Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5  
Autor Wiadomość
Monika79
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 17 mar 2016, o 09:29 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 941
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Ma może Ktoś jakiś sprawdzony przepis na babeczki?Bo na pewno zrobie dużą drożdżową,i majonezową.Ale przydałyby mi sie jakies małe babunie :lol: .

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 17 mar 2016, o 10:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25997
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Moniś proszę, oto kilka linków z przepisami na sprawdzone i pyszne babeczki :))

viewtopic.php?p=2734397#p2734397
viewtopic.php?p=2757478#p2757478
viewtopic.php?p=2805653#p2805653
viewtopic.php?p=2948061#p2948061

Mam nadzieję, że któryś z przepisów przypadnie Ci do gustu. Wszystkie są naprawdę pyszne :)
Pozdrawiam cieplutko :)

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
EDITA
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 17 mar 2016, o 11:48 
Offline
500p
500p
Postów: 560
Skąd: woj.lubelskie

 1 szt.
Babeczki z kruchego ciasta -
Składniki:
margaryna (20 dag),
mąka pszenna (30 dag),
cukier puder (10 dag),
żółtko (2 sztuki),
sól (1 szczypta),
Sposób przygotowania :
Mąkę przesiać na stolnicę dodając szczyptę soli.
Następnie wkroić margarynę , wszystko siekać do uzyskania drobniutkiej "kaszki" ,
wtedy dodać cukier puder , żółtka i wyrobić na jednolite ciasto, zawinąć kulę ciasta w folię aluminiową i pozostawić do schłodzenia w lodówce na 30 minut.
Następnie rozwałkować ciasto na około 4 mm i nałożyć w foremki do babeczek, docisnąć ciasto,
piec w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut .
Po ostygnięciu , można je udekorować i nadziać wszystkim, najczęściej używam masy kajmakowej, mas z serkiem mascarpone, galaretek, owoców,bakalii,bitej śmietany.

Spróbuję przygotować jeszcze Terrinę z twarogu wędzonego ze śliwkami kalifornijskimi i szczypiorkiem .


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
beata_m
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 17 mar 2016, o 13:29 
Offline
500p
500p
Postów: 807
Skąd: Marki/W-wa

 ---
U nas tradycyjnie różne jajka i żurek z domową białą kiełbasą. Do tego flaki, bigos, luzowany kurczak z nadzieniem po polsku i pieczona kaczka z jabłkami lub pomarańczami. Siotra robi kilka rodzajów ciast. I obowiązkowo piwo z podpiwku do picia.
Pozdrawiam
Bea

_________________
Pozdrawiam
Bea


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Monika79
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 17 mar 2016, o 14:59 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 941
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Dziękuje za podpowiedż,chociaż twoje Aguś znam i pieke.Najbardziej nam przypadły do gustu cynamonowe,kakaowo kokosowe i cytrynowo makowe :wink:

Edita-takich babeczek nie piekłam już kilka lat.Chyba można same babki upiec kilka dni wcześniej?A potem zostałaby tylko masa i ozdabianie?

Kupiłam blache do babeczek,nie muffinek tylko takich na wzór dużych form babkowych i myśle jakie by w nich zrobić?
Ale znalazłam wątek pełen inspiracji.....np róże,wafle z masą.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4488062

Beata-flaki,bigos, jajka,żurek,ciasta to wszystko znane.Ale kochana podpiwek do picia? ;:oj Tego u mnie nie było,ciekawie co by powiedzieli?A jak to podajesz od razu w szklankach czy w dzbanku?

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
beata_m
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 17 mar 2016, o 16:08 
Offline
500p
500p
Postów: 807
Skąd: Marki/W-wa

 ---
Może źle się wyraziłam. Podpiwek nie jest kolejnym daniem, ale nieodłacznie kojarzy się u nas ze świętami. Na żadne święta nie kupujemy napojów gazowanych, tylko robimy kilkanaście litrów podpiwku. Podaje w dzbanku. Dzieciaki uwielbiają, bo to słodkie. A na codzień w domu piją wodę, domową lemoniadę lub co najwyżej świeżo wyciskane i niedosładzane soki, więc taki gazowany, słodki podpiwek to dla nich radocha i jeden z "symboli" świąt.
We wschodniej części Polski podpiwek jest nadal bardzo popularny. Natomiast z opini znajomych, którzy nie mieli z nim doczynienia od dzieciństwa wiem, że nie wszystkim nieprzyzwyczajonym dorosłym smakuje. Za słodki. Ale wszystkie znane mi dzieci go lubią.
Pozdrawiam
Bea

_________________
Pozdrawiam
Bea


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewikk77
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 18 mar 2016, o 13:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 787
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Beata, podziel się swoim przepisem na podpiwek. Dawno temu moja babcia robiła coś takiego. Są przepisy w internecie, ale nie wiem, który dobry.

_________________
pozdrawiam Ewa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
EDITA
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 18 mar 2016, o 16:50 
Offline
500p
500p
Postów: 560
Skąd: woj.lubelskie

 1 szt.
Znam kwas chlebowy, dokupię go na święta.
Robienie kruchych babeczek można sobie rozłożyć w czasie i wtedy przygotowania przebiegają sprawniej,
myślałam jeszcze o zrobieniu marynowanych jaj na święta.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
beata_m
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 19 mar 2016, o 13:10 
Offline
500p
500p
Postów: 807
Skąd: Marki/W-wa

 ---
Proszę bardzo. Piwo z podpiwku
W dużym garze gotuję 10 litrów wody.Gdy się zagotuje wsypuję paczkę podpiwku i gotuję 10 min. Jak przestygnie przecedzam przez gęste sito lub gazę.
Dodaję 70 dag cukru. Z połową szklanki tego płynu ucieram 5g drożdzy. Jak drożdze wystartują wlewam to do gara. Płyn musi być letni. Za gorący zabije drożdze. Przelewam do plastikowych butelek po napojach. Stosuję taki trick, że przy wlewaniu ściskam butelkę u góry ręką. Jak zakręcę to w butlce są wgłębienia, dzięki temu jak piwo pracuje, jest miejsce na wytwarzany przez nie gaz. To taki wentyl bezpieczeństwa, żeby butelki nie wybuchły. Kiedyś mojej babci jedna butelka wybuchła i to szklana. Na szczęście nie pękło szkło tylko puściła nakrętka. Sufit w kuchni trzeba było malować :D .
Piwo trzymam jeden dzień w kuchni. Jak się zaczyna pienić wynoszę w chłodne miejsce (garaż, piwnica). Powinno tam postać ze 3 dni przed wypiciem, ale my nigdy nie czekamy tak długo :D . Dzieciaki dobierają się do niego już następnego dnia.
Otwierać ostrożnie, upuszczając po trochu gaz, bo potrafi wystrzelić bardziej niż szampan.
Pozdrawiam
Bea

_________________
Pozdrawiam
Bea


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 19 mar 2016, o 15:04 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Beata, spróbuj zrobić podpiwek z drożdżami piwnymi, a wcześniej dodaj chmiel w czasie gotowania, różnica smakowa jest, produkt końcowy jest droższy o ok 7-10 zł. Ja tak właśnie robię.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
goja94
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 19 mar 2016, o 18:10 
Offline
50p
50p
Postów: 84

 ---
Gdzie mozna kupić taki podpiwek bo rozumiem ze to jest jakis proszek.pamiętam taki podpiwek z dzieciństwa robila go moja ciocia,i własnie kiedys wystrzeliły butelki.miała bym ochotę zrobić taki napój


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
beata_m
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 19 mar 2016, o 18:17 
Offline
500p
500p
Postów: 807
Skąd: Marki/W-wa

 ---
Dzięki Piotrze za podpowiedź. Na pewno wypróbuję.
Podpiwek można kupić w sklepie spożywczym. Ale niestety nie w każdym. Zależy czy piwo z podpiwku jest popularne w okolicy.
Pozdrawiam
Bea

_________________
Pozdrawiam
Bea


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 19 mar 2016, o 19:23 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Ja go fermentuję prawie do końca, nie lobię słodkich płynów, kiedyś robiłem takie piwo 1-2 % i nazwałem Harcerzyk, bardzo fajnie się piło i nie waliło w głowę.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewikk77
 Tytuł: Re: Wielkanoc na stole
PostNapisane: 20 mar 2016, o 00:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 787
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Beata, bardzo dziękuję za przepis. Trzeba tylko zdobyć ten podpiwek.
Cytuj:
Ja go fermentuję prawie do końca,

Piotrze, do końca, tzn. ile dni. Gdzie można kupić chmiel? Kiedyś podobno ludzie w ogródkach mieli, ale ja niestety nie posiadam.

_________________
pozdrawiam Ewa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 61 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *