Apteka na działce

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
kikimora007
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lis 2012, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Apteka na działce

Post »

Wielką literą należałoby pisać
Żywokost lekarski, a jeśli żywokost, to tylko małą literą.
I nie ma tu różnicy czy forum ogrodnicze, czy medyczne, czy też gier piaskownicowych :)
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56

Post »

Kupiłam ostatnio olej lniany.Pisze ze w 100 ml zawiera m.in. 82 g kwasów nienasyconych w tym omega 3 - 53 g, a omega 6 - 15 g. Czy to dużo czy mało? I ile dajecie średnioa za litr takiego oleju? Ja go kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością więc myślę, ze trochę przepłaciłam...buuuu...ale czego nie robi się dla zdrowia. ;:138
Krysiu dziękuję za nowy syropek...Coś bierze mojego trzylatka -zaczął dzisiaj kaszleć i czółko takie lekko za ciepłe ma więc mu go zrobię na początek...miłej niedzieli życzę wszystkim
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Według tego co wiem masz dobry olej-tak Krysia????
powinno być sporo więcej omega -3 od omega-6
i tak widzę jest u Ciebie....
przepłaciłaś znaczy ile dałaś za 1/2 litra?
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p

Post »

20 zł za pół litra
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

To cena ok-ja w aptece dałam 22....a są jeszcze droższe.....a TY przynajmniej masz dobry ;:223
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p

Post »

Grażynko a pijesz go tak z łyżeczki czy do czegoś dodajesz?
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Krysiu ;:167 dziękuję ślicznie za nowy przepis na syrop ;:196

Syrop z cebuli robię sposobem tradycyjnym; herbatkę z szałwii piję przez miesiąc (dłużej nie można), co pół roku, ale o właściwościach tymianku nie słyszałam, stosuję go jako przyprawę do mięs.
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu czy Ty robisz ocet jabłkowy, jeśli tak to możesz napisać coś o nim?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Na pewno poszukam sobie Krysiu tych tabletek Sufrin .Niestety gościec i zmiany zwyrodnieniowe dają o sobie znać ,więc przez zimę trzeba będzie się trochę podkurować .Poszukam w zielarskim mam nadzieję ,ze dostanę .Jak długo można je stosować .Syropek spisany ;:196 Teraz zrobiłam dla siebie z buraka ,bo pieję jak kogut :wink: Czuję ,ze wszystko sie luzuje . ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witam wszystkich miłych gości - zaglądam ale często brak czasu.
Dni za krótkie , ledwo trochę pochodzę, jakiś obiad i prace domowe a tu znów ciemno .

iwona0042 - iwonko nie wyrobiłam się - może jutro.
Kupiłam 1 kg kłaczy imbiru i robię wg przepisu z sieci kandyzowany.
Myślałam,że to krócej zejdzie ... zabrakło dnia.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Pozdrowię gospodarza, żeby nie zgubic wątku - chyba mnie nie wygonią :wit
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Witaj Krysiu wpadłam z wizytą ;:196 :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

iwona0042 pisze:Krysiu czy Ty robisz ocet jabłkowy, jeśli tak to możesz napisać coś o nim?
Iwonko ocet jabłkowy zaczynam robić już w lipcu z pierwszych papierówek, jest delikatniejszy chyba ... ;:218 i ma słomkowy kolor. Potem dojrzewają mi jesienne i zimowe jabłka więc robię z nich i kolor inny a smaki tez się zmieniają.
Pijemy go ponad 3 miesiące prawie każdego dnia a potem przerwa do następnych zbiorów bo z kupowanych w sklepie już nie robię.
Pijemy go głównie dla sporej dawki witamin i potasu - przygotowuje wieczorem - ocet + miód+ letnia przegotowana woda. Czasami dodaję sok z połowy cytryny . Mieszam i stoi do rana - pijemy na czczo.
Mam w lodówce z sezonu litr na wszelki wypadek ( płukanki, masaże, wcieranie itd) a także do płukania włosów po umyciu.

Króciutki cytat z książki "Uleczyć nieuleczalne" Michał Tombak
... Zupełnie inne wartości posiada ocet jabłkowy. Zawiera w swoim składzie kwas jabłkowy (C2H6O5). Kwas zawarty w occie jabłkowym, łącząc się z zasadami i substancjami mineralnymi tworzy glikogen. Glikogen pozwala uregulować cykl menstruacyjny, polepsza stan naczyń krwionośnych, sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek. Jedną z najcenniejszych wartości octu jabłkowego jest wyjątkowo wysoka zawartość potasu, koniecznego do utworzenia w organizmie określonego zapasu energetycznego oraz wyciszenia układu nerwowego i uregulowania pracy hormonów. Sprzyja również zatrzymaniu w organizmie wapna, żelaza, magnezu, chloru i krzemu.

To z Anglii pochodzi określenie octu jabłkowego jako eliksiru życia.
Warto zajrzeć do tej strony - http://www.lepszezdrowie.info/ocet.htm świetnie opracowana i jest wszystko co trzeba wiedzieć o occie jabłkowym.

JAKUCH - Jadziu współczuję bo sama mam problemy ze stawami. Schorzenie "reumatyzm" lub "gościec" najczęściej używane w mowie potocznej a chodzi tu o reumatoidalne zapalenie stawów RZS czyli możemy podać sobie ręce i wspierać się w walce której do tej pory nie umiem zaakceptować i zrozumieć. Choroby autoimmunologiczne są niepojęte - w wyniku pewnych reakcji sami wytwarzamy przeciwciała lub coś tam innego , które nas niszczą . Chorób z tej grupy mam 3 ... o całe 3 za dużo.
Jednak ostatnie lata regularnych zabiegów z medycyny naturalnej poprawia mój stan na tyle,że ostatnio założyłam eleganckie kozaczki kupione 4 lata temu. O dziwo - prawa stopa zmieściła się swobodnie i można chodzić ... a nawet :tan
Zgrzeszyłabym gdybym narzekała na swój stan bo naprawdę jest dobry. gdybym tak umiała jeszcze poprawić stan swoich oczu byłabym przeszczęśliwa.
Tabletki Sufrin sa w aptekach i nie trzeba ich szukać. Od dłuższego czasu zrobiłam się nowoczesna, wygodna i nie latam z kartką po aptekach. Internetowe są świetnie, dostawa za darmo do wybranej apteki i wiadomość np sms ,że jest do odbioru.
Tabletki sa tutaj - to moja apteka
http://sklep.doz.pl/produkty/p51451-Suf ... 3godYyoANw

Barabella - Barbaro wielkie ukłony i gratulacje - porządnie Cie przypiliło jak to mówiła moja mamusia ...ale cieszę się razem z Tobą.
Musiałaś dość długo nosić w sobie ten zamiar i psychicznie się nastawiać bo to podstawa - inaczej na trzeci dzień już dopada rezygnacja.
Pierwszy raz pszeniczną kurację (dietę) przechodziłam w szpitalu - 4 tygodnie ale pod okiem ordynatora bo on mnie prowadził. Potem kilka razy w domu ale krótsze a teraz prawie do niej nie wracam bo nie ma potrzeby ... tak uważam ale czy to prawda ??? ... :;230
Pszeniczną kurację zalecają wiosną ( okres przesilenia) polecane jest jeszcze do tego picie soku z brzozy ( pozyskiwany własnoręcznie) , który wypłukuje toksyny.
Ważną zasadą jest bardzo dokładnie gryzienie pszenicy(zmieniamy charakter kwasowy na zasadowy pszenicy-aby nie zakwasić organizmu). Oczyszczamy jelita ze złogów - kamieni kałowych i innych rzeczy które zalegają poprzez niewłaściwą dietę a także wypłukujemy jak najwięcej toksyn z organizmu. Przy kuracji pijemy sporo płynów i część z nich dobrze gdy ma właściwości moczopędne.
Powrót do normalnej diety powolny z wprowadzaniem stopniowo poszczególnych składników szczególnie tych cięższych w trawieniu
- lepiej później niż za wcześnie to podstawowa zasada aby sobie nie zaszkodzić.
Teraz powinnaś odczuć lekki spadek wagi, lepsze samopoczucie, większa koncentracja, myślenie i dużo pozytywnej energii.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Ja zaglądam za kwasem buraczanym na barszczyk - dziewczyny na FO mówiły, ze tu znajde najlepszy ;:215
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anooo.. .. przerabialiśmy ten temat w październiku 2010 roku
Ogólne wiadomości co zawiera i kiedy warto po nie sięgnąć w postaci soku z buraczków czerwonych a także kwasu buraczanego.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=224

Jak szukasz czegoś w wątku to wystarczy wejść na pierwszą stronę i w Przeszukiwarce poniższego wątku wpisać odpowiednie słowa - zawsze coś tam się wyświetli a wtedy dużo łatwiej.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”