Sałatki do słoików i nie tylko

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7325
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Sałatki do słoików i nie tylko

Post »

Nie znam papryki pieczonej do słoików. Nigdy nie robiłam.

Przypomnę się w lecie. ;:173

No, ale ile tej papryki kupiłaś ? :wink:
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Posty: 575
Od: 6 sty 2012, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Kurpie Zielone C9

Re: Sałatki do słoików i nie tylko

Post »

U nas hitem była szwedzka ogórkowa sałatka słoikowa ;:173

Jolu, robiłaś nasiona nasturcji a'la kapary? Miałam gdzies przepis i mi wcięło.
Udanych plonów.
Magda
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7325
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Sałatki do słoików i nie tylko

Post »

Robiłam w słoiczki, dwa razy.
Za pierwszym razem wg przepisu i nie polecam.
To był taki przepis z moczeniem w soli, czy w solance, jakoś tak.Niestety w efekcie straciły cały swój smak.
Drugi raz zrobiłam wg swego pomysłu. Po prostu zalałam zaprawą octowo-olejową, jak te sałatki, o których pisałam powyżej.
I takie mi bardzo smakowały, bo ich smak nie został zabity.
W zeszłym roku przegapiłam zbiór i były już za twarde.

Dodam, że jeśli chce się korzystać z nasturcji, to jednak musi to być spora rabatka.
Najlepiej udały mi się tam, gdzie się same wysiały, w półcieniu.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 567
Od: 8 sty 2014, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: województwo śląskie

Re: Sałatki do słoików i nie tylko

Post »

Wznawiam temat bo sezon przetworów w pełni.
Jolu mam pytanie do zalewy octowo-olejowej nie dajesz wody?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7325
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Sałatki do słoików i nie tylko

Post »

Matko jedyna, wywołana do tablicy, chyba bez wody :roll: :?

Chyba pół na pół ocet jabłkowy z olejem.

W tym roku przeliczyłam się z nasturcją.
Mianowicie ona mi się w zeszłym bardzo rozsiała, byłam pewna, że coś skiełkuje, a tu nic :(
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
ania 25
50p
50p
Posty: 98
Od: 21 sty 2015, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Sałatki do słoików i nie tylko

Post »

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę

Składniki:

3 kg czerwonej kapusty
1 kg marchwi
1 kg cebuli

Zalewa:
0,5 litra octu 10%
2 litry wody
0,5 kg cukru
6 liści laurowych
1 łyżka ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

1. Kapustę poszatkować. Cebulę poszatkować lub pokroić w grubszą kostkę. Warzywa posolić wedle uznania w osobnych naczyniach i odstawić na 2-3 godziny lub na całą noc.
*Najlepiej poszatkować warzywa w robocie kuchennym - zaoszczędzimy czasu i nerwów :)
2. Marchew zetrzeć na tarce.
3. Zagotować składniki zalewy. Na gotującą się zalewę rzucić kapustę i gotować 20 minut. Następnie dodać marchew i cebulę i gotować jeszcze 10 minut.
4. Gorącą sałatkę przekładać do przygotowanych wcześniej słoików. Sałatka nie wymaga pasteryzowania.

Smacznego!!!

W tamtym roku robiłam ją pierwszy raz. Bardzo smaczna i w tym roku zrobię znowu.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5556
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzislaw Śląski

Re: Sałatki do słoików i nie tylko

Post »

Aniu dzięki za przepis ,na pewno wypróbuje ...
Co do papryki smażonej ,...ja takową robiłam ...ale dokładnie to ją podsmażyłam
a następnie dusiłam na oleju ,przyprawiłam do smaku ,czyli pieprz sól .
Będzie jak znalazł do leczo lub na pizzę ..... :D
Awatar użytkownika
hotie
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 35
Od: 7 cze 2012, o 17:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sałatki do słoików i nie tylko

Post »

U mnie ogórki oszalały, nie robiłam przetworów, dopiero w tym roku zaczynam i tu znalazłam przepis no moje oko łatwy. Dziękuję i będę zaglądać, może coś ze śliwek będzie? :)
genia19
200p
200p
Posty: 317
Od: 20 cze 2012, o 01:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Śląskie

Re: Sałatki do słoików i nie tylko

Post »

A tu masz spis do przetworów które podają forumki,sama też z nich korzystałam.
Są też i na śliwki i wiele innych,polecam.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 02&start=0
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Sałatki do słoików i nie tylko

Post »

Paprykę robię wg przepisu Ewy Wachowicz:
8 dużych czerwonych papryk
4?6 ząbków czosnku
1 łyżka suszonego rozmarynu
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz

Blachę piekarnikową wykładam aluminiową folią (papryka podczas pieczenia puści sok ? jak się przypali, z formy ciężko będzie go zmyć, folię wystarczy wyrzucić). Następnie układam na niej paprykę i piekę, aż skórka zacznie lekko czernieć ? w 200 st. C wystarczy ok. 20 minut. Upieczoną wyjmuję z pieca i wkładam na kilka minut do żaroodpornego worka, by się zaparzyła. Gdy lekko przestygnie i nie parzy już w palce, ściągam z niej skórkę (z podpieczonej i zaparzonej papryki schodzi bardzo łatwo) i usuwam gniazda nasienne. Tak spreparowaną kroję w dwucentymetrowe paseczki, którymi wykładam dno płaskiego naczynia. Na paprykę wyciskam ząbek czosnku i równomiernie go rozprowadzam. Przyprawiam solą, pieprzem i suszonym rozmarynem, po czym zalewam 2?3 łyżkami oliwy. Podobnie układam drugą warstwę papryki i powtarzam czynności z czosnkiem, solą, pieprzem, rozmarynem i oliwą. Taka kolejność jest bardzo ważna, gdyż pieczona papryka ma w sobie dużo słodyczy, którą balansuje ostrość czosnku. Sól natomiast szybko rozpuszcza się na wilgotnych paskach warzywa, w oliwie już nie. Analogicznie postępuję do wyczerpania paprykowych zapasów, następnie szczelnie przykrywam i wkładam do lodówki. Na drugi dzień wszystkie smaki i aromaty są już połączone w apetyczną całość, więc paprykę można podawać. Najsmaczniejsza jest po podgrzaniu w mikrofalówce. Najczęściej jadam ją z pieczywem ? jako popołudniową przekąskę. Często raczę nią też niezapowiedzianych gości (jesienią zawsze mam taką paprykę na podorędziu). Przygotowana wedle powyższego przepisu bardzo dobrze znosi pobyt w chłodziarce, gdzie bez uszczerbku dla świeżości może przebywać nawet kilka dni. Jeśli chcę cieszyć się rozmarynową papryką również w zimowe wieczory, przekładam ją do słoika, zalewam oliwą i pasteryzuję.

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/z_ta ... 43923.html
Jest naprawdę przepyszna, nie pasteryzowałam jej nigdy, bo za szybko znika.
Beata
Awatar użytkownika
rosa13
100p
100p
Posty: 196
Od: 17 lip 2015, o 11:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sałatki do słoików i nie tylko

Post »

Robiłam wczoraj tę paprykę, bardzo smaczna, wręcz pyszna. :D
U mnie rozmaryn "nie schodzi" więc nie miałam, zamiast tego dodałam bazylię. Nie bawiłam się też w tworzenie warstw tyko włożyłam paseczki papryki do miseczki, dodałam sól, przeciśnięty czosnek i bazylię, skropiłam olejem, wymieszałam delikatnie. Po włożeniu do słoika uzupełniłam olej i do lodówki. Następnym razem dodam ostrej papryczki. :D
Beatko, robiłaś z pasteryzacją? Zastanawiam się jak długo może wytrzymać taka papryka, zrobiłabym trochę na zimę ale gdzieś czytałam, że tylko w lodówce można przechowywać.
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Posty: 242
Od: 19 paź 2015, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: śląsk

Re: Sałatki do słoików i nie tylko

Post »

Taką paprykę zalewam gorącym olejem, tak jak suszone pomidory, słoiczki do góry dnem do ostygnięcia i gotowe. Lepiej opiekać ja na grillu, jest bardziej jędrna.
Pozdrawiam
Ula
Awatar użytkownika
rosa13
100p
100p
Posty: 196
Od: 17 lip 2015, o 11:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sałatki do słoików i nie tylko

Post »

Dziękuję :D
Jeszcze wyczytałam, że można dodać odrobinę octu jabłkowego lub winnego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”