Pasztet "For You"

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 1572
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Pasztet "For You"

Post »

Tak się składa, że również lubię pichcić w kuchni różne wynalazki, i jestem smakoszem między innymi pasztetów. W związku z czym, chciałem Wam zapodać prosty przepis na pasztet z .... selera. Polecam go szczególnie tym, co mięsko na talerzu mają w głębokiej pogardzie. Mięsożercom, do których się zaliczam, będzie również smakował. :wink:

Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki masła
- 1 kostka rosołu grzybowego
- 1/2kg selera
- 1/2szkl. fasoli mung
- 2 cebule
- 4 do 5 jaj
- 1 szklanka bułki tartej
- sól, pieprz, 2 szczypty gałki muszkatołowej

Sposób przyrządzania:
Zagotować wodę z kostka rosołowa i masłem.
Seler, fasolę mung (dzień wcześniej namoczoną) i cebule zetrzeć na tarce (duże oczka, ćwikłowe), wrzucić do rosołu, wymieszać i ugotować do miękkości.
Po ugotowaniu, dodać bułkę tartą i jajka (surowe), bułkę i jajka można zastąpić mąką sojową jest bez cholesterolu, oraz gałkę, sól i pieprz do smaku,
Wysmarować foremkę masłem lub olejem, obsypać bułką tartą, lub mąką, masę wrzucić i piec ok. 1 godz. w temp. 180ºC, do zarumienienia, sprawdzić po 40 minutach.

Smacznego :D
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6532
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Poproszę o kolejne przepisy :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 1572
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Ryba pieczona.

Post »

A może mały obiadek: zupa gulaszowa, na drugie rybka, w tym przypadku morska, a na deser banan z bitą śmietaną.

"Zupa gulaszowa"

Składniki
- 50 dag wołowiny (ja używam ligawy)
- 50 dag wieprzowiny (np. polędwiczki wieprzowe)
- puszka kukurydzy
- duża czerwona papryka
- 4 średnie ziemniaki
- 2 cebule
- 1 i 1/2 litra wywaru z kostki
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka łagodnej papryki
- papryczka chili
- listek laurowy
- 1/2 łyżeczki posiekanej bazylii (najlepiej świeża, ale może być i suszona)
- 1 por
- ćwiartka włoskiej kapusty
- pieprz, sól

Sposób przyrządzania.
Wołowinę pokroić w niedużą kostkę i szybko podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Przerzucić do garnka, zalać wywarem i gotować około godziny na niezbyt dużym ogniu.
Wieprzowinę też podsmażyć i dodać do wołowiny.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na złoto, dorzucić do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i poddusić. Na 20 minut przed końcem gotowania dodać warzywa: pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i kukurydzę, a także pokrojonego w krążki pora.
Jeśli zdecydowaliśmy się wzbogacić smak zupy kapustą, należy ją dodać pokrojoną z usuniętymi głąbami na 30-35 min przed końcem gotowania.
Zupę doprawić papryką w proszku i drobniutko pokrojoną papryczką chili (można użyć szczypty chili w proszku lub dodać ciut więcej ostrej papryki). Nie przedobrzyć z ostrą przyprawą. Domieszać koncentrat pomidorowy i całość zagęścić mąką. Zagotować
Rada:
Koncentrat pomidorowy dajemy dopiero pod koniec duszenia, gdyż w przeciwnym razie warzywa nie dogotują się całkowicie, będą ‘al. dente’.


"Ryba zapiekana"


Składniki:

- 60 dkg ryby (dorsz, morszczuk),
- 3 ząbki czosnku,
- 1 szkl. soku pomidorowego (najlepszy z HORTEX-u, chyba że ktoś ma z własnych pomidorów),
- 15 dkg świeżych ogórków,
- 10 dkg słodkiej papryki,
- 5 dkg cebuli,
- 15 dkg selera,
- sól, pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:

Warzywa umyć. Ogórki obrać. Paprykę przekrajać, oczyścić z nasion. Seler i cebulę obrać, opłukać. Wszystkie warzywa drobno pokrajać, włożyć do wrzącej, osolonej wody (1/2 szkl.). Gotować pod przykryciem. Gdy zmiękną, dodać sok pomidorowy, gotować do zagęszczenia, odstawić, przyprawić solą i pieprzem.
Rybę umyć, oczyścić z łusek, sprawić, odkrajać głowy i płetwy.
Oczyszczoną tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem z zewnątrz i wewnątrz jamy brzusznej.
Połowę gęstego sosu warzywnego umieścić wewnątrz, spiąć szpilkami do drobiu (mogą być wykałaczki). Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać równomiernie resztą sosu. Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min.
Podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków (1-2 na porcję) i surówek.
Przyrządzoną w ten sposób rybę można także podawać na zimno z sałatkami z warzyw.

A tutaj potrawa z rybki, która da odetchnąć wątrobie.

"Ryba morska gotowana w ziołach"

Składniki:
- 60 dkg oczyszczonej ryby (dorsz, morszczuk, karmazyn, płastuga),
- 4 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- 20 dkg mieszanych świeżych liści roślin przyprawowych (bazylia, rozmaryn, tymianek)
- 10 dkg cebuli,
- ok 1 szkl. rzeżuchy.
- listek laurowy,
- 4 łyżki umytej, drobno posiekanej rzeżuchy,
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sojowego.
- sól

Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, oczyścić, opłukać, odkrajać łeb (razem ze skrzelami), płetwy i ogon. Z oczyszczonej tuszki ściągnąć skórę w kierunku od nasady głowy do ogona. Tuszkę ułożyć na desce, skrajać filety, prowadząc nóż wzdłuż kręgosłupa.
Czosnek obrać, drobno posiekać, rozetrzeć z solą lub przecisnąć przez praskę. Natrzeć nim równomiernie filety, skropić sokiem z cytryny, zwinąć ścisło w rulony, ułożyć w misce, przycisnąć, przykryć i pozostawić w lodówce na ok. 30 min.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać, zalać 2 szklankami wrzącej osolonej wody, gotować pod przykryciem przez ok. 15 min.
Liście roślin przyprawowych (seler naciowy, estragon, bazylia,. hyzop, majeranek, tymianek, lubczyk) umyć, osączyć, pokrajać, dodać do gotującej się cebuli razem z listkiem laurowym.
Filety rozwinąć, pokrajać w poprzek na porcje, włożyć do wrzącego wywaru. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min.
Posiekaną rzeżuchę posolić, wymieszać z olejem lub oliwą, przyprawić sokiem cytrynowym. Ugotowane porcje ryby wyjąć ostrożnie z wywaru perforowaną łopatką. Ułożyć na ogrzanym półmisku. Na każdej porcji ułożyć odpowiednią ilość przyrządzonej rzeżuchy. Obłożyć ziemniakami z wody (1 - 2 na porcję).
Podawać na gorąco, z dodatkiem surówki na bazie kiszonej kapusty.
Rybę można także podawać na zimno, również z rzeżuchą.

Deser, dla osób nie przejmujących się kaloriami :wink:

"Banan z bitą śmietaną".

Składniki:
- 1 banan na osobę,
- śmietana "kremówka" (30%)
- cukier puder,
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka sproszkowanej czekolady

Sposób przyrządzania:
Ubić śmietanę, dodając cukier puder i utartą na bardzo drobnej tarce skórkę z cytryny.
Napełnić tubkę do wyciskania kremów ubitą śmietaną.
Obrać banany, przekroić wzdłuż na dwie połowy, ułożyć po dwie połówki na osobę, na talerzykach i wycisnąć wzdłuż bitą śmietanę na wierzch każdej z połówek. Posypać czekoladą.
Tak ozdobione banany podać jako deser.
Deser prosty i smaczny, jadłem właśnie taki nie dalej jak wczoraj, w jednej z restauracji w Pradze Czeskiej i żałowałem że podali tylko jeden.

Smacznego :D
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”