Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
zrobił ktoś tym roku ajwar? Ja próbowałem, ale gorzkie to jakieś. Pewnie od czosnku, ale jadalne. Czy ma ktoś niezawodny przepis na ajwar? Kiedy dodać czosnek, zeby nie zgorzkniał?
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1912
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Alembik, na wrzątek nie daje się papryki w proszku, bo gorzknieje- trzeba zdjąć z ognia i chilę odczekać. Czosnek robi się gorzki gdy się przypali, więc raczej nie w ajwarze.
A sprawdzałeś czy Twoje bakłażany nie mają goryczki?
Ja robiłam ajwar z tutejszego przepisu i wyszedł genialny! Musiałam tylko nieźle dosolić i dosłodzić (na pół porcji kilka łyżek cukru).
------------------------------------------------------------------
Czy sałatkę szwedzką można zrobić z cukinii? Czy w takiej sytuacji musiałaby być młodziutka?
A sprawdzałeś czy Twoje bakłażany nie mają goryczki?
Ja robiłam ajwar z tutejszego przepisu i wyszedł genialny! Musiałam tylko nieźle dosolić i dosłodzić (na pół porcji kilka łyżek cukru).
------------------------------------------------------------------
Czy sałatkę szwedzką można zrobić z cukinii? Czy w takiej sytuacji musiałaby być młodziutka?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
ten ajwar miał w sobie wiele oliwy, a papryka była świeża, pieczona w piekarniku. Ajwar miał w sobie wiele oliwy, czosnek się nie przypalił, ale był bardzo mocno posiekany i dodany na sam koniec. Masa, bardzo gęsta. w sumie nie jest zły, ale nie jest tez pyszny.
A daj tu ten przepis, niech zobaczę...
A daj tu ten przepis, niech zobaczę...
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1912
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ale nie napisałeś czy bakłażany były bez goryczki.
Ja robiłam ajwar nr 173, tyle, że mieliłam surowe (pominęłam gotowanie). Oleju było w sam raz. Czosnek dałam od razu do mielenia.
Taka pychota, że jutro dorobię.
Ja robiłam ajwar nr 173, tyle, że mieliłam surowe (pominęłam gotowanie). Oleju było w sam raz. Czosnek dałam od razu do mielenia.
Taka pychota, że jutro dorobię.

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
ja nigdy nie czułem w bakłażanach goryczki. Ale może ten ajwar był oleisty i już gorący, może od tego zgorzkniał...
ja go najpierw usmażyłem, bo było w nim tyle oliwy, ze można tak to nazwać, później przetarłem, ale gorycz wyszła na samym końcu i nie jest gorzki, lecz gorzkawy...
ja go najpierw usmażyłem, bo było w nim tyle oliwy, ze można tak to nazwać, później przetarłem, ale gorycz wyszła na samym końcu i nie jest gorzki, lecz gorzkawy...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 37
- Od: 11 mar 2012, o 15:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Ujście/Piły
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Takie pytanie co robie nie tak:
Ogorki zakiszone w weka na zime, z 32 słoików
9 po tygodniu pleś na górze.
Ma ktos jakies pomysly.
ps. gumy nowe, ale nie trzymały
czy namaczacie gumy we wrzatku przed zalozeniem?
Ogorki zakiszone w weka na zime, z 32 słoików
9 po tygodniu pleś na górze.

Ma ktos jakies pomysly.
ps. gumy nowe, ale nie trzymały
czy namaczacie gumy we wrzatku przed zalozeniem?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
egon20041
Już drugi sezon tak gdzieś po tygodniu jak się podkiszą lekko pasteryzuję bo zauwazyłam że jak robi się piana to potem siędzie pleśń .
odkąd pasteryzuję to nie mam takiego problemu a wcześniej też sporadycznie siadała pleśń.
Kiszę częściowo w dużych 3 litrowych słojach i potem przeglądam i przekładam do mniejszych słoików i też w litrowych od razu kiszę ale ja na zakrętki bo takie mam .
Już drugi sezon tak gdzieś po tygodniu jak się podkiszą lekko pasteryzuję bo zauwazyłam że jak robi się piana to potem siędzie pleśń .
odkąd pasteryzuję to nie mam takiego problemu a wcześniej też sporadycznie siadała pleśń.
Kiszę częściowo w dużych 3 litrowych słojach i potem przeglądam i przekładam do mniejszych słoików i też w litrowych od razu kiszę ale ja na zakrętki bo takie mam .
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 37
- Od: 11 mar 2012, o 15:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Ujście/Piły
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
ok pasteryzacjajuda pisze:egon20041
Już drugi sezon tak gdzieś po tygodniu jak się podkiszą lekko pasteryzuję bo zauwazyłam że jak robi się piana to potem siędzie pleśń .
odkąd pasteryzuję to nie mam takiego problemu a wcześniej też sporadycznie siadała pleśń.
Kiszę częściowo w dużych 3 litrowych słojach i potem przeglądam i przekładam do mniejszych słoików i też w litrowych od razu kiszę ale ja na zakrętki bo takie mam .
ale dlaczego ta pleśń??
może ktos cos jeszcze?
i te gumy?
- minia821
- 500p
- Posty: 659
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
U mnie też na 9 słoików pod gumę, 4 zapleśniały.
Gumy nowe, wcześniej wygotowane, ale i tak kiepsko trzymały.
Ogórki robione w normalnych słoikach, z zakrętkami, trzymają elegancko i nie pleśnieją.
Pierwsze słyszę o ogórkach kiszonych pasteryzowanych
Gumy nowe, wcześniej wygotowane, ale i tak kiepsko trzymały.
Ogórki robione w normalnych słoikach, z zakrętkami, trzymają elegancko i nie pleśnieją.
Pierwsze słyszę o ogórkach kiszonych pasteryzowanych

Pozdrawiam Kaśka
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13363
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Pasteryzuje się ogórki kiszone, wtedy wychodzą lekko małosolne, nie tak mocno ukiszone.
Dużo zależy od indywidualnych upodobań.
Z moich ogórków nigdy mi się żaden słoik nie zepsuł.
Na kupne ( nie wiadomo kiedy zbierane po oprysku ) mam sposób, moczę je kilka godzin w zimnej wodzie.
Oczywiście o czystych słoikach i ogórkach nie muszę mówić, ani o tym by upychając ogórki w słojach nie zgniatać ich, a wszystkie muszą być pod zalewą.
Wystające ponad zalewę będą gniły.
Dużo zależy od indywidualnych upodobań.
Z moich ogórków nigdy mi się żaden słoik nie zepsuł.
Na kupne ( nie wiadomo kiedy zbierane po oprysku ) mam sposób, moczę je kilka godzin w zimnej wodzie.
Oczywiście o czystych słoikach i ogórkach nie muszę mówić, ani o tym by upychając ogórki w słojach nie zgniatać ich, a wszystkie muszą być pod zalewą.
Wystające ponad zalewę będą gniły.
- minia821
- 500p
- Posty: 659
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ciekawy pomysł na małosolne.
Mam już końcówkę ogórków, więc może zrobię te pasteryzowane.
Mam już końcówkę ogórków, więc może zrobię te pasteryzowane.
Pozdrawiam Kaśka
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1912
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Comcia, masz rację. Ogórki kiszone potrafią się jeszcze psuć gdy są przeazotowane.
Ja też kiszone pasteryzuję gdy osiągną stan ukiszenia taki jaki nam smakuje. Pasteryzacja zamyka proces dalszego kiśnięcia.
Ja też kiszone pasteryzuję gdy osiągną stan ukiszenia taki jaki nam smakuje. Pasteryzacja zamyka proces dalszego kiśnięcia.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13363
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Zrobiłam ketchup według przepisu 176.
Poszłam na łatwiznę i trochę go zmodyfikowałam.
Po zagotowaniu pomidorów sok podbierałam chochlą do osobnego garnka.
Ketchup wyszedł po prostu niebiański, była niedawno moja córka i łyżką wyżerała mi prosto z garnka.
Sok doprawiony też znalazł uznanie.
Poszłam na łatwiznę i trochę go zmodyfikowałam.
Po zagotowaniu pomidorów sok podbierałam chochlą do osobnego garnka.
Ketchup wyszedł po prostu niebiański, była niedawno moja córka i łyżką wyżerała mi prosto z garnka.

Sok doprawiony też znalazł uznanie.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Comcia do robienia tego ketchupu (itp) warto poszukać takiego gara, wcale nie za ciężkie pieniądze można trafić, byleby stalowy. Dużo tych dziurek powinno być we wkładce żeby od razu robiła za przecierak

Na odcieku w tym samym garze robi się potem dodatkowe składniki albo można razem z pomidorami.
Ja cebulę jednak lekko zeszkliwiam, nie daję surowej

Na odcieku w tym samym garze robi się potem dodatkowe składniki albo można razem z pomidorami.
Ja cebulę jednak lekko zeszkliwiam, nie daję surowej
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4167
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A powiedzcie, co używacie do przecierania pomidorów (oprócz tradycyjnego sitka i kopyści
lub bardziej zaawansowanie miksera). Widziałam na Allegro, w sklepach internetowych oraz na targu maszynki podobne do maszynki ręcznej do mielenia mięsa, tylko z taką zwężającą się tutką z dziurkami. Produkcji ukraińskiej wszystko było żeliwne, produkcji niemieckiej plastikowe, tylko tutka metalowa. Koszt plastikowej 25 zł. Pieniądze nie wielkie, ale jeśli się nie sprawdza, to po co mi jeszcze jeden grat
. Czy ktoś to ma i jak wygląda w użyciu. Czy się nie zapycha, czy wytłoki są suche, czy może zostaje w nich jeszcze sporo miąższu?
Pozdrowienia, Jola


Pozdrowienia, Jola