iwona0042 pisze:Krysiu czy Ty robisz ocet jabłkowy, jeśli tak to możesz napisać coś o nim?
Iwonko ocet jabłkowy zaczynam robić już w lipcu z pierwszych papierówek, jest delikatniejszy chyba ...

i ma słomkowy kolor. Potem dojrzewają mi jesienne i zimowe jabłka więc robię z nich i kolor inny a smaki tez się zmieniają.
Pijemy go ponad 3 miesiące prawie każdego dnia a potem przerwa do następnych zbiorów bo z kupowanych w sklepie już nie robię.
Pijemy go głównie dla sporej dawki witamin i potasu - przygotowuje wieczorem - ocet + miód+ letnia przegotowana woda. Czasami dodaję sok z połowy cytryny . Mieszam i stoi do rana - pijemy na czczo.
Mam w lodówce z sezonu litr na wszelki wypadek ( płukanki, masaże, wcieranie itd) a także do płukania włosów po umyciu.
Króciutki cytat z książki "Uleczyć nieuleczalne" Michał Tombak
... Zupełnie inne wartości posiada ocet jabłkowy. Zawiera w swoim składzie kwas jabłkowy (C2H6O5). Kwas zawarty w occie jabłkowym, łącząc się z zasadami i substancjami mineralnymi tworzy glikogen. Glikogen pozwala uregulować cykl menstruacyjny, polepsza stan naczyń krwionośnych, sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek. Jedną z najcenniejszych wartości octu jabłkowego jest wyjątkowo wysoka zawartość potasu, koniecznego do utworzenia w organizmie określonego zapasu energetycznego oraz wyciszenia układu nerwowego i uregulowania pracy hormonów. Sprzyja również zatrzymaniu w organizmie wapna, żelaza, magnezu, chloru i krzemu.
To z Anglii pochodzi określenie octu jabłkowego jako eliksiru życia.
Warto zajrzeć do tej strony -
http://www.lepszezdrowie.info/ocet.htm świetnie opracowana i jest wszystko co trzeba wiedzieć o occie jabłkowym.
JAKUCH - Jadziu współczuję bo sama mam problemy ze stawami. Schorzenie "reumatyzm" lub "gościec" najczęściej używane w mowie potocznej a chodzi tu o reumatoidalne zapalenie stawów RZS czyli możemy podać sobie ręce i wspierać się w walce której do tej pory nie umiem zaakceptować i zrozumieć. Choroby autoimmunologiczne są niepojęte - w wyniku pewnych reakcji sami wytwarzamy przeciwciała lub coś tam innego , które nas niszczą . Chorób z tej grupy mam 3 ... o całe 3 za dużo.
Jednak ostatnie lata regularnych zabiegów z medycyny naturalnej poprawia mój stan na tyle,że ostatnio założyłam eleganckie kozaczki kupione 4 lata temu. O dziwo - prawa stopa zmieściła się swobodnie i można chodzić ... a nawet
Zgrzeszyłabym gdybym narzekała na swój stan bo naprawdę jest dobry. gdybym tak umiała jeszcze poprawić stan swoich oczu byłabym przeszczęśliwa.
Tabletki Sufrin sa w aptekach i nie trzeba ich szukać. Od dłuższego czasu zrobiłam się nowoczesna, wygodna i nie latam z kartką po aptekach. Internetowe są świetnie, dostawa za darmo do wybranej apteki i wiadomość np sms ,że jest do odbioru.
Tabletki sa tutaj - to moja apteka
http://sklep.doz.pl/produkty/p51451-Suf ... 3godYyoANw
Barabella - Barbaro wielkie ukłony i gratulacje - porządnie Cie przypiliło jak to mówiła moja mamusia ...ale cieszę się razem z Tobą.
Musiałaś dość długo nosić w sobie ten zamiar i psychicznie się nastawiać bo to podstawa - inaczej na trzeci dzień już dopada rezygnacja.
Pierwszy raz pszeniczną kurację (dietę) przechodziłam w szpitalu - 4 tygodnie ale pod okiem ordynatora bo on mnie prowadził. Potem kilka razy w domu ale krótsze a teraz prawie do niej nie wracam bo nie ma potrzeby ... tak uważam ale czy to prawda ??? ...
Pszeniczną kurację zalecają wiosną ( okres przesilenia) polecane jest jeszcze do tego picie soku z brzozy ( pozyskiwany własnoręcznie) , który wypłukuje toksyny.
Ważną zasadą jest bardzo dokładnie gryzienie pszenicy(zmieniamy charakter kwasowy na zasadowy pszenicy-aby nie zakwasić organizmu). Oczyszczamy jelita ze złogów - kamieni kałowych i innych rzeczy które zalegają poprzez niewłaściwą dietę a także wypłukujemy jak najwięcej toksyn z organizmu. Przy kuracji pijemy sporo płynów i część z nich dobrze gdy ma właściwości moczopędne.
Powrót do normalnej diety powolny z wprowadzaniem stopniowo poszczególnych składników szczególnie tych cięższych w trawieniu
- lepiej później niż za wcześnie to podstawowa zasada aby sobie nie zaszkodzić.
Teraz powinnaś odczuć lekki spadek wagi, lepsze samopoczucie, większa koncentracja, myślenie i dużo pozytywnej energii.