Ciało tłuszczowe w kolanie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
kasia151519
50p
50p
Od: 2 cze 2008, o 23:09

Ciało tłuszczowe w kolanie

Post »

Czy ktoś z Was miał problemy z przyrostem ciał tłuszczowego w kolanie?Bardzo mnie to interesuje poniewaz moja córka ma mieć już drugą operację z tego powodu.Moze znacie jakieś inne metody leczenia?
Kobieta to najcudowniejszy kwiat w ogrodzie!
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Znalazłam coś w necie, ale nie jest to specjalnie pocieszające :(

Problemu z kolanem może też dostarczać ciało tłuszczowe zwane przetrwałym fałdem przyśrodkowym. Jest to jedna z pozostałości rozwojowych (występuje u 40% ludzi), jak ząb mądrości czy wyrostek robaczkowy - niczemu nie służy, a podrażniony i zmieniony zapalnie stanowi poważną chorobę, często możliwą do wyleczenia tylko operacyjnie. Ciało tłuszczowe zaczyna się przy rogu przednim łąkotki przyśrodkowej i jego podrażnienie powoduje odruch przenoszenia naprężeń na boczny przedział stawu kolanowego i głowę strzałki. Powoduje to zmianę toru rzepki, tendencje do odchylania się jej do boku, mocne przyciskanie do kłykcia bocznego kości udowej i - w efekcie - chondromalację.
- http://www.zdrowemiasto.pl/_zm/?art=100

Ciało tłuszczowe Hoffy to depozyt tkanki w przednim przedziale kolana, otaczający więzadło rzepki. Przerost ciała Hoffy może wynikać z jego podrażnienia (np. powtarzane przeprosty) lub zatrzymania wody w organizmie (spęcznienie), co często występuje w okresie intensywnej gry hormonalnej (okres dojrzewania, napięcie przedmiesiączkowe). Wskazane stsowanie leków przeciwobrzękowych i chłodzenie kolana. Przy dolegliwościach można podać dostawowo lek przeciwzapalny.
- http://www.zdrowemiasto.pl/modules.php? ... 862&alt=77
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
kasia151519
50p
50p
Od: 2 cze 2008, o 23:09

Post »

Dziękuję serdecznie Nalewko za odpowiedż.Niestety chyba nie mamy innego wyjścia jak zabieg(tak też twierdzi lekarz).Ja jednak miałam cichą nadzieję,że obejdzie sie bez tego. ;:99
Kobieta to najcudowniejszy kwiat w ogrodzie!
magdalena09
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lip 2014, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Przerośnięte ciało tłuszczowe w kolanie

Post »

Rok temu w maju miałam rekonstrukcję ACL ponieważ miałam skręcenie i naderwanie w obrębie (przedniego) (tylnego) więzadła krzyżowego kolana. Po tym zabiegu miałam 4 rehabilitacje i w dalszym ciągu kolano bolało, ponieważ śruba zaczęła uciskać i 9 maja tego roku miałam kolejną operację ponieważ była niestabilność kolana po rekonstrukcji ACL oraz mechaniczne powikłania innych urządzeń kostnych, wszczepów i przeszczepów.. Po tej operacji miałam już 2 rehabilitacje i w dalszym ciągu nie ma poprawy nawet po tej ostatniej jest jeszcze gorzej bo kolano boli jeszcze bardziej niż przed rehabilitacją. Lekarz powiedział że jeszcze jedna rehabilitacja będzie i jeśli ta nie pomoże prawdopodobnie będę musiała mieć kolejną operację bo mogę mieć przerośnięte ciało tłuszczowe hoffy. Ból kolano występuje po prawej stronie i jeśli mam nogę zgiętą jest problem z wyprostem, ponieważ się blokuje i przy próbie wyprostu jest duży ból. Czy to jest cos poważnego?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”