: Pomorskie
Kaju serdecznie dziękuję za rady i ze wszystkich skorzystam.Zawsze kupowałam kapustę, ale jak dowiedziałam się, że jest kiszona w silosach, to odechciało mi się jej jeść. Była słodka i dziwnie stęchła, a przecież podany przez Ciebie przepis jest bardzo prosty więc niedługo się zabiorę do dzieła! Pozdrawiam :P


Góra   
  Zobacz profil      
 
stasia_ogrod
 Tytuł: Re: Jakiś przepis na dobrą kiszoną kapustę
PostNapisane: 18 mar 2011, o 16:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2512
Skąd: andrychow

 1 szt.
Odnośnie przepisu Kaji na kiszoną kapustę -ja dodaję jeszcze ziele ang.

Oto mój sposób na kapustę w słoikach typu Weck ;:137 ;:137 ;:137
Poszatkowaną kapustę i wszystkie dodatki wkładam do dużego naczynia [jak ktoś robi dużą ilość to można w wannie-oczywiście dobrze wymytej] i mocno gniotę -jak bym robiła ręczne pranie-aż puści dużo soku i zrobi się wiotka.
Do wcześniej przygotowanych wyparzonych słoików typu Weck na dno daję koper [tak jak do ogórków ] a potem zwiotczałą kapustę 3/4 słoika i lekko uciskam a nadmiar soku odlewam.
Nie można ugniatać za mocno ani dawać za dużo bo będzie sucha -za mało soku.
Jak napełnię wszystkie słoiki [a wychodzi mniej więcej 10kg kapusty na 10 słoików Weck ] i powycieram z drobin kapusty-żeby gumka dobrze siadła -to zalewam kapustę słonawą przegotowaną i ostudzoną wodą zostawiając 2 cm.od góry słoika,nakładam gumkę ,sprężynkę i gotowe.
Na podłodze koło kaloryfera kładę folię na to jakieś stare ręczniki lub pościel i układam słoiki nawet piętrowo [zależy jakie sprężynki -nie można ich przesuwać zwłaszcza potem.]
Po 10 dniach wynoszę do piwnicy-w trakcie kiszenia z pod gumek może wypływać piana ,to normalne -jak przestanie to można wynieść.Bez pasteryzacji 2lata gwarancji. Smacznego ;:137 ;:137

Stasia

_________________
Działka - moja zielona oaza cz. 1,cz. 2 , cz. 3,cz. 4
Nadwyżki bylin


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Jakiś przepis na dobrą kiszoną kapustę
PostNapisane: 19 mar 2011, o 14:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3981
Skąd: WLKP
a ja dodaję do przepisu kaji dodatkowo owoce jałowca.
Do szybkiego spożycia i na inną smakowo kapustę mam przepis z ząbkami czosnku pociętymi w plasterki.Wszystkie składniki jak wyżej +czosnek i do kamiennego garnka.Kapusta ma bardzo fajny ostry smak.Co do soli niejodowanej,a jodowanej;smak ten sam ,ale wytrzymałość kapusty o wiele większa.Najlepsza jest sól kamienna.Kapuste można także ukisić ze startym czerwonym buraczkiem,ale to już wariacje kulinarne i raczej do słoika ,a nie do beczki.

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
krzysztofkhn
 Tytuł: Re: Jakiś przepis na dobrą kiszoną kapustę
PostNapisane: 19 mar 2011, o 17:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2177
Skąd: Łódź

 1 szt.
Witam !
Ponieważ mieszkam w budynku do którego w latach siedemdziesiątych podłączono miejskie ciepełko, to w piwnicy pewnych produktów przechowywać nie mogę.
Z kapustą postępuje tak :
Jak mnie, lub małże najdzie ochota, to kupujemy jedną dorodną główkę kapusi.
Na malakserze zostaje zszatkowana z dodatkiem 1 - 2 jabłek, marchewek, przyprawiona kminem i właściwie można tym co kto lubi. W misce uczciwie wyduśdana i podeptana. Następnie przekładam do słoików po ogórkach. Ubijam ją w słoikach tłuczkiem do ziemniaków i w bardzo ciepłej kuchni słoiki zostają postawione na tacę. Otwarte.
Właściwie podjadanie zaczyna się od początkowej fazy wykonania. Po dwóch dniach osiąga stan ' świeżo kiszonej" i często nie osiąga już stanu pełnego ukiszenia.
Produkt nie nadaje się do dłuższego przechowywania w ciepłym mieszkaniu, ale jak ktoś ma zimna piwnicę i odczeka czas potrzebny na gwałtowną fermentacje to można.

_________________
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.


Góra   
  Zobacz profil      
 
stasia_ogrod
 Tytuł: Re: Jakiś przepis na dobrą kiszoną kapustę
PostNapisane: 19 mar 2011, o 17:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2512
Skąd: andrychow

 1 szt.
Ja też mieszkam w bloku ,piwnica ciepła -ale jak słoik dobrze chwyci to okej :lol: :lol:
Gdy kończy się pienić to zasysa pokrywkę,ale dla bezpieczeństwa zostawiam sprężynki.
Kapusta jest ostatnim przetworem w roku a sprężynki odzyskuję w miarę zużywania.

życzę udanego kiszenia ;:137 ;:137
Stasia

_________________
Działka - moja zielona oaza cz. 1,cz. 2 , cz. 3,cz. 4
Nadwyżki bylin


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kogra
 Tytuł: Re: Jakiś przepis na dobrą kiszoną kapustę
PostNapisane: 19 mar 2011, o 21:01 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 35181
Skąd: Cieszyn

 więcej niż 1
Wszystko się zgadza.
Nawet teraz można ukisić kapustę, będzie jak świeża i równie smaczna.
Kiedyś dodawaliśmy jeszcze jabłka, były wyborne jako dodatek do surówek.
Zalewanie wodą z gotowanych ziemniaków znam od dawna jako sposób na ekspresowe kiszenie kapusty.

_________________
Grażyna.
kogro-linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wisienka
 Tytuł: Re: Jakiś przepis na dobrą kiszoną kapustę
PostNapisane: 21 mar 2011, o 21:21 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 4718
Skąd: Strefa 6a

 więcej niż 1
Dobrze, że tu zajrzałam, bo szwęda mi się po kuchni główka kapusty,
z którą nie miałam pomysłu co zrobić. :lol:
W kupnej na wagę kapuście wkurza mnie ocet. Przynajmniej tak mi się wydaje, że dodają
do niej octu.

_________________
Klikajcie proszę Pajacyk


Góra   
  Zobacz profil      
 
kogra
 Tytuł: Re: Jakiś przepis na dobrą kiszoną kapustę
PostNapisane: 22 mar 2011, o 12:49 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 35181
Skąd: Cieszyn

 więcej niż 1
Raczej większość sklepowej kapusty jest na occie, czego ja też nie znoszę.
Nie ma jak kapusta na naturalnym kwasie.
Przypomniało mi się, że kiedyś dodawaliśmy jeszcze do kiszenia cebulę i czosnek.
Woda z takiej kapusty była rarytasem często wypijanym jednym chaustem i smakowała wybornie.

_________________
Grażyna.
kogro-linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
lobuzka
 Tytuł: Re: Jakiś przepis na dobrą kiszoną kapustę
PostNapisane: 22 paź 2012, o 17:22 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 556
Skąd: podkarpacie

 1 szt.
I jak, kapusta się kisi??
U mnie się kisi :tan
Nie ma jak domowa kiszona kapusta.

_________________
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
kogra
 Tytuł: Re: Jakiś przepis na dobrą kiszoną kapustę
PostNapisane: 22 paź 2012, o 19:32 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 35181
Skąd: Cieszyn

 więcej niż 1
Kapusta..... ;:202 .....całkiem o niej zapomniałam.
Idą zimne dni to w sam raz będzie czas na nadrobienie tego zaniedbania. :;230

_________________
Grażyna.
kogro-linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 22 ]  Idź do strony nr...     1, 2  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: ancyk33, Google Feedfetcher i 28 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
Opryskiwacze    E-sklep Marolex  
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *