
Grażynko



Becia

Skoro jesteśmy w temacie przetworów, to polecam sposób na zagospodarowanie rabarbaru, bo to ostatnie jego chwile w tym sezonie

Chutney rabarbarowy do mięs i serów

Składniki:
3 szklanki obranego i pokrojonego w plasterki rabarbaru
3 szklanki drobno pokrojonej cebuli, może być mieszana biała i czerwona
1 szklanka rodzynek
1 szklanka suszonej żurawiny
3 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego (dałam czerwony z winogron)
12 łyżek cukru (lub do smaku)
duża szczypta mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
50ml oleju z pestek winogron
1. Wszystkie składniki poza olejem, umieścić w garnku o grubym dnie i dusić, aż rabarbar, rodzynki i żurawina się rozgotują.

2. Pod koniec gotowania dodać olej, dokładnie wymieszać i całość zagotować jeszcze przez chwilę.
Gorący Chutney rozłożyć do wysterylizowanych słoiczków, mocno zakręcić i pasteryzować 10-15 minut.

Podawać mocno schłodzony jako dodatek do zimnych mięs, wędlin i serów.
Smacznego
