Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
No tak, tu cały czas rozmawiamy o swoich jabłkach z przydomowych drzewek, więc aż takie zabiegi niepotrzebne.
Natomiast jeśli chodzi o pestycydy na powierzchni, w dużym stopniu może pomóc moczenie w roztworze z octem lub solą:
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 3506002696
Natomiast jeśli chodzi o pestycydy na powierzchni, w dużym stopniu może pomóc moczenie w roztworze z octem lub solą:
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 3506002696
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Mnie się wydaje, że z niczym nie należy przesadzać, ani z "naturalnym brudem" ani z nadmierną sterylnością. Jako dziecko biegałam z kuzynami po ogrodzie i sadzie moich dziadków. Jedliśmy owoce prosto z drzewa, pomidory i ogórki prosto z krzaków i nikt nigdy nie miał żadnych sensacji żołądkowych. Teraz jest problem nie tyle z "brudem" co z wszechobecną chemią.
Pozdrawiam
Ula
Ula
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I o to mi chodziło jak napisałem, że jabłonka nie była nigdy pryskana. Napisałem też ,że jabłek nie należy myć, bo w tym "brudzie" są pożyteczne organizmy sprzyjające fermentacjim octowej. Nic na to nie poradzę, że komuś brud kojarzy się od razu z tłustymi zaciekami i "kotami" pod szafą.
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Kalo, spokojnie, ja naprawdę nic do Ciebie nie mam i cenię Twoje rady w tematach przetworów, win, nalewkkoleżanka najwyrażniej wzięła z mojej wypowiedzi tylko to , co Jej pasowało.

http://stressfree.pl/ocet-jablkowy-przepis/
...a jabłka myję, bo zazwyczaj ocet robię ze spadów, natomiast nie mam problemu z zajadaniem jabłek prosto z drzewa czy pomidorów z krzaka.
pozdrawiam Ewa
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
A czy macie jakiś sprawdzony przepis na leczo do słoików? Raz słyszałam żeby robić bez kiełbaski, wczoraj koleżanka mi powiedziała, że bez cebuli bo leczo się zepsuje..
Mam trochę przerosnietych cukinii i chciałam porobić trochę słoików leczo 

Pozdrawiam ;)
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Papryka, cebula,pomidory, cukinia, fasolka szparagowa,brokuły i co jeszcze wymyślisz.Od ce buli nie zepsuje się.Pewnie chodzi o to, że cebulę można zrumienić z parówkami i potem dodać resztę.Mam jeszcze kilka słoików z 2013 i 14 z cebulą i są OK.
Ja dodaję obrane bakłażany, fajnie zagęszczają sos.
Pozdrawiam
Ula
Ula
- acia1065
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Nie za dużo tej soli?magnolia15 pisze:Keczup z cukini .
1.5 kg cukini, 0.5kg cebuli. 2 szkl cukru .1szkl octu 10%. 1 lyzeczka ostrej papryki .1 łyzeczka fabryki słodkiej.i 1 pieprzu .250 g koncentratu pomidorowego 30%,, garść soli.
Cebulę pokroic w kostkę i zasypać solą wymieszac i odstąpić na kilka godzin. Soku nie wylewac , cukinie zetrzec na tarce wymieszac z cebulą i gotować 30 minut aż warzywa będą miękkie.następnie dodać pozostałe składniki i gotowac kolejne 15 minut. Całość zmiksowac , przelać do słoików i zapasteryzowac .
Smakuje rewelacyjnie .
Ps.przepraszam za pisownię.
-- Śr, 10 sierpnia 2016, 10:09 --
Wczoraj zrobiłam ljutenicę, pyszna. Przepis z Lawendowego Domu: http://lawendowydom.com.pl/ljutenica/ . Dodałam ostrą papryczkę, bo lubię pikantnie.
Beata
Nie znałam tej ljutenicy, ale poczytałam przepis i przemawia do mojej wyobraźni
. W piątek pojadę na targ i jak dostanę bakłażany to zrobię trochę na próbę. Acia ile dodałaś ostrych papryczek?

Pozdrawiam
Ula
Ula
- acia1065
- Kontakt:
Jedną, ale konkretną
, ale robiłam z połowy składników, bo nie wiedziałam jak będzie smakować. W zeszłym roku robiłam ajwar, pyszny. Czekam na wysyp bakłażanów i jeszcze zrobię parę słoiczków.

Beata
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ponieważ zebrało mi się ok. 5 kg niezjadliwych kartoflatych pomidorów, sporo spadów z jabłek, trochę garbatej marchwi, papryka słodka i ostra, dokupiłam 6 główek czosnku i cebulę i czas na Adżikę.
Dzisiaj robiłam w wersji niemiksowanej czyli z całymi kawałkami owoców. Przydaje się do wszystkich mięs a najlepsza jest z pstrągiem. Czyli do mięsa po usmażeniu dodaję słoiczek i bardzo krótko podduszam.
Jak zbierze mi się znowu trochę w/w składników zrobię wersję keczupową Polecam wszystkim.

przepis jest rosyjski od sympatycznej Maszy z pewnego Forum pomidorowego.
Adżika z kawałkami warzyw
-4 kg pomidorów
-2 kg papryki słodkiej
-1 kg marchwi
-1 kg jabłek
-1 kg cebuli
-6 główek czosnku
-10 ostrych papryczek
-1/2 szklanki cukru
-4 łyżki soli
-1 szklanka dobrej oliwy
-1 szklanka octu
Najpierw osobno poddusić pomidory, jak będą miękkie, albo zblendować i przetrzeć prze sito, albo tylko przetrzeć, chodzi o oddzielenie pulpy pomidorowej od skórek i nasion.
Pozostałe warzywa ( bez czosnku) obrać i dowolnie pokroić, jabłka przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i nie obierając ze skóry dowolnie rozdrobnić.
Oni w Moskwie często wspomagają się maszynką do mielenia mięsa ale ja chciałam uzyskać cząstki a nie pulpę więc wszystko ściachałam tzw mandoliną.
Wszystko razem dusić odkryte około 2 godzin z dodatkiem 5 listków laurowych.
Po tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić 2 godziny.
Po tym czasie dodać olej, ocet i przyprawy i dusić jeszcze godzinę.
Przyprawy:
-1/2 szklanki zmielonej kolendry
-papryka słodka i ostra wg smaku ( może nie być potrzebna )
-łyżka cząbru
-łyżka nasion kopru
-mięta
-pietruszka natka
-łyżka kozieradki
-łyżka majeranku
- łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Tyle przepis w oryginale, ja oczywiście sztywno się go nie trzymałam, pominęłam miętę i natkę, bo nie chciało mi się po nocy szukać na grządkach z latarką a poza tym uznałam, że smak mi odpowiada jaki jest, oraz skróciłam trochę czas duszenia.
Teraz czeka mnie przełożenie tego w słoiki i zapasteryzowanie ale za to zimą nigdy nie kupuję żadnych sosów Knorra czy Winiar.
Dzisiaj robiłam w wersji niemiksowanej czyli z całymi kawałkami owoców. Przydaje się do wszystkich mięs a najlepsza jest z pstrągiem. Czyli do mięsa po usmażeniu dodaję słoiczek i bardzo krótko podduszam.
Jak zbierze mi się znowu trochę w/w składników zrobię wersję keczupową Polecam wszystkim.

przepis jest rosyjski od sympatycznej Maszy z pewnego Forum pomidorowego.
Adżika z kawałkami warzyw
-4 kg pomidorów
-2 kg papryki słodkiej
-1 kg marchwi
-1 kg jabłek
-1 kg cebuli
-6 główek czosnku
-10 ostrych papryczek
-1/2 szklanki cukru
-4 łyżki soli
-1 szklanka dobrej oliwy
-1 szklanka octu
Najpierw osobno poddusić pomidory, jak będą miękkie, albo zblendować i przetrzeć prze sito, albo tylko przetrzeć, chodzi o oddzielenie pulpy pomidorowej od skórek i nasion.
Pozostałe warzywa ( bez czosnku) obrać i dowolnie pokroić, jabłka przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i nie obierając ze skóry dowolnie rozdrobnić.
Oni w Moskwie często wspomagają się maszynką do mielenia mięsa ale ja chciałam uzyskać cząstki a nie pulpę więc wszystko ściachałam tzw mandoliną.
Wszystko razem dusić odkryte około 2 godzin z dodatkiem 5 listków laurowych.
Po tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić 2 godziny.
Po tym czasie dodać olej, ocet i przyprawy i dusić jeszcze godzinę.
Przyprawy:
-1/2 szklanki zmielonej kolendry
-papryka słodka i ostra wg smaku ( może nie być potrzebna )
-łyżka cząbru
-łyżka nasion kopru
-mięta
-pietruszka natka
-łyżka kozieradki
-łyżka majeranku
- łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Tyle przepis w oryginale, ja oczywiście sztywno się go nie trzymałam, pominęłam miętę i natkę, bo nie chciało mi się po nocy szukać na grządkach z latarką a poza tym uznałam, że smak mi odpowiada jaki jest, oraz skróciłam trochę czas duszenia.
Teraz czeka mnie przełożenie tego w słoiki i zapasteryzowanie ale za to zimą nigdy nie kupuję żadnych sosów Knorra czy Winiar.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Bardzo fajny przepis.
Zapisany dziękuję.

- acia1065
- Kontakt:
Robię podobnie:
5 kg pomidorów
1 kg marchwi
1 kg jabłek, najlepiej antonówki
1 kg papryki czerwonej (koniecznie)
0,5 l oleju
1 szklanka octu
100 g soli
300 g cukru
300 g czosnku
4 ziarenka pieprzu
W tym roku pasuję, bo mam jeszcze zapasik z zeszłego!
5 kg pomidorów
1 kg marchwi
1 kg jabłek, najlepiej antonówki
1 kg papryki czerwonej (koniecznie)
0,5 l oleju
1 szklanka octu
100 g soli
300 g cukru
300 g czosnku
4 ziarenka pieprzu
W tym roku pasuję, bo mam jeszcze zapasik z zeszłego!
Beata
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Beatko! Przepis na adzikę kupuję. Robiłam już ajvar i lutenicę, ale to mi się wydaje ciekawsze. Jak długo pasteryzujesz?
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea