Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 375 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27  
Autor Wiadomość
treborx
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 13 paź 2014, o 21:20 
Offline
200p
200p
Postów: 346

 ---
@molski, rozumiem, ze masz 0 po dodaniu drugiej porcji cukru?
Ja robie winko z winogron wg przepisu:
10kg winogron
5kg cukru
5l wody

Cukier jednak nalezy dawkowac w zaleznosci od winogron. W zeszlym roku, zuzylem przepisowe 5kg, w tym roku juz widzę ze zuzyje mniej, bo mialem bardzo slodkie winogrona. Dlatego cukromierz to bardzo ważna rzecz.

Jesli masz teraz BLG0 to jak nic musisz jeszcze dodac cukru. Jesli zas samego soku miales 20l, to cukru w sumie bedziesz musial zapewne dodac wiecej niz wspomniane przezemnie 5kg :)

@Etna no ale bulga ci coś? Zatkalas to korkiem z rurką z wodą? Dodalas w ogole drozdze czy liczylas na drozdze naturalne z winogron?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
waldi114
 Tytuł: Wino z czarnych winogron- proszę o poradę...
PostNapisane: 21 paź 2014, o 06:45 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 242

 ---
Witam.., kochani 14 kg. czarnych winogron po zgnieceniu umieściłem w beczce 25 litrowej, rozpuściłem 3 kg cukru w przegotowanej wodzie i po ostudzeniu wlałem do winogron do beczki. Dopełniłem przegotowaną wodą pozostawiając troszkę przestrzeni (ok.10 cm. ). Po dwóch dniach w rurce zaczęło bulgotać. po trzech tygodniach spróbowałem, że jest za mało śłodkie i w obawie przed zepsuciem nadebrałem trochę podgrzałem lekko i rozpuściłem jeszcze 1 kg. cukru. Winko zaczęło ponownie bulgotać , lecz po tygodniu ustała fermentacja.Raz na 4-5 minut troszkę zabulgotało.Wywaliłem wytłoki wyciskając je dokładnie.Wszystko (ok. 18-20 litrów wlałem do nowej beczki,zmierzyłem zawartość alkoholu i wychodzi mi 5%, czy to dlatego, że za krótko, albo, że bez drożdży ? Włożyłem rurkę i nie robi w ogóle, a jest dość słodkie, chociaż chciałem wytrawne.Mam pytanie, czy po sklarowaniu będzie trochę więcej procent ?, czy konieczna jest ponowna, dalsza fermentacja i jak to zrobić ? Próbowałem to winko, to czuję że gazuje trochę, da się jeszcze je uratować ?Pomóżcie proszę...-waldi

_________________
Kochajmy kwiaty i zwierzeta, one potrafia dac serce za serce - Ludzie nie zawsze...
Kwiaty sa jak narkotyk, im wiecej ich masz, tym wiecej ich pragniesz...-moje

Zapraszam do mojego watku ...Moj Ogrod - Kraina Czarow...


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
robertP2
 Tytuł: Re: WINO Z CZARNYCH WINOGRON-PROSZĘ O PORADĘ...
PostNapisane: 22 paź 2014, o 22:45 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 4936

 ---
:roll: a gdzieś ty to umieścił. Znaleść to tutaj to jak igłe w stogu siana.
Waldi wino ma kilka etapów fermentacji. A do picia to nadaje się jak ustaje cała / jak gazuje tzn ono nadal pracuje.

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =9&t=16492

Pierwsze zlanie wyrzucenie wytłoków, dodanie cukru, za 3- 4 tygodni zlanie ponowne znowu próbujesz. Musi stać w cieple inaczej fermentacja ustaje i robi się kwasior. Potem znowu zlewasz , powinno się w tym czasie klarować. I nabierać mocy prawnej :wink: Mniej więcej, wszystko zależne od temp. Ilości, użytego cukru.
Cukier musi się przerobić/ zamienić w alkohol/ ustąpić fermentacja i wyklarować. Czyli czas, pozostaje czekanie. :wit bo za krótko stoi, raptem miesiąc do półtora, to dopiero w przedbiegach jesteś.

_________________
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (…). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.


Góra   
  Zobacz profil      
 
molski1963
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 26 paź 2014, o 15:27 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 7

 ---
W ubiegłym tygodniu (po 2 tygodniach) pierwsze zlanie (trochę owoców się ostało). Dodałem pożywkę (biowin) z 1kg cukru rozpuszczonym w 2litrach "wina". Dalej sobie bulgoce. Po zlaniu do klarowności jeszcze dalekoooo. Od początku na te 20litórw wsypałem 4kg cukru. Poziom cukru pokazuje na 0 (czerwone pole). Czekam do przestania "bulgotania"

ps.
Nie wiem czy cukromierz firmy BIOWIN jest sprawny :idea: . Woda z kranu pokazuje to samo co zawartość balonu ;:202 . Jak za pierwszym razem sprawdzałem po zakupie, odczyt z baniaka był inny niż obecnie.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
marek1185
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 17 lis 2014, o 20:51 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 1

 1 szt.
Witam wszystkich

Mam taki problem (przez głupotę). Wino wraz z owocami pracowało sobie jakieś 1,5 miesiąca. Wczoraj wziąłem się za zlanie po czym żona stwierdziła że jest dla niej za słodkie. Stwierdziłem że dodam przegotowanej, ostudzonej wody i po zlaniu jak i dodaniu wino przestało pracować.

Jest jakaś szansa by coś z niego było? Wino z czystych winogron jak co roku tylko tym razem żona już za słodkim nie przepada.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
DarekRz
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 21 lis 2014, o 10:39 
Offline
500p
500p
Postów: 584
Skąd: Białystok

 1 szt.
Zrób wino "winogronowe" średniej mocy (16%), ale wytrawne i skupażuj z tym winem za słodkim. Nie piszesz czy to wino białe, czy czerwone, ale skoro stało 1,5 miesiąca z owocami to wnioskuję, że czerwone. Z braku lepszych owoców możesz kupić parę kilo w markecie, odszypułkować, dorzucić garść mrożonych drylowanych wiśni, pół garści mrożonych lub suszonych czarnych jagód i dwie garście dobrych, chilijskich rodzynek Jumbo (przepłukanych wrzątkiem kilka razy). Po przefermentowaniu na drożdżach winiarskich cukru wyliczonego na 16% wstępnie wyklarować to wino i wtedy zmieszać z tym za słodkim - doklarować razem i odstawić na dojrzewanie.


Góra   
  Zobacz profil      
 
s_stec
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 17 gru 2014, o 20:32 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Avatar użytkownika
Postów: 7

 1 szt.
Ja powiem, że takie wino do 16% jest najlepsze. Różne piłem, znajomi robili często wina mocniejsze, ale przyznam się szczerze, że nie smakowało. W następnym roku mam zamiar zrobić właśnie sam wino po dłuższej przerwie, bo w tym roku wszystko praktycznie zjadły szpaki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
DarekRz
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 19 gru 2014, o 14:28 
Offline
500p
500p
Postów: 584
Skąd: Białystok

 1 szt.
No to jeśli pozwolisz sobie doradzić s_stec, to kluczową sprawą jest dobór drożdży. Użyj takich, na których jest napisane, że mają tolerancję na alkohol 14%. To jest tolerancja gwarantowana, w praktyce drożdże dociągają bez problemu o 2 a nawet 3% więcej.
Wiec daj do fermentacji tyle cukru, aby razem z cukrem zawartym w owocach było go na 14% - dofermentuj do smaku wytrawnego lub 0Blg - wskazanie na cukromierzu. Po obciągu znad osadu dajesz małe porcje cukru - licząc po 15-30 g na każdy litr, jeśli chcesz półwytrawne, 40-60 g/ na l jeśli chcesz półsłodkie, 70-80 g/l jeśli chcesz słodkie. Czekasz parę tygodni mierząc spadek Blg cukromierzem lub sprawdzając na smak czy cukru ubywa - jak ubędzie znow do smaku wytrawnego lub w okolice 0Blg na cukromierzu, znów dosładzasz takimi porcjami - w ten sposób nie przesłodzisz wina. W końcu drożdże zatrzymają się z nadmiaru alkoholu i zostanie cukier na właściwym poziomie. Wówczas klaruje się samoczynnie, ściąga z osadów, dojrzewa jeszcze parę miesięcy i do butelek.


Góra   
  Zobacz profil      
 
gosia79z
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 2 paź 2015, o 20:03 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 431
Skąd: Wyspa Wolin

 1 szt.
Witam
Czy dodanie drożdży winiarskich do tygodniowego nastawu ma sens?
26.09.2015 nastawiałam dwa balony, jeden z ciemnymi, a drugi z jasnymi winogronami.Drożdże kupiłam dopiero dziś 02.10.2015, zrobiłam z nich zaczyn.Z przepisu na drożdżach wynika, że musi on postać do niedzieli.
Dolać ten zaczyn do balonów?

Jestem mniej, niż początkująca w temacie.

_________________
MÓJ OGRÓD


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Carnation
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 4 paź 2015, o 20:37 
Offline
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Postów: 21

 ---
Nie chce zakładac nowego tematu i zaśmiecać forum wiec zapytam tutaj. Zrobiłam swoje pierwsze wino z różowych winogron. Rozgniotłam owoce i wrzuciłam je do balonu, dodałam cukier (syrop na soku z winogron) i drożdże. Zamknęłam korkiem i rurką fermentacyjną Po 2 dniach widzę, że ładnie buzuje. Kiedy powinnam odcedzić owoce/skórki i czy warto to robić? Kiedy zlać pierwszy raz wino?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
robertP2
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 11 paź 2015, o 19:21 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 4936

 ---
Musisz zlać wino i wyrzucić owoce ponieważ zacznie to pleśnieć i robić się kwas. Tak mniej więcej od 3 tygodni do miesiąca. Zależnie od fermentacji.

_________________
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (…). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.


Góra   
  Zobacz profil      
 
gronek11
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 17 paź 2015, o 05:05 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 2

 ---
Witam, zrobiłem dzisiaj pierwsze wino: do 34 l balonika wlałem 16 kg zmiażdżonych czarnych słodkich winogron wraz z 5 l wody a w niej rozpuszczony 2 kg cukru, drożdze i pożywka tez jest, za kilka dni wleje syrop 2 kg cukru w 2 l wody i moje pytanie, czy takie proporcje są dobre, może czegoś za mało czy za dużo??? :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jode22
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 17 paź 2015, o 09:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3813
Skąd: Warszawa, Praga Południe

 1 szt.
Za dużo wody. Najlepiej, żeby jej w ogóle nie było a cukier rozpuszczać w soku, albo zrobić syrop na gorąco z malutką ilością wody.

_________________
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis moich wątków
Jola na włościach - czyli 3 ary różności. cz.2
Sprzedam, kupię, wymienię - jode22


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 17 paź 2015, o 13:28 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
gronek11 napisał(a):
Witam, zrobiłem dzisiaj pierwsze wino: do 34 l balonika wlałem 16 kg zmiażdżonych czarnych słodkich winogron wraz z 5 l wody a w niej rozpuszczony 2 kg cukru, drożdze i pożywka tez jest, za kilka dni wleje syrop 2 kg cukru w 2 l wody i moje pytanie, czy takie proporcje są dobre, może czegoś za mało czy za dużo??? :)


Pospieszyłeś się, bo za tydzień musisz pozbyć się owoców i fermentować sam sok.
Powodzenie z wyjmowania owoców z balona. :;230
O Twoim przepisie na to pseudo wino odpowiem krótko: knot.
Kup na przyszłość areometr i przygotuj się merytorycznie do zrobienia dobrego wina z winogron.
Mam nadzieję, że winogrona masz szlachetne, a nie np .Lebrusca, która daje mysi posmak w winie.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 375 ]  Idź do strony nr...        1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: filipek, malgoska141, Metello i 19 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *