Super szybkie dania obiadowe

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2645
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Post »

mniam mniam..... zmykam stąd bo znowu zgłodnieje ....a pora na jedzenie mało odpowiednia...ale na pewno tu będę wpadać...łasuch ze mnie :P :P :P
Awatar użytkownika
Renia 4
200p
200p
Posty: 243
Od: 5 paź 2008, o 17:49
Lokalizacja: obecnie opolskie

Post »

Mam coś szybkiego, bo tylko czas przygotowania sie liczy.
40 dag brokułów
1 strąk czerwonej papryki
1 łyżka masła lub margaryny
4 jajka
4 łyżki mleka
2 łyżki wody
4 cienkie plasterki gotowanej szynki
10 dag żółtego sera
sól,pieprz
Brokuły rozdrabniamy. Gotujemy na pół twardo. Paprykę myjemy i drobno kroimy. Mleko łączymy z wodą i jajkami. Doprawiamy. Brokuły wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem z mleka i jajek. Na wierzch kładziemy pokrojoną szynke, papryke i posypujemy żółtym serem. Pieczemy, aż masa jajeczna się zetnie. Podajemy na gorąco.
Pychota, można zamiast brokułów dodac kalafior, a mozna i to i toa zamiast szynki -plastry lekko przysmarzonego gotowanego boczku. Porcja na 4 osoby.
Smacznego ;:137
Pozdrawiam wiosennie
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1279
Od: 30 lip 2008, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

a ja mam jeszcze zastosowanie do warzyw z zupy - np. z rosołu - dodać do ugotowanych ziemniaków, ugnieść razem i na chwilę na patelnię ;)
fajne urozmaicenie ziemniaczków do drugiego, a przy tym nie wyrzucamy zieleniny z zupki:)
Anka
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2030
Od: 28 sie 2008, o 22:29
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

aconitum pisze:a ja mam jeszcze zastosowanie do warzyw z zupy - np. z rosołu - dodać do ugotowanych ziemniaków, ugnieść razem i na chwilę na patelnię ;)
fajne urozmaicenie ziemniaczków do drugiego, a przy tym nie wyrzucamy zieleniny z zupki:)
O widzisz! Świetna sprawa! Świetny ten wątek generalnie, wiosną to sobie chyba moja rodzina na stołówkę pójdzie :roll:
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Posty: 322
Od: 27 lut 2008, o 20:52
Lokalizacja: Mazowsze

Post »

Safiori, b. zaintrygował mnie przepis na chruściki . Opisz, proszę dokładniej, na ile części kroisz pierś, gdzie i jak upychasz ten boczek. Czy danie nadaje się do odgrzania w piekarniku? Dzięki za odpowiedź. Na pewno wypróbuję.
Awatar użytkownika
safiori
200p
200p
Posty: 321
Od: 7 kwie 2008, o 09:51
Lokalizacja: Poznań

Post »

Pierś kroję w cieńkie plasterki tak po długości potem troszkę rozbijam na cieńki plasterek , robię po środku nacięcie i przewijam tak jak chruścika i potem przez ten otworek w środku przekładam cieńki paseczek boczku. Potem wrzucam na goracy tłuszcz na patelni, na krótko. Wtedy są soczyste. Myślę że można też w piekarniku podpiec ale na patelni jest bardzo szybko. Nam smakują i na ciepło i na zimno. No i posypuję vegetą lub jakimś innym warzywkiem zamiast soli. Takie chrusty można tez zrobić z polędwicy wieprzowej też pyszne.Wtedy kroi się plastry po skosie żeby były dłuższe a reszta tak samo. :D Smacznego!
Awatar użytkownika
safiori
200p
200p
Posty: 321
Od: 7 kwie 2008, o 09:51
Lokalizacja: Poznań

Post »

