Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 600 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43  
Autor Wiadomość
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 4 sie 2012, o 22:11 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7461
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1
O nie ....tyle mnie tu nie było.... :oops:
Agnieś....i jak ...piekłaś?.....to było tak dawno.


Ciasto drożdżowe z owocami.

Ciasto:
50dkg mąki,
2 jajka i 1 żółtko (białko odłożyć),
15dkg cukru,
1 szklanka mleka,
5dkg drożdży,
15dkg masła,
szczypta soli

Mąkę przesiewam do miski plastikowej, drożdże rozpuszczam w 3/4 mleka i wlewam do miski na mąkę. Posypuję cukrem i opruszam mąką. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce najlepiej pod koc.
Jak podrośnie to dodaję ubite na parze jajka z resztą cukru i letnie rozpuszczone masło, sól. Opłukuję garnek po jajkach i maśle resztą mleka i wszystko mieszam rękami tak żeby jak najwięcej powietrza było w cieście. Rozciągam i zagniatam.
Przykrywam ścierką i w ciepłe miejsce pod koc.

Jak wyrośnie przekładam na letnią blaszkę wyłożoną papierem, nakłuwam widelcem, nakrywam ścierka i niech zaś rośnie.
Nastawiam piec na 160 stopni.
Smaruję resztą ubitego białka, wykładam owoce (borówki amerykańskie, jabłka w plasterki bądź inne owoce) posypuję kruszonką i do pieca na niecałą godzinkę.


Kruszonka:
2 dkg masła
2 dkg cukru,
4dkg mąki....ugnieść i schłodzić
....ja zwykle podwajam ilość (mniejsza blaszka).

Wydaje mi się, że jest pychotka. :wink:

_________________
Pozdrawiam i zapraszam. Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 4 sie 2012, o 23:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25996
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Elżuniu a pewnie, ze piekłam ...pycha ;:196
Ciasto drożdżowe też warte wypróbowania, ostatnio chodzą za mną bułeczki....ale ja bardzo rzadko robię drożdżowe i zanim się zbiorę , to po drodze zrobię kilka innych ciast 8-) :lol: A drożdżowe jest takie pyszne :roll:

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 5 sie 2012, o 09:02 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7461
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1
Agnisiu to super. :D

A jakie robicie dodatki do obiadu. :?:
Ostatnio potarłam świeży, młody pachnący seler i wkroiłam odrobinę ładnych liści.....dodałam jogurt grecki (z biedronki) odrobina soli........po prostu pychotka. ;:224
Jak dla mnie to może to być samodzielne danie w takie gorące dni.

_________________
Pozdrawiam i zapraszam. Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
an-ka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 5 sie 2012, o 11:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7413
Skąd: Śląsk
Witaj Elu.Przepis już w zeszycie a wczoraj pieklam ten zimny fdrożdżowy z jablkami-też dobry ale nie umywa się do Twojego.
Całuski.

_________________
Ogródek An-ki
An-ka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Hanka 1
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 5 sie 2012, o 13:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3247
Skąd: okolice Kielc

 więcej niż 1
Elu takiego placka jeszcze nie jadłam.Przepis wydrukowany i w tygodniu wypróbuję a będzie okazja bo wnuki mi się zjeżdżają ;:196

_________________
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 5 sie 2012, o 13:46 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7461
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1
Aneczko bez problemu się udaje....szuru buru i już gotowy....tylko trzeba trochę odczekać żeby wyrósł. Podstawa to oczywiście świeże drożdże.
Haniu takie ciasta są najlepsze ....bez proszku i z owocami i najlepiej jak jest podany prosto z pieca jeszcze gorący.
Ja wypróbuję w końcu Twój przepis na powidła śliwkowe.

;:167

_________________
Pozdrawiam i zapraszam. Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
an-ka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 11 sie 2012, o 11:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7413
Skąd: Śląsk
A gdzie przepis na młodą kapustkę ala bigosik?

_________________
Ogródek An-ki
An-ka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 11 sie 2012, o 14:36 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7461
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1
Aniu kochana nie ma przepisu.
Po prostu kroję młodą kapustę lekko solę i odstawiam.
Smażę kiełbaskę i jakieś piersi z kurczaka dodając pokrojoną w kostkę cebulę....daję dosyć dużo cebuli...na pół główki kapusty całą dużą cebulę też młodą.
Kapusta do gara trochę wody (nie odlewam, ma wyparować albo ma być sosik) jakaś niecała szklanka.....pieprz.
Młoda marchewka starta na dużych oczkach i razem gotujemy aż zmięknie....nie przykrywamy gara.

Potem tylko wszystko łączymy i jeszcze chwilkę gotujemy.....odstawiamy i gotowe.
Przed samym podaniem kropimy wg gustu cytryną....ja daję dużo....jedna cytryna na pewno.

Na koniec można dorzucić świeży pokrojony koperek....niestety o nim zapomniałam :oops:

To są uroki letniej kuchni......lekkie i bardzo pachnące.

;:167

-- So 11 sie 2012 14:38 --

Aniu a ja poproszę o przepis na mrożoną kawę. Ten smak zostaje na zawsze. ;:167

_________________
Pozdrawiam i zapraszam. Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
mar33
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 24 mar 2013, o 20:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5998
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Elżbietko taki super wątek i tak tu cichutko a jakby tak mniej doświadczonym przepis na prawdziwy kołocz śląski :oops:

_________________
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 31 mar 2013, o 20:01 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7461
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1
Witaj Marysiu. :D
Musimy wspólnie go rozruszać bo bez Was nie ma szans. ;:196
Kołocz śląski mówisz.....a normalnie ....ciasto drożdżowe na spód, na górę sernik taki dobry na jajkach i masełku, posmarowane lekko jajkiem a na to posypka...i pychotka.


Na ta chwilka trzeba się już nieco wzmocnić bo zima to niekończąca się historia.
Proponuję kiełki....bardzo pyszny dodatek....ale trzeba je codziennie płukać przegotowaną chłodną wodą żeby wypłukać azotany....nie znam się na tym ale tak robię. :idea:

Obrazek

Można podać z ziemniakami, na to jajko sadzone i na wierzch rozsypane kiełki. Naprawdę pychotka. ;:173

_________________
Pozdrawiam i zapraszam. Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 1 kwi 2013, o 17:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3372
Skąd: WLKP
właśnie dziś zalałam moje pierwsze kiełki :wink: Zobaczymy co z nich wyjdzie.Słyszałam ,że są pyszne podsmażone na masełku.Robią się ponoć chrupiące.Czytając etykiete na opakowaniu to jest to bomba witaminowa ;:138

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 1 kwi 2013, o 20:09 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7461
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1
Niestety Pestko podsmażonych nie jadłam.
Ja właśnie będę nastawiać następną partię.....Mieszanka Zdrowy Duet.
Na torebce pisze, "Mieszanka nasion lucerny i koniczyny o delikatnym smaku, bogata w witaminy i związki mineralne, szczególnie polecana dla kobiet. Posiada właściwości oczyszczające, wzmacniające układ nerwowy a także wpływa na poprawę pamięci.....Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia".

Może w końcu zmądrzeję. :wink:

_________________
Pozdrawiam i zapraszam. Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
danaa
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 12 wrz 2013, o 22:07 
Offline
500p
500p
Postów: 514
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Tyle ciekawych przepisów!!
Szkoda, że nie kontynuujecie :( .

_________________
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!


Góra   
  Zobacz profil      
 
kuleczka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 12 wrz 2013, o 22:42 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 248
Skąd: Mazowieckie pd - wsch

 ---
Kuchnia śląska zawsze mnie inspirowała, już lecę przeglądać od początku ... mam nadzieję, że Elizabetka się odezwie :)

_________________
Rośliny : Kuleczkowy kolorowy świat
Ogólne rozmowy: Kuleczka na okrągło
Zapraszam Dorota :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 600 ]  Idź do strony nr...        1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *