Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 600 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 43  
Autor Wiadomość
Elizabetka
 Tytuł: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 12 paź 2008, o 21:10 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7461
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1
Czas najwyższy zaprosić Was do mojej kuchni. :D
Chciałabym każdą potrawę opatrzyć zdjęciem i postaram się pokazać to co najciekawsze no i najsmaczniejsze. :wink:
Zapraszam do współtworzenia mojego wątku wszystkich chętnych.
To, że piszę o kuchni śląskiej nie znaczy, że jestem zamknięta na wszelkie inne ..... :roll:

Koronną potrawą jest oczywiście obiad ...przeważnie niedzielny.

1. Rolada, modro kapusta i kluski.
Obrazek


Rolada wołowa.
Cienkie plastry mięska rozbijam młotkiem, solę i pieprzę, smaruję musztardą i nakładam pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w drobną kosteczkę wędzony boczek. Na węższym boku układam pokrojony w słupki kiszony ogórek albo marchewkę. Zwijam i nakłuwam wykałaczkami albo obwiązuję nitką.
Kładę na gorący tłuszcz ( ja używam olej) i rumienię z każdej strony a później przykrywam pokrywkę no i tak z godzinkę muszą się dusić na wolnym ogniu. Uzupełniam wodę a na koniec dodaję masło i trochę śmietany na sos.

Kluski śląskie.
Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Do chłodnych dodaję sól i jajko albo dwa w zależności od ilości ziemniaków, później w misce ciasto uklepuję i dzielę na cztery części...jedną część wyciagam a w to miejsce sypię mąkę ziemniaczaną. Wszystko mieszam i formuję w dłoni kluski. Potem wrzucam na osolony wrzątek i po wypłynięciu parę minut czekam.

Modro kapusta.
Czerwoną kapustę kroję i gotuję w małej ilości wody tak zeby nie trzeba było jej wylewać ale za to trzeba często mieszać. W międzyczasie wkładam do miski pokrojoną cebulkę w drobną kostkę, dodaję sól, pieprz, trochę cukru i ocet. Jak nie mam swojego to kupny ale winny. Kiedy kapusta jest już miękka przekładam ją do miski z przyprawami i mieszam. Najlepsza jest jak trochę przestygnie.


Popularne są też kompoty np.

2. Kompot z dyni

Dynię kroję na kawałeczki i gotuję razem z cynamonem, goździkami i cukrem.
Po ugotowaniu i przestygnięciu dodaję dużo cytryny. Jest pyszny i bardzo aromatyczny. :P

Smacznego. :D

_________________
Pozdrawiam i zapraszam. Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł:
PostNapisane: 12 paź 2008, o 21:44 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7461
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1
Obrazek

Nie wkleił mi się wyżej. :lol:

_________________
Pozdrawiam i zapraszam. Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
KaRo
 Tytuł:
PostNapisane: 12 paź 2008, o 23:04 
Offline
-Administrator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 20046

 więcej niż 1
Ja tam nie wiem czy mogę tutaj zabierać głos :( :D
ale narobiłaś mi takiego smaku Elu ,że ...jutro będą kluski śląskie,koniecznie.
Dodam,że ja formuję z ciasta kuleczki ,lekko je spłaszczam i robię palcem malutką dziurkę ,z jednej strony oczywiście.
Gotuje w wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju ,są wtedy takie śliskie z wyglądu .
Podaję z karczkiem pieczonym w całości na brytfance w otoczeniu przypraw i marchewki w kostkę .
Qrcze noc a ja się ślinię z głodu...

_________________
KaRo - Administrator Forum
☆☆☆ Pytania do Ekipy...

❤ KaRolinki

Góra   
  Zobacz profil      
 
rivendel
 Tytuł:
PostNapisane: 13 paź 2008, o 11:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2127
Skąd: dolnośląskie
Ozłocę Ciebie za ten przepis!!!!!!!! Tyle czasu szukałam przepisu na kapuchę! Proszę o jeszcze!!!

_________________
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł:
PostNapisane: 13 paź 2008, o 19:59 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7461
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1
Kryśko moja teściowa też robi kluski płaskie z dołkiem w środku. :D
Ja Tobie smaku w kuchni narobiłam aTy mnie w ogródku. Miło się tak dopingować prawda?
Cieplutko pozdrawiam Kryśko.

Agnieszko cieszę się...... daj znać jak Ci wyszła. :D

Na początku robiłam dżem ściśle według tego przepisu natomiast teraz ....po prostu jak leci....to co mam i wcale nie przejmuję się proporcjami. Jedynie cukru daję mnie niż w przepisie. Zresztą każda z nas tak ma :wink:

3. Dżem z dyni i jabłek

1 kg dyni,
1/2 kg jabłek (lepsze są kwaśniejsze- ostatnio robiłam z szarymi renetami),
70 dag cukru,
kilka goździków i mielony cynamon

Obrazek

Pokrojoną dynię w kostkę z odrobiną wody rozparowuję pod przykryciem z 15 minut później dodaję jabłka też w kostkę pokrojone i dalej paruję jeszcze chwilę aż jabłka zmiękną. Odkrywam dodaję cukier i mieszam żeby jak najwięcej wody wyparowało i żeby zgęstniało. Na koniec dodaję przyprawy i gorące przekładam do właśnie co wyparzonych słoików.

Przed końcem parowania do słoików i na nakrętki w miseczce wlewam gotującą się wodę z czajnika. Przed wkładaniem dżemu wylewam wodę ze słoiczków i wyciagam nakrętki z miski z gorącą wodą.

I pod koc ...opatulone słoiczki czekają nawet do rana. Ładnie zasysają i tylko nakrętki strzelają.
Staram się stosować kalendarz biodynamiczny nie tylko w ogródku ale w kuchni też.

Oczywiście resztki z dyni idą na kompost a z obierek z jabłek robię ocet.

4. Ocet z obierzyn jabłkowych

Robaczywki odrzucam a całą resztę układam w słoikach i zalewam przegotowaną ostudzoną wodą tak, żeby były przykryte.
Dodaję cukier (około 1 łyżeczki na litr wody).
Stawiam w ciepłym miejscu przykrywam ściereczką kuchenną i obwiązuję gumką i tak stoi aż się przestanie burzyć.
Później cedzę i przelewam do butelek i stawiam w chłodnym miejscu.
Zresztą i tak na bieżąco się go zużywa czy do grzybów marynowanych czy do dyni marynowanej.

Obrazek

Pozdrawiam i życzę smacznego. :D

_________________
Pozdrawiam i zapraszam. Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Monika76
 Tytuł:
PostNapisane: 13 paź 2008, o 21:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1438
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Elu, dzięki za przepisy, które dałaś, ja osobiście proszę o jeszcze- w wolnych chwilach oczywiście.
Jestem po kolacji, ale z ochotą zjadłabym to co jest na pierwszym talerzu, do tego kompot a na całkowite dopchanie się dżem :wink:


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł:
PostNapisane: 14 paź 2008, o 20:27 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7461
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1
Moniko cieszę się, że smakowało.
Cieplutko Cię pozdrawiam i zapraszam na deser:


5. Ciasto orzechowo-migdałowo-jabłkowo-cynamonowe :wink:

1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
2 łyzeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
5 jabłek
2/3 szklanki oleju
10 dkg posiekanych orzechów włoskich
5 dkg migdałów

Obrazek

Jajka i cukier ubijam mikserem
dodaję przesianą mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem....i mieszam delikatnie mikserem na 1 biegu...
dodaję jabłka pokrojone w kostkę, orzechy włoskie i poszatkowane migdały +olej i mieszam ale już łyżką.

Ciasto wlewam na blaszkę prostokątną (nie ta czworokątna z pieca) i piekę w piekarniku w 180 stopni około 50minut.

Zawsze mi się udaje.
Kiedyś nie przepadałam za ciastami na proszku do pieczenia ale skoro azaliom proszek do pieczenia nie szkodzi a nawet pomaga dlatego też polecam na całego. :lol:
Jest przepyszne a pachnie przeokrutnie cudnie w całym domu. :roll:

a do niego kawusia
:D

Obrazek Obrazek

Życzę Wam smacznego. :D

_________________
Pozdrawiam i zapraszam. Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Dynka
 Tytuł:
PostNapisane: 14 paź 2008, o 20:50 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 744
Skąd: okolice Warszawy
Normalnie nie wiesz nawet jak ucieszył mnie twój przepis na kluski śląskie. Otóż wiele osób kłóci sie ze mną iż kluski śląskie to mąka pszenna ziemniaki plus biały ser ręce mi opadają. Jestem kucharzem z zawodu, i normalnie mam ochotę zabić.................................... :lol:

_________________
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 14 paź 2008, o 21:16 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6795
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1
Dynka napisał(a):
mąka pszenna ziemniaki plus biały ser

To raczej skrócony przepis na pierogi ruskie, tylko jeszcze pieprzu i ew. cebulki zabrakło :)

Elżbietko, jak dobrze, że dajesz śląskie przepisy, te kluchy to jest kluchowa poezja :wink: Uwielbiam wszelkie kluchy, ale te ziemniaczane najbardziej, chyba, też :lol:

A czy na Śląsku piecze się kołacze?

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
chatte
 Tytuł:
PostNapisane: 14 paź 2008, o 22:25 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 15692
Skąd: śląskie

 więcej niż 1
Pewnie, że się piecze, Beatko :D
U mojej babci kołocz musiał byc zawsze na niedzielę. Na obiad rosół i rolady z kluskami i modrą kapustą - tak jak podała Elzbietka, tylko babcia jeszcze do kapusty dodawała troche podsmażonego wędzonego boczku, a na podwieczorek - kawa, albo herbata i kołocz :D
Nie cierpię gotować, ale chyba sie poświęcę i w najblizszym czasie zrobie te kluski i rolady, bo wieki juz nie robiłam :oops: , a jak tak patrzę na te Elżuni... nie, nie jestem żarłokiem, ale czasem zjadłoby się coś dobrego ;)

_________________
Ogródkowe kocie sprawy
Mój ogródek - aktualny
Moje nadwyzki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Dynka
 Tytuł:
PostNapisane: 14 paź 2008, o 22:28 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 744
Skąd: okolice Warszawy
ale skoro azaliom proszek do pieczenia nie szkodzi


oświeć mnie kochana , bom ciemna jak tabaka w rogu ?????? :roll:

_________________
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice


Góra   
  Zobacz profil      
 
Renia 4
 Tytuł:
PostNapisane: 14 paź 2008, o 22:57 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 246
Skąd: obecnie opolskie
Pamiętam, jak kiedyś chciałam się mojej omie(czyt.:babci) pochwalić, jak to potrafie kołocz upiec. Wszystko byłoby dobrze, ciasto zrobiłam jak należy, z posypką, tylko na blasze prostokątnej. Przynoszę i od progu wolam: -Obejrzicie óma, jaki kołocz poradza upiyc.
Babcia spojrzala, uśmiechnęła sie pod nosem i mówi: - Dziołcha, co to mosz za kołocz, dyć to je plechownik a nie żodyn kołocz.
I dopiero wtedy dowiedzialam sie że śląski kołocz jest wtedy kołoczym, jak jest okrągły. Myślę że takie wspomnienia też mają swoją wartość, tak jak te smaczne przepisy.

Obecnie za kołocz śląski uważany jest wlaśnie taki "plechownik",czyli drożdżowe nadziewane z posypką ciasto pieczone na blasze, czyli na plechu.

_________________
Pozdrawiam wiosennie


Góra   
  Zobacz profil      
 
Bogusia2
 Tytuł:
PostNapisane: 15 paź 2008, o 00:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1236
Skąd: Warszawa

 ---
Elżbieta, powtórz jeszcze prosze, ile mąki ziemniaczanej dodajesz do klusek śląskich. Ja je uwielbiam ale niezbyt mi wychodza. Nie wiedziałam, że rolada to zrazy zawijane, myslałam że to jest zrolowana karkówka pieczona i krojona w plastry.
Mój przepis na czerwona kapustę a właściwie po prawdzie przepis Macieja Kuronia jest taki.
1.Poszatkowaną kapustę obgotować krótko w osolonej wodzie, odcedzić.
2.Wrzucic na tłuszcz do rondla, dodać 3 jabłka obrane, pokrojone w ósemki, poddusić żeby jabłka były miękkie ale żeby się nie rozleciały. Jeżeli kapusta nie ma byc zupełnie miękka, jabłka można wcześniej podsmażyć na maśle,
3. Wlać 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina i dodać 1/2 słoika borówek lub żurawiny do mięsa. Od ilości borówek zależy słodkawy smak.
4. Przed samym podaniem posypać suszonym majerankiem. Ja daję całkiem sporo majeranku.

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia


Góra   
  Zobacz profil      
 
tulipanka
 Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2008, o 11:33 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 5153
Skąd: świętokrzyskie

 1 szt.
Kiedy żyła moja ciocia, przekazała mojej mamie przepis na to tradycyjne śląskie danie, a ja nauczyłam się od mamy.
Kluski robię dokładnie tak jak Elżbieta a , rolady z tą tylko różnicą, że zawsze podsmażam na margarynie.
Problem miałam tylko z modrą kapustą. Mama nie pamiętała jak ciocia ją robiła i na wyczucie próbowałyśmy różnymi sposobami. Jednak nigdy nie wyszło dokładnie to.
Jutro spróbuję Twój przepis, bo taką mam ochotę na te kluski śląskie, że nic mnie nie powstrzyma przed ich zrobieniem :D

_________________
Pozdrawiam Wiola
Moje róże i nie tylko i inne wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 600 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 43  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *