Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 600 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 39, 40, 41, 42, 43
Autor Wiadomość
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 14 kwi 2017, o 13:12 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7461
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1
Mocno cytrynowa Baba Wielkanocna.
Na razie w piekarniku. :D

Obrazek

Składniki:
5 jaj, 20dkg masła, 22 dkg cukru, 17 dkg mąki pszennej, 9 dkg mąki ziemniaczanej, otarta skórka z pół cytryny, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli


Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym (nad parą).Masło wstawić do rozpuszczenia na '3' (skala do 9)
Włączyć piekarnik na 180 stopni.
Do ubitych jaj dodać szczyptę soli.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Przesiane mąki stopniowo dodawać do ubitych z cukrem jaj.
Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem po wysuszeniu zetrzeć na tarce i dodać do ciasta.
Na koniec dodać stopione masło i mieszać aż składniki całkowicie się połączą i ciasto uzyska gładką konsystencję.
Wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Piec w 180 stopniach 10 minut a potem zmniejszyć do 160 do momentu aż zacznie odstawać od blachy (około 1 godziny). Na wyczucie swojego pieca.
Po upieczeniu polać obficie polewą zrobioną z soku z cytryny i cukru pudru.
Szybki i nieskomplikowany sposób na fajne ciasto. :wink:
Na święta dodaję masło ale tak na co dzień łączę masło z margaryną.

Smacznego ;:167

_________________
Pozdrawiam i zapraszam. Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 22 kwi 2017, o 09:01 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7461
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1
Dostałam od kuzynki królika. Siedzi w zamrażalniku (zaraz będę go wyciagać).
Chciałabym go jutro moim głodomorom jakoś przyrządzić. Jest to pierwszy królik w rodzinie. :wink:

Mam zamiar go poporcjować, oprószyć jakimiś przyprawami ( ;:180 ) i przyrumienić na maśle.
A potem ułożyć w brytfance, dodać kapustę kiszoną i piec w piekarniku jakąś godzinkę....może wystarczy.

Chciałabym podać go z kluskami śląskimi albo z czornymi ( z dodatkiem surowych ziemniaków).

Wiem...nie taki królik straszny ale jakoś się go boję ;:306 ....Kochani ratujcie. ;:303 ;:180

_________________
Pozdrawiam i zapraszam. Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
JAKUCH
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 22 kwi 2017, o 21:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 29199
Skąd: Bytom

 więcej niż 1
Elusia moja synowa moczy 2 dni w maślance królika, a potem normalnie na piecu go dusi .Oczywiście dużo czosnku ,sól papryka.Ja go tylko nasmaruję czosnkiem i solą i tak leży czasem 2 dni albo zaraz jak go kupię poćwiartkuję i zaraz go przyprawiam to wtedy bardziej przechodzi czosnkiem i solą .Jednak mój wnuk twierdzi ,że przed mrożeniem mięsa się nie przyprawia.No cóż kucharz trza mu wierzyć .Godzinka na piecu starczy ja do piekarnika nie wkładam, ale możesz go tak dusić.SMACZNEGO ;:196 Czemu kiszono kapusta nigdy nie słyszałam ,ale może być dobre czemu nie

_________________
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 23 kwi 2017, o 13:53 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7461
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1
Jadźko dzięki za podzielenie się przepisem ;:196 . Na pewno kiedyś spróbuja bo my już po obiedzie. :lol: Tym bardziej z czosnkiem to na mus. :!:

Królik wyszedł bardzo dobrze. ;:173
Po kolei:
Królika po odmrożeniu poporcjowałam i każdą część posoliłam i popieprzyłam
Obsmażyłam na patelni na maśle.
Dwie cebule przyrumieniłam w brytfance i dodałam 2 opakowania kapusty kiszonej ze sklepu (moja kiszona na kminku się niestety skończyła).
Następnie dodałam łyżkę miodu i piwo 0,5 l i poddusiłam wszystko.

Do brytfanki( bez przykrywki) z kapustą włożyłam przyrumienione na maśle kawałki królika i do piekarnika na 160* na pół godziny potem zmniejszyłam do 120* i jeszcze godzinkę się onaczyły.

Do tego już tylko ziemniaczki i gotowe.
W sumie proste i w miarę szybko. Nie trzeba robić żadnej surówki.
Czytałam, że królik jest suchy i trzeba czasu żeby skruszał. Widocznie połączenie kapusty i piwa sprawia, że kruszeje podczas duszenia.
Wyszło naprawdę smakowicie ;:224

Tak się cieszę, że wszystkim smakowało. ;:168

_________________
Pozdrawiam i zapraszam. Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
JAKUCH
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 23 kwi 2017, o 17:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 29199
Skąd: Bytom

 więcej niż 1
Elusia ciekawy experyment, a oczywiście kapusta powoduje kruszenie mięsa, a jeszcze pifko :wink: Trzeba będzie to wypróbować, bo mam jeszcze 2 kawałki królika zamrożone ;:196 Babka muszę wypróbować

_________________
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 23 kwi 2017, o 19:18 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7461
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1
Jadźko koniecznie spróbuj. :D
A ten przepis na babka można wykorzystać i zrobić ciasto rabarbarowe. Będą zawijać aż miło. :wink: :D

_________________
Pozdrawiam i zapraszam. Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Ditta
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 7 maja 2017, o 18:49 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Avatar użytkownika
Postów: 17
Skąd: Mysłowice

 ---
Długo, długo nie było mnie na forum ale bezbłednie trafiłam na Twoja kuchnie sląska Elu.
Przeglądałam przepisy hihihi i nawet swoj znalazłam na siemieniotkę.
Szkoda aby ten dział zmarniał, jest tu tyle cudownych przepisów, nic tylko gotować.
Pozdrawiam serdecznie.


