Pomidory
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4804
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Krk/BB
Pomidory
A ja zapytam z innej beczki - co robicie ze swoich pomidorów?
Oczywiście prócz jedzenia na świeżo, na kanapkach...
Bo mam trochę swoich koktajlówek zebranych z działki i właśnie się zastanawiam co z nich zrobić.
Oczywiście prócz jedzenia na świeżo, na kanapkach...
Bo mam trochę swoich koktajlówek zebranych z działki i właśnie się zastanawiam co z nich zrobić.
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4351
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk - Mysłowice
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Dzisiaj właśnie zostały przelane soczki dla mamy (ja nie przepadam za sokami pomidorowymi, olałabym zjeść świeżego ), no i tradycyjnie przecier (u nas nie ma co szaleć, bo nie ma takich ilości ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 839
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Przystajń koło Częstochowy
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Oprócz pomidorów mam też dużo papryczek chili i pomidory stanowią bazę pod ostre sosy z chili.
Przerabiam więc owoce głównie na sosy. Mama pomidory zagotowuje i robi przecier bez żadnych przypraw. Blenduje, gotuje, nakłada do słoików i pasteryzuje. Nie dodaje nawet octu. Można też kisić, suszyć.
Zamierzam zrobić przecier z samych cream sauseage. Ciekawe jaki będzie miał kolor
Przerabiam więc owoce głównie na sosy. Mama pomidory zagotowuje i robi przecier bez żadnych przypraw. Blenduje, gotuje, nakłada do słoików i pasteryzuje. Nie dodaje nawet octu. Można też kisić, suszyć.
Zamierzam zrobić przecier z samych cream sauseage. Ciekawe jaki będzie miał kolor
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- jeszcze
- 1000p
- Posty: 1566
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Legionowo
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Koktajlówki można w całości do słoików kłaść, albo suszyć. Na przecier chyba szkoda zabawy.
Iza
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 839
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Przystajń koło Częstochowy
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Ja w tamtym roku głównie koktajlówki przerabiałem na sosy, bo jest ich zawsze masa, a amatorów na nie brak.
Ty Izo pewnie obdzierasz pomidory ze skórki i potem przerabiasz. Ja pomidory przerabiam w całości. Do blendera, do gara, długo gotuję, to po skórkach nie ma śladu. Smaku przecieru to nie ujmuje, a konsystencję mają OK.
Ty Izo pewnie obdzierasz pomidory ze skórki i potem przerabiasz. Ja pomidory przerabiam w całości. Do blendera, do gara, długo gotuję, to po skórkach nie ma śladu. Smaku przecieru to nie ujmuje, a konsystencję mają OK.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4804
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Krk/BB
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Chyba właśnie zdecyduję się na sos. Do tego dodam swoją bazylię i będzie makaron gitara.
Na przecier mam tego za mało. No chyba że taki przecier do zamrożenia w kostkach.
Na przecier mam tego za mało. No chyba że taki przecier do zamrożenia w kostkach.
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
A ja mrożę, takie w całości.Nie pasuje mi smak takiego przecieru ze słoików.Każdorazowo zagotowuję i przecieram jak robię pomidorówkę.
- Dalmore
- 100p
- Posty: 130
- Od: 25 mar 2013, o 07:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Ja robię taki sos z bazylii pomidorów i papryki do słoika.
- jeszcze
- 1000p
- Posty: 1566
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Legionowo
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Tak, ja bez skórek robię. No chyba że w całości kładę, to skórek nie zdejmuję, bo komu by się chciało z koktajlówek
Iza
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Pomidory
Ja robię tak, pomidory kroję wkładam do garnka i dodaję warzywa: marchew, pietruszkę,seler i por to wszystko solę i gotuję 1 godzinę. Po tym czasie wyjmuję z garnka warzywa oprócz marchwi którą zostawiam i biorę blender i to wszystko miksuję na koniec całość przecedzam przez cedzak i gotowe.
Pozdrawiam Longina.
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4804
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Krk/BB
Re: Pomidory
Ja nie blendowałam i niestety skórki wyszły twarde.
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 1014
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Pomidory
Ja oprócz spożywania na świeżo pomidory kiszę, przerabiam na przecier oraz niewielką część koktailówek marynuję.
Re: Pomidory
a jak smakują takie kiszone pomidory?pomidory kiszę
To musi być bomba witaminowa
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Ogródkowo
Doniczkowo