Sałatki do słoików i nie tylko

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Sałatki do słoików i nie tylko

Post »

Paprykę robię wg przepisu Ewy Wachowicz:
8 dużych czerwonych papryk
4?6 ząbków czosnku
1 łyżka suszonego rozmarynu
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz

Blachę piekarnikową wykładam aluminiową folią (papryka podczas pieczenia puści sok ? jak się przypali, z formy ciężko będzie go zmyć, folię wystarczy wyrzucić). Następnie układam na niej paprykę i piekę, aż skórka zacznie lekko czernieć ? w 200 st. C wystarczy ok. 20 minut. Upieczoną wyjmuję z pieca i wkładam na kilka minut do żaroodpornego worka, by się zaparzyła. Gdy lekko przestygnie i nie parzy już w palce, ściągam z niej skórkę (z podpieczonej i zaparzonej papryki schodzi bardzo łatwo) i usuwam gniazda nasienne. Tak spreparowaną kroję w dwucentymetrowe paseczki, którymi wykładam dno płaskiego naczynia. Na paprykę wyciskam ząbek czosnku i równomiernie go rozprowadzam. Przyprawiam solą, pieprzem i suszonym rozmarynem, po czym zalewam 2?3 łyżkami oliwy. Podobnie układam drugą warstwę papryki i powtarzam czynności z czosnkiem, solą, pieprzem, rozmarynem i oliwą. Taka kolejność jest bardzo ważna, gdyż pieczona papryka ma w sobie dużo słodyczy, którą balansuje ostrość czosnku. Sól natomiast szybko rozpuszcza się na wilgotnych paskach warzywa, w oliwie już nie. Analogicznie postępuję do wyczerpania paprykowych zapasów, następnie szczelnie przykrywam i wkładam do lodówki. Na drugi dzień wszystkie smaki i aromaty są już połączone w apetyczną całość, więc paprykę można podawać. Najsmaczniejsza jest po podgrzaniu w mikrofalówce. Najczęściej jadam ją z pieczywem ? jako popołudniową przekąskę. Często raczę nią też niezapowiedzianych gości (jesienią zawsze mam taką paprykę na podorędziu). Przygotowana wedle powyższego przepisu bardzo dobrze znosi pobyt w chłodziarce, gdzie bez uszczerbku dla świeżości może przebywać nawet kilka dni. Jeśli chcę cieszyć się rozmarynową papryką również w zimowe wieczory, przekładam ją do słoika, zalewam oliwą i pasteryzuję.

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/z_ta ... 43923.html
Jest naprawdę przepyszna, nie pasteryzowałam jej nigdy, bo za szybko znika.
Beata
Awatar użytkownika
rosa13
100p
100p
Posty: 196
Od: 17 lip 2015, o 11:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sałatki do słoików i nie tylko

Post »

Robiłam wczoraj tę paprykę, bardzo smaczna, wręcz pyszna. :D
U mnie rozmaryn "nie schodzi" więc nie miałam, zamiast tego dodałam bazylię. Nie bawiłam się też w tworzenie warstw tyko włożyłam paseczki papryki do miseczki, dodałam sól, przeciśnięty czosnek i bazylię, skropiłam olejem, wymieszałam delikatnie. Po włożeniu do słoika uzupełniłam olej i do lodówki. Następnym razem dodam ostrej papryczki. :D
Beatko, robiłaś z pasteryzacją? Zastanawiam się jak długo może wytrzymać taka papryka, zrobiłabym trochę na zimę ale gdzieś czytałam, że tylko w lodówce można przechowywać.
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Posty: 242
Od: 19 paź 2015, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: śląsk

Re: Sałatki do słoików i nie tylko

Post »

Taką paprykę zalewam gorącym olejem, tak jak suszone pomidory, słoiczki do góry dnem do ostygnięcia i gotowe. Lepiej opiekać ja na grillu, jest bardziej jędrna.
Pozdrawiam
Ula
Awatar użytkownika
rosa13
100p
100p
Posty: 196
Od: 17 lip 2015, o 11:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sałatki do słoików i nie tylko

Post »

Dziękuję :D
Jeszcze wyczytałam, że można dodać odrobinę octu jabłkowego lub winnego.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Sałatki do słoików i nie tylko

Post »

Sałatka z czerwonej kapusty
Przepis Bożeny B., koleżanki z pracy
2 kg czerwonej kapusty
1/2 kg cebuli
Każde ze składników pokroić i osobno posolić i zostawić na 2 godziny.
Wycisnąć sok i wymieszać razem.
Dosypać do gotującej zalewy i gotować 15 min i do słoików pasteryzować
Zalewa do czerwonej kapusty
2 litry wody
1/2 butelki octu
1 szklanki cukru
do tego ziele angielskie, liście laurowe i pieprz
Zagotować.
Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”