To może jeszcze tak na szybko prawie "gołąbki". Z mielonego robię małe klopsiki wrzucam do garka na tłuszcz jak się podsmażą dorzucam kapustę pokrojoną w szerokie paski(tak około 1,5-2 cm) i duszę to wszystko. Potem przecier pomidorowy do smaku vegeta i wychodzi potrawa o smaku gołąbków a nie jest tak czasochłonna. :D
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Posty: 322
Od: 27 lut 2008, o 20:52
Lokalizacja: Mazowsze

Post »

Safiori, dzięki Tobie i Twoim chruścikom wiem co podam moim gościom przy najbliższej okazji.Bardzo się cieszę. Dzięki.
Betix75
50p
50p
Posty: 87
Od: 16 wrz 2007, o 16:34
Lokalizacja: wielkopolska

Post »

Cukinia na pyszną kolacyjkę :)

- 1 cukinia pokrojna w plastry,
- 1-2 pomidorów
- śmietanka słodka (18 %, ewentualnie 30 % ;) )
- świeży koperek
- olej lub inny tłuszcz do smażenia

przyprawy:
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- ząbek czosnku

Wykonanie:

Cukinie kroimy w plastry ok. 1 cm i wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (delikatnie, aby nie stracić smaku i zapachu cukinii - zgodnie z zasadą lepiej mniej niż za dużo). Gdy cukinia puści sok i stanie się "szklista, miekka" dodajemy pokrojone pomidory (ja również kroje w plastry i nie obieram ze skórki, ale jeśłi komuś skórki przeszkadzają to wg uznania). Dusimy na wolnym ogniu, mieszamy delikatnie od czasu do czasu. W chwili gdy pomidory puszczą sok, dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Jeszcze chwileczkę dusimy (1-2 min.). Na samym końcu dodajemy słodką smietankę i zabielamy. Na koniec posypujemy świeżym, pokrojonym koperkiem.

Życzę smacznego, w chwili gdy cukinia jeszcze jest dostępna w sklepach
Tego na co za późno, tego szkoda...
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 5993
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: świętokrzyskie

Post »

Boczniaki

myjemy, obsypujemy solą i pieprzem. Następnie panierujemy w mące, rozbitym jajku i bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Pyszne danie w kilka minut.

Możemy je podać z ziemniakami (dłuższa wersja) albo ryżem (szybka). Ziemniaki można obrać poprzedniego dnia i zostawić na noc w osolonej wodzie. Po przyjściu z pracy wystarczy nastawić ziemniaki i przez ten czas przygotować boczniaki i sałatkę.

A sałatka np z cykorii i jabłka, (cykorię siekamy, do niej ścieramy na grubych oczkach jabłko, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy śmietanki lub jogurtu, mieszamy i gotowe). Doskonały jest również gotowany kalafior lub brokuły.

Szybko i smacznie (właśnie robię) :D

W jeszcze szybszej wersji układamy boczniaki na sałacie lodowej i dodajemy co dusza zapragnie, np. garść pomidorów koktajlowych, kukurydzę z puszki, ogórka świeżego lub kiszonego. Sałatę można skropić oliwą z oliwek lub sosem np winegret.
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1948
Od: 12 lip 2007, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk / Podkarpacie

Post »

coma95 pisze:Piersi z kuraczaka inaczej.

Piersi kroimy na kawałeczki i wsadzamy do miseczki z rozbełtanymi 2 jajkami. Przyprawiamy. Nakładamy łyżką i smażymy jak kotlety ostrożnie obracając. Można dodać np. pietruszkę czy koperek, albo coś innego - zmieni się smak i nie będą to tradycyjne piersi smażone :)
Ja dodaję do tego trochę potartego żółtego sera :D
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2127
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Post »

2-3 kiełbasy toruńskie, smażę na patelni, jak puszczą tłuszcz dorzucam dużą cebulę. Przyprawiam pieprzem i szczypiorem, do tego bagieta z masłem...Wsio. Zimne piwko może być, dla tych co lubią, lub zimny kefir. Nie dietetyczne ale z dawna pyszne.
a! i kiszony ogóras! ;)
Krzysztof N
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1047
Od: 16 lut 2009, o 18:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post »

a to porcja dla ilu osób?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”