Kuchnia śląsko Halżbiytki

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Jadźko koniecznie spróbuj. :D
A ten przepis na babka można wykorzystać i zrobić ciasto rabarbarowe. Będą zawijać aż miło. :wink: :D
Awatar użytkownika
Ditta
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 17
Od: 26 kwie 2011, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Mysłowice

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Długo, długo nie było mnie na forum ale bezbłednie trafiłam na Twoja kuchnie sląska Elu.
Przeglądałam przepisy hihihi i nawet swoj znalazłam na siemieniotkę.
Szkoda aby ten dział zmarniał, jest tu tyle cudownych przepisów, nic tylko gotować.
Pozdrawiam serdecznie.


Obrazek

ciasto orzechowo-czekoladowe

składniki
ciasto I biszkoptowe

7 jajek
3 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
3 łyżki oleju
5 czubatych łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki pr. do pieczenia

ciasto II orzechowe

25 dag orzechów drobno pokrojonych
1 łyżka miodu
5 białek
20 dag cukru
1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pr. do pieczenia

krem

1 szklanka mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
15 dag cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
30 dag masła
2-3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej




sposób przygotowania
ciasto I
Białka ubić, dodać cukier, następnie po 1 żóltku. Pod koniec ubijania dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Upiec

ciasto II

Białka ubić, dodać cukier i resztę składników. Upiec w temp. ok.180n st. 15-20 minut

Krem

1 szklankę m leka zagotować z cukrem waniliowym
5 żółtek, cukier i mąką ziemniaczaną utrzeć i wlać do mleka. Ugotować budyń
Po ostudzeniu połączyć z utartym masłem. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i po ostudzeniu dodać do kremu.

Biszkopt przekroić na pół, przełożyć kremem w środek włożyć ciasto orzechowe. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową lub wysmarować resztą kremu i posypać tartą czekoladą.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

W międzyczasie zajrzałam do Ciebie Ditta. Fakt dopiero dziś ale lepiej późno niż wcale. Ten nasz czas ;:224
Bardzo dziękuję za odwiedzinki i kto wie....do Cieszyna do Grażki a potem do Ciebie do Ustronia warto byłoby się wybrać. Czas pokaże.
Dziękuję za wstawienie przepisu. Jak będzie okazja to chętnie spróbuję ale bez pytań na pewno się nie obejdzie. ;:167


A co w mojej kuchni słychać?
Truskawki zamrożone, kompot truskawkowo- agrestowy zrobiony, dżem z czarnej porzeczki też a ostatnio przerabiałam wiśnie.
Wydrylowałam, zasypałam cukrem a następnego dnia przesmażyłam i (dodałam pół łyżeczki kwasku cytrynowego) tak z godzinę a później przekładałam gorące prosto do słoików i pod koc.
Rano już były gotowe...na szczęście wszystkie zassane.

Z 4 kg wyszło 11 słoików.
Obrazek

Miłego kuchmarzenia życza. ;:137
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 33424
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Bytom

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Elusia obrotno gospodyni z Ciebie ;:215 , ale owoc nie może sie zmarnować .Agresty mom do jedzenio, to samo truskawki i porzeczki, tylko czarno porzeczka poszła do słoika zasypałam cukrem i zagotowałam .Będzie w razie czego do herbatki .Musza kupić malinki i dać do słoika w razie czego przydadzą się dla Melki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Elizabetka jak to możliwe to zrób spis przepisów na początku, są wspaniałe. Zrobiłam kluski śląskie i wreszcie mi się udały. ;:138
Beata
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Jadzinko mrożę również borówka amerykańsko ale i na bieżąco do jedzenia. Jeszcze mi się zachciało kupić a pniu czerwono, różowo i biało porzeczka....byłoby fajnie, no nie :?: Jakieś miejsce sie znojdzie. :heja
Maliny zasypuja cukrem i do słoika ale na ząb też musi być. A nie masz tam miejsca na maliny w tym rogu :?: to bym Ci parę krzaczków wysłała dla Melki. ;:167

Acia1065 przymierzam się do zrobienia spisu ...może w zimie. :D Gratuluję ;:138 ...kluski są bardzo smaczne zwłaszcza ze starych ziemniaków.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 33424
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Bytom

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Eluśka na maliny miejsca niet bo one wszystkie rozłażą się rozłogami ,a na to nie moga sobie pozwolić .Posadziłam malino jeżynę od Irenki ale przed ogródkiem .Od sąsiada włażą mi maliny dołem i wszystko wyrywam ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Jadzinko to sobie przesadź te maliny od sąsiada do przedogródka...aż żol wyciepować. ..a są choć dobre w smaku :?: . :wit



We wtorek u nas odpust no i trzeba coś upichcić.

Postanowiłam wrócić do mojego sprawdzonego przepisu na Sernik Śląski Halżbiytki.
Szukom w różnych miejscach dobrego przepisu na sernik i nawet znajduja ale i tak zaś wracom do tego przepisu.
Idzie go zrobić na każdo okazjo i na co dzień ale i na bogato np. na święta czy jakoś inkszo okazja.

Tak wyglądo ;:177


Obrazek



Obrazek



Obrazek



Obrazek

Dużo blacha z pieca:

Składniki na ciasto: 45 dkg mąki, 1 szklanka cukru, 3 żółtka, 1 duża łyżka proszku do pieczenia, 25 dkg masła lub margaryny Palma, 2 łyżki kakao.

Składniki na masa serowa: 1 kg twarogu, 6 jajek, 3 białka pozostałe z ciasta, 1 szklanka cukru, 1 łyżka kaszy manny lub mąki ziemniaczanej, pokrojone bakalie ( co mamy np. daktyle, rodzynki, suszone wiśnie, suszone morele, starta skórka z pomarańczy, cytryny :!: ), 15 dkg masła, cukier waniliowy lub wanilia.

Zagniatam ciasto ręką w misce i ukulałach 4 kulki ...idą do lodówki coby się schłodziły.

Bierymy sie za ser.
Ja sera nigdy nie miela.
W głębokim chropowatym garnku np. emaliowany umyty w zmywarce pora razy :wink: ucierom masło z cukrem mikserem oczywiście, potem po kolei dodaję żółtka i na koniec pokruszony twaróg i na wolnych obrotach wszystko sie miksuje.

Włączom piec na 220 *

Na blacha wyłożono papierem do pieczenia trza na grubych oczkach 2 kulki.
Do masy serowej dodaję bakalie i ubite 9 białek ze szczyptą soli.
Na wierch trza ostatnie 2 kulki ciasta.

I do piekarnika bo już sie nagrzoł.... na godzina :!:

W zależności od pieca trzeba kontrolować temperatura, zwykle po pół godzinie zmniejszom do 160*.

Koniecznie spróbujcie...będziecie zawijać aż miło. :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Sezon śliwkowy w pełni to trzeba coś upichcić. :D
Padło na
Knedle ze śliwkami

Wróciłam do mojego starego przepisu, który zawsze się sprawdza.
Ciasto:

50 dkg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków i przeciśniętych przez praska,
25 dkg mąki,
1 jajko
1/3 szklanki śmietany,
3 łyżki masła (ja dałam masło roślinne)

Nadzienie:
niecały kilogram połówek śliwek

3 łyżki masła 2 łyżki tartej bułki

Do ugotowanych, przeciśniętych przez praska i lekko przestudzonych zimioków dodać przesiano mąka, jako, śmietana i masło.
Zagnieść ciasto, uformować wałek i kroić na plastry. Wszystko kulać na opruszonej mąką desce.
I na te plastry kłaść połówka śliwki, zalepić i uformować kulka.

Kłaść do szerszego rondla z gotującą się osolona wodą żeby pływały swobodnie.
Jak się ugotują wyjąć na miska.
Przyrumienić na patelni masło z bułką tartą i polać knedle w misce.


Smacznego. ;:168
Obrazek
Awatar użytkownika
Ewcik000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 41
Od: 30 lip 2016, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Elżuniu, ależ pyszności, obydwie będą u mnie robione prędziutko :tan
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Ewcik000 na pewno będzie smakować. :D


A dziś będzie Prawdziwy schabowy.

Wczoraj wieczorem wyciągnęłam z zamrażarki a dziś rano już rozmrożonego potłukłam.
Zrobiłam marynatę z jajka, 2-3 łyżek mleka posoliłam i popieprzyłam i roztrzepałach.

Schabowe układać w kofliczku, przelać marynatą i schować do lodówki.

W okolicach obiadu wyciągnąć, obtoczyć w bułce tartej i na gorący tłuszcz.
Ja smażę na maśle roślinnym albo ma gęsinie.

Do tego ziemniaczki i kiszone ogórki.
Schabowy jest mięciutki a skórka aromatyczna i lekko spieczona. Pychotka.
Życzę smacznego. :wit
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Elu dawno nic nie wstawiałaś, a wątek wspaniały, szkoda!
Ja go dopiero dzisiaj znalazłam.
Sama pochodzę prawie ze Śląska- bo z południowych krańców Częstochowy, więc wiele z tych potraw znam, bo ludność z moich stron pracowała na Śląsku (zwłaszcza w kopalniach) i wiele z tych potraw przenikało. Sama myślę o wątku kulinarnym, ale nie wiem czy mi na to starczy czasu.
Serdecznie Cię pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Moniczko właśnie się wzięłam za porządkowanie mojego wątku. :D
Zakładaj swój wątek bo masz dużo fajnych przepisów i świetnie łączysz przeróżne smaki. A twoje zaprawy, które idą na tony ;:oj na pewno znajdą amatorów. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”