Obrazek

ciasto orzechowo-czekoladowe

składniki
ciasto I biszkoptowe

7 jajek
3 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
3 łyżki oleju
5 czubatych łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki pr. do pieczenia

ciasto II orzechowe

25 dag orzechów drobno pokrojonych
1 łyżka miodu
5 białek
20 dag cukru
1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pr. do pieczenia

krem

1 szklanka mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
15 dag cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
30 dag masła
2-3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej




sposób przygotowania
ciasto I
Białka ubić, dodać cukier, następnie po 1 żóltku. Pod koniec ubijania dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Upiec

ciasto II

Białka ubić, dodać cukier i resztę składników. Upiec w temp. ok.180n st. 15-20 minut

Krem

1 szklankę m leka zagotować z cukrem waniliowym
5 żółtek, cukier i mąką ziemniaczaną utrzeć i wlać do mleka. Ugotować budyń
Po ostudzeniu połączyć z utartym masłem. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i po ostudzeniu dodać do kremu.

Biszkopt przekroić na pół, przełożyć kremem w środek włożyć ciasto orzechowe. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową lub wysmarować resztą kremu i posypać tartą czekoladą.

_________________
Wróciłam do ustronia - zapraszam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 14 lip 2017, o 15:26 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7461
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1
W międzyczasie zajrzałam do Ciebie Ditta. Fakt dopiero dziś ale lepiej późno niż wcale. Ten nasz czas ;:224
Bardzo dziękuję za odwiedzinki i kto wie....do Cieszyna do Grażki a potem do Ciebie do Ustronia warto byłoby się wybrać. Czas pokaże.
Dziękuję za wstawienie przepisu. Jak będzie okazja to chętnie spróbuję ale bez pytań na pewno się nie obejdzie. ;:167


A co w mojej kuchni słychać?
Truskawki zamrożone, kompot truskawkowo- agrestowy zrobiony, dżem z czarnej porzeczki też a ostatnio przerabiałam wiśnie.
Wydrylowałam, zasypałam cukrem a następnego dnia przesmażyłam i (dodałam pół łyżeczki kwasku cytrynowego) tak z godzinę a później przekładałam gorące prosto do słoików i pod koc.
Rano już były gotowe...na szczęście wszystkie zassane.

Z 4 kg wyszło 11 słoików.
Obrazek

Miłego kuchmarzenia życza. ;:137

_________________
Pozdrawiam i zapraszam. Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
JAKUCH
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 14 lip 2017, o 22:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 29199
Skąd: Bytom

 więcej niż 1
Elusia obrotno gospodyni z Ciebie ;:215 , ale owoc nie może sie zmarnować .Agresty mom do jedzenio, to samo truskawki i porzeczki, tylko czarno porzeczka poszła do słoika zasypałam cukrem i zagotowałam .Będzie w razie czego do herbatki .Musza kupić malinki i dać do słoika w razie czego przydadzą się dla Melki

_________________
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 15 lip 2017, o 09:21 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 647
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Elizabetka jak to możliwe to zrób spis przepisów na początku, są wspaniałe. Zrobiłam kluski śląskie i wreszcie mi się udały. ;:138

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 15 lip 2017, o 09:56 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7461
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1
Jadzinko mrożę również borówka amerykańsko ale i na bieżąco do jedzenia. Jeszcze mi się zachciało kupić a pniu czerwono, różowo i biało porzeczka....byłoby fajnie, no nie :?: Jakieś miejsce sie znojdzie. :heja
Maliny zasypuja cukrem i do słoika ale na ząb też musi być. A nie masz tam miejsca na maliny w tym rogu :?: to bym Ci parę krzaczków wysłała dla Melki. ;:167

Acia1065 przymierzam się do zrobienia spisu ...może w zimie. :D Gratuluję ;:138 ...kluski są bardzo smaczne zwłaszcza ze starych ziemniaków.

_________________
Pozdrawiam i zapraszam. Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
JAKUCH
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 15 lip 2017, o 17:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 29199
Skąd: Bytom

 więcej niż 1
Eluśka na maliny miejsca niet bo one wszystkie rozłażą się rozłogami ,a na to nie moga sobie pozwolić .Posadziłam malino jeżynę od Irenki ale przed ogródkiem .Od sąsiada włażą mi maliny dołem i wszystko wyrywam ;:180

_________________
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 600 ]  Idź do strony nr...        1 ... 39, 40, 41, 42, 43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *