Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5  
Autor Wiadomość
Biotit
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 20 mar 2016, o 08:25 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Do zera = kiedy spławik(areometr) pokaże Blg 0. Chmiel jest dostępny w sklepach dla piwowarów. Dosładzam stevią, bo ona nie fermentuje.

Cały proces jest trochę skomplikowany, więc proponuję na początek zrobić podpiwek jak napisała Beata.
8-)

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
justa_be
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 20 mar 2016, o 08:40 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 485
Skąd: Konin/Wlkp/Rudzica/ 200m od kanału Warta-Gopło

 1 szt.
A u mnie zakwas na żurek już nastawiony i nabiera mocy :)

_________________
Pozdrawiam - Justyna ;)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewikk77
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 20 mar 2016, o 11:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 765
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Pewnie tak właśnie zrobię (wg przepisu Beaty), dziękuję za informację. Muszę jeszcze oprócz podpiwku zgromadzić odpowiednią ilość butelek plastikowych, bo do tej pory wszystkie "wyrzucałam" do plastików.

Zrobiłam dwa dni temu trochę kiełbasy lekko podwędzonej. Niestety za mało (przed zrobieniem wszyscy mówili, żeby dużo nie robić, bo nie przejemy). Miała być na święta, ale już połowa zjedzona (wyszła b. dobra, choć mogła być jak dla mnie bardziej słona).

_________________
pozdrawiam Ewa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 21 mar 2016, o 15:15 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 616
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Wielkanoc tuż, tuż. U mnie w domu po podzieleniu się jajkiem jemy zupę z serwatki, z chrzanem, jajkami i wkrojonymi wędlinami ze święconki. Od paru lat podaję ją w wydrążonych chlebkach. Potem tradycyjnie, jajka z ćwikłą i chrzanem, sałatka jarzynowa i jakaś inna do wyboru. Często galaretka z kurczaka lub zimne nóżki, wędliny. Ciasta to babka drożdżowa i sernik. I obowiązkowo makowiec, wprawdzie on bardziej pasuje na Boże Narodzenie, ale ja go kocham (podobnie jak bakaliowiec).

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szamanicaaa
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 22 mar 2016, o 11:31 
Offline
50p
50p
Postów: 92
Skąd: Roztocze

 więcej niż 1
U mnie na Wielkanoc szykuję barszcz biały -na zakwasie z razowego chleba.Dodaję do niego wędliny i chleb ze święconki oraz jajka.Dodatkiem jest pieczony twarożek[tego nauczyłam się od teściowej].
Szykuję galaretę wieprzową,pieczone mięsa-w tym roku udziec indyczy i schab-oraz szaszłyki.Robię sałatkę jarzynową i jakąś wiosenną.Robię ćwikłę i sos chrzanowy na zimno.Robię jajka faszerowane i domowe wędliny.
Z ciast zawsze jest sernik,mazurek i babka.Dziś piekę kruche babeczki.Dodatkowo w tym roku będzie czekoladowiec.
Piekę też własny chlebuś-a po tym obżarstwie-tydzień odchudzanka :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 22 mar 2016, o 20:09 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Napisz coś więcej o tym pieczonym twarogu?

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szamanicaaa
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 23 mar 2016, o 07:27 
Offline
50p
50p
Postów: 92
Skąd: Roztocze

 więcej niż 1
Twaróg mielę na maszynce do mięsa,przyprawiam solą ,pieprzem i ziołami-ja najbardziej lubię zieloną czubrycę ].W zależności od tego ile mam twarogu-to dodaję 1-2 żółtka-i dokładnie mieszam.Formuję taki gruby na 2 - 3 cm placek i zawijam go w nasączoną olejem gazę.Kładę na blaszkę i zapiekam ok. 20-30 minut w temp.150 stopni.Ma ostygnąć na blaszce.Odwijamy z gazy jak jest zimny.Do barszczu białego kroimy w kostkę już do talerza. Najsmaczniejszy jest tak dobrze przyprawiony. Ja robię dwa takie sery z 60 dag twarogu.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
beata_m
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 23 mar 2016, o 09:54 
Offline
500p
500p
Postów: 805
Skąd: Marki/W-wa

 ---
Twaróg tłusty, czy chudy? Czy to nie istotne? Ten twarożek wkładasz do talerza z żurkiem, czy podajesz obok?
Bardzo interesujący pomysł na dodatek do żurku zwłaszcza w wersji postnej.
Pozdrawiam
Bea

_________________
Pozdrawiam
Bea


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szamanicaaa
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 23 mar 2016, o 12:41 
Offline
50p
50p
Postów: 92
Skąd: Roztocze

 więcej niż 1
Ja daję twaróg półtłusty-a moja teściowa tłusty.
Twaróg kroję prosto do talerza z żurkiem-tak jak jajko czy wędlinę.
U mnie w rodzinnym domu tego specjału nie było-ale jak posmakowałam u teściowej,to już 30 lat podaję na Wielkanoc u siebie-a dzieciaki go uwielbiają,bo jest słony i ostry-i pachnie ziołami-i pasuje do żurku.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 23 mar 2016, o 13:21 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Sitko do maku , czy fi 4,6 ?
Jeśli własnej roboty to nie ma znaczenia, gorzej z kupnym.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szamanicaaa
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 23 mar 2016, o 13:38 
Offline
50p
50p
Postów: 92
Skąd: Roztocze

 więcej niż 1
Nie lubię sitka makowego bo się ciężko myje -wolę dwa razy przepuścić przez to drugie-ciut większe.
A tak w ogóle to nie znam rozmiarów sitek-choć kiełbachę sama robię i używam różnych sit :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
pelikano11
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 23 mar 2016, o 14:19 
Offline
1000p
1000p
Postów: 2307

 ---
Ooo u nas też coś podobnego się robi nawet nieświątecznie - taki sernik ziołowy na ostro, bez mąki i takich tam.., ale chyba ubita piana z białek jest dodawana, tak mi się coś kołacze.


Góra   
  Zobacz profil      
 
EDITA
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 23 mar 2016, o 14:22 
Offline
500p
500p
Postów: 578
Skąd: woj.lubelskie

 1 szt.
Słyszałam o kilku zwyczajach świątecznych i myślę nad wdrożeniem ich u siebie.
We Włoszech serwowane jest U sciuscieddu obtaczane w parmezanie pulpety w rosole, które po przykryciu ubitą pianą z białek opieka się w piekarniku, przekładaniec z jajek, chleba, grzybów, cebuli, buraków i parmezanu.
W Szwecji Janssons frestelse zapiekanka szwedzka z ziemniaków, cebuli i szprotek z dodatkiem śmietany i białego pieprzu , bułeczki pszenne z kminkiem lub cynamonem nazywane semlorami, zalewane na talerzu gorącym mlekiem lub bitą śmietaną, tort marcepanowy.
Z babci wspomnień wiem,że dawniej przed postem wygotowywano z resztek tłuszczu wszystkie garnki z wodą i kamieniami.
Ser suszony, który od lat robimy na święta jest mielony, doprawiany, nakładamy go do lnianego lub bawełnianego rożka i przez całą noc odcieka przyduszony 20 kg.np.cukru, następnego dnia, jeśli nie ma opadów , wywieszamy go na dworze i przez cały dzień schnie na słońcu.Gotowy ser wkrajany do żurku jest słony i ma kremową konsystencję.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szamanicaaa
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 23 mar 2016, o 19:23 
Offline
50p
50p
Postów: 92
Skąd: Roztocze

 więcej niż 1
EDITA-ja też lubelskie-stąd chyba podobny serek :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 61 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *