Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 375 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 23, 24, 25, 26, 27
Autor Wiadomość
koku
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 21 paź 2016, o 07:41 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 5

 ---
Mam problem z fermentacją w jednym pojemniku, nie chce "ruszyć" bulgocze po trzecim dniu 1 raz na minutę/półtorej minuty. W drugim wszystko ładnie się fermentuje.
Macie może pomysły jak pomóc w ruszeniu fermentacji burzliwej? Matki drożdżowe przygotowywałem jednocześnie w takich samych warunkach, także w tym myślę że nie powinien tkwić problem. Blg i kwasowość (nie mierzyłem, przyjąłem 8g/l) jest taka sama w obu pojemnikach.
Proszę o poradę, we wtorek/środę zamierzam zlać wino do balona, dlatego zależy mi na czasie.
Pozdrawiam.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
aleczka
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 23 paź 2016, o 12:44 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 15
Skąd: okolice Biała Podl

 1 szt.
Może pokręć balonem ruchem okrężnym, u mnie tak było i teraz pracuje.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Ewa5
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 23 paź 2016, o 18:12 
Offline
50p
50p
Postów: 64

 1 szt.
Koku kwasowość nie ma większego wpływu na ruszenie wina. W pierwszym pojemniku albo masz za słodki nastaw spróbuj czy w smaku jest podobne do tego z drugiego pojemnika, albo drożdże nie namnożyły się. Weź z drugiego pojemnika szklankę tego nastawu wlej do pojemnika gdzie nei ma fermentacji i zaszczepione tak drożdże powinny ruszyć :D warunek by nie było za dużo cukru - to jest najczęstsza przyczyna słabej pracy wina, jeśli od razu a nie w dostępach kilkudniowych doda się całą ilość cukru z przepisu an wino.

_________________
ewa gotuje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
koku
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 24 paź 2016, o 07:47 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 5

 ---
Dzięki za odpowiedzi.

Na poprzedniej stronie pisałem w czym robiłem nastaw i jak dawkowałem cukier :) Także aleczka, nie mam balona tylko pojemniki fermentacyjne i mieszałem kilka dni z rzędu nastaw :)

Ewo, co do słodkości to w obu było po 22Blg na starcie po wlaniu syropu.

Fermentacja ruszyła, potrzebowałem tylko wyższej temperatury (początkowo miałem w temp 17-18C) i czasu dla drożdży.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ewa5
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 24 paź 2016, o 11:38 
Offline
50p
50p
Postów: 64

 1 szt.
22 BLG to stanowczo z dużo. Dałeś pewnie całą ilość cukru jaki był przewidziany w przepisie. Temp 17-18 za niska musi być pokojowa ok 22 st a najlepiej 28. Pojemniki fermentacyjne są super. Tanie i nie tłuką się do tego łatwo się je czyści :) Ja używam je na co dzień. W tradycyjnych szklanych baniakach jedynie zostawiam wino do klarowania.

_________________
ewa gotuje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
koku
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 24 paź 2016, o 12:25 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 5

 ---
Również jestem za pojemnikami. 22Blg to startowa wartość dla fermentacji winogrona, takie wartości są w literaturze oraz w instrukcji cukromierza.
Nie robię wina z żadnego przepisu, z racji tego, że nie wiem jakie zbiorę winogrona. Nie lubię gotowych przepisów, ponieważ każdy jest inny i nie wiadomo z którego korzystać.
Co do cukru to w pierwszym syropie rozpuściłem tylko 3kg, resztę (6kg) będę dodawał w kolejnych porcjach dla uzyskania 14% wina półsłodkiego.
Wszystko robię obliczeniowo, taki typ człowieka. Także póki co, mam poślizg 1 dniowy ze startem fermentacji, reszta przebiega zgodnie z planem.
Jak wyjdzie, to dam znać, do dymiona zlewam w środę, po 8 dniach od ustawienia nastawu. Dorzucam wtedy w zależności od otrzymanego Blg od 2,5-4kg cukru. Chyba że podzielę tą wartość jeszcze na 2 porcje (po 8 i później po 15 dniu fermentacji). Ale to jeszcze mam do przemyślenia.
Pozdrawiam :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ewa5
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 24 paź 2016, o 19:27 
Offline
50p
50p
Postów: 64

 1 szt.
Ja po burzliwej fermentacji dodaję stopniowo cukier. Czasem drożdże nie chcą już więcej wypracować i zostanie nam słodkie zamiast półsłodkiego czy półwytrawnego.

_________________
ewa gotuje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bieniu
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 30 paź 2016, o 14:35 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 1

 ---
Witam, to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość :) Robię swoje pierwsze wino, ale skorzystałem z niby przepisu od jakiegoś znajomego, ale czytając teraz troche na forum, nie wiem czy był to najlepszy pomysł. Wino robiłem z białych i czerwonych winogron takich z ogródka. Mam balon 54l, owoce umyłem zmiażdżyłem i dodałem do słoja, wyszło jakieś pomęidzy połową 3/5 słoja, dopełniłem do około 4/5 słoja przegotowaną wystudzoną wodą z 10kg rozpuszczonego cukru, dodałem przygotowane wcześniej drożdze. Wino chodziło bardzo ładnie, po około 2 tyg lekko zaczeło zwalniać, tutaj też popełniłem błąd ponieważ owoce odcedziłem dopiero wczoraj (czyli po około 3 tyg.), dolewając jednocześnie syrop z 3kg cukru, przed dolaniem syropu wino nie było słodkie czyli jak rozumiem poprzedni cukier został przetrawiony przez drożdze. Po tym zabiegu wino chodzi bardzo kiepsko - jeden bulgot na 15-20 min. Czy to normalna fermentacja po takim czasie czy jakoś wino mam reanimować? Proszę o dalsze wskazówki.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
toldi
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 9 gru 2016, o 02:25 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 653
Skąd: Łódź

 1 szt.
bieniu moim zdaniem problem polega na czym innym dodałeś za dużo cukru za pierwszym razem nie uwzględniając cukru zawartego w owocach i drożdże nie mają "siły" dalej go przerabiać. Szacuję, że masz łącznie ok 430g cukru /l nastawu. Można spróbować rozrzedzić odpowiednio wodą powinno ruszyć.

_________________
Pozdrawiam. Jacek :uszy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krasak
 Tytuł: przepis na mocne wino
PostNapisane: 20 maja 2017, o 10:51 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 1

 ---
Witam. Chciałbym zrobić wino z winogron które będzie mocne będzie miało tzw kopa. Mam butel 35 l.I chciałbym by ktoś kto robi mocne wina podał mi przepis bo nigdzie nie mogę znaleźć bo każdy pisze inaczej,wszystko krok po kroku. Ile winogron cukru itd bo woda niby nie idzie jak ma być mocne.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 20 maja 2017, o 21:33 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 4907
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1
krasak

1-Musisz wiedzieć ile masz cukru w soku z winogron czyli musisz zmierzyć balingomierzem zawartość cukru.
2- Trzeba odjąć tzw niecukry, chyba, że masz balingomierz, który już pokazuje na skali tyle ile jest po odjęciu niecukrów
3- 1 l alkoholu to 1,7 kg cukru

Jeśli nie chcesz bawić się w aptekarza, to orientacyjnie wiedząc ile masz cukru w swoim moszczu
musisz dodać tyle cukru, żeby wyszły Ci Twoje procenty.

Czyli dla wina o mocy 15%( = 150 ml alkoholu w litrze wina)
trzeba pomnożyć 150 przez 1, 7= 255 gramów cukru w litrze wina.

A Twój nastaw to np 15 blg czyli 150 gr cukru w litrze.
Wobec tego musisz dodać cukru: 255 gr- 150 gr= 105 gr na każdy litr.
Cukier możesz rozpuścić w moszczu bez udziału wody.
Cukier najlepiej dodawać w przypadku win mocnych dwoma partiami.

Tu masz tabelę gdzie podane są cukier, gęstość i potencjalny alkohol w zależności jakie jest Blg lub Brix ( to jest to samo) Obrazek

W necie znajdziesz również tabelkę na niecukry.

Pomocne mogą być również te tabelki
https://www.brewersfriend.com/brix-converter/
https://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/

No i rzecz najważniejsza, musisz mieć drożdże, które ten cukier przerobią.
Jednak, żeby nie wyszło wino wytrawne to musisz pilnować procesu fermentacji
i przerwać go w odpowiednim momencie, ale jak użyjesz zbyt silnych drożdży to możesz ich nie ubić.
Też należy to wziąć pod uwagę.

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Winnica- Sikornica Moje krzyżówki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 375 ]  Idź do strony nr...        1 ... 23, 24, 25, 26, 27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Balykan i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *