Karmelówka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Karmelówka
Niedawno znalazłam przepisik na karmelówkę . Myślę , że jest pycha . Ciekawi mnie czy ktoś robił takim sposobem .
Zastanawiam się również czy zamiast po szklance wody i spirytusu mogłabym dać 2 szklanki dobrej wódki ? Jak myślicie ?
Karmelówka
Składniki
1 szklanka wody
1 szklanka spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wykonanie
Mleko w puszce gotować 2-3 godzin przestudzić wymieszać ze spirytusem i wodą .
Zastanawiam się również czy zamiast po szklance wody i spirytusu mogłabym dać 2 szklanki dobrej wódki ? Jak myślicie ?
Karmelówka
Składniki
1 szklanka wody
1 szklanka spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wykonanie
Mleko w puszce gotować 2-3 godzin przestudzić wymieszać ze spirytusem i wodą .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
-
- 1000p
- Posty: 1349
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Sporządzanie karmelu przez trzygodzinne gotowanie w puszce skondensowanego mleka byłoby dla mnie nie do wytrzymania. Znam prostszy sposób sporządzenia karmelówki, zwanej również przepalanką.
Składniki: 1/2 litra spirytusu (95%), 1/2 litra wody, 2 łyżki stołowe cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli.
Przyrządzanie: Cukier bardzo silnie zrumienić na karmel. Wodę zagotować i rozpuścić w niej karmel i cukier waniliowy, dodać szczyptę soli i ostudzic. Zmieszać ze spirytusem. Pozostawić na co najmniej 3 dni dla przetrawienia się składników i uzyskania dobrego smaku.
Składniki: 1/2 litra spirytusu (95%), 1/2 litra wody, 2 łyżki stołowe cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli.
Przyrządzanie: Cukier bardzo silnie zrumienić na karmel. Wodę zagotować i rozpuścić w niej karmel i cukier waniliowy, dodać szczyptę soli i ostudzic. Zmieszać ze spirytusem. Pozostawić na co najmniej 3 dni dla przetrawienia się składników i uzyskania dobrego smaku.
Mietek.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Gotowanie karmelu nie jest takie straszne . Często gotuję go do placków. Stawiam w rondlu 3 puszki , zalewam wodą i na małym ogniu sobie "pyrkoli "powolutku , zagladam tylko czasami i dolewam wody( w razie potrzeby ) by puszki były cały czas zakryte . Zużywam tyle ile mi potrzeba , a reszta chowana jest do lodówki .
Kiedyś robiłam ajerkoniak z dodatkiem mleka skondensowanego i po 2-3 dniach nadawał sie do spożycia.
Mojego też . Dla mnie troszkę za mocna , ale na "smaka " ...eMZet pisze:Wódka według podanego przepisu byłą specjalnością mojego Ojca.
Kasiu myślę , że trzy dni dla niej też wystarczy .Kaśka33 pisze:Tylko taki napitek po sporządzeniu chyba powinien swoje odstać. Jak długo?
Kiedyś robiłam ajerkoniak z dodatkiem mleka skondensowanego i po 2-3 dniach nadawał sie do spożycia.
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
Robiłam to także.Ja znam pod nazwą Domowy Baileys.W internecie krążą różne przepisy,a ja robiłam już kilka razy z takiego.
1/4 litra wódki
1 puszka mleka gotowanego 3 godziny.
1/2 szklanki smietanki kremówki lub mleka skondensowanego niesłodzonego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.
Kawę rozpuścić w niewielkiej ilosci mleka lub śmietanki.
Zimny karmel wyjety z puszki przełozyć do miski i zmiksować z alkoholem i smietanką i kawą.Podobno ma odstać 2 tygodnie,ale u mnie nigdy tyle nie wytrzymało.
Ostatnio zamiast gotowania puszki kupiłam gotową masę krówkową .Też było dobre.
1/4 litra wódki
1 puszka mleka gotowanego 3 godziny.
1/2 szklanki smietanki kremówki lub mleka skondensowanego niesłodzonego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.
Kawę rozpuścić w niewielkiej ilosci mleka lub śmietanki.
Zimny karmel wyjety z puszki przełozyć do miski i zmiksować z alkoholem i smietanką i kawą.Podobno ma odstać 2 tygodnie,ale u mnie nigdy tyle nie wytrzymało.
Ostatnio zamiast gotowania puszki kupiłam gotową masę krówkową .Też było dobre.
-
- 200p
- Posty: 385
- Od: 17 maja 2007, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Chodzi o mleko zagęszczone inaczej skondensowane (kiedyś było sprzedawane pod taką właśnie nazwą). W sprzedaży jest w kartonikach o pojemności mniejszej, natomiast większa pojemnośc - w puszkach, chyba 450 ml. Po trzygodzinnym gotowaniu jest tak gęste, że można go używac do smarowania wafli (przepyszne!) lub do wyżej wspomnianych delicji nieco wyskokowych ( nieco, bo w końcu nie jest mocne). W obu wersjach PYCHOTA!
Pozdrawiam, Małgosia
Chodzi o mleko skondensowane słodzone.Z tego zrobi się karmel po 3 godzinnym gotowaniu.
Zamiast gotować można kupić gotowa masę krówkową.Od jakiegoś czasu jest dostępna w sklepach. Nie pamiętam jaka jest objętość karmelu po gotowaniu puszki,ale myślę że stanowi ok.połowy objętości mleka.
Dostałam nowy przepis na tego rodzaju napitek.Jeszcze nie nie robiłam i nie próbowałam.
Wygląda interesująco zwłaszcza do polania lodów.
Może się ktoś skusi i podzieli wrażeniami smakowymi
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Czekolady rozpuścić na parze w 1 szklance przecedzonego mocnego naparu kawy.
Dodac 3 łyżeczki cukru.Wystudzić.Dodać 1/2 litra śmietany słodkiej 18%.Dobrze wymieszać
i dodać 1 szklankę spirytusu.Odstawić na min tydzień.
P.S.
Po wpisaniu w google hasło: domowy baileys wyskakuje mnóstwo odnośników do stron.
Zamiast gotować można kupić gotowa masę krówkową.Od jakiegoś czasu jest dostępna w sklepach. Nie pamiętam jaka jest objętość karmelu po gotowaniu puszki,ale myślę że stanowi ok.połowy objętości mleka.
Dostałam nowy przepis na tego rodzaju napitek.Jeszcze nie nie robiłam i nie próbowałam.
Wygląda interesująco zwłaszcza do polania lodów.
Może się ktoś skusi i podzieli wrażeniami smakowymi
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Czekolady rozpuścić na parze w 1 szklance przecedzonego mocnego naparu kawy.
Dodac 3 łyżeczki cukru.Wystudzić.Dodać 1/2 litra śmietany słodkiej 18%.Dobrze wymieszać
i dodać 1 szklankę spirytusu.Odstawić na min tydzień.
P.S.
Po wpisaniu w google hasło: domowy baileys wyskakuje mnóstwo odnośników do stron.
A żebyście wiedzieli, że zrobię i karmelówkę z pierwszego przepisu (tylko dlatego że wydaje mi się prostsza na pierwszy raz, a potem jak już się wprawię. kto wie - może zacznę szaleć...) i domowy Bailei's (zmylił mnie tekst - 1 puszka mleka gotowanego 3 godziny i pół szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego - ja potrzebuję łopstologicznego wyjaśnienia). Teraz już wiem o co chodzi! O wynikach poinformuję Was prawdopodobnie za tydzień... (o ile trafią się goście).
Pozdrawiam
Pozdrawiam