Kuchnia śląsko Halżbiytki
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Ewcik000 na pewno będzie smakować.
A dziś będzie Prawdziwy schabowy.
Wczoraj wieczorem wyciągnęłam z zamrażarki a dziś rano już rozmrożonego potłukłam.
Zrobiłam marynatę z jajka, 2-3 łyżek mleka posoliłam i popieprzyłam i roztrzepałach.
Schabowe układać w kofliczku, przelać marynatą i schować do lodówki.
W okolicach obiadu wyciągnąć, obtoczyć w bułce tartej i na gorący tłuszcz.
Ja smażę na maśle roślinnym albo ma gęsinie.
Do tego ziemniaczki i kiszone ogórki.
Schabowy jest mięciutki a skórka aromatyczna i lekko spieczona. Pychotka.
Życzę smacznego.
A dziś będzie Prawdziwy schabowy.
Wczoraj wieczorem wyciągnęłam z zamrażarki a dziś rano już rozmrożonego potłukłam.
Zrobiłam marynatę z jajka, 2-3 łyżek mleka posoliłam i popieprzyłam i roztrzepałach.
Schabowe układać w kofliczku, przelać marynatą i schować do lodówki.
W okolicach obiadu wyciągnąć, obtoczyć w bułce tartej i na gorący tłuszcz.
Ja smażę na maśle roślinnym albo ma gęsinie.
Do tego ziemniaczki i kiszone ogórki.
Schabowy jest mięciutki a skórka aromatyczna i lekko spieczona. Pychotka.
Życzę smacznego.
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elu dawno nic nie wstawiałaś, a wątek wspaniały, szkoda!
Ja go dopiero dzisiaj znalazłam.
Sama pochodzę prawie ze Śląska- bo z południowych krańców Częstochowy, więc wiele z tych potraw znam, bo ludność z moich stron pracowała na Śląsku (zwłaszcza w kopalniach) i wiele z tych potraw przenikało. Sama myślę o wątku kulinarnym, ale nie wiem czy mi na to starczy czasu.
Serdecznie Cię pozdrawiam!
Ja go dopiero dzisiaj znalazłam.
Sama pochodzę prawie ze Śląska- bo z południowych krańców Częstochowy, więc wiele z tych potraw znam, bo ludność z moich stron pracowała na Śląsku (zwłaszcza w kopalniach) i wiele z tych potraw przenikało. Sama myślę o wątku kulinarnym, ale nie wiem czy mi na to starczy czasu.
Serdecznie Cię pozdrawiam!
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Moniczko właśnie się wzięłam za porządkowanie mojego wątku.
Zakładaj swój wątek bo masz dużo fajnych przepisów i świetnie łączysz przeróżne smaki. A twoje zaprawy, które idą na tony na pewno znajdą amatorów.
Zakładaj swój wątek bo masz dużo fajnych przepisów i świetnie łączysz przeróżne smaki. A twoje zaprawy, które idą na tony na pewno znajdą amatorów.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Na dzisiejszy ponury dzień ugotowałam kompot z dyni Sweet Meat .
Połowa dyni i jeden owoc pigwowca + goździki, cynamon i odrobina cukru...wyszło 2 litry.
Owoc pigwowca z powodzeniem zastępuje cytrynę i uważam, że nawet lepiej smakuje bo cytryna z czasem staje się gorzka.
Połowa dyni i jeden owoc pigwowca + goździki, cynamon i odrobina cukru...wyszło 2 litry.
Owoc pigwowca z powodzeniem zastępuje cytrynę i uważam, że nawet lepiej smakuje bo cytryna z czasem staje się gorzka.
- mimoza55
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1353
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: KRAKOWSKIE
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elżbietko, ale narobiłaś mi smaku na kluski śląskie z roladką,że musiałam sobie zrobić, pycha
Ciasto z pierwszej strony ja robię podobnie tylko teraz jesienią jak mam dynie to do ciasta daję 1/2 kg jabłek i 1/2kg pokrojonej w kosteczkę surowej dyni , dynię skrapiam cytryną. Na moją blachę to troszkę zwiększam proporcje do 6 jajek... nawet wczoraj go robiłam .
Z pigwy to ja robiłam marmoladki, zawsze wychodziły super twarda, prawdziwa marmolada.Pigwę to kroję na cieniutkie listki i susze,
potem jak robimy herbatkę w dzbanku to wrzucamy suchą pigwę i zastępuje nam cytrynę. Tak sie nauczyliśmy ,że zimą do herbat
już nie kupujemy cytryn . Po co przepłacać jak pigwa ma więcej witaminy C a rośnie nam w ogrodzie.
Ciasto z pierwszej strony ja robię podobnie tylko teraz jesienią jak mam dynie to do ciasta daję 1/2 kg jabłek i 1/2kg pokrojonej w kosteczkę surowej dyni , dynię skrapiam cytryną. Na moją blachę to troszkę zwiększam proporcje do 6 jajek... nawet wczoraj go robiłam .
Z pigwy to ja robiłam marmoladki, zawsze wychodziły super twarda, prawdziwa marmolada.Pigwę to kroję na cieniutkie listki i susze,
potem jak robimy herbatkę w dzbanku to wrzucamy suchą pigwę i zastępuje nam cytrynę. Tak sie nauczyliśmy ,że zimą do herbat
już nie kupujemy cytryn . Po co przepłacać jak pigwa ma więcej witaminy C a rośnie nam w ogrodzie.
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
witam zawitałam do ciebie przepisy super ciekawi mnie dlaczego do ciasta na knedle dodajesz śmietany ja robię bez a może twoje sa lepsze muszę spróbować.Mom w sobota fajer zjeżdrzają siię dzieci i tak szukom co by zrobic inszego ,knedli nie byda robić ale mnie zaciekawiły pozdrawiom
Zapraszam serdecznie
: Spełnione marzenie 2007
: Spełnione marzenie 2007
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Wandziu kluski i rolada zwłaszcza w tako pogoda zawsze poprawią humor.
Jasne, że można dodać dynię...muszę spróbować. Jeżeli chodzi o te marmoladki to robiłaś je z pigwy czy pigwowca? Obojętnie z czego to na pewno są wyjątkowo dobre i aromatyczne.
Z owocami pigwowca robię podobnie ale w tym roku trzymam w zimnej sieni i na bieżąco kroję.
Zalewam w garnku gorącą wodą dodając po kilka owoców aronii, mrożonych truskawek i mrożonych malin. Dla odmiany można dodać parę liści mięty lub melisy.
Suszyłam też młode liście morwy (dzięki Halinko eukomis ) i też można je dodać opcjonalnie jak to śmiesznie brzmi po śląsku...
Jasiu widza, że pisałaś wiadomość przez komórka. Czemu ona tak zniekształco...ani wielkich liter, ani znaków interpunkcyjnych...no powiedz aż sie źle czyto.
Knedle ze śmietaną są delikatniejsze i moim bardzi smakują Ciekawe jakie pychotki swoim na fajer uważyłaś.
Jasne, że można dodać dynię...muszę spróbować. Jeżeli chodzi o te marmoladki to robiłaś je z pigwy czy pigwowca? Obojętnie z czego to na pewno są wyjątkowo dobre i aromatyczne.
Z owocami pigwowca robię podobnie ale w tym roku trzymam w zimnej sieni i na bieżąco kroję.
Zalewam w garnku gorącą wodą dodając po kilka owoców aronii, mrożonych truskawek i mrożonych malin. Dla odmiany można dodać parę liści mięty lub melisy.
Suszyłam też młode liście morwy (dzięki Halinko eukomis ) i też można je dodać opcjonalnie jak to śmiesznie brzmi po śląsku...
Jasiu widza, że pisałaś wiadomość przez komórka. Czemu ona tak zniekształco...ani wielkich liter, ani znaków interpunkcyjnych...no powiedz aż sie źle czyto.
Knedle ze śmietaną są delikatniejsze i moim bardzi smakują Ciekawe jakie pychotki swoim na fajer uważyłaś.
- mimoza55
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1353
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: KRAKOWSKIE
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Eluniuja ,marmoladę robiłam z owoców, krzewu pigwowca japońskiego. Jedną marmoladkę robiłam z samych pigwowców
a drugą mieszałam , jabłka+pigwowiec. Morwy w mojej okolicy nie widziałam, a melisę i mięte mam w ogrodzie i listki też zbieram
a drugą mieszałam , jabłka+pigwowiec. Morwy w mojej okolicy nie widziałam, a melisę i mięte mam w ogrodzie i listki też zbieram
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Wandziu w przyszłym roku spróbuja zrobić te marmoladki. W tym roku zbiór był raczej skromny i już wszystko zagospodarowane.
Morwę mam na zegrodce: zrywałam najmłodsze listki i suszyłam. Teraz się przydają.
Widzę też sporo młodej pokrzywy, która rośnie w najlepsze i zastanawiam się czy też nie pozbierać i może ma sens ją jeszcze wysuszyć. Jednak nie wiem jak z wartościami odżywczymi o tej porze roku.
Morwę mam na zegrodce: zrywałam najmłodsze listki i suszyłam. Teraz się przydają.
Widzę też sporo młodej pokrzywy, która rośnie w najlepsze i zastanawiam się czy też nie pozbierać i może ma sens ją jeszcze wysuszyć. Jednak nie wiem jak z wartościami odżywczymi o tej porze roku.
- mimoza55
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1353
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: KRAKOWSKIE
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Co do suszenia ziół, nie mam dużej wiedzy , informacji szukam w kwiat lipy, mięta,melisa,owoc dzikiej róży, piołun,centurię.To są zioła, które susze . O walorach pokrzywy słyszałam tyle dobrego ,rośnie w ogrodzie, ale jakoś nie mogę sie zmobilizować aby ją ususzyć Dzięki Tobie poczytałam o Morwie , ma same zalety.Owoców, nie tylko Pigwowca w tym roku faktycznie jest małotak ,że zapasy w spiżarni są skromne.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Wandziu chciałabym sobie lipę tilia cordata posadzić w górach. W nadleśnictwie jest dostępna więc na wiosnę tam zawiozę. Na ich stronie internetowej widziłam też, że mają czeremchę pospolitą prunus padus , sliwę tarninę prunus spinosa i jarząb pospolity odmiana jadalna sorbus aucuparia var. edulis.
Miejsca jest dość bestuż moga posadzić.
Jak co roku będę zrywać i suszyć młode listki malin.
A szałwia, mięta i melisa najlepiej mi smakują świeżo zbierane. Miętę i melisę zamrażam i dodatkowo suszę. Do lata sporo czasu tzw. przednówek a coś trzeba pić.
Centurii nie znam..zaraz poczytam. O jak ona ładnie kwitnie przy okazji. Właściwości i zalet też ma sporo ale chyba się z nią w handlu nie spotkałam, no chyba, że nasionka są dostępne.
No to plany mamy...teraz tylko czekać, później zdobywać i sadzić.
Na poniedziałek proponuję prostą i szybką Sałatkę.
Składniki:
-obgotowany brokuł,
-2 jajka na pół twardo,
-mały ser feta,
-pół papryki.
Proszę sobie nakładać, można dodać pieprzu.
Życzę smacznego.
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Witam wszystkich, zostałam ostatnio fanką śląskiej kuchni i zamierzam się w końcu nauczyć klusek śląskich, więc chyba dobrze trafiłam Jaka zdrowa sałatka! I wygląda pysznie. No to mam już pomysł na jutrzejszy obiad
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elu, ja sobie nałożyłam pełny talerz, to zdecydowanie moje smaki! Jaki serek tam masz?