Hiszpańska galaretka z pigwy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5744
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie
Kontakt:

Hiszpańska galaretka z pigwy

Post »

Na wakacjach skosztowałam słodki kawałeczek czegoś z pigwy. Pycha... smak słodko kwaśny, konsystencja gęstej , mętnej galaretki.
Po powrocie zaczęłam szukać w necie co to mogło być.
Okazało się ze jadłam hiszpańską galaretkę z pigwy. Znalazłam przepis w necie i wczoraj zrobiłam..
2 kg pigwy (obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę albo na ósemki) to chyba najcięższa część pracy w tym przepisie :)
120 ml wody
sok z 1 szt cytryny
Owoce gotujemy w wodzie na wolnym ogniu ,az do rozgotowania owoców. Uzyskaną pulpę blendujemy na gładką masę .
Na każde pól kilo pulpy dodajemy 250 gram cukru, mieszamy i smażymy na wolnym ogniu 45 min ,aż masa zrobi się złoto brązowa.
Uzyskany półprodukt :wink: wykładamy na blaszkę do ciasta (wcześniej blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy dobrze masłem )
wkładamy do rozgrzanego piekarnika 150 stopni C i suszymy galaretkę przez 30 min.
Wystudzoną galaretkę kroimy na prostokąty, kawałki zawiajmy w papier i przechowujemy w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy
Można jesc z serami ostrymi ,jako smakołyk ... polecam
Asia
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5744
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie
Kontakt:

Re: Hiszpańska galaretka z pigwy

Post »

Dodam jeszcze ,że :
grubość wyłożonej masy na blaszce powinna mieć około 2,5 cm...
Pigwe gotujemy w wodą i sokiem z cytryny...
Garnek powinien mieć grube dno...
Pigwę z cukrem mieszmy często podczas smażenia ,żeby mieszanka się nie przypaliła
Awatar użytkownika
Osmunda
500p
500p
Posty: 544
Od: 18 maja 2016, o 08:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: nieopodal Pustyni B.

Re: Hiszpańska galaretka z pigwy

Post »

Ja tej jesieni po raz pierwszy robiłam przetwory z pigwy.Pigwowca znam od lat i wiem co i jak ale co do pigwy nie miałam jasności w temacie więc obczytalam się w sieci .Też znalazłam przepis na złotobrązową ale konfiturę.Do złotobrązowosci nie mogłam się wieczorem doczekać i zostawiłam garnek do rana.A rano w garnku była jasnobrązowa galaretka.Nic nie miksowałam i nie przesmażałam.Żałowalam , że nie włożyłam do słoików , na gorąco ,tego co powstało poprzedniego dnia bo ponowne podgrzewanie było trudne.Więc z mojego doświadczenia wynika , że wystarczy pigwę porządnie rozgotować z cukrem i galaretka gotowa.
Pozdrawiam serdecznie.
"Conditor horti felicitatis auctor"
Mój ogrodolas
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5744
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie
Kontakt:

Re: Hiszpańska galaretka z pigwy

Post »

Obrazek
Tak wyglada po kilku tygodniach , leży sobie w lodowce owinięta w papier do pieczenia w dzielnie zamkniętym pojemniku...super słodycz
Awatar użytkownika
Teresa Pszczola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 966
Od: 6 sty 2016, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hiszpańska galaretka z pigwy

Post »

To jest z pigwy, czy pigwowca. Tak czy siak wygląda obłędnie!
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5744
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie
Kontakt:

Re: Hiszpańska galaretka z pigwy

Post »

Z pigwy ,ale czytałam ,że z pigwowca też można zrobić
Asia
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1360
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Gliwice

Re: Hiszpańska galaretka z pigwy

Post »

Super przepis !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”