Oczy mi się zaświeciły do przepisu na żeberka
W Bretonskiej kuchni u Gosi
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3917
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Gosiu, ja zrobiłam wczoraj to ciasto z jabłkami. Coś poszło nie tak, bo mi spód rozmiękł w pieczeniu. Niemniej smakuje ono bardzo dobrze, tylko jeść trzeba łyżeczką.
Oczy mi się zaświeciły do przepisu na żeberka
Oczy mi się zaświeciły do przepisu na żeberka
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Aniu szkoda ze nie wyszło. Jak długo piekłaś ? może za krotko ? Albo za duzo śmietany i bylo za leiste ?
Hmmmm, a ciasto było dobre ? wiesz ja kupiłam w Polsce ciasto które nie bylo dobrej jakości, odwinąć go nie mogłam w rekach mi się rozwalało.
Hmmmm, a ciasto było dobre ? wiesz ja kupiłam w Polsce ciasto które nie bylo dobrej jakości, odwinąć go nie mogłam w rekach mi się rozwalało.
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Przypomniało mi się ze mam przepis na rybę z filetów mrożonych
filety mrożone
1 cebula - pokroić na kawałki
3 ząbki czosnku - poszatkować
grzyby, kto ile lubi
śmietana z 400ml
oliwa do smażenia
imbir, bazylia, Zioła prowansalskie
Usmażyć cebule i czosnek dodać grzyby. jeśli maja dużo wody to można usmażyć wcześniej na innej patelni.
Następnie dodać z 40 ml śmietany wymieszać i na sam koniec ryby.
Ryby dadzą dużo wody, ale ona i tak wyparuje. Gotować na małym ogniu i uważać by się zbytnio nie rozwaliły. Wiec mieszać bardzo delikatnie.
Na koniec dać, imbir i zioła i bazylie

filety mrożone
1 cebula - pokroić na kawałki
3 ząbki czosnku - poszatkować
grzyby, kto ile lubi
śmietana z 400ml
oliwa do smażenia
imbir, bazylia, Zioła prowansalskie
Usmażyć cebule i czosnek dodać grzyby. jeśli maja dużo wody to można usmażyć wcześniej na innej patelni.
Następnie dodać z 40 ml śmietany wymieszać i na sam koniec ryby.
Ryby dadzą dużo wody, ale ona i tak wyparuje. Gotować na małym ogniu i uważać by się zbytnio nie rozwaliły. Wiec mieszać bardzo delikatnie.
Na koniec dać, imbir i zioła i bazylie
-
katarzynka575
- 1000p

- Posty: 3241
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Gosiu myyyyyyy żeberka ,wyglądają smakowicie .Coś czuję że w niedzielę będę miała obiad
Ty przepisy obiadowe to ja na obiecane ciasto z dyni- 2-3 szklanki startej na tartce (duże oczka)-1 szklanka cukru - 3 jaja - 1 szklanka mąki - 1 szklanka oleju - 1 łyżeczka sody - 1 cukier waniliowy - 3łyżeczki cynamony (osoby które nie lubią cynamonu, zajadają się tym ciastem i jakoś nie przeszkadza im on
) Jajka ubić z cukrem,dodać olej ,mąkę ,cukier waniliowy ,sodę i cynamon.Wymieszać.Na końcu dodać startą dynię i wymieszać delikatnie łyżką.Wlać do tortownicy i piec w rozgrzanym piekarniku 180 st. przez 50min. Można ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem 

- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3917
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Gosiu, raczej ciasto nie było takie jak należy, wydaje mi się że popełniłam błąd przy rozmrażaniu i straciło spójność. Nie zrażam się jednak, bo to co wyszło i tak jest smaczne 
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Aniu, może spróbuj kupić świeże ciasto 

- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Wczoraj na podwieczorek zrobiłam "madeleines" czyli magdalenki hihi.
Male ciasteczka , dzieci je uwielbiają.
Sa doskonale do herbaty czy kawy
Ja je piekę w silikonowej foremce.
" Madeleines"
3 jajka
250gr maki
125 gr masła- roztopić
5cl mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie proszku do pieczenia
Mozna dodać do ciastek co się chce , czekoladę, rodzynki... Ja osobiście daje sok z cytryny i starta z niej skórkę. pychota
W salaterce wymieszać: mleko, cukier, jajka, maka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Jak ciasto będzie dobrze wymieszane, dodać roztopione masło, i dobrze mieszać przez dobra minute.
Przykryć ręcznikiem i odstawić na 2 godziny.
Wypełnić foremki ale tylko do polowy, (ciasto urośnie w piekarniku)
Piec przez 6 minut w temperaturze 220° następnie przez 4 min. w 200°


Male ciasteczka , dzieci je uwielbiają.
Ja je piekę w silikonowej foremce.
" Madeleines"
3 jajka
250gr maki
125 gr masła- roztopić
5cl mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie proszku do pieczenia
Mozna dodać do ciastek co się chce , czekoladę, rodzynki... Ja osobiście daje sok z cytryny i starta z niej skórkę. pychota
W salaterce wymieszać: mleko, cukier, jajka, maka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Jak ciasto będzie dobrze wymieszane, dodać roztopione masło, i dobrze mieszać przez dobra minute.
Przykryć ręcznikiem i odstawić na 2 godziny.
Wypełnić foremki ale tylko do polowy, (ciasto urośnie w piekarniku)
Piec przez 6 minut w temperaturze 220° następnie przez 4 min. w 200°

-
katarzynka575
- 1000p

- Posty: 3241
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Babeczki to ja Wam podam przepis na ciasto które prawie jest jak ciasto francuskie a dziecinnie łatwe .Trzy składniki -kostka masła -3 szklanki mąki - szklanka śmietany . Zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki .Następnie rozwałkować i zrobić co kto uważa ciasto lub ciasteczka ,pierożki,rogaliki .Proste i smaczne .
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Mniam mniam Kasiu, spróbuje bo brakuje mi pomysłów co by zrobić na podwieczorek.

- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Witam wszystkich w niedzielne popołudnie.
Przez dwa dni w moim bibliotece w moim miasteczku była ekspozycja prac dzieci ze szkol podstawowych, tego roku tematem była CZEKOLADA.
Czekolada w rożnych, kolorach, formach i rożnych materiałów.
Katarzynka zaproponowała bym pokazała fotki.
Przypominam tylko ze prace były wykonane przez dzieci do 3 klasy szkoły podstawowej.

Te prace wykonała klasa mojego synka Robinka , on sam przygotował stół .


Napisy zrobione z czekolady

Tort zrobiony z kartonu i oblepiony roztopioną czekoladą.

Fabryka czekolady, zrobiona z papierków i kartonów po ... czekoladzie.

Na koniec pan cukiernik na miejscu robił czekoladki , poczęstowani byliśmy gorącą czekoladą i kawusią i oczywiście do przegryzienia mieliśmy co ????
Brawo wszyscy zgadliście, po czekoladzie

By ładnie zakończyć , proponuje mój przepis na "CZEKOLADOWE CIASTO"
200g gorzkiej deserowej czekolady. Ja używam 52% kakao Sprostowałam Kasiu
6 jajek
125gr masła
140gr cukru (może być mniej jeśli ktoś woli mniej słodkie)
trochę maki do foremki
Roztopić czekoladę i masło w garnku.
Wymieszać z żółtkami dodać cukier i roztopiona czekoladę.
Ubić białka i wymieszać z reszta.
jeśli mam to dodaje orzechy, pychota.
Posmarować foremkę masłem, wysypać trochę maki by ciasto nie przykleiło. Ja piekę w malej kwadratowej foremce 20x20 wysokiej na 5cm
Piec w piekarniku nagrzanym na 200° przez 30min /40min
Przez dwa dni w moim bibliotece w moim miasteczku była ekspozycja prac dzieci ze szkol podstawowych, tego roku tematem była CZEKOLADA.
Czekolada w rożnych, kolorach, formach i rożnych materiałów.
Katarzynka zaproponowała bym pokazała fotki.
Przypominam tylko ze prace były wykonane przez dzieci do 3 klasy szkoły podstawowej.

Te prace wykonała klasa mojego synka Robinka , on sam przygotował stół .


Napisy zrobione z czekolady

Tort zrobiony z kartonu i oblepiony roztopioną czekoladą.

Fabryka czekolady, zrobiona z papierków i kartonów po ... czekoladzie.

Na koniec pan cukiernik na miejscu robił czekoladki , poczęstowani byliśmy gorącą czekoladą i kawusią i oczywiście do przegryzienia mieliśmy co ????
Brawo wszyscy zgadliście, po czekoladzie

By ładnie zakończyć , proponuje mój przepis na "CZEKOLADOWE CIASTO"
200g gorzkiej deserowej czekolady. Ja używam 52% kakao Sprostowałam Kasiu
6 jajek
125gr masła
140gr cukru (może być mniej jeśli ktoś woli mniej słodkie)
trochę maki do foremki
Roztopić czekoladę i masło w garnku.
Wymieszać z żółtkami dodać cukier i roztopiona czekoladę.
Ubić białka i wymieszać z reszta.
jeśli mam to dodaje orzechy, pychota.
Posmarować foremkę masłem, wysypać trochę maki by ciasto nie przykleiło. Ja piekę w malej kwadratowej foremce 20x20 wysokiej na 5cm
Piec w piekarniku nagrzanym na 200° przez 30min /40min
-
katarzynka575
- 1000p

- Posty: 3241
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Gosiu świetne przyjęcie czekoladowe ,bardzo fajny pomysł ( może się okaże że któreś z dzieci w przyszłości zostanie cukiernikiem ) Czy na pierwszym zdjęciu to kubas z gorącą czekoladą
Chętnie bym takiej posmakowała
Przepis na ciasto świetny taki prosty, na pewno wypróbuję a czy zamiast mlecznej można by dodać gorzkiej czekolady 
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Katarzynko , oczywiście tylko deserowej gorzkiej czekolady użyć do ciasta. Spróbuje sprostować w moim poście 
Ja używam 52% kakao, ale mój M chciałby jeszcze ciemniejsza, muszę pewnego razu wypróbować.
A na pierwszym zdjeciu masz racje to gigantyczny kubek z kartonu z gorącą czekoladą.
Ja używam 52% kakao, ale mój M chciałby jeszcze ciemniejsza, muszę pewnego razu wypróbować.
A na pierwszym zdjeciu masz racje to gigantyczny kubek z kartonu z gorącą czekoladą.
-
katarzynka575
- 1000p

- Posty: 3241
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Dzięki za podpowiedź bo ja osobiście wolę gorzka no może nie taką 90% ale nie mleczną .O
czyli w takim kubasie można by kąpiele czekoladowe uskuteczniać i łyka złapać mniam .Było by to przyjemne z pożytecznym 
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
"Hachis parmentier"
Zrobiłam moja potrawę, może nie wygląda to zbyt estetycznie ale wszyscy rzucili się na jedzenie i nie bylo czasu na pozowanie

Dalam za dużo purée proporcjonalnie do mięsa ale zal mi było wyrzucić purée hihi. Dobrze posolić ziemniaki i mięso i nie szczędzić na przyprawach. lepsze jest następnego dnia !
Purée, albo z paczki albo zrobione domowo. Ja zawsze robię sama, dodaje śmietany, masła i jedno żółtko. Pychota.
ok 500kg mielonego mięsa
sol, pieprz
1 duża cebula,
czosnek posiekany
przyprawy jak tymianek, majeranek, itp
stary ser
duża puszka pomidorów.
Na patelni podsmażyć mięso, cebule i czosnek i większą cześć pomidorów. Dodać sol i przyprawy . Smażyć przez dobre 10min, by sok z pomidorów trochę wyparował .
przygotować purée
Na spod blaszki dać troszeczkę pomidorów na nie połowę purée, na to mięso.
Na mięso dać resztę purée i posypać startym serem albo parmezanem jeśli ktoś woli.
Do gorącego piekarnika na dobre 20 min, by wszystko było ładnie zapieczone.
Zrobiłam moja potrawę, może nie wygląda to zbyt estetycznie ale wszyscy rzucili się na jedzenie i nie bylo czasu na pozowanie

Dalam za dużo purée proporcjonalnie do mięsa ale zal mi było wyrzucić purée hihi. Dobrze posolić ziemniaki i mięso i nie szczędzić na przyprawach. lepsze jest następnego dnia !
Purée, albo z paczki albo zrobione domowo. Ja zawsze robię sama, dodaje śmietany, masła i jedno żółtko. Pychota.
ok 500kg mielonego mięsa
sol, pieprz
1 duża cebula,
czosnek posiekany
przyprawy jak tymianek, majeranek, itp
stary ser
duża puszka pomidorów.
Na patelni podsmażyć mięso, cebule i czosnek i większą cześć pomidorów. Dodać sol i przyprawy . Smażyć przez dobre 10min, by sok z pomidorów trochę wyparował .
przygotować purée
Na spod blaszki dać troszeczkę pomidorów na nie połowę purée, na to mięso.
Na mięso dać resztę purée i posypać startym serem albo parmezanem jeśli ktoś woli.
Do gorącego piekarnika na dobre 20 min, by wszystko było ładnie zapieczone.
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
proszę a teraz coś z kuchni marokańskiej
Kurczak z cytryna kondensowana i zielonymi oliwkami
1 kurczak pokrojony na kawałki
*2 cebule poszatkowane
* 2 ząbki czosnku poszatkowane
* 3 cytryny kondensowane. Opłukać je w zimnej wodzie. Pokroić na 4 części
* 1 łyżeczkę imbiru w pudrze
* 1 łyżeczkę kurkumy
* 300 g zielonych oliwek . By nie były gorzkawe, gotować je przez 5min w gotującej wodzie!
* posiekana kolendra
* posiekana zielona pietruszka
* oliwa z oliwek
* sol, pieprz
W oliwie zarumienić kurczaka ze wszystkich stron.
Jak będzie lekko opieczony wyciągnąć z garnka odłożyć na bok, a tłuszcz wylać.
Usmażyć cebule i czosnek, włożyć z powrotem kurczaka.
Dodać wszystkie przyprawy.
Dolać 350ml wody.
Gotować pod przykryciem przez 40min
Na koniec dodać cytryny pokrojone na 4 części i zielone oliwki.
Gotować na wolnym ogniu przez 10 /15min
Mam nadzieje ze przepis wam przypadł do gustu, bo jest pyszny !!!

Kurczak z cytryna kondensowana i zielonymi oliwkami
1 kurczak pokrojony na kawałki
*2 cebule poszatkowane
* 2 ząbki czosnku poszatkowane
* 3 cytryny kondensowane. Opłukać je w zimnej wodzie. Pokroić na 4 części
* 1 łyżeczkę imbiru w pudrze
* 1 łyżeczkę kurkumy
* 300 g zielonych oliwek . By nie były gorzkawe, gotować je przez 5min w gotującej wodzie!
* posiekana kolendra
* posiekana zielona pietruszka
* oliwa z oliwek
* sol, pieprz
W oliwie zarumienić kurczaka ze wszystkich stron.
Jak będzie lekko opieczony wyciągnąć z garnka odłożyć na bok, a tłuszcz wylać.
Usmażyć cebule i czosnek, włożyć z powrotem kurczaka.
Dodać wszystkie przyprawy.
Dolać 350ml wody.
Gotować pod przykryciem przez 40min
Na koniec dodać cytryny pokrojone na 4 części i zielone oliwki.
Gotować na wolnym ogniu przez 10 /15min
Mam nadzieje ze przepis wam przypadł do gustu, bo jest pyszny !!!


