Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Posty: 588
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

zrobił ktoś tym roku ajwar? Ja próbowałem, ale gorzkie to jakieś. Pewnie od czosnku, ale jadalne. Czy ma ktoś niezawodny przepis na ajwar? Kiedy dodać czosnek, zeby nie zgorzkniał?
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1912
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Alembik, na wrzątek nie daje się papryki w proszku, bo gorzknieje- trzeba zdjąć z ognia i chilę odczekać. Czosnek robi się gorzki gdy się przypali, więc raczej nie w ajwarze.
A sprawdzałeś czy Twoje bakłażany nie mają goryczki?
Ja robiłam ajwar z tutejszego przepisu i wyszedł genialny! Musiałam tylko nieźle dosolić i dosłodzić (na pół porcji kilka łyżek cukru).

------------------------------------------------------------------

Czy sałatkę szwedzką można zrobić z cukinii? Czy w takiej sytuacji musiałaby być młodziutka?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Posty: 588
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

ten ajwar miał w sobie wiele oliwy, a papryka była świeża, pieczona w piekarniku. Ajwar miał w sobie wiele oliwy, czosnek się nie przypalił, ale był bardzo mocno posiekany i dodany na sam koniec. Masa, bardzo gęsta. w sumie nie jest zły, ale nie jest tez pyszny.

A daj tu ten przepis, niech zobaczę...
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1912
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ale nie napisałeś czy bakłażany były bez goryczki.

Ja robiłam ajwar nr 173, tyle, że mieliłam surowe (pominęłam gotowanie). Oleju było w sam raz. Czosnek dałam od razu do mielenia.

Taka pychota, że jutro dorobię. ;:108
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Posty: 588
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

ja nigdy nie czułem w bakłażanach goryczki. Ale może ten ajwar był oleisty i już gorący, może od tego zgorzkniał...

ja go najpierw usmażyłem, bo było w nim tyle oliwy, ze można tak to nazwać, później przetarłem, ale gorycz wyszła na samym końcu i nie jest gorzki, lecz gorzkawy...
egon20041
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 37
Od: 11 mar 2012, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Ujście/Piły

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Takie pytanie co robie nie tak:
Ogorki zakiszone w weka na zime, z 32 słoików
9 po tygodniu pleś na górze. ;:174
Ma ktos jakies pomysly.
ps. gumy nowe, ale nie trzymały
czy namaczacie gumy we wrzatku przed zalozeniem?
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1349
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

egon20041
Już drugi sezon tak gdzieś po tygodniu jak się podkiszą lekko pasteryzuję bo zauwazyłam że jak robi się piana to potem siędzie pleśń .
odkąd pasteryzuję to nie mam takiego problemu a wcześniej też sporadycznie siadała pleśń.
Kiszę częściowo w dużych 3 litrowych słojach i potem przeglądam i przekładam do mniejszych słoików i też w litrowych od razu kiszę ale ja na zakrętki bo takie mam .
egon20041
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 37
Od: 11 mar 2012, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Ujście/Piły

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

juda pisze:egon20041
Już drugi sezon tak gdzieś po tygodniu jak się podkiszą lekko pasteryzuję bo zauwazyłam że jak robi się piana to potem siędzie pleśń .
odkąd pasteryzuję to nie mam takiego problemu a wcześniej też sporadycznie siadała pleśń.
Kiszę częściowo w dużych 3 litrowych słojach i potem przeglądam i przekładam do mniejszych słoików i też w litrowych od razu kiszę ale ja na zakrętki bo takie mam .
ok pasteryzacja
ale dlaczego ta pleśń??
może ktos cos jeszcze?
i te gumy?
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Posty: 659
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

U mnie też na 9 słoików pod gumę, 4 zapleśniały.
Gumy nowe, wcześniej wygotowane, ale i tak kiepsko trzymały.
Ogórki robione w normalnych słoikach, z zakrętkami, trzymają elegancko i nie pleśnieją.

Pierwsze słyszę o ogórkach kiszonych pasteryzowanych :shock:
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13363
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Pasteryzuje się ogórki kiszone, wtedy wychodzą lekko małosolne, nie tak mocno ukiszone.
Dużo zależy od indywidualnych upodobań.
Z moich ogórków nigdy mi się żaden słoik nie zepsuł.
Na kupne ( nie wiadomo kiedy zbierane po oprysku ) mam sposób, moczę je kilka godzin w zimnej wodzie.
Oczywiście o czystych słoikach i ogórkach nie muszę mówić, ani o tym by upychając ogórki w słojach nie zgniatać ich, a wszystkie muszą być pod zalewą.
Wystające ponad zalewę będą gniły.
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Posty: 659
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ciekawy pomysł na małosolne.
Mam już końcówkę ogórków, więc może zrobię te pasteryzowane.
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1912
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Comcia, masz rację. Ogórki kiszone potrafią się jeszcze psuć gdy są przeazotowane.

Ja też kiszone pasteryzuję gdy osiągną stan ukiszenia taki jaki nam smakuje. Pasteryzacja zamyka proces dalszego kiśnięcia.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13363
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Zrobiłam ketchup według przepisu 176.
Poszłam na łatwiznę i trochę go zmodyfikowałam.
Po zagotowaniu pomidorów sok podbierałam chochlą do osobnego garnka.
Ketchup wyszedł po prostu niebiański, była niedawno moja córka i łyżką wyżerała mi prosto z garnka. :D
Sok doprawiony też znalazł uznanie.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Comcia do robienia tego ketchupu (itp) warto poszukać takiego gara, wcale nie za ciężkie pieniądze można trafić, byleby stalowy. Dużo tych dziurek powinno być we wkładce żeby od razu robiła za przecierak
Obrazek
Na odcieku w tym samym garze robi się potem dodatkowe składniki albo można razem z pomidorami.
Ja cebulę jednak lekko zeszkliwiam, nie daję surowej
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4167
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, Rembertów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

A powiedzcie, co używacie do przecierania pomidorów (oprócz tradycyjnego sitka i kopyści ;:65 lub bardziej zaawansowanie miksera). Widziałam na Allegro, w sklepach internetowych oraz na targu maszynki podobne do maszynki ręcznej do mielenia mięsa, tylko z taką zwężającą się tutką z dziurkami. Produkcji ukraińskiej wszystko było żeliwne, produkcji niemieckiej plastikowe, tylko tutka metalowa. Koszt plastikowej 25 zł. Pieniądze nie wielkie, ale jeśli się nie sprawdza, to po co mi jeszcze jeden grat ;:oj . Czy ktoś to ma i jak wygląda w użyciu. Czy się nie zapycha, czy wytłoki są suche, czy może zostaje w nich jeszcze sporo miąższu?

Pozdrowienia, Jola
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”