Fasolka w pomidorach - super przetwór. Ale jeśli chodzi o pasteryzowanie fasolki w solance, to jeśli nie masz możliwości pasteryzowania w temperaturze bodajże 126C (lub poddać przetwory tzw tandylizacji) to jest to ryzykowna sprawa. Powodem jest możliwość zatrucia jadem kiełbasianym, który w takim przetworze może się pojawić. Tylko wysoka temperatura, kwasowość przetworu lub trzykrotna pasteryzacja są w stanie Cię zabezpieczyć przed botulimią. Ja do tej pory robiłem w przecierze pomidorowym bądź kwaśnej zalewie. W tej chwili mogę w zwykłej wodzie - mam odpowiednie urządzenie do sterylizacji w wysokiej temperaturze.Ewcik000 pisze:...mam zamiar zrobić do słoików w przecierze pomidorowym i w solance...
Uprzedzam podejrzenia - nie sprzedaję takich urządzeń ani ich nie produkuję. Jedyny mój z nimi związek to fakt posiadania takowego.