W Bretonskiej kuchni u Gosi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu, ja zrobiłam wczoraj to ciasto z jabłkami. Coś poszło nie tak, bo mi spód rozmiękł w pieczeniu. Niemniej smakuje ono bardzo dobrze, tylko jeść trzeba łyżeczką.
Oczy mi się zaświeciły do przepisu na żeberka :D
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Aniu szkoda ze nie wyszło. Jak długo piekłaś ? może za krotko ? Albo za duzo śmietany i bylo za leiste ?
Hmmmm, a ciasto było dobre ? wiesz ja kupiłam w Polsce ciasto które nie bylo dobrej jakości, odwinąć go nie mogłam w rekach mi się rozwalało.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Przypomniało mi się ze mam przepis na rybę z filetów mrożonych

filety mrożone
1 cebula - pokroić na kawałki
3 ząbki czosnku - poszatkować
grzyby, kto ile lubi
śmietana z 400ml
oliwa do smażenia
imbir, bazylia, Zioła prowansalskie

Usmażyć cebule i czosnek dodać grzyby. jeśli maja dużo wody to można usmażyć wcześniej na innej patelni.
Następnie dodać z 40 ml śmietany wymieszać i na sam koniec ryby.
Ryby dadzą dużo wody, ale ona i tak wyparuje. Gotować na małym ogniu i uważać by się zbytnio nie rozwaliły. Wiec mieszać bardzo delikatnie. :wink:

Na koniec dać, imbir i zioła i bazylie

;:137
katarzynka575
1000p
1000p
Posty: 3241
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu myyyyyyy żeberka ,wyglądają smakowicie .Coś czuję że w niedzielę będę miała obiad :D Ty przepisy obiadowe to ja na obiecane ciasto z dyni- 2-3 szklanki startej na tartce (duże oczka)-1 szklanka cukru - 3 jaja - 1 szklanka mąki - 1 szklanka oleju - 1 łyżeczka sody - 1 cukier waniliowy - 3łyżeczki cynamony (osoby które nie lubią cynamonu, zajadają się tym ciastem i jakoś nie przeszkadza im on :D ) Jajka ubić z cukrem,dodać olej ,mąkę ,cukier waniliowy ,sodę i cynamon.Wymieszać.Na końcu dodać startą dynię i wymieszać delikatnie łyżką.Wlać do tortownicy i piec w rozgrzanym piekarniku 180 st. przez 50min. Można ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem Obrazek
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu, raczej ciasto nie było takie jak należy, wydaje mi się że popełniłam błąd przy rozmrażaniu i straciło spójność. Nie zrażam się jednak, bo to co wyszło i tak jest smaczne :D
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Aniu, może spróbuj kupić świeże ciasto ;:88
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Wczoraj na podwieczorek zrobiłam "madeleines" czyli magdalenki hihi.
Male ciasteczka , dzieci je uwielbiają. :D Sa doskonale do herbaty czy kawy ;:215

Ja je piekę w silikonowej foremce.

" Madeleines"

3 jajka

250gr maki

125 gr masła- roztopić

5cl mleka

1 opakowanie cukru waniliowego

1 opakowanie proszku do pieczenia


Mozna dodać do ciastek co się chce , czekoladę, rodzynki... Ja osobiście daje sok z cytryny i starta z niej skórkę. pychota

W salaterce wymieszać: mleko, cukier, jajka, maka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.

Jak ciasto będzie dobrze wymieszane, dodać roztopione masło, i dobrze mieszać przez dobra minute.

Przykryć ręcznikiem i odstawić na 2 godziny.

Wypełnić foremki ale tylko do polowy, (ciasto urośnie w piekarniku)

Piec przez 6 minut w temperaturze 220° następnie przez 4 min. w 200°

;:137

Obrazek

Obrazek
katarzynka575
1000p
1000p
Posty: 3241
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Babeczki to ja Wam podam przepis na ciasto które prawie jest jak ciasto francuskie a dziecinnie łatwe .Trzy składniki -kostka masła -3 szklanki mąki - szklanka śmietany . Zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki .Następnie rozwałkować i zrobić co kto uważa ciasto lub ciasteczka ,pierożki,rogaliki .Proste i smaczne .
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Mniam mniam Kasiu, spróbuje bo brakuje mi pomysłów co by zrobić na podwieczorek. ;:132 :D
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Witam wszystkich w niedzielne popołudnie.

Przez dwa dni w moim bibliotece w moim miasteczku była ekspozycja prac dzieci ze szkol podstawowych, tego roku tematem była CZEKOLADA. ;:137 ;:137
Czekolada w rożnych, kolorach, formach i rożnych materiałów.

Katarzynka zaproponowała bym pokazała fotki. :D
Przypominam tylko ze prace były wykonane przez dzieci do 3 klasy szkoły podstawowej. :wink:

Obrazek

Te prace wykonała klasa mojego synka Robinka , on sam przygotował stół . ;:138

Obrazek

Obrazek

Napisy zrobione z czekolady

Obrazek

Tort zrobiony z kartonu i oblepiony roztopioną czekoladą.

Obrazek

Fabryka czekolady, zrobiona z papierków i kartonów po ... czekoladzie.

Obrazek


Na koniec pan cukiernik na miejscu robił czekoladki , poczęstowani byliśmy gorącą czekoladą i kawusią i oczywiście do przegryzienia mieliśmy co ????
Brawo wszyscy zgadliście, po czekoladzie :;230 :;230

Obrazek


By ładnie zakończyć , proponuje mój przepis na "CZEKOLADOWE CIASTO"

200g gorzkiej deserowej czekolady. Ja używam 52% kakao Sprostowałam Kasiu :wink:

6 jajek
125gr masła
140gr cukru (może być mniej jeśli ktoś woli mniej słodkie)
trochę maki do foremki

Roztopić czekoladę i masło w garnku.
Wymieszać z żółtkami dodać cukier i roztopiona czekoladę.
Ubić białka i wymieszać z reszta.

jeśli mam to dodaje orzechy, pychota. ;:137

Posmarować foremkę masłem, wysypać trochę maki by ciasto nie przykleiło. Ja piekę w malej kwadratowej foremce 20x20 wysokiej na 5cm
Piec w piekarniku nagrzanym na 200° przez 30min /40min
katarzynka575
1000p
1000p
Posty: 3241
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu świetne przyjęcie czekoladowe ,bardzo fajny pomysł ( może się okaże że któreś z dzieci w przyszłości zostanie cukiernikiem ) Czy na pierwszym zdjęciu to kubas z gorącą czekoladą :?: :D Chętnie bym takiej posmakowała ;:40 Przepis na ciasto świetny taki prosty, na pewno wypróbuję a czy zamiast mlecznej można by dodać gorzkiej czekolady :?:
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Katarzynko , oczywiście tylko deserowej gorzkiej czekolady użyć do ciasta. Spróbuje sprostować w moim poście :wink:
Ja używam 52% kakao, ale mój M chciałby jeszcze ciemniejsza, muszę pewnego razu wypróbować.

A na pierwszym zdjeciu masz racje to gigantyczny kubek z kartonu z gorącą czekoladą.
katarzynka575
1000p
1000p
Posty: 3241
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Dzięki za podpowiedź bo ja osobiście wolę gorzka no może nie taką 90% ale nie mleczną .O :shock: czyli w takim kubasie można by kąpiele czekoladowe uskuteczniać i łyka złapać mniam .Było by to przyjemne z pożytecznym :;230
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

"Hachis parmentier"
Zrobiłam moja potrawę, może nie wygląda to zbyt estetycznie ale wszyscy rzucili się na jedzenie i nie bylo czasu na pozowanie ;:224 ;:224

Obrazek

Dalam za dużo purée proporcjonalnie do mięsa ale zal mi było wyrzucić purée hihi. Dobrze posolić ziemniaki i mięso i nie szczędzić na przyprawach. lepsze jest następnego dnia !

Purée, albo z paczki albo zrobione domowo. Ja zawsze robię sama, dodaje śmietany, masła i jedno żółtko. Pychota.
ok 500kg mielonego mięsa
sol, pieprz
1 duża cebula,
czosnek posiekany
przyprawy jak tymianek, majeranek, itp
stary ser
duża puszka pomidorów.

Na patelni podsmażyć mięso, cebule i czosnek i większą cześć pomidorów. Dodać sol i przyprawy . Smażyć przez dobre 10min, by sok z pomidorów trochę wyparował .

przygotować purée

Na spod blaszki dać troszeczkę pomidorów na nie połowę purée, na to mięso.
Na mięso dać resztę purée i posypać startym serem albo parmezanem jeśli ktoś woli.

Do gorącego piekarnika na dobre 20 min, by wszystko było ładnie zapieczone.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

proszę a teraz coś z kuchni marokańskiej

Kurczak z cytryna kondensowana i zielonymi oliwkami

1 kurczak pokrojony na kawałki
*2 cebule poszatkowane
* 2 ząbki czosnku poszatkowane
* 3 cytryny kondensowane. Opłukać je w zimnej wodzie. Pokroić na 4 części
* 1 łyżeczkę imbiru w pudrze
* 1 łyżeczkę kurkumy
* 300 g zielonych oliwek . By nie były gorzkawe, gotować je przez 5min w gotującej wodzie!
* posiekana kolendra
* posiekana zielona pietruszka
* oliwa z oliwek
* sol, pieprz

W oliwie zarumienić kurczaka ze wszystkich stron.
Jak będzie lekko opieczony wyciągnąć z garnka odłożyć na bok, a tłuszcz wylać.

Usmażyć cebule i czosnek, włożyć z powrotem kurczaka.
Dodać wszystkie przyprawy.
Dolać 350ml wody.
Gotować pod przykryciem przez 40min

Na koniec dodać cytryny pokrojone na 4 części i zielone oliwki.
Gotować na wolnym ogniu przez 10 /15min

Mam nadzieje ze przepis wam przypadł do gustu, bo jest pyszny !!!

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”