Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4  
Autor Wiadomość
liska
 Tytuł: Super szybkie dania obiadowe
PostNapisane: 6 paź 2008, o 13:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 15251
Skąd: podkarpacie
Tak mi przyszło dziś do głowy... bo skończyły mi się pomysły :(

Dzień coraz krótszy więc jak człowiek wraca po 16 do domu, to za wiele w ogródku już nie zrobi.
Mają być jeszcze ciepłe dni, więc warto czas wykorzystać w ogródku a nie w kuchni....

Proszę więc o pomoc i przepisy na super szybkie dania albo na dania które można przygotowac dzień wcześniej wieczorem jak już się z ogródka wróci a na drugi dzień po pracy szybko odgrzać :)

Żeby nie było, że nic nie daję.... to dam przepis na super szybkie danie, które robię jak już naprawdę nie mam co zrobić .. czyli raz na pół roku :)

1. Spagetti

- makaron
- mięso mielone
- sos cygański w słoiku
- ser zółty

mięso usmażyć na patelni (jak jest czas to usmażyć przed nm cebulkę), wlać sos ze słoika, polać tym makaron i posypać startym serem żółtym


2. Ogrodowe leczo

- cebula
- cukinia
- fasola szaragowa
- papryka
- pomidory
- kiełbasa
- śmietana 1 łyżka, odrobinę mąki
- koperek

Pokrojone w kostkę warzywa smażę i dodaję kolejne składniki w kolejności jak wyżej
Jak macie inne warzywa w ogródku to można wkroić.
Przygotowuję wieczorem, doskonale się odgrzewa na drugi dzień. Podaję z bagietką:)

Proszę o inne propozycje.

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
Renia 4
 Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2008, o 13:28 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 320
Skąd: obecnie opolskie
Witaj, twoje ogrodowe leczo jest w zasadzie identyczne z moim, z tą różnicą, że zamiast kiełbaski daję pierś kurczaka pokrojoną w kostke,(doprawić przyprawą do kurczaka )i przesmażona na oliwie ,pod koniec odrobina czosnku. Smak zapewne nieco odmienny niż z kiełbaską. Oczywiście z bagietką lub z ryżem (ugotowanym wcześniej "pod poduchą'") :) . Smacznego. :D

_________________
Pozdrawiam wiosennie
^"^"^"^"^"^"^"^"^"


Góra   
  Zobacz profil      
 
Comcia
 Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2008, o 13:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 16910
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Może ja też dorzucę swoje 3 grosze ???

Moja teściowa nazywa to giwecz - coś niby leczo, ale z powodzeniem na imprezach zastępuje bigos.
Składniki :
- olej
- cebula
- papryka
- przecier pomidorowy
- każde inne warzywo
- kiełbasa albo mięsko

Na oleju w garnku leciutko zeszklić cebulkę i po kolei dodawać pokrojowe warzywa, co wpadnie pod rękę. Marchewka, seler, pieruszka,cukinia, kapusta, fasolka szparagowa, kalafior, w ogóle każde warzywo się nadaje :) Koniecznie musi być papryka i jakaś kiełbaska albo mięsko. Uwzględniając kolejność dorzucania warzyw trzeba mieć na uwadze jak długo się gotują....
To razem dusimy podlewajac wodą i dodając przecier pomidorowy. Doprawić do smaku i pamiętać o dużej ilości słodkiej papryki. Ja pod koniec dodaję ziemniaki i mam wtedy jednodaniową potrawę. Ale można też jeść z chlebem, makaronem albo ziemniakami gotowanymi osobno.
W wersji półpłynnej będzie gęsta zupa :)

Polecam - może się trzeba nakroić trochę warzyw ale wychodzi ciekawa i łatwa do odgrzania potrawa. W zależności od składników może smakować inaczej.

_________________
Pozdrawiam Mariola, dla znajomych Majka albo Maja, lub po prostu forumowiczka....
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
safiori
 Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2008, o 13:51 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 389
Skąd: Poznań
Moje leczo też jest podobne ale zamiast kiełbasy daję mięso mielone i nie dodaję mąki.


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2008, o 14:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 15251
Skąd: podkarpacie
O fajne modyfikacje :)
Z ziemniakami mozebyć bardziej syte a z mięsem mielonym nie trzeba zagęszczać :) Super !
Szczególnie teraz, kiedy mamy w ogródku tyle wrazyw

Czasem dodaję kapusty świeżej/ młodej na wiosnę.
Wtedy jest taki... bigosik :) i dodaję szczyptę kwasku i odrobinę cukru.

Leczo jest fajne bo daje się takie warzywa jakei się ma :)

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
gagawi
 Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2008, o 14:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3275
Skąd: Śląsk

 ---
Ja lubię sałatkę z kurczaka w przyprawie gyross

4 piersi kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą 1/2 torebki ( najlepsza KOTANY )i usmażyc na patelni w niewielkiej ilości oleju (łyżka)- wyjąć do miski do przestudzenia.
1 mała kapusta pekińska - pokroić
1 średnia cebula- drobno posiekać
3 ogórki konserwowoe- drobno pokroić
3/4 puszki kukurydzy bonduelle ( inne są paskudne )

W/w składniki wsypujemy do przestygniętego kurczaka, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.

Sos: mały słoiczek majonezu babuni + keczup ( do smaku-wymieszać )

Podajemy z chlebkiem lub bagietką jako obiado-kolację.

_________________
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin


Góra   
  Zobacz profil      
 
tulipanka
 Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2008, o 14:31 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 5964
Skąd: świętokrzyskie

 1 szt.
Coś mi się wydaje, że będzie to jeden z moich ulubionych tematów.
Z racji tego, że starsza córka chodzi do 1 klasy a druga dopiero skończyła roczek, mam mnóstwo obowiązków.
W dzień powszedni mam godzinę albo i mniej na przyrządzenie obiadu.

Mój sposób szybki i niezawodny obiad to na przykład kurczak z ryżem.
Filety z kurczaka lekko rozbijam tłuczkiem i takie gołe (przyprawione wg uznania), bez panierki smażę na oleju. Do tego gotuję ryż w torebce i robię jakąś szybką sałatkę. Latem były to pomidory lub ogórki w śmietanie, teraz może być np kapusta pekińska z sosem czosnkowym.
Przyrządzenie takiego obiadu zajmuje mi nawet mniej niż pół godziny a jest naprawdę smaczne.

_________________
Pozdrawiam Wiola
Mój ogród - 2014


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2008, o 14:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 15251
Skąd: podkarpacie
a chcę Ci Violu powiedzieć, że właśnie Ty mnie natchnęłaś na ten wątek, jak gdzieś dziś przeczytałam, że masz dowiadczenie z szybkimi obiadami :)

Dziel się dziel :)

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
Comcia
 Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2008, o 14:58 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 16910
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Piersi z kuraczaka inaczej.

Piersi kroimy na kawałeczki i wsadzamy do miseczki z rozbełtanymi 2 jajkami. Przyprawiamy. Nakładamy łyżką i smażymy jak kotlety ostrożnie obracając. Można dodać np. pietruszkę czy koperek, albo coś innego - zmieni się smak i nie będą to tradycyjne piersi smażone :)

_________________
Pozdrawiam Mariola, dla znajomych Majka albo Maja, lub po prostu forumowiczka....
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Renia 4
 Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2008, o 15:54 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 320
Skąd: obecnie opolskie
Teraz coś na szybko , raczej gorąca kolacja- z rozbełtanymi jajami.
Patrzysz do lodówki, masz tylko skrawki jakiejś wędliny, resztki zeschniętego żółtego sera, a w chlebowniku czerstwą bagietkę lub bułkę czy chleb. ALE SĄ JAJKA!!! No i w drzwiczkach MLEKO. Teraz wersje:
1. Bułkę moczysz w mleku- i dobrze odciskasz , ser,kielbaskę(parówkę),kroisz drobniutko, dodajesz 1 jajko ,można łyżkę mąki,doprawiasz przyprawami według uznania , klopsiki otaczasz w bułce tartej i na patelnię. Jako dodatek kiszony ogorek lub korniszon i gorąca kolacja gotowa(bez pieczywa)
2. 2 jajka rozbełtujesz z 1/2 szkl. mleka, trochę soli i maggi, maczasz w tym chlebek i na patelnię z 2 stron opiekasz, opieczone skladam po 2, a między to plasterki wędliny i żółtego sera, jeszcze raz na patelnię i przykrywam pokrywka, pieknie się połączy.
Moje córki nazywały to specialite a la maison w czasach , gdy o wszystko było bardzo trudno., a mąż mawiał, że potrafię z piasku bicz ukręcić.

_________________
Pozdrawiam wiosennie
^"^"^"^"^"^"^"^"^"


Góra   
  Zobacz profil      
 
rivendel
 Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2008, o 16:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3367
Skąd: dolnośląskie
Jesteście kochane! :D Mnie pomysłów też brakuje, a tak między nami, to wolę na działce siedzieć niż przy garach i na pięciu gotować + pies oczywiście, ktory też gotowane lubi.
Ja polecam pierś kurczaka:
- 2-3 piersi
-śmietanka 30%
-pęczek koperku
sól, pieprz, pieprz ziołowy.

Piersi pokroić w nieduże paseczki, obsmażyć, przyprawić, zaciągnąć śmietabnką, dodać posiekany koperek.
Gotowe.
I pyyyyyyszne aczkolwiek kaloryczne... :roll: Ta śmietanka.... Ale bez niej nie ma potrawy!
Podawać z bagietką lub ryżem.

_________________
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
tulipanka
 Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2008, o 16:43 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 5964
Skąd: świętokrzyskie

 1 szt.
Szybko można również przyrządzić wątróbkę.

Obtaczam ją w mące i wkładam na parę sekund na rozgrzany olej. Podsmażam z obydwóch stron. Dolewam tyle zimnej wody aby całkowicie przykryła wątróbkę, dodaję 1 - 2 pokrojone cebule, przyprawy i duszę na wolnym ogniu, od zagotowania mniej więcej 10 minut. Gdy już jest miękka, na powstałym wywarze robię sos, czyli zagęszczam mąką.
Wątróbkę z sosem podaję z kaszą jęczmienną lub gryczaną i kiszonym ogórkiem.
Też trochę kaloryczne, ale dobre (mąż bardzo lubi):D
Przygotowanie tego dania zajmuje mi ok 20 - 30 minut.

Zupa pomidorowa
Przeważnie zawsze na niedzielny obiad robię rosół. Kiedy zostaje, nie wylewam go, lecz zostawiam w lodówce na następny dzień.

Zimny rosół trzeba zagotować. Potem dodaję do niego podrobione na kawałeczki mięso z którego gotowany był ten rosół, dodaję koncentrat pomidorowy, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Do zupy dodaję jeszcze ugotowany ryż lub cienki makaron i pomidorowa gotowa :D

_________________
Pozdrawiam Wiola
Mój ogród - 2014


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2008, o 17:55 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7876
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1
Kurczak w kawałeczkach, obsypany ulubionymi przyprawami, opanierowany w bułce tartej i usmażony na oleju - max 10 min.
Gorące chrupiące kawałki kurczaka na jeden kęs ułożone na sałacie lodowej pokrojonej w kawałki i pokropionej sokiem z cytryny i oliwą, albo jakimś sosem typu vinegret - max. 5 min.
Można dodać zioła świeże, albo suszone, pomidory duże albo koktajlowe, oliwki zielone, albo czarne, ogórki kiszone, jabłka w cieniutkich plasterkach, śliwki bez pestek, gruszki krojone w kostkę, młody szpinak (surowy), rzodkiewki, ananasa, czy brzoskwinkę, kukurydzę, fasolkę z puszki, jajka na twardo, dowolne dodatki dodające koloru i smaku - max. 5 min.

Smacznego! :)

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
safiori
 Tytuł:
PostNapisane: 7 paź 2008, o 09:58 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 389
Skąd: Poznań
Ja robię chruściki z piersi z kurczaka. Kroje\ę w cieńkie plaskertki pierś z kurczaka rozbijam tłuczkiem na płasko posypuję vegetą nacinam tak jak chruściki przewijam i w przewinięcie wkładam plasterek boczku wędzonego lub szynki co jest w domu i na tłuszcz, wypieka się w tempie błyskawicznym . Można podać z ziemniakami , surówką lub innym warzywem na ciepło . U mnie w domu przepadają za tym daniem. ;:8


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 43 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
Opryskiwacze    E-sklep Marolex  
